Сдружения: Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

Сдружения: Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

© Надежда Чипева, КапиталСдружението за защита на правата на човека и насърчаването на равните права на ромите "Дром", Българският хелзинкски комитет и неправителствата организация "Ларго" поискаха оставката на вицепремиера Томислав Дончев, ако не се разграничи от антиромското изказване на съпругата му Светлана.


Във вторник тя написа в личната си страница във "Фейсбук" : "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". По-късно беше изтрита от администраторите на социалната мрежа, но беше последвана от други две, в които тя обяснява подробно какво е имала предвид с риск да не бъде добре разбрана и се извини на всеки, който се е почувствал засегнат, но не се отрече от думите си.


"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", пишат в своята позиция трите организации. Те определят позицията на Дончева като "недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде".
Според тях изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни. Те смятат, че въпросните изявления подбуждат омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие.


"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", се обръщат те към вицепремиера. Като допълнителен аргумент за провала на правителството за политики в тази област те посочват и назначаването на Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK