Мнозинството българи смятат, че законите не се прилагат еднакво за всички, според изследване

Мнозинството българи смятат, че законите не се прилагат еднакво за всички, според изследване

© Анелия НиколоваМнозинството български граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат, че законите в страната не се прилагат еднакво за всички, и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за България. Това показва национално представително проучване на общественото мнение, проведено от Институт "Отворено общество" - София, през април тази година.


Съгласни ли сте с твърдението, че у нас законите се прилагат еднакво за всички граждани?


true


Най-голям дял от попитаните (45%) са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета (34%), а всеки пети не може да прецени какво да отговори. Делът на гражданите, които имат доверие в демокрацията, е спаднал със 7% за последните 3 години.
Преобладаващата част от анкетираните (над 2/3) продължават да бъдат уверени, че техните основни граждански права са защитени – 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат задържани в затвор без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.


Представителната демокрация и равенството на всички пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството български граждани. Големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местна власт, не членуват в партии или организации и не са съгласни с твърдението, че законите в страната се прилагат еднакво за всички.


При равни други условия бихте ли гласували за кандидат за кмет, който е


true


В рамките на проучването 60% от пълнолетните граждани на страната не са съгласни с твърдението, че в парламента има поне един народен представител, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Съгласните с това твърдение представляват три пъти по-малък дял от анкетираните (21%). По-слабо представени в общинските съвети и в Народното събрание се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


Ако средно за страната 27% от анкетираните са съгласни, че в общинския съвет в тяхното населено място има поне един представител, на когото имат доверие и за когото знаят, че защитава интересите на хора като тях, този дял е само 10% сред хората с начално образование и сред ромите, само 13% сред безработните и 19% сред хората на възраст до 29 г.


Същевременно едва 8% са съгласни, че законите у нас се прилагат еднакво за всички. На противоположното мнение са почти десет пъти повече анкетирани – 76% смятат, че законите в страната не се прилагат еднакво за всички. Само около една трета (29%) от попитаните са съгласни с твърдението, че законите са справедливи (на противоположното мнение са 58% от анкетираните) и само 14% са съгласни, че законите са ясни и разбираеми (67% са на противоположното мнение).


Бедността, безработицата и ниската образованост са фактори за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес, но дискриминацията също играе значителна роля – на местни изброи 70% не биха гласували за кандидат за кмет, който е български гражданин от ромски произход, 65% не биха гласували за кандидат за кмет, който е гей, 63% не биха гласували за български гражданин от турски произход.


През последните 12 месеца чували ли сте в публичното пространство изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства?


true


Над половината от анкетираните (51%) съобщават, че са чували в публичното пространство реч на омразата (изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представителите на етнически, религиозни или сексуални малцинства). Ромите биват най-често възприемани като обект на реч на омразата – 81% от тези, които са чували реч на омразата в последната година, казват, че тя е била насочена срещу роми. Има двойно покачване на дела на тези, които са чували реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 г.


Гражданското участие в организираните форми на обществен живот остава силно ограничено, отчита проучването. Четирима от всеки пет анкетирани заявяват, че не членуват в никакви обществени организации.


true


Членство в клуб заявяват 5% от анкетираните, членство в политическа партия, читалище и спортно дружество съответно заявяват по 4% от анкетираните, а за членство в профсъюз, професионална организация или неправителствена организация съобщават едва по 2% от запитаните. Участие в инициативи на неправителствени организации през последните 12 месеца съобщават около 5% от анкетираните, а тези, които заявяват, че през същия период са положили доброволен труд, са под 9%.


"За сравнение - близо 80% от гражданите в Норвегия членуват в поне една гражданска организация и около половината от тях полагат доброволен труд годишно", посочва Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София. Според него като нова държава - членка на ЕС, България има нужда от продължаваща подкрепа за преодоляване на различията с по-развитите държави в Западна Европа не само по отношение на доходите и икономиката, но и по отношение на демократичната култура и гражданското участие.


В България има регистрирани близо 15 000 неправителствени организации в обществена полза, като най-много от тях работят в сферата на спорта, образованието, културата, здравеопазването и социалните услуги.


Доверие в неправителствените организации изразяват близо 22% от анкетираните в цитираното национално представително социологическо изследване, като този дял отговаря приблизително на един милион и триста хиляди пълнолетните граждани на страната. Недоверие към неправителствените организации изразяват 30% от анкетираните, а най-голям дял – 48%, не могат да преценят или нямат отговор на въпроса. Основните причини гражданите да имат доверие в неправителствените организации са срещането на положителна информация за тях в медиите (43% от изразилите доверие в НПО), наличието на преки положителни впечатления от дейността им (42%), както и тяхната независимост от държавните институции (37%), като анкетираните са можели да посочват по повече от един отговор на въпроса.


На какво се дължи недоверието в НПО?


true


Основната причина, която гражданите изтъкват за недоверието си в неправителствените организации или за липсата на мнение по въпроса е, че нямат информация за дейността им (47% от изразилите недоверие в НПО и 53% от хората без мнение). Най-често доверие към НПО изразяват младите хора на възраст до 29 години (37% от анкетираните в тази възрастова група), а най-рядко доверие в НПО имат възрастните хора над 60 години (13% от анкетираните в тази възрастова група).


Хората, които съобщават, че имат доверие в НПО, имат и по-високо доверие в демокрацията. Над 61% от хората, които заявяват, че имат доверие в неправителствените организации, са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, което е с около 16% повече от средните стойности сред пълнолетното население на страната (45%).


* Данните са събрани чрез национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред населението на възраст над 18 г. през април 2018 г. по метода интервю "лице в лице" по стандартизирана анкетна карта. Респондентите са подбрани чрез вероятностна двустепенна гнездова извадка. При планирани 1200 интервюта са осъществени 1179. Максималната стохастична грешка е ±2,8%. Изследването е осъществено и финансирано от Институт "Отворено общество" - София.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  ГРБ, сър

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 367 Весело

  ми то нищо ново в таз статистика, но да видим дали някоя ТВ медия ще отрази неагтивния тренд или ще я подминат

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  БКП резюрекшън, сър!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Значи аз съм от тези българи дето смят ,че съдебната и изпълнителната власт са благоразположени към няколко СИК-ВИС-Т. дебелаци и чуждестранните оШфорковци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Т.е. вярваме в демокрацията, но не и в това менте в което живеем.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Е то па едно прилагане :)

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  около 4-5 % ги устройва ,ама пък другите им е все тая...щом търпят...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Съгласни ли сте с твърдението, че у нас законите се прилагат еднакво за всички граждани? -83% от ромите смятат така.

  И аз съм на едно мнение с циганите.

 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Сейм шит са, сър.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5018 Весело

  Откриха топлата вода

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "Мнозинството българи смятат, че законите не се прилагат еднакво за всички, според изследване"
  =========
  За пореден път заглавието плъзва очакванията в определена посока, а после се оказва съвсем различно.
  И аз бих казал, че законите не се прилагат еднакво, но имам предвид, че за едно и също провинение депутатът ще се отърве, а на мен ще ми дадат кларинет.
  Пък то се внушавала етническа и сексуална дискриминация.
  По скоро си мисля, че над някои малцинства има чадър.
  Странен ми се вижда и въпросът при равни други условия дали бих гласувал за.....
  Условията никога не са равни. Сякаш може да има 7 кандидат-кметки от една партия, с еднакво образование, еднакво симпатични, с еднакъв стаж, на една възраст, с еднакви семейства и едната лесбийка? И аз да гласувам за нея, защото съм широко скроен.
  Ай бягай....

  Еретик
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  БКП-2 , сър !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Експресно национално проучване, породено от думите на г-жа Дончева. НПО-тата страх ги тресе. :-DDDDDDDDDDD

 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  За два типа хора не се прилагат изобщо - за тези, които могат да плащат и за циганите.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  В България има необявена кастова система и законите се прилагат избирателно и според случая, съобразно нея. Понякога няма да можете да осъдите бизнесмен(например), дори и при неоспорим казус, а друг път ще получите данъчна ревизия(пак например), дори да сте изрядни във всичко, защото нямате "позволение" да си развивате бизнеса.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  А за останалите закона не важи.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  Декларациите преди не значат нищо когато човек е изправен пред избор...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  В първата графика всичко е в реда на нещата. Близо 30 % от турците не са разбрали въпроса и не могат да преценят. Трябвало е на турски майчин език да им го зададат. А римляните отново най-неоправдани, отново най-ощетени, отново се чувстват най-прецакани. Не е лесно да си неграмотен и необразован, не е лесно да си мързелив и да искаш държавата да ти храни чаветата.

  Като потвърждение се явява и мнението от втората графика, че, 81 % не биха гласували за кмет римлянин. Почти същия процент като за джендъра.

  В предпоследната графика си личи, че повечето отговарящи нямат представа какво е НПО. Или живеят още в социалистическия свят на държавната собственост, когато частната активност беше забранена. Прави впечатление огромният процент "не мога да преценя" - близо 1/3 от всички отговарящи. Катастрофа. Цяла една трета от българското общество не знае какво е НПО и няма мнение по въпроса. Сякаш сме се върнали с 30 години назад и официалната политика я съобщават в държавната телевизия и Работническо дело. Тогава народът нямаше нужда да мисли и да знае какво се случва, а само да се съгласява и да скандира по манифестации.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Хахаха! Открихте Америка на европейската карта на Азия! Това не го смятат мнозинството българи, а цял свят!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK