В София имало повече болници, отколкото в цяла Австрия

Петър Москов

© Георги Кожухаров

Петър МосковСбъркана е философията на държавата какви трябва да са й ангажиментите в здравеопазването, а проблемите се решават на парче. Това каза бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2" Петър Москов в интервю за Би Ти Ви.


"В ГЕРБ се работи на парче и за болници, и за лекарства. Държавата не е там, където й е мястото. Здравната карта, която е приета и публикувана, е същият документ като този, който беше преди това", каза Москов. По повод броя на болниците в страната той каза, че бройката на болниците в София е по-голяма от тази на всички болници в Австрия. Москов го обясни с липса на политика в сферата.


"Няма как в областен град, какъвто е Враца, да няма голяма многопрофилна болница. Ако някой си го мисли, то или има температура, или следва икономически интереси, които не са свързани с населението", добави той.
Проектът на здравна карта, предложен от неговия екип, беше отменен през октомври 2017 г. от Върховния административен съд, а едва миналия месец правителството одобри нов проект.


Москов предположи, че парите за заплати, които ще бъдат дадени целево, за да не протестира персоналът на болниците в Ловеч и Враца, ще дадат спокойствие само за няколко месеца, и предупреди, че това не решава системни проблеми. "Много милиони на година отиват по канали, изградени на бизнес принцип, а не в обществен интерес, а здравната карта е инструментът за формиране на държавна политика и отговаряне на нуждите на хората", каза Москов и подчерта, че страната е единствената в Европейския съюз, която няма такъв инструмент.


Москов припомни, че от 2016-а има постановление на Министерския съвет, в което са гласувани 8 млн. лв. за покупка на апаратура за ловешката болница, но това не е изпълнено и до момента.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1436 Весело

  казва проваленото реформаторско министЪрЧе Пепито (на Баци при партия белот) !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 2. 2 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според официалната статистика в Австрия през 2015 г. е имало 278 болници, като предишните 15 години са били не по-малко от 261 - https://www.statista.com/statistics/461439/hospitals-in-austria/
  Че Москов лъже е ясно, само не е ясно защо интервю в национална телевизия и защо не му възразяват, когато говори очевидни глупости.

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Весело

  Гледа като ''препикано мушкато'' чудно защо ли :-)

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Нищо лично, просто бизнес.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Това ще е поредната глупост да си махнем болниците, за това, че в Австрия имало малко болници, но правил ли е сметка някой колко са големи тези болници, с колко легла и специалисти разполагат. Сигурно са повече, отколкото в България.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Москов прави някои открития, но защо като ви махнат гербаджиите ги разбирате чак бе?
  И като ви изпратят прокуратурата.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Това което казва Москов е известно, но тези които печелят от каналите имат съответните лобита и лостове за въздействие и когато някой им застраши бизнеса, те просто го махат.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Министърчето , както презрително го наричаш , беше един от малкото читави хора , които искаха да изправят здравеопазването на крака ! Свалиха го ,защото пречеше ,както на свои ,така и на чужди "мафиоти с бели престилки " защото знаеше всичките им номерца и се опита да спре "безконтролното им бъркане в кацата с мед "! Виждам , по минусите към твоето мнение , че все още има мислещи и честни хора ! Здравеопазването не е политика , а дълбоко осмислена високо специализирана дейност в полза на всички ни ! Това става не само с пари , а и с почтеност и висок професионализъм !

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "В София имало повече болници, отколкото в цяла Австрия"

  - Що се не заврете "имало"-то на тъмно? :)

  Москов в оригинал - адмирации: - https://btvnovinite.bg/bulgaria/petar-moskov-njama-kak-v-oblasten-grad-da-njama-goljama-mnogoprofilna-bolnica.html

  Москов е изцяло прав. Не случайно прокситата на "Магнаурската школа на ДАНС" разпиляха старото дясно. И го отлюспиха. Не само него, а и много други. Което рано или късно ще доведе до сформиране на конкуренция на ГЕРБ, а не противници.

  "Атанасов и Малинов имат различни виждания по отношение на бъдещите партньори на ДСБ.
  "Не трябва да имаме никакви комуникации с такива партии, които се отнасят към ГЕРБ като към сателити", заяви Атанасов. Той разделя останалите политически сили на противници и конкуренти като смята, че ДСБ първо трябва да изясни отношението си към конкурентите, защото именно от тях са дошли най-големите удари за ДСБ.

  Според Малинов ДСБ има проблем с понятията конкурент и противник, и много често бърка конкурента с противника. "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Москов беше едно от малкото читави неща излязло от ДСБ в последните години. Обаче се захвана да се занимава с нещо, в което има намесени колосални пари и интереси.

  Смятайте, щом собствените му съпартийци се обърнаха против него... И как не, като голяма част от автентичната десница е с интереси точно в тая материя...

  Апропо, прави чест на предишния кабинет, че го задържаха на поста до последно и го бяха оставили реално да работи. Въпреки всички негативи, които струваше това. По ирония, най-плюещите бяха автентично десните...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Москов е силно разочарование. Но винаги така става с хората загърбили позиции за да тръгнат след Борисов...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Министърчето , както презрително го наричаш , беше един от малкото читави хора , които искаха да изправят здравеопазването на крака ! Свалиха го ,защото пречеше ,както на свои ,така и на чужди "мафиоти с бели престилки " защото знаеше всичките им номерца и се опита да спре "безконтролното им бъркане в кацата с мед "!
  —цитат от коментар 8 на doroteus


  Свалиха го ...!?
  няма такъв филм, той беше единствения министър на ДСБ, който остана министър на Баци, след като ДСБ напуснаха Реформаторския Блок,
  уж да си довърши "реформите" !
  Да, така беше, и затова ДСБ го изхвърли !

  https://www.mediapool.bg/dsb-izklyuchi-petar-moskov-news257897.html

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ами близо до властта -близо до парАта. Затова унищожиха сума ти пътеки за провинцилни болници с реално нуждаещи се болни по райони ,за да ги натирват да пълнят гушките на софийските частни или университетски.
  В това отноение София е перачница на пари.
  И който трябва да си мре си мре като куче и там,но парите са отишли в правилните ''наши'' джобове.

 14. 14 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Москов беше едно от малкото читави неща излязло от ДСБ в последните години. Обаче се захвана да се занимава с нещо, в което има намесени колосални пари и интереси.Смятайте, щом собствените му съпартийци се обърнаха против него... И как не, като голяма част от автентичната десница е с интереси точно в тая материя...Апропо, прави чест на предишния кабинет, че го задържаха на поста до последно и го бяха оставили реално да работи. Въпреки всички негативи, които струваше това. По ирония, най-плюещите бяха автентично десните...
  —цитат от коментар 10 на niakoi_si


  "По ирония, най-плюещите бяха автентично десните..."
  Не е по ирония, по правило е.

 15. 15 Профил на bxr40522743
  bxr40522743
  Рейтинг: 221 Неутрално
 16. 16 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз имам либертарианско предложение.
  Давайте да оставим целия сектор на здравеопазването в частни ръце. Без Здравни каси и удръжки от доходите. Частни болници, да си купуват лекарства и материали. Застрахователни пакети на пазара, купуваш застраховка според покритието и се лекуваш, не купуваш - плащаш за лечение, ако имаш пари. Раждането в щатите е около 20 000 $, линейката 1500-2000 $, ако имаш застраховка (с високо покритие ан рискове) раждането става 2000 $ (винаги има самоучастие за да няма злоупотреби). Безплатна (тоест бюджетна, безплатно няма) само спешната помощ. И да приключваме с драмата.
  Същото с пенсионното осигуряване. Частно и кой колкото си внесъл.
  Същото с образованието, частни училища. Всеки ученик с пакет от примерно 1000 лв. бюджетни пари, където се запише, парите отиват за школото, ако таксата е 10 000 лв, доплаща 8 000 лв. Ако е 1000 лв, не доплаща нищо. Който иска и може инвестира в децата, който не иска и не може - сори.

 17. 17 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":

  Да се чуди човек за какво ви е този мозък, като в него няма идея, а само мръсни планове.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Др.Москов беше единственият свестен министър на т.н.”десни”. Но въпреки цялото ми уважение към него, трябва да му противореча. Според статистиката в Австрия за 2016 има 273 болници, а за София - 14. Не знам как стига до този извод. Ето линковете.

  http://www.nsi.bg/bg/content/3312/лечебни-и-здравни-заведения-на-3112-по-статистически-райони-и-области

  https://de.statista.com/statistik/daten/studie/298608/umfrage/anzahl-der-krankenhaeuser-in-oesterreich-nach-krankenhausart/

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Също да не забравяме и повишаването на конкурентността кпд-то на онези търтеи работниците. Без помощи за безработица, те стимулират да не се търси работа и да не се работи. Без тази глупост 2 години платено майчинство (първата на макс, втората на мин), на запад е до 2-3 месеца, в сащ 2 седмици. Преди да правиш деца, ще мислиш.
  8 часов работен ден е архаизъм, това пречи на икономиката, ако някой иска да работи повече, защо да му пречим? 16 часа е нормално, и без платени почивни дни, само не платени, как така се плаща за неработа?
  Без осигуровки, удръжките от 47 % ще отидат на близо 10 %!!!
  Бизнеса да се освободи от данъци за 5 години! После по 5% мах.
  При положение, че образователно-осигурителния сектор ще е частен, много данъци не ни и трябват. Малко армия, малко полиция, малко парламент и намаляване на администрацията с поне 70 %, като много от услугите също ще отидат в частния сектор и разбира се съд. Таксата за съда да се вдигне от 4 на 10 % за да няма водене на дела за щяло и нещяло, ами само лица със сериозен интерес да могат/искат да си го позволят. Безплатното разглеждане на трудови дела да се отмени.
  Ако нямаш пари значи си неинициативен, мързелив и изобщо сволоч, така че достъпа до образование, здравеопазване, осигъряване и съд трябва да ти бъде отказан, чрез финансовата невъзможност да си го позволиш. Така ще има естествен подбор, водещ до по- качествени хора, а не унтерменшове разни. За дългове да се въведе принудителен труд повинност до изплащането им, както и затворите да са частни, където това да се случва. Пълна забрана за носене на оръжие освен от органите на държавната власт. Създаване на имуществен ценз за достъп до обществени постове - само който е доказал, че може да направи пари за себе си да може да помага и на държавата, това е комън сенс. Имам и още идеи, но мисля, че и тези са достатъчни за # Кои (не Кой, Кои са) за да вземат съответните мерки.

 20. 20 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 291 Неутрално

  В София отдавна има повече инвалиди, отколкото в цяла Австрия, така че е напълно логично...

 21. 21 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 286 Весело

  Не може всяки център и клиника, които в повечето случаи са едни кабинетчета, специализирани в 1-2 неща, да ми ги броите за болници и да правите подобни изхвърляния.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Заради "настъпването"на интересите на болничната, както и на фармацевтична "държава в сянка" на Москов му търкулнаха зелката...

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Изключително примитивно ПОЛИТИЧЕСКО , а не ДЪРЖАВНИЧЕСКО изказване ! Кога ще се разбере от Драгалевци поне , че здравеопазването не е политика ,а здравето не е предмет за разчистване на лични сметки ! Боледуваме всички и поради това трябва да бъде оставен на мира този , който наистина започна необходимите но за някои "лекари и стоматолози - мутри в бели престилки "- ощетяващи ги - реформи !

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Аз имам либертарианско предложение.Давайте да оставим целия сектор на здравеопазването в частни ръце. Без Здравни каси и удръжки от доходите. Частни болници, да си купуват лекарства и материали. Застрахователни пакети на пазара, купуваш застраховка според покритието и се лекуваш, не купуваш - плащаш за лечение, ако имаш пари. Раждането в щатите е около 20 000 $, линейката 1500-2000 $, ако имаш застраховка (с високо покритие ан рискове) раждането става 2000 $ (винаги има самоучастие за да няма злоупотреби). Безплатна (тоест бюджетна, безплатно няма) само спешната помощ. И да приключваме с драмата. Същото с пенсионното осигуряване. Частно и кой колкото си внесъл. Същото с образованието, частни училища. Всеки ученик с пакет от примерно 1000 лв. бюджетни пари, където се запише, парите отиват за школото, ако таксата е 10 000 лв, доплаща 8 000 лв. Ако е 1000 лв, не доплаща нищо. Който иска и може инвестира в децата, който не иска и не може - сори.
  —цитат от коментар 16 на anarhochristian


  Да ти кажа става. Но първо трябва да си напечатаме мноооооого книжна хартия и да завъртим едно 20 билиона външен дълг към света,който никога няма върнем и пей сърце.

 25. 25 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":

  точно щатската здравна система е най-зле...има доста интересни филми и как много американци бягат в канада и европа когато имат сериозни здравословни проблеми...ама изобщо не е за пример...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 26. 26 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":Да се чуди човек за какво ви е този мозък, като в него няма идея, а само мръсни планове.
  —цитат от коментар 17 на Фаустина


  АААааа много моля, казах "либертарианско предложение". Вие сега основната партийна линия хулите!

 27. 27 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този психар защо не е затвора?

 28. 28 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":точно щатската здравна система е най-зле...има доста интересни филми и как много американци бягат в канада и европа когато имат сериозни здравословни проблеми...ама изобщо не е за пример...
  —цитат от коментар 25 на не на безразличието


  Сико. Точно така. Здравната система в либерторианската ценностна система не съществува за да изпълнява обществена функция, а да генерира печалба и БВП, както и всичко останало. Много моля да си преориентирате ценностната система съгласно партийната линия. Да не сте комунист?

 29. 29 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "anarhochristian":Да се чуди човек за какво ви е този мозък, като в него няма идея, а само мръсни планове.
  —цитат от коментар 17 на Фаустина


  И вие сте прикрит комунист.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Няма изненада, резултата от нашата "велика" здравна реформа и система е, че частните болници, клиники, кабинети и т.н. никнат като гъби и хората масово си плащат вместо да висят с часове пред кабинетите и да ги обслужват мърляво. Лекарите и те нямат полза да обслужват качествено хората по здравната каса, щото ако го правят никой няма да им ходи в частните кабинети. Напълно уродлива система.

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#25] от "не на безразличието":
  Вчера видях в метрото в Ню Йорк следния цитат : "От всички форми на неравенство, неравенството в здравеопазването е най-шокиращо и нехуманно(Мартин Лутър Кинг)"

 32. 32 Профил на Фаустина
  Фаустина
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#29] от "anarhochristian":

  А вие сте неприкрит идиот.

  La senda de la virtud es muy estrecha y el camino del vicio, ancho y espacioso.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  За сметка на това ни лекуват много по-лошо, отколкото в Австрия.

 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#19] от "anarhochristian":
  "Ако нямаш пари значи си неинициативен, мързелив и изобщо сволоч, така че достъпа до образование, здравеопазване, осигъряване и съд трябва да ти бъде отказан, чрез финансовата невъзможност да си го позволиш. Така ще има естествен подбор, водещ до по- качествени хора, а не унтерменшове разни. За дългове да се въведе принудителен труд повинност до изплащането им, както и затворите да са частни, където това да се случва."

  Замислих се, че си употребил думата "сволоч", това е рядкост за българин. Но да кажем, че пресилвам. Свят ми се зави направо от написаното от теб. Дефинирай "качествен човек".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  Съгласен съм с теб! Писах ти един плюс , а сега +++++++++

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  http://www.highviewart.com/cvetno/dvata-valka-v-nas-pritcha-na-indiantsite-cheroki-1216.html
  Няма такъв филм "качествени-некачествени" хора. Всеки от нас си има своите тъмни страни. Има успели и заможни хора, които се превръщат в серийни убийци, или изнасилват собствените си деца.
  На всеки от нас е дадена свободната воля, да избере кой "вълк" да храни. Справка, виж линка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#29] от "anarhochristian":

  Съфорумците не вдяват какво и защо пишеш. Поне чувство за хумор да имаха.

 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "Реми":

  Той се бъзика, а вие кълвете на правото на бастуна.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "anarhochristian":Съфорумците не вдяват какво и защо пишеш. Поне чувство за хумор да имаха.
  —цитат от коментар 37 на anlon  До коментар [#34] от "Реми":Той се бъзика, а вие кълвете на правото на бастуна.
  —цитат от коментар 38 на rapidfire


  Браво, усетихте се. Но огромна част от населението ги яде тези неща опаковани в сладки думи вече 28 години (преди това ядеше същите опаковани в други сладки думи, разлика няма) и не виждам много поумняване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK