Захариева предлага с общ иск да се търси обезщетение от Турция за тракийските бежанци

Захариева предлага с общ иск да се търси обезщетение от Турция за тракийските бежанци

© Юлия ЛазароваТурция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските бежанци да бъдат поискани с индивидуални искове от всеки засегнат. Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на днешния парламентарен контрол, че страната категорично е отхвърлила предложението. По думите ѝ този спор може да бъде решен само с един колективен иск.


Тя подчерта, че въпросът е много сложен и премиерът Бойко Борисов е повдигнал темата при посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна през март, след като пет години тя не е била засягана. Захариева допълни, че двете страни са се разбрали да организират пета комисия по въпроса, като все още няма конкретна дата за нея. Най-вероятно разговорите ще се проведат в Турция.


Външният министър обясни, че южните ни съседи са на коренно различно мнение за тракийските бежанци, като според тях те сами са поискали да се изселят. Също така турските власти изисквали нотариални актове за имотите, което според Захариева трудно може да стане. Тя все пак уточни, че спорът може да бъде решен и чрез други документи, но не уточни какви.
Захариева, която е и вицепремиер по съдебната реформа, добави, че за обезщетението на тракийските бежанци се работи по мандат, който не е променян от 2012 г. Именно заради това тя предложи да се организира заседание на парламентарната външна комисия, на което да се говори повече и по-спокойно по темата, тъй като мандатът е с гриф за класифицирана информация.


Тя каза още, че след думите на Ердоган за духовните граници на Турция, в които попаднаха и части от Южна България, той повече не е правил подобни изказвания. Това тя отдаде на забележката на Борисов към президента. Турският държавен глава е подчертал, че думите му не означават намерение по отношение на границите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK