Творци, артисти, програмисти ще обсъждат как да привлекат внимание върху проблемите на гражданския сектор (видео)

Beat - предишният проект на Fine Acts Labs

© Дневник

Beat - предишният проект на Fine Acts Labs24 творци, артисти, писатели, програмисти, инженери от Унгария, Полша, Румъния и България се събират днес в София. И в рамките на три дни ще мислят как да съберат силите си, да направят общи социално ангажирани проекти, с които да привлекат общественото внимание върху ключов проблем – свиващото се влияние, поле за действие и роля на гражданския сектор в региона.


Инициативата е на платформата Fine Acts, която цели да събира хора от двата спектъра – артисти и хора, занимаващи се с високи технологии. И обединява техните усилия в съвместни проекти по социално-значими теми. Освен онлайн платформа, Fine Acts вече правят и общи съвместни срещи "на живо", по време на които в рамките на няколко дни се разработват проекти по предварително зададена тема. А жури награждава една от идеите и я разработва подробно.


Предишното издание на Fine Acts Labs беше фокусирано върху домашното насилие и насилието над жени. Така се появи проектът Beat. Който беше продължен и със социален експеримент, при който от Fine Acts наеха апартамент, съседен на такъв, в който жена е била пребивана до смърт в продължение на часове, но никой от съседите не е реагирал на виковете за помощ. По време на експеримента в апартамента беше поставен барабан, за да се види колко бързо ще реагират съседите на шума от него. Опитът показа, че за разлика от виковете в следствие на домашно насилие, на които не е било реагирано повече от един час, съседите позвъняват на вратата на апартамента, където някой свири шумно на барабани, почти веднага.

Сегашният Fine Acts Labs ще се фокусира върху свиващото се влияние, роля и възможности за действие на гражданския сектор. Сред менторите на участниците ще са Джон Далхаузен, който 10 години беше директор на Амнести интернешънъл за Европа и Централна Азия (2007-2018), както и Тодор Гардос, анализатор на Human Rights Watch в Унгария. Напътствия ще дава и съостователят и директор на Fine Acts Яна Бюрер Тавание. Най-добрият идеен проект, разработен през уикенда по време на дискусиите във Fine Acts Labs, ще получи 5000 евро и ще бъде доразвит в бъдеще. Кандидатите за сегашнто издание на форума са били над 130 души.


"Свидетели сме на масирани репресии и натск върху гражданския сектор в световен мащаб. Неправителствените организации, защитниците на правата на човека и активни граждани все повече биват демонизирани и ограничавани чрез закони, политики и практики. Това саботира тяхната важна функция по контрол за отчетност на правителствата, както и срещу злоупотреби и несправедливости". Така мотивират организаторите избора на тема за сегашното издание на Fine Acts Labs. Терминът "свиване на гражданското пространство" (или "свиващо се пространство за гражданското общество") се отнася до формални и неформални механизми, насочени към ограничаване на ангажираността на гражданското общество. Затварянето на гражданското пространство в едно общество е тревожен сигнал за всяка демократична държава, че тя може да потъне в авторитаризъм, отбелязват организаторите.


Те посочват основни проблеми, свързани със свиването на гражданския сектор – клевети, принизяване, сриване на имиджа и престижа на непарвителствените организации и защитници, заплахи, физическо насилие над активисти, свиване на свободата на изразяване, сдружаване, събиране, на свободата на медиите. Като резултат се раждат също фалшиви новини, интернет-тролове, засилва се ролята на крайни националистки и хомофобски организации и партии.


"Сплашването, унижението или дори забрана на гражданското общество не е нищо ново. Но напоследък придобива изцяло ново измерение: пространството, предоставено на участниците в гражданското общество, е предмет на безпрецедентно свиване - не само от авторитарни или полуавторитарни режими, но и от демократичните правителства", отбелязват още от Fine Acts.


В резултат на тези атаки в региона има силна тенденция гражданите да виждат гражданските организации като представляващи елит или като високо професионализирани и отделени от "реалните" проблеми.


Затова в рамките на близо три дни ще бъдат обединени усилия в опит да се набележат успешни кампании и проекти за излизане от този порочен кръг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK