Проучване: Законът в България дискриминира еднополовите двойки

Проучване: Законът в България дискриминира еднополовите двойки

© Теодор СпасовЗа първи път днес беше представено проучване на действащото българско законодателство по отношение на брачните двойки и двойките от различен пол, живеещи във фактическо съжителство, в сравнение с правата на двойките от еднакъв пол. Дискусията по този повод бе организирана от фондацията "Фридрих Науман" в партньорство с Организационния комитет на "София прайд 2018 г." и се състоя ден преди прайда във Френския институт в София.


Дефиницията на брака в конституцията в никакъв случай не засяга еднополовите двойки, каза адвокат Христо Копаранов от адвокатската кантора "Попов, Арнаудов и партньори", направила проучването. Тези двойки не могат да се възползват от съществени права, които встъпилите в брак имат. Сред тях са получаване на наследство, наследствена пенсия, данъчни намаления, осиновяване, получаване на жителство и/или гражданство, вземане на решение за трансплантиране на органи и други. Адвокат Копаранов даде следния пример: При заболяване на един брачен партньор другият може да си вземе отпуск няколко дни – това по никакъв начин не засяга еднополовите двойки, законът казва те да се оправят, както могат.


Адв. Копаранов поясни следното: Като се иска признаване на еднополовите връзки, се изисква както признаване на правата, така и признаване на последващите от това последици и ограничения. Като примерни последици и ограничения Копаранов посочи това, че съпруг или съпруга могат да представляват своя партньор в съда при определени обстоятелства, докато живеещите извън брак не могат. Съпрузи също така често не могат да заемат някои високопоставени длъжности и в някои случаи са длъжни да декларират имуществото на брачния партньор, а еднополовите двойки биха могли да злоупотребяват неограничавано.


Д-р Христо Христев каза, че има сериозни пречки пред упражняването на свободно движение на хората. Христев поясни, че когато лицата в еднополова връзка влязат в семейна връзка в друга страна и се върнат в България, те се намират в положение на дискриминация спрямо другите граждани на България. Това положение в правото на ЕС не се смята за приемливо и нормално, каза още Христев и допълни: България, Румъния, Словакия, Полша и Латвия са единствените страни, които по никакъв начин не засягат съвместното съжителство между лица от един и същ пол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK