Неоправдано високата цена да си търсиш правата в съда

Неоправдано високата цена да си търсиш правата в съда

© Цветелина Белутова, КапиталПловдивският окръжен съд отмени отказ на Агенцията по вписванията да впише фирма, която има чуждици в името си. Собственикът на компанията удържа победа над решение на чиновник, който не следва закона. Тя обаче му струва осем пъти повече време и пари, отколкото ако тихомълком беше поискал повторно регистрация и да се надява да попадне на друг служител по вписванията.


Преди близо месец читатели на "Дневник" сигнализираха, че служител в агенцията не вписва дружества, избрали чуждици в името си с аргумента, че изискването в закона името на фирмата да е изписано на български език означавало да е на "книжовен български език".


На 30 април 2018 г. Диян Емилов Крил отказва вписване на фирмата "АУТСОРСИНГ БЕЪР" ЕООД, която пък обжалва отказа пред съда. Съдия Румяна Панайотова, чието решение е окончателно, е указала на длъжностното лице да извърши вписване на първоначална регистрация на дружеството.
"Длъжностното лице е мотивирало постановения отказ с това, че не е спазено изискването на чл. 7, ал.3 от Търговския закон, съгласно който търговецът изписва фирмата си задължително на български език, като според длъжностното лице законовата разпоредба визира не просто изписване наименованието на търговеца на кирилица, но и това че наименованието следва да има смислово значение на български език", се посочва в решението.


Съдът обаче не споделя мнението на експерта: "Безпротиворечива е съдебната практика, че с посочената законова разпоредба, законодателят има предвид изписването на наименованието на дружеството с български букви, но не и че търговецът е ограничен да извършва търговската си дейност единствено под наименование, което има смислово значение на български език. В процесния случай наименованието на дружеството е изписано изцяло с букви от българската азбука, които се четат, така както се изписват, следователно съдът намира, че е спазено посоченото законовото изискване", се казва в съдебното решение.


Да съдиш, или да замълчиш


Съдебната победа си има цена. Обжалването отнема време и така фирмата получава регистрацията си след 2 месеца, вместо за стандартния срок от седмица.


Освен това съдът отказва да присъди съдебните разноски в полза на жалбоподателя - "АУТСОРСИНГ БЕЪР" ЕООД. Аргументът е, че производството е охранително и затова не се дължат разноските.


Според адвокат Тодор Грозданов, подал жалбата, регистърните производства наистина са охранителни, но жалбата се разглежда по реда за обжалване на определенията според Закона за търговския регистър, което е състезателно производство и разноски би трябвало да се присъждат. "Сега за клиента остава само да съди държавата по Закона за отговорност на държавата за вреди", коментира още Грозданов.


Така се оказва, че сумата от 55 лв за вписване е набъбнала до 400 лв.


Тези разходи обясняват защо адвокати съветват клиентите си при отказ за вписване да не обжалват пред съда, а да подадат отново заявление. Пред "Дневник" те обясниха, че обикновено вторият документ попада при друго длъжностно лице и получава одобрение. Въпреки че плаща повторно таксата (110 лв. за заявление на хартия и 55 лв., за електронно) клиентът харчи значително по-малко, отколкото при съдебна процедура.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3113 Весело

  Друго щеше да е ако всички разходи за такива дела излизаха от джоба на служителя !!!
  Да видим тогава дали чиновничето щеше да си развява байрака на бял кон и да се прави на интересен вместо да си наляга парцалите и да върши работа ...

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3113 Весело

  Друго щеше да е ако всички разходи за такива дела излизаха от джоба на служителя !!!
  Да видим тогава дали чиновничето щеше да си развява байрака на бял кон и да се прави на интересен вместо да си наляга парцалите и да върши работа ...

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2680 Любопитно

  А защо изобщо трябва да участва чиновник в процеса?

 4. 4 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3037 Весело

  Драсни пални клечка вместо кибрит

  подпис
 5. 5 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 365 Гневно

  Съдията по вписванията е малоумен и не би трябвало да върши такава работа, ама и съдията, отказал да присъди разноски, също не е прав.
  Производството е безспорно единствено до момента, в който съдията по вписванията си остави ръцете и откаже вписване. После възниква спор между две страни, който се решава в съда. Загубилата страна плаща разноски. Какво толкова сложно има?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12928 Весело

  Адвокатите съветват клиента си да играе на тото за 55 лева билетчето.
  А агенция по вписванията е добре да уеднакви практиката си. Това дело може да мине в частта разходи за обучение на служителите и да си платят като за обучение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "Освен това съдът отказва да присъди съдебните разноски в полза на жалбоподателя - "АУТСОРСИНГ БЕЪР" ЕООД. Аргументът е, че производството е охранително и затова не се дължат разноските."
  Т.е. Н.В. Служителят в държавната администрация може да процедира както намери за добре. Без да се съобразява с действащи закони, наредби и др. нормативни документи. Поради некадърност, безхаберие, желание за демонстрация на власт и т.н.
  Съгласен съм, че трябва да се пази чистотата на българския език. Самият аз често реагирам срещу масовата, в много случаи неуместна и дори неправилна употреба на чуждици. Но в случая действията на Чиновник Диян Емилов Крил би трябвало да се основават на нормативен документ. Той дали може да се позове на такъв, респ. дали може да представи списък на разрешените имена?

  "Така се оказва, че сумата от 55 лв за вписване е набъбнала до 400 лв.


  Тези разходи обясняват защо адвокати съветват клиентите си при отказ за вписване да не обжалват пред съда, а да подадат отново заявление. Пред "Дневник" те обясниха, че обикновено вторият документ попада при друго длъжностно лице и получава одобрение. Въпреки че плаща повторно таксата (110 лв. за заявление на хартия и 55 лв., за електронно) клиентът харчи значително по-малко, отколкото при съдебна процедура."
  Адвокатите са прави. По този начин клиентите им ще загубят по-малко от административни такси. Друг е въпросът дали държавата трябва да им причинява допълнителни разходи. Съвсем друг дали при подобни процедури трябва да се прилагат елементарни хитрости в стил "бит пазар".

  "Според адвокат Тодор Грозданов, подал жалбата, регистърните производства наистина са охранителни, но жалбата се разглежда по реда за обжалване на определенията според Закона за търговския регистър, което е състезателно производство и разноски би трябвало да се присъждат. "Сега за клиента остава само да съди държавата по Закона за отговорност на държавата за вреди", коментира още Грозданов."
  Вероятно ще последва познатото продължение "отговорност на държавата за вреди". Вероятно както винаги държавата ще понесе отговорността и ще заплати присъдената сума за нанесените вреди на гражданина. Но с парите на всички граждани. Включително и на Чиновник Диян Емилов Крил. Но той ще поеме само (пресметнато съвсем грубо) една седеммилионна част част от сумата. Вместо цялата сума плюс допълнителните разходи. И да бъде наказан административно. Защо не с уволнение? Не за назидание, а за да се докаже, че в България се спазват въведените правила.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Дъ таск ъф а джъдж из нот то мейк дъ лоу - ит из то ъплай дъ лоу.

  Ето нещо на чист български език, според българския ни съд.

 9. 9 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 365 Весело

  "наименованието следва да има смислово значение на български език"

  предлагам да разширим подхода въведем този "православен" подход и към медиите и социалните мрежи -
  Дойче веле става Германска вълна,
  Льо Монд, Ел Мундо и Ди Велт - Свят,
  Фейсбук - Лицева книга (Сурат тефтер не е българско),
  а Туитър - Чурулик.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  Ми правилно! Имената на фирмите задължително се изписват на англо-саксонски-български с безсмислени думи. За да бъде мистерията в мистериозната държава цяла и пълна. Да живее англосаксонската какафония. Ура, другари!

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Само да ми откаже да регистрирам "Кур солюшън инжингеринг енд партнерс" и ще има шамари.

 12. 12 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А служителят в Агенцията защо не си смени фамилията “Крил” :)

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Дъ таск ъф а джъдж из нот то мейк дъ лоу - ит из то ъплай дъ лоу.Ето нещо на чист български език, според българския ни съд.
  —цитат от коментар 8 на spiegel


  Има безброй примери за фирми, името на които не значи нищо на книжовен български? 'Лукойл', 'Нефтохим', 'Сосиете женерал Експресбанк', 'Булбанк', 'Тексимбанк', 'Главболгарстрой', 'Пътстрой'? Трябва ли да ги закрием заради малоумни чиновници?

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1378 Весело

  До коментар [#13] от "galapagas":

  А има и такива, дето значат: “Издателска къща “Той не умира” ООД, “Дизел помпа инжектор мотор” ООД, “Бетонинтелект” – ЕООД, “Буца Комерс” – ЕООД, “Гранитпожар” АД, “Кал – Лимитид” ООД, “Камъни” ЕООД, “Коч-Балкан” ЕООД, “Дом на радиатора” ЕООД, “Бабка експорт импорт” – ООД, “Аман” – ООД...

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  малоумни чиновници
  —цитат от коментар 13 на galapagas


  Дали е малоумен този, който спазва изискването на закона за "български език", или онзи, който не прави разлика между език и азбука?

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  Не може безкрайно да се подават документи за едно и също. Откъде да знае човека, че няма да му бъде отказано втори и трети път. За това такива казуси се решават в съда. След това такива прецеденти не би трябвало да има.

 17. 17 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Дръжавната администрация като цяло е сборище от некомпетентни парашутисти на хранилка и "наши" хора. Обикновено те не могат да си намерят друга работа, затова предпочитат нископлатената, но пък за сметка на това синекурна позиция на чиновник, където могат да избиват комплекси, да издевателстват над гражданите и честичко да се облажват с корупция.
  Ненужно раздутият щат на администрацията, както и измислянето на длъжности само и само да има къде да "кацне" съответния "парашутист" само задълбочават този проблем. Две трети от тези хора се налага да бъдат съкратени, а останалите да започнат да плащат данъци и да спрат да ползват всякакви преференции. А когато започнат да бъдат наказуеми и уволнявани за неправомерните си решения, тогава ще започнат наистина да си вършат работата.

 18. 18 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  И като се сетя за книжовния на пожарникаря...

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  Всъщност има съвсем стандартно решение - българско име и англйски превод или обратното. Обаче въпросният собственик е решил да се прави на интересен. Учудващото е, че не са му обяснили нещата и се е стигнало до този процес. Още по учудващо е, че е спечелил делото.

 20. 20 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Има една много особена психология на съдиите по вписванията (служителите на имотния регистър - недв. имоти) и "длъжностните лица по регистрацията" - за търговския регистър - чиновникът, за който се говори в статията. Това са абсолютно пълноправни юристи, но не са на длъжност в съдебната система, а на трудов договор с Агенция по вписванията (орган извън съдебната власт). Т.е. първият фактор е съзнанието, че са "съдии по вписванията", но всъщност - далеч не съдии. Вторият фактор е, че ако длъжностното лице на търговския регистър впише заявлението, същият остава тотално анонимен. Лицето, подало заявлението сАмо вижда, че има резултат, но кой от стотиците служители си е свършил работата - не се знае. Друго е обаче, ако постанови отказ - тогава името му се вижда, излиза от анонимност и най-вече: това е повод да блесне с юридическа мисъл.

  Разбира се, далеч не всички откази са тъпи, колкото този. Има обаче значителен брой случаи, които са много на кантар дали, или не ще паднат в съда. И за тях наистина много е вярно казаното в статията - просто изясняваш на клиента как да си получи по-бързо фирмата, а идиотския отказ на агенцията остава "да тържествува"...

 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  В Западна Европа между другото хич не обичат държавните чиновници. А те в сравнение с нашите пръчове са невинни агънца. Че чиновниците са идиоти, но какво да кажем за СУПЕР ИЗРОДИТЕ от НС? все пак инструментраиума на държавните чиновници е осигурен именно от законодателите. Някой ще ми отговори, че законодателят не е виновен за наличието на държавни чиновници идиоти. Да ама идиотът те гледа като хванал Мойсей за жезъла.

 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Само да ми откаже да регистрирам "Кур солюшън инжингеринг енд партнерс" и ще има шамари.
  —цитат от коментар 11 на chepokalipsis


  Регистрирана е например Коалиция за устойчиво развитие.А за думата "кур" не знам какъв е проблема,българска е,алтернативите пенис,латинска чуждица и орган и член,нееднозначни думи според мен са по-неприемливи.

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Статията е подвеждаща или най-малко некомпетентна. Разходите по делото са за загубилата страна, така че на фирмата няма да и струва нищо, обратното на това което се предлага в статията да подаде ново заявление.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#13:"galapagas"][/quote]

  Защо трябва да значи нещо.Единственото изискване е името да е уникално,да не въвежда в заблуждени да не съдържа някои думи,други да се използват само при определени условия.Да не казвам,че повечето лични имена също не значат нищо на български език.По твоята,според мен идиотска логика,имена,като Петър трбва да се заменят с Камен,Анна с любов и т,н.Освен това се поставя и въпроса ,кога една дума и с какво значение става част от българския език и кога престава да е.Например думата "пенкилер" по твоята логика трябва да се забрани за публична употреба,зашото освен,че чуждица ,е търговска марка при това за забранен сега наркотик.

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "наименованието следва да има смислово значение на български език"предлагам да разширим подхода въведем този "православен" подход и към медиите и социалните мрежи - Дойче веле става Германска вълна, Льо Монд, Ел Мундо и Ди Велт - Свят, Фейсбук - Лицева книга (Сурат тефтер не е българско), а Туитър - Чурулик.
  —цитат от коментар 9 на solange


  Какво предлагаш за "Майкрософт"

 26. 26 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 725 Весело

  предоставят му сметката за разноските и ако не ги покрие бой . с говедата така :)

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"][/quote]

  Малоумен е,защото не прави разлика между на български език и изписано на български език.Да не кажа,че подобно изискване е неизпълнимо,защото в българския език има значително по-малко думи отколкото търговски дружества.

 28. 28 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  И като се сетя за книжовния на пожарникаря...
  —цитат от коментар 18 на vesselin5

  ... и на министри, депутати, журналисти, ...
  Без да претеднирам за точност и задълбочени наблюдения си позволявам мнение, че министърът на вътрешните работи говори правилен български език. С епизодични изключения на неправилна употреба на "-ме" в първо лице мн.ч.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4491 Весело

  До коментар [#13] от "galapagas":А има и такива, дето значат: “Издателска къща “Той не умира” ООД, “Дизел помпа инжектор мотор” ООД, “Бетонинтелект” – ЕООД, “Буца Комерс” – ЕООД, “Гранитпожар” АД, “Кал – Лимитид” ООД, “Камъни” ЕООД, “Коч-Балкан” ЕООД, “Дом на радиатора” ЕООД, “Бабка експорт импорт” – ООД, “Аман” – ООД...
  —цитат от коментар 14 на usero


  Най-много ми хареса "Бетонинтелект"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4491 Весело

  "Майкрософт"
  —цитат от коментар 25 на slonsco


  Програмчица, програмченце

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 471 Неутрално

  https://pravednik.wordpress.com/about/ Ето още малко творчество на въпросния Диян Крил.Човека очевидно има психиатрични проблеми.Въпреки че едва ли са луди всички мазни писарушки и бюрократи които вилнеят над народа и колят и бесят както и турчин не е вилнял...Друг е луд-тоя който им дава зелника...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Само да ми откаже да регистрирам "Кур солюшън инжингеринг енд партнерс" и ще има шамари.
  —цитат от коментар 11 на chepokalipsis
  Регистрирана е например Коалиция за устойчиво развитие.А за думата "кур" не знам какъв е проблема,българска е,алтернативите пенис,латинска чуждица и орган и член,нееднозначни думи според мен са по-неприемливи.
  —цитат от коментар 22 на slonsco

  Но след чисто българската дума са изредени няколко чужди думи. Разбира се в предмета на дейност може да се обясни конкретното им значение.

 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#17] от "Chung Kuo":

  В случая с Агенцията по вписванията не така,там възнагражденията са високи,Когато се създаваше е търсиха служители обявиха ниски заплати и не се явиха кандидати.След това обявиха доста високи и се явиха по 10 кандидати за работно място.

 34. 34 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 697 Неутрално

  И аз бих разбрала "на български език" като да има смислово значение на български, другото си е изписване на кирилица.

 35. 35 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 663 Разстроено

  До коментар [#33] от "slonsco":

  Явно професионалните изискванията към персонала във въпросната агенция обаче са изключително ниски. Както и очеизвадно не ги проверяват за лабилност и психически отклонения. За справка - блога на въпросния служител. Православният фанатик е точно толкова фанатик, колкото и самовзривяващия се в името на аллах уахабит. Живеем в секуларна държава, където джихадист и държавен служител би трябвало да са несъвместими дейности.

 36. 36 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Всячески стимулираме бизнеса и намаляваме неговите разходи за администрация - Държава ЕвроИДИОТпредседател

  malart.blog.bg
 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3617 Неутрално

  Некомпетентността на чиновниците, скрита зад привидни правни аргументи, е крещяща. Трябва в такива длучаи да се носи гражданска отговорност - опасността от бъркане в джоба дисциплинира.....

 38. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Господинът с "българското" име Крил се е загрижил за българския език в имената на фирмите...
  Интересно ми е, как е регистрирана фирмата Безконтактни микроплексорни вериги" ООД и какъв е смисълът на книжовен български?
  Да не говорим за хилядите други фирми...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 39. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#33] от "slonsco":Явно професионалните изискванията към персонала във въпросната агенция обаче са изключително ниски. Както и очеизвадно не ги проверяват за лабилност и психически отклонения. За справка - блога на въпросния служител. Православният фанатик е точно толкова фанатик, колкото и самовзривяващия се в името на аллах уахабит. Живеем в секуларна държава, където джихадист и държавен служител би трябвало да са несъвместими дейности.
  —цитат от коментар 35 на Chung Kuo


  Никакъв фанатик не е,а чиновник с мания за величие.Ако за такова нещо го накажат или дори знае,че други са наказани няма и да помисли да направи подобна идиотия.
  Става дума дума не за липса на квалификация,а за злоупотреба с власт и то предумишлена и преднамерена.Такъв идиот трябва да се "опраска" здраво и публично за назидание,
  Освен това мисля,че е уместно в текста от НК за самоуправство да се добави квалифициран състав,когато е извършено с властнически акт от длъжностно лице.
  Хубавото е,склонноста че предумишлено и преднамерено поведение и действия се пречупва лесно с подходящи санкции.

 40. 40 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Поправка (то толкоз смислово, че не моа да го запомня, да гоева), "Безконтактни мултиплексорни вериги."

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  Как е по другите места? Евтино ли е да занимаваш съда в Испания, Германия, Италия, Англия, САЩ? Много от форумци живеят там, може да имат преки впечатления, или от съседи и познати! Моля, споделете! Щото едно е да си милслим какво ТРЯБВА да бъде, а друго е да разбера как е в другите демокрации. Функциониращи, с вековни демократични традиции!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Приемането на безсмислени закони, води до корупционен натиск.
  В случая, основната вина е на Парламента.

 43. 43 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#39] от "slonsco":

  Мисля, че ме разбрахте погрешно. Говоря за истински фанатик. За справка - моля, консултирайте се с блога му - https://pravednik.wordpress.com/2013/12/15/с-европа-или-христа-св-николай-велими/

 44. 44 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#25] от "slonsco":

  Аз предлагам "много мъничко мек".

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#43] от "Chung Kuo":

  Идиот не е същото ,като фанатик.Всеки фанатик е идиот,но не всеки идиот е фанат.Фанатикът е готов на значителни жертви и усилия за това на което е фанатк,Фанатизма е по-същество психопатология от вида на налудностите,но по политически причини не е прогласен за такова.

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Приемането на безсмислени закони, води до корупционен натиск.В случая, основната вина е на Парламента.
  —цитат от коментар 42 на atmanpg


  Така е и още римляните са го знаели.Но случая не е такъв.Законовата норма е ясна,практиката по прилагането и безпротиворечива.Просто един самозабравил се чиновник си е измислил сам и приложил противозаконно несъществуваща в закона норма.

 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  А служителят в Агенцията защо не си смени фамилията “Крил” :)
  —цитат от коментар 12 на Воден дух


  Защо да си сменя името? Krill са едни членестоноги ракообразни обитаващи океана на чиновнически безобразия......

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Поправка (то толкоз смислово, че не моа да го запомня, да гоева), "Безконтактни мултиплексорни вериги."
  —цитат от коментар 40 на Athanatos

  В случая название на фирмата вероятно е свързано с основната ѝ дейност.

 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#46] от "slonsco":

  А според защо е необходим този закон?
  Какви проблеми решава?
  И не съм съгласен, че практиката по прилагането му е безпротиворечива.
  Прочети горните коментари и ще видиш до какви абсурди може да доведе буквалното му спазване.

 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Как е по другите места? Евтино ли е да занимаваш съда в Испания, Германия, Италия, Англия, САЩ? Много от форумци живеят там, може да имат преки впечатления, или от съседи и познати! Моля, споделете! Щото едно е да си милслим какво ТРЯБВА да бъде, а друго е да разбера как е в другите демокрации. Функциониращи, с вековни демократични традиции!
  —цитат от коментар 41 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Не е е разбира се,И не в това е проблема.Никъде не е казано,че защитата на правта трябва да е евтина.А и няма как да е.Трябва да е ефективна,изгодна и достъпна,като на виновния се възлагат разноските,Проблема,е че услуга,която заявителят е имал право да получи срещу 55 лева му е струвала 400 лева ,и значително повече време и нерви.
  Другият проблем е,че всякакви чиновците решават какви права и задължения имат гражданите и /ридическите лица и по какъв ред да ги упражняват ,без оглед на закона и в редица случаи е по удобно да им изпълниш непроизтичащите от закона изисквания или да подадеш ново заявление и да се надяваш да попаднеш на друг чиновник.

 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Какво ли требе да означава 'ЛУКОЙЛ' на 'книжовен' български?
  Лук, чесън, кромид или?
  Щото и на кгб-православен не е нищо повече от заемка от омразните англо-саксонци :)

 52. 52 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#46] от "slonsco":А според защо е необходим този закон?Какви проблеми решава?И не съм съгласен, че практиката по прилагането му е безпротиворечива.Прочети горните коментари и ще видиш до какви абсурди може да доведе буквалното му спазване.
  —цитат от коментар 49 на atmanpg


  Наименованието на търговското дружество трябва да е изписано на български език,ако такова изискване липсва ще има проблем,Само да припомня,че освен кирилицата и латиницата има и доста други азбуки.Безпротиворечива е съдебната практика,не чиновническата.

 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  ...Проблема,е че услуга,която заявителят е имал право да получи срещу 55 лева му е струвала 400 лева ,и значително повече време и нерви.
  Другият проблем е,че всякакви чиновците решават какви права и задължения имат гражданите и /ридическите лица и по какъв ред да ги упражняват ,без оглед на закона и в редица случаи е по удобно да им изпълниш непроизтичащите от закона изисквания или да подадеш ново заявление и да се надяваш да попаднеш на друг чиновник.
  —цитат от коментар 50 на slonsco

  Отказът да бъде вписана фирмата може да е струвало много повече пари от 400 лева. И реноме. Разходите на време и нерви са доста често срущано явление в отношенията на българските граждани с държавните институции.
  Много държавни чиновници си позволяват и ще си позволяват подобни своеволия докато не започнат да им се налагат сериозни административни и финансови наказания. Много по-сериозни от от забележка, не много строго мъмрене и предпоследно предупреждение.

 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Наименованието на търговското дружество трябва да е изписано на български език,ако такова изискване липсва ще има проблем...
  —цитат от коментар 52 на slonsco


  По конкретно може ли?
  В какво е същността проблема?

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Ако си знаеш правата - имаш и в съда,
  но Първо: където си.

  Второ: В околната среда.

  Трето: ти си зависим, а съдът не е.

  Затова ти присъжда вина цена.
  Морално не оправдано.

  "Неоправдано високата цена да си търсиш правата в съда"

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  ВИИ Маркс иммени Лелина

  Люспите - ако обелиш,
  соц ком лидер ще намериш.

  Имени Утина ;)

  До коментар [#51] от "ali_ibn_isa":

  Какво ли требе да означава 'ЛУКОЙЛ' на 'книжовен' български?
  Лук, чесън, кромид или?

  Щото и на кгб-православен не е нищо повече от заемка от омразните англо-саксонци :)

 57. 57 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Прав е съдията по вписванията, но е твърде късно. Хиляди изкълчени фирми има, които обаче са отдавна регистрирани. Ся... тва... аутсорсинг беър... само собственикът си знае какво иска да означава...
  Требе се види - влезе ли в официалния речник на чуждите думи в българския език тва аутсорсинг..
  Дума "беър" - нЕмаме!
  Но пък и няма законово изискване фирмата на дружеството да означава нещо смислено на български език. И понеже всички говорим "ънглийски"... поровете из търговския регистър да видите що е чудо - фирми на английски с български букви... пълно е...

  ето нищожна част....

  "ХЕНДИ-ТЕЛ" ЕООД, ЕИК/ПИК 130547955
  "ХЕНДИ ХЕЛП" ЕООД, ЕИК/ПИК 200689540
  "ХЕНДИ" ООД - в несъстоятелност, ЕИК/ПИК 120606375
  "ХЕНДИ ИНШУРЪНС" ЕООД, ЕИК/ПИК 200046455
  "ХЕНДИ" ЕООД, ЕИК/ПИК 817076544
  "ХЕНДИ МЕН ПРОДЖЕКТС" ЕООД, ЕИК/ПИК 200056271
  "ХЕНДИ - Н" ЕООД, ЕИК/ПИК 200446570
  "ХЕНДИ - Ф" ЕООД, ЕИК/ПИК 200090811
  "АЛПХА ХЕНДИ" ООД, ЕИК/ПИК 202683792
  "ХЕНДИ ПЛЪС" ЕООД, ЕИК/ПИК 203500339
  "ХЕНДИ АГРО ИНВЕСТ" ЕООД, ЕИК/ПИК 203557841
  "ХЕНДИ ГАРД" ЕООД, ЕИК/ПИК 203587658
  "ХЕНДИ СТРОЙ" ЕООД, ЕИК/ПИК 203844797
  "ХЕНДИ-90-ХЕНДЕКОВ, ЛЮЦКАНОВ С-ИЕ" СД, ЕИК/ПИК 119586884
  "ХЕНДИ МЕН ЛУКС" ЕООД, ЕИК/ПИК 204816914
  "БГ ХЕНДИ МЕН" ЕООД, ЕИК/ПИК 204816985
  "ХЕНДИ АПАРТМЕНТС" ЕООД, ЕИК/ПИК 147207327

  А и в крайна сметка - каква ще е фирмата си решава собственикът/ците. Те съответно ще си носят и последеците, ако фирмата им не звучи добре.

  Тъй че... що са е вкарал в туй приключение съдията по вписванията... хич и не мога да гадая...

  Пущай ги там да са регистрират - само работа да вършат...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 58. 58 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1185 Весело

  Малииии, ако при регистрацията на Майкрософт се беше паднал тоз' галфон... Сега щяхме да си имаме Микромек...

 59. 59 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#15:"spiegel"][/quote]

  Какво да правим с Теленор и Виваком?
  Те на какъв език са и какво точно значат тези имена, щото Тълковният речник мълчи по въпроса?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 60. 60 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Блаупункт и Фолксваген защо не са преведени,или как да преведеш Сони. решението на чиновника е в стил "Ще бягаш от тук до обяд". Трябва да се възпитават и наказват чиновниците и техните началници, включително и министър председателя.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#23] от "svoboden":

  Става въпрос за адвокатските разноски. Фермата е платила на адвокат, които не би платила, ако не и е отказана регистрацията.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 62. 62 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Блаупункт и Фолксваген защо не са преведени,или как да преведеш Сони. решението на чиновника е в стил "Ще бягаш от тук до обяд". Трябва да се възпитават и наказват чиновниците и техните началници, включително и министър председателя.
  —цитат от коментар 60 на korc

  Май имената не се превеждат. На хора, на компании...

 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Малииии, ако при регистрацията на Майкрософт се беше паднал тоз' галфон... Сега щяхме да си имаме Микромек...
  —цитат от коментар 58 на puknatastotinka

  Пак щяхме да си имаме "Майкрософт". Подобни чиновници имат чувство за ориентация и самосъхранение. Позволяват си да издевателстват и унижават обикновените граждани, но с началници и представители на елита поведението им е тип "мекотело".

 64. 64 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Този служител явно е много тъп.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Повечето държавни служители са тотал щета.. Отделно са много зле разпределени по институциите - в някой щатът е супер раздут и по цял ден се чудят какво да правят, а в други като Агенция по вписванията не достигат хора...

  Винаги съм се чудил какъв човек трябва да си, за да издържиш нищо да не правиш по цял ден и да чакаш заплата докато цъкаш судоку, интриги и кенди кръш... Аз бях в една институция с много гръмки обещания, но като видях, че нищо не се случва и получавам колкото касиер (което си е натоварваща и отговорна дейност) в супермаркет си бих шута с 300...

 67. 67 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Неоправдано високата цена да си търсиш правата в съда
  ----------------------------
  Няма такова нещо, като неоправдано висока цена.
  Който не си търси правата в съда, заслужава да бъде играчка в лапите на бюрократите. Колкото повече подобни дела в съда - толкова по-малко произвол от чиновниците.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  Целта е да не могат гражданите да намерят правото си.
  В почти цяла Европа е така.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  А от какъв зор трябва да кръщаваш фирмата си “дъ съншайн” или “дъ фрут къмпъни”? Да звучи олигофренски, или да?

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Който вярва на държавата, сам си е виновен!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 71. 71 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 471 Неутрално

  А от какъв зор трябва да кръщаваш фирмата си “дъ съншайн” или “дъ фрут къмпъни”?
  —цитат от коментар 69 на султана глаушева

  От зора че въпросната фирма е моя лична собственост,аз си плащам целия масраф по вписването и-дело,вписване в булстат,печат,впоследствие-данъци.И е редно АЗ да реша как да се казва.Казва му се свободен избор.Но това разни примитиви кръстили се на герой от роман преливащ от национал-шовинизъм-няма как да разберат.Споко,още 5-10год. и ще ви изличим и ще ви изсушим корена издъно.Заради такива "задни колелета" кат тебе хората от Свободния Свят до 10-20год. на Марс ще стъпят.Пък ти си седи у Преспа с примитивната ориенталщина и ценности от 19век.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Така си е.
  Ако ръковдството на фирма избере кофти име, рефлектира на фирмата.

  Интересно е друго.
  Защо в списъка липсват Хендиводство и Хендиводител?

  До коментар [#57] от "Другарката Михайловна":

  "ХЕНДИ-ТЕЛ" ЕООД, ЕИК/ПИК 130547955
  "ХЕНДИ ХЕЛП" ЕООД, ЕИК/ПИК 200689540
  "ХЕНДИ" ООД - в несъстоятелност, ЕИК/ПИК 120606375
  "ХЕНДИ ИНШУРЪНС" ЕООД, ЕИК/ПИК 200046455
  "ХЕНДИ" ЕООД, ЕИК/ПИК 817076544
  "ХЕНДИ МЕН ПРОДЖЕКТС" ЕООД, ЕИК/ПИК 200056271
  "ХЕНДИ - Н" ЕООД, ЕИК/ПИК 200446570
  "ХЕНДИ - Ф" ЕООД, ЕИК/ПИК 200090811
  "АЛПХА ХЕНДИ" ООД, ЕИК/ПИК 202683792
  "ХЕНДИ ПЛЪС" ЕООД, ЕИК/ПИК 203500339
  "ХЕНДИ АГРО ИНВЕСТ" ЕООД, ЕИК/ПИК 203557841
  "ХЕНДИ ГАРД" ЕООД, ЕИК/ПИК 203587658
  "ХЕНДИ СТРОЙ" ЕООД, ЕИК/ПИК 203844797
  "ХЕНДИ-90-ХЕНДЕКОВ, ЛЮЦКАНОВ С-ИЕ" СД, ЕИК/ПИК 119586884
  "ХЕНДИ МЕН ЛУКС" ЕООД, ЕИК/ПИК 204816914
  "БГ ХЕНДИ МЕН" ЕООД, ЕИК/ПИК 204816985
  "ХЕНДИ АПАРТМЕНТС" ЕООД, ЕИК/ПИК 147207327

  А и в крайна сметка - каква ще е фирмата си решава собственикът/ците.
  Те съответно ще си носят и последеците, ако фирмата им не звучи добре.

 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11688 Любопитно

  А собственика не можа ли още по изкълчено име да сложи на фирмата си?!

 74. 74 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  Служителят е търсил подкупче ;)

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  секи 4ти км

  Разни култури, разни нрави.

  "The buck stops here"

  "Правда stops here"?

  "Неоправдано високата цена да си търсиш правата в съда"

  До коментар [#74] от "arcanum":

  Служителят е търсил подкупче ;)

 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2236 Весело

  "На 30 април 2018 г. Диян Емилов Крил отказва вписване на фирмата "АУТСОРСИНГ БЕЪР" ЕООД, която пък обжалва отказа пред съда. Съдия Румяна Панайотова, чието решение е окончателно, е указала на длъжностното лице да извърши вписване на първоначална регистрация на дружеството."

  Как ще преведе името на фирмата си на Български?
  Ами ако беше използвал име на френски или испански?
  Въпросът има две страни - правна и политическа.
  Законно ли е и трябва ли да го допускаме. На първият въпрос политиците са дали отговор, на втория, съдията.
  Тоагава трябва да очакваме регистрация на компания с име "ФАКЮИНДИЕЙС" имат си и готово лого - онези триъгълни стикери, залепвани на задната част на тукашните таралясници, които бяха популярни сред определени кръгове джигити...
  :-)

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на Tanya VK
  Tanya VK
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Абсолютно. И това е навсякъде в Българските "инстанции" (чуждица, нали). Няма установен регламент и чиновниците си правят, каквото поискат. Оттам идва и корупцията. Системата е нарочно направена, за да допуска корупция. Шенген - през крив макарон!

 78. 78 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Всички във форума по своему са прави. Аз съм любопитен за друго. Защо човек Българин, опериращ в България ще си наименова фирмата с такива изкилифищени имена ? Едва ли си прави сметка да пробива на пазара в Калифорния и Маями Бийч. Не може ли просто да си наименова фирмата - " Емил Иванов и Син ", " Ванков и сие ", " Станчев и Съдружници ", " Мебелна фабрика Дамянови ", и т.н.

 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12928 Весело

  До коментар [#77] от "Tanya VK":

  Съгласен!
  Нека "входираме" (по Цветанов, друга чуждица) предложението

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  Бе то тия трябваше да ги закрием, поради здрав разум, а не заради името, но той, разума не е често срещано явление в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3548 Весело

  До коментар [#78] от "Светозар Христов":

  Хубав въпрос. Моята фирма звучи точно така. И въпреки проверките за съвпадения се оказа, че има още една със същото име.

  Чакам да забогатее и да му опразня сметките.
  Ще му пратя картичка "Привет от слънчев ЮАР приятелю" :).

  Ама явно и той е в криза като мен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  "....чл. 7, ал.3 от Търговския закон, съгласно който търговецът изписва фирмата си задължително на български език...."

  Ако оставим настрана емоциите и опитите за остроумничене няма как да не забележим, че проблемът е в този текст на Търговския закон, който текст допуска тълкуване. А законът не трябва да бъде тълкуван, а прилаган. За да няма спорове и тълкувания този текст би трябвало да гласи недвусмислено:

  "Търговецът не е задължен да придава на наименованието на фирмата си смислово значение на български език, но е длъжен да изписва това наименование на кирилица."

 83. 83 Профил на sheldonm
  sheldonm
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#71:"tqh42306221"][/quote]

  Поредния пишман демократ... Правиш ли разлика между демокрация и свободия?

 84. 84 Профил на sheldonm
  sheldonm
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Всички във форума по своему са прави. Аз съм любопитен за друго. Защо човек Българин, опериращ в България ще си наименова фирмата с такива изкилифищени имена ? Едва ли си прави сметка да пробива на пазара в Калифорния и Маями Бийч. Не може ли просто да си наименова фирмата - " Емил Иванов и Син ", " Ванков и сие ", " Станчев и Съдружници ", " Мебелна фабрика Дамянови ", и т.н.
  —цитат от коментар 78 на Светозар Христов


  По същата причина, поради която най-вероятно е кръстил детето си Раян вместо Петър :)

 85. 85 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Елементарен случай. Православен фанатик с вероятен руски произход търси начин да "блесне" сред невежите почитатели на "Гейропа"-та. Е, намерил е много добър начин, няма дума. Само че е използвал служебно положение за лични цели.

  master
 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  В България съдебната система се използва за социален контрол.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 87. 87 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Проблемът е в неясно написания закон, не в служителя.

 88. 88 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  "Безконтактни мултиплексорни вериги."
  В случая название на фирмата вероятно е свързано с основната ѝ дейност.
  —цитат от коментар 48 на zhivko6461


  Основната ѝ дейност е производство и монтаж на регистрационни табели на МПС-та.
  Сигурен съм, че нито един от служителите ѝ дори не знае какво е мултиплексорна верига.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK