Творци, артисти, програмисти ще обсъждат как да привлекат внимание върху проблемите на гражданския сектор (видео)

Beat - предишният проект на Fine Acts Labs

© Дневник

Beat - предишният проект на Fine Acts Labs24 творци, артисти, писатели, програмисти, инженери от Унгария, Полша, Румъния и България се събират днес в София. И в рамките на три дни ще мислят как да съберат силите си, да направят общи социално ангажирани проекти, с които да привлекат общественото внимание върху ключов проблем – свиващото се влияние, поле за действие и роля на гражданския сектор в региона.


Инициативата е на платформата Fine Acts, която цели да събира хора от двата спектъра – артисти и хора, занимаващи се с високи технологии. И обединява техните усилия в съвместни проекти по социално-значими теми. Освен онлайн платформа, Fine Acts вече правят и общи съвместни срещи "на живо", по време на които в рамките на няколко дни се разработват проекти по предварително зададена тема. А жури награждава една от идеите и я разработва подробно.


Предишното издание на Fine Acts Labs беше фокусирано върху домашното насилие и насилието над жени. Така се появи проектът Beat. Който беше продължен и със социален експеримент, при който от Fine Acts наеха апартамент, съседен на такъв, в който жена е била пребивана до смърт в продължение на часове, но никой от съседите не е реагирал на виковете за помощ. По време на експеримента в апартамента беше поставен барабан, за да се види колко бързо ще реагират съседите на шума от него. Опитът показа, че за разлика от виковете в следствие на домашно насилие, на които не е било реагирано повече от един час, съседите позвъняват на вратата на апартамента, където някой свири шумно на барабани, почти веднага.

Сегашният Fine Acts Labs ще се фокусира върху свиващото се влияние, роля и възможности за действие на гражданския сектор. Сред менторите на участниците ще са Джон Далхаузен, който 10 години беше директор на Амнести интернешънъл за Европа и Централна Азия (2007-2018), както и Тодор Гардос, анализатор на Human Rights Watch в Унгария. Напътствия ще дава и съостователят и директор на Fine Acts Яна Бюрер Тавание. Най-добрият идеен проект, разработен през уикенда по време на дискусиите във Fine Acts Labs, ще получи 5000 евро и ще бъде доразвит в бъдеще. Кандидатите за сегашнто издание на форума са били над 130 души.


"Свидетели сме на масирани репресии и натск върху гражданския сектор в световен мащаб. Неправителствените организации, защитниците на правата на човека и активни граждани все повече биват демонизирани и ограничавани чрез закони, политики и практики. Това саботира тяхната важна функция по контрол за отчетност на правителствата, както и срещу злоупотреби и несправедливости". Така мотивират организаторите избора на тема за сегашното издание на Fine Acts Labs. Терминът "свиване на гражданското пространство" (или "свиващо се пространство за гражданското общество") се отнася до формални и неформални механизми, насочени към ограничаване на ангажираността на гражданското общество. Затварянето на гражданското пространство в едно общество е тревожен сигнал за всяка демократична държава, че тя може да потъне в авторитаризъм, отбелязват организаторите.


Те посочват основни проблеми, свързани със свиването на гражданския сектор – клевети, принизяване, сриване на имиджа и престижа на непарвителствените организации и защитници, заплахи, физическо насилие над активисти, свиване на свободата на изразяване, сдружаване, събиране, на свободата на медиите. Като резултат се раждат също фалшиви новини, интернет-тролове, засилва се ролята на крайни националистки и хомофобски организации и партии.


"Сплашването, унижението или дори забрана на гражданското общество не е нищо ново. Но напоследък придобива изцяло ново измерение: пространството, предоставено на участниците в гражданското общество, е предмет на безпрецедентно свиване - не само от авторитарни или полуавторитарни режими, но и от демократичните правителства", отбелязват още от Fine Acts.


В резултат на тези атаки в региона има силна тенденция гражданите да виждат гражданските организации като представляващи елит или като високо професионализирани и отделени от "реалните" проблеми.


Затова в рамките на близо три дни ще бъдат обединени усилия в опит да се набележат успешни кампании и проекти за излизане от този порочен кръг.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 450 Неутрално

  пропуснато е само да се отбележи, че има някои и други държави, съвсем бегло ще дам за пример Мада Раша, които съвсем успешно си плащат за да подклаждат "любовта" към гражданските организации с конспирации, Сорос, "ръсят ви с въшки и пневмонии" и прочие. В следствие на което крайно комплексирания български народец подема песента и се стреля сам в краката - което разбира се целта на обичната Мада.

  Лили
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  За съжаление средната класа в Бг и интелектуалците са влови —предимно наблюдатели и критикати и все знаят какво и как не се прави ама действие, предприемчивост —йок. Обяснявам си го с това, че средната класа е формирана от хора на заплата, наемни работници а не от малки и средни предприемачи и самонаети.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  В България проблемите на гражданския сектор са чисто политически!
  Управляващата милиционерска клика (както и при всички диктатури) вижда в гражданите врагове които могат да й вземат "баницата" - затова и не дават никакви пари, водят политическа и медийна война срещу гражданския сектор

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Грантаджии. Таи повечето чужди.
  Айде нема нужда.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Творци, артисти, писатели, програмисти, инженери ...

  И кой ги писа таквизи?
  Щото това изреждане предполага, че за афтуръ, който го е цръцнал, артистите и писателите не са творци. Щом творците са изброени отделно ...
  А ако артистите и писателите, които са на тази среща, не са творци, щом се оказват нещо друго - то що за артисти и писатели са? Щом не са творци - остава да са епигони ...
  И тогаз излиза, че "артистите и писателите" са за масовка.
  Щото от епигони к'во друго да очакваш, нали?

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  В България така няма да стане!
  Тук може да се случи само когато НПО сектора постигне и покаже обществено значими резултати, които вълнуват големи обществени групи, а не самоизмислени и самопровъзгласили се "елити"!

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Поставянето на знак на равенство между гражданското общество и самоназначилите се да го представляват групички е меко казано перверзия. Гражданското общество не се състои само от сдружения, платформи и нпо-та.

  Що се отнася до "свиването" на тяхното влияние няма как да бъде другояче със нароилите се затворени, самодостатъчни общности на хора, които в много случаи представляват изключително тесни групови, цехови, а понякога откровено сектантски политически интереси. Съответно останалата огромна част от реалното гражданско общество ги подлага на игнор, а често и на гавра.

  Когато търсиш сламката в окото на другия и не я намираш, то е защото ти пречи гредата в собственото око.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Опитът показа, че за разлика от виковете в следствие на домашно насилие, на които не е било реагирано повече от един час, съседите позвъняват на вратата на апартамента, където някой свири шумно на барабани, почти веднага"

  Вижте как ще бъде отработен правно каруцарския масов бой оня ден, и ще разберете защо. Умници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK