Пълният контрол върху службите за следенето и подслушването се отлага за неизвестно кога

Пълният контрол върху службите за следенето и подслушването се отлага за неизвестно кога

© Георги КожухаровАко агент подслушва някого с разрешение от съдия, но съдията е позволил това, доверявайки се на агента и без да се вглежда дали мотивите му са основателни, няма кой да сезира прокуратурата. Така от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства обясняват опитите си да намерят решение на проблема, на което се противопоставя Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/. Засега опитите изглеждат обречени.


Парламентарната комисия, контролираща ДАНС, няма намерение да се ангажира в спора между службата и бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. В близко бъдеще депутатите няма да се занимават с пречките пред бюрото да си върши работата и да прави пълни проверки дали ДАНС подслушва и следи, както изисква законът. Това се разбра от лаконичен коментар пред "Дневник" на ръководителя на комисията Димитър Лазаров.


Преди дни за пореден път от бюрото за контрол на СРС сигнализираха, че ДАНС не им предоставя документи и данни, които са необходими, за да се разбере дали наистина е имало достатъчно законови основания за исканията от агенцията за прилагане на специални разузнавателни средства. Във внесения преди дни в парламента доклад на бюрото за работата му през миналата година се казва, че ДАНС го възпрепятства.
От бюрото, ръководено от Бойко Рашков, коментираха пред "Дневник", че проблемите продължават и тази година. Резултатът е отсъствие на извънсъдебен контрол върху прилаганите от ДАНС специални разузнавателни средства. Според закона службите за сигурност трябва да внасят до съда мотиви и юридически аргументи, на които се основава искането им за следене и подслушване. От ДАНС обаче твърдят, че само съдът има право да вижда тези документи с мотивираното искане, не и бюрото за контрол на СРС.


"Ние трябва да контролираме и службите, и съда - дали одобрява само законово мотивирани искания, няма как да извършим този контрол, без да видим внесените мотиви", коментира Рашков. И посочи, че след като по закон имат контролни правомощия и над двете институции, както и достъп до класифицирана информация, тълкуването на ДАНС е несъстоятелно.


За проблемите Рашков сигнализира устно комисията още през ноември миналата година. А след това и писмено през декември. Остро реагира главният прокурор Сотир Цацаров, след чието писмо на съвместно заседание се събраха двете ресорни парламентарни комисии - за контрол над специалните служби с председател Димитър Лазаров и по вътрешна сигурност, оглавявана от Цветан Цветанов. По време на дискусиите всички страни отново изложиха мотивите си, но парламентаристите така и не взеха страна. Не бяха представени конкретни предложения за законодателни промени, които да елиминират различното тълкуване на законовите норми, водещо до на практика блокирала работа на бюрото за контрол на СРС.


На въпрос на "Дневник" дали комисията, контролираща ДАНС, ще се заеме с казуса и ще предприеме стъпки, които да позволят на бюрото да си върши работата, Димитър Лазаров каза, че отговорите кой какво и защо не дава като информация са били дадени по време на срещата през декември. На последващи въпроси за това, че всъщност срещата не е довела до никакви практически решения и проблемите продължават, Лазаров отказа да отговаря.


Проблемите са описани и в доклада за дейността на бюрото. Лазаров заяви, че засега не е готов да коментира доклада и няма да се произнася по него, преди той да влезе за обсъждане в ръководената от него комисия. На въпрос кога ще бъде това той каза, че приоритетите на комисията сега са други. Не се разбра дали изобщо ще стане преди лятната ваканция на депутатите. Мандатът на бюрото пък изтича в края на тази година, а по неофициална информация не се очаква Бойко Рашков да получи нов мандат.


Източници от бюрото, пожелали анонимност, коментираха пред "Дневник", че вероятно ръководството му няма да чака още дълго да се вземат мерки и да се даде възможност за качествен извънсъдебен контрол над службите за прилагане на специални разузнавателни средства. Според източниците можело да бъдат сезирани и европейски институции за това, че такъв контрол на практика няма.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5557 Неутрално

  Контролът е необходим.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2814 Весело

  Ама моля ви се бе! Как си позволявате да контролирате съдебните решения от някакво си извънсъдебно бюро. Това съдебна власт ли е, или държанка на някакви чиновници? Съдията е свещена фигура и никой Рашо няма право да си завира червения нос в лоното на Темида. Отнюдь!

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Въпросът е много сериозен! Но е оставен в ръцете на "капацитета"по национална сигурност, Шамана на ГЕРБ, превръщащ се в подобие на един от най-зловещите комунистически престъпници - Григор Шопов, зам. министър на МВР и шеф на ДС!
  ОПГ на "бивши", катарзисирали и настоящи комунисти, водят "титанична" борба, за власт над агенциите, в духа на чл. 1 от Конституцията на България, преди 1989! Показателно е и създаването на КПКОНПИ, превърната в копие на ЧК, по отношение на безконтролността и "широкото" тълкуване на законите, защитаващи правата на гражданите и демократичните основи на държавата! Слава Богу, че засега нямат право и да разстрелват на място! Но, ...знае ли човек?!

 4. 4 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Без съмнение, във всяка нормална държава има контрол върху службите. Съдебният контрол е едно - по конкретни искания, на второ място е парламентарния контрол - по-всеобхватен. Бюрото на Рашков следва да получи информация и материали, иначе не може да си върши работата и парламентът не може да контролира службите. Те се превръщат в държава в държавата и вършат политически поръчки. Очевидно, Герб желаят да продължи контрола на службите под масата, заедно с ДП.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  За "Никога" се отлага, или поне до момента, в който ще имаме държавници и политици, които са готови да управляват почтено, според правилата и в обществен интерес!
  Май вече изгубих надежда, че това някога ще се случи...

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Ми нема как дръжава с автономни цецемобили да бъде приета в Шенген, еврозона и т.н. Ако требаше пак да влизаме в ЕС, нямаше да се случи никога.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 686 Неутрално

  ДАНС е един змиярник.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Боричкания между милиционери, нямащи нищо общо със сигурността и достойнството на обикновения данъкоплатец.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Пълният контрол върху службите за следенето и подслушването се отлага за неизвестно кога"

  - До спирането на всякакви "Червеи".

  Напъните на Бойко Рашков за "пълен контрол" изобщо не се различават от реализираната операция "Червей" от Цветлин Йовчев. Нищо ново под слънцето, така действат десарите от "Магнаурската школа на ДАНС". Може да видите "учителите" и учениците им - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пълният контрол върху службите си го има от край време.
  На него се държи цялото държавно управление.
  Само че, контролиращите не са някакви легитимни органи, държавни институции или съд, а директни устни разпореждания от пеев, пашата и некои други.

 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Престъпниците искат да следят някой да не ги подслушва, а тези, които няма какво да крият, които живеят честно и почтено, на тях не им пука!

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  в тази отдавна превзета държава контролни органи има само на хартия.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  За мен най-неприемливото е, че има една камара слуби, комисии, агенции и разбира се съд, а контрола никакъв го няма. Ние им плащаме, даваме им една не лоша работа, те НЕ я вършат и ние дето им плащаме стоим и гледаме безпомощно.
  На това сложим ли край, другото ще си оправи от само себе си.

 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 883 Гневно

  Що да ги котролират, нека всеки тупан под пагон или не, да прави каквото ще...

 15. 15 Профил на grizin
  grizin
  Рейтинг: 404 Гневно

  Не мога да разбера как така държавен служител не бил на кеф и отказал да отговаря - това е някаква нова мода напоследък навсякъде. Ти работиш за обществото - до степента, която има легитимен обществен интерес, ще седиш и ще се обясняваш до 101 и обратно, защото това ти е работата. Какво означава няма да коментирам

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Най-сладкото на една власт е липсата на контрол.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Цацаров обича да е безконтролен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK