България и Норвегия започват консултации по случаи за отнети деца

Кадър от срещата на Екатерина Захариева с Лиз Николин Клевен Гревстад

© МВнР

Кадър от срещата на Екатерина Захариева с Лиз Николин Клевен ГревстадСлед поредица от предавания в Би Ти Ви, в които българи, живеещи в Норвегия, се оплакаха, че местните социални грижи са отнели децата им, днес в София външният министър Екатерина Захариева се срещна с посланика на скандинавската страна в Румъния Лиз Николин Клевен Гревстад. Тя е акредитирана и за България, след като през 2016 г. Норвегия закри посолството си у нас.


В началото на месеца телевизията показа няколко български семейства, живеещи в Норвегия, които се оплакаха, че децата им били отнети от местната социална служба. Причините, които потърпевшите изложиха, варират в различните случаи - от оплакване на съседи, че децата плачат силно и продължително, до конфликт между бивши съпрузи. Общото е, че по данни на семействата службата "Барневернет" отнема децата от семействата им и често не дава възможност на родителите да ги виждат дълго време. Според показаните в репортажа българи имало "брутални случаи на отнети от родителите им деца", а една от жените обясни, че е напуснала страната, тъй като живеела в страх, че може за нещо напълно невинно да загуби децата си.


Предаванията предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи както в подкрепа на героите на репортажите, така и срещу техните твърдения. Българи, които живеят в Норвегия, реагираха, че социалната служба следва строги правила, по които проверява дали има причини да се намесва и макар да има понякога грешки, като цяло ги прилага стриктно. По думите им често причина за създадените проблеми са изискванията на норвежката държава при отглеждането на деца, които българите, съзнателно или не, нарушават. Като например забраните да се удря дете или да се пие алкохол в присъствието на малолетен.
Социалната служба на Норвегия не коментира случаите, тъй като има строга политика да не изнася информация за случаите, по които работи.


На днешната си среща Екатерина Захариева и Лиз Николин Клевен Гревстад са обсъдили възможностите за сътрудничество между правителствата и институциите на двете държави в разрешаването на подобни случаи, се казва в съобщението на Министерството на външните работи. Министърът е подчертала, че подобни казуси са притеснителни. Именно заради това трябвало да започне съвместна работа с институциите в двете страни. За целта тя връчи на посланика писмо до министъра на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде. В него Захариева предлага провеждането на съвместни консулски консултации между министерствата.


Според Гревстад има много сходства в системите за закрила на децата в България и Норвегия. И в двете страни концепцията е, че семействата трябва да бъдат подпомагани от институциите да решават проблемите си и едва, когато това се окаже невъзможно, да се стига до отнемане на децата от техните родители като съвсем крайна мярка.


Посланик Гревстад разясни накратко механизмите, по които функционира норвежката система за закрила на децата, и предложи наред с консултациите да бъдат организирани в България работни семинари, на които норвежки експерти да работят заедно със семействата, с неправителствени организации и с българските компетентни институции, посочват от Външно министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK