Кратки новини: До два месеца България ще има генерален консул в Мюнхен

Кратки новини: До два месеца България ще има генерален консул в Мюнхен

© ДневникКратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Последното обсъждане на новия Закон за движение по пътищата ще е във Варна


След общественото обсъждане на новия Закон за движение по пътищата във Варна ще започне обобщение и анализиране на всички предложени нови текстове, каза днес в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той посочи, че предложените промени имат една единствена цел да се съхрани човешкия живот. "Не може толкова хора да загиват по пътищата, непрекъснато търсим начини, за да променим това", поясни Радев. Преди днешното обсъждане в Бургас проектът за закон беше дискутиран в София, Стара Загора и Благоевград.


Кратки новини: До два месеца България ще има генерален консул в Мюнхен

© Пресцентър на МВР


Фонд "Земеделие" плати 46 млн. лв. за биологично земеделие
Парите са получили общо 3 625 земеделски стопани с одобрени заявления по направления "Биологично растениевъдство", "Биологично пчеларство", "Биологично животновъдство". Подпомагането е във вид на годишно компенсаторно плащане за земеделски стопани, които доброволно извършват биологични практики. 75% от средствата се осигуряват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а 25% - от националния бюджет.


Информационни табели на български език може да се появят в Рим


В италианската столица Рим може да се повяват информационни табели на български език. Външният министър Екатерина Захариева обясни по време на парламентарния контрол, че ще предложи на местната власт да сложи такива табели, които да насочват туристите към гроба на св. Константин-Кирил Философ. Според нея обаче подобни табели са излишни и едва ли общината ще се съгласи да ги постави.


Предложеният за почетен консул на България в Македония ще финансира турне на български театър


Известният македонски бизнесмен Йордан Камчев, който беше предложен за почетен консул на България в Македония, ще финансира турнето на театър "Българска армия" в страната. Артистите ще поставят постановката "Железният светилник", като столицата Скопие е първият град, който ще посетят, обясни външният министър Екатерина Захариева по време на днешния парламентарен контрол. Тя добави, че Камчев все още не е избран за почетен консул, като това може да стане само след потвърждение от Македония, на която България е изпратила официална нота. По думите на Захариева в страната има недоброжелатели, които не искат Камчев да става почетен консул.


До два месеца България ще има генерален консул в Мюнхен


До два месеца България ще изпрати генерален консул в Мюнхен. В главния град на най-голямата германска провинция, в която живеят около 85 хил. българи, няма консул от една година, след като заемащата тази позиция Антоанета Байчева стана началник на кабинета на външния министър Екатерина Захариева. До 1 юни в българската мисия в Мюнхен са работили двама души и един местен човек, като ще бъдат командировани още трима души, подчерта Захариева по време на днешния парламентарен контрол. Консулството ще бъде ремонтирано, като ще му бъде направено още едно гише в зоната за посетители, но за да стане това, собственикът на сградата трябва да даде разрешение.


Двама граждани на Холандия са задържани във Варна за контрабанда


Прокуратурата ги обвинява в контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло над 16 тона. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Вносът, регистриран като международен казус, е ставал с фалшиви документи в три отделни пратки в рамките на 15 месеца. В разкриването на участвали агенти на ДАНС и прокурори от Международния отдел на Върховната касационна прокуратура.


Асоциация иска защита на 2 специалности


Асоциация на индустриалния капитал в България предлага на Министерство на образованието да включи две специалности от "Машиностроене" и "Дървообработване" в Списъка със защитените от държавата специалности от професии. Според организацията към изготвения вече списък трябва да бъдат добавени специалностите "Машини и системи с ЦПУ" и "Мебелно производство", тъй като е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.


"Уолтопия" подкрепи официално "София Прайд"


Компанията "Уолтопия" - световен лидер при катерачните стени, обяви официална подкрепа за 11-то издание на "София Прайд", което ще се състои утре. Ще бъде направено финансово дарение за кампанията, а служителите ще участват в шествието срещу сексуалната дискриминация. Дълго 21-метра знаме в цветовете на дъгата - символ на движението, украсява фасадата на офис сградата на компанията в "София Тех Парк" . "Сексуланата ориентация не е много по-различна от цвета на косата. Те не се чувстват щастливи. Според мен трябва да приемем едни непречещи хора", коментира изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев пред Нова телевизия.


Кратки новини: До два месеца България ще има генерален консул в Мюнхен

© Уолтопия


Жители на "Борово" протестират срещу застрояване на градинка


Жителите на софийския квартал "Борово" излязоха на протест тази сутрин срещу застрояването на зелена площ. Предвижда на нейно място да бъде построен девететажен блок със 120 апартамента. Теренът е частен, а опасенията са, че освен намалението на зелените площи ще липсват паркинги и места в детските градини. Теренът, който включва и запустял магазин, е приватизиран през 2006 г. , съобщи кметът на район "Красно село" Христо Апостолов пред Би Ти Ви. Според него преди да се строи, трябва да се направи анализ на трафика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK