Нинова за гей браковете: Няма да стане, това е България

Корнелия Нинова

© Юлия Лазарова

Корнелия НиноваНатрапват се на обществото неприемливи неща - с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос как се отнася към идеята за легализиране на гей браковете и възможността гей двойки да осиновяват деца.


"Не може насила в едно общество да вкарвате конвенция срещу насилието, не може насила да вкарате гей браковете, няма да стане това", каза Нинова в интервю за радио "Дарик" като уточни, че БСП има проблем по темата с Партията на европейските социалисти, чиито представители преди две седмици наново са предупредили, че БСП греши като не подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция срещу насилието над жени.


Като уточни, че говори от свое име, лидерът на БСП каза: "Няма да се съгласим какъвто и натиск да се оказва (...) Спасяваме българското християнско семейство, традиции и българските деца". Тя каза, че очаква много удари срещу себе си лично заради тази позиция като добави, че има моменти, в които трябва да вземеш позиция, докато останалите политически лидери са се "скатали".


Държавата да даде гаранции, че няма да се отметне за "Белене"
Лидерът на социалистите заяви, че БСП настоява държавата да даде гаранции на потенциалния инвеститор в АЕЦ "Белене", че няма да промени мнението си за проекта и няма да пречи на бъдещото строителство. "Всички инвеститори, заявили интерес, са поискали държавна гаранция, защото всяко правителство си сменя позицията. ГЕРБ 7-8 пъти си сменя позицията. Кой ще инвестира толкова много пари, ако няма сигурност, че държавата стои зад строителството?!" попита риторично тя.


Според Нинова държавата може да покаже подкрепа чрез банкова гаранция без да дава реални пари, а така инвеститорът ще има сигурността да доведе проекта докрай. Тя уточни, че БСП не иска гаранции за изкупуване на тока.


Председателят на парламента казвал, че премиерът е некомпетентен


Запитана защо въпросите на опозицията към премиера Бойко Борисов са твърде малко (двайсетина за 1 година) Нинова отговори, че те са много повече, но председателят на парламента ги връщал с мотива, че не са от компетентността на премиера. "Председателят на парламента злоупотребява с правата си и ни връща всички въпроси, не били от неговата компетентност и то се оказва, че той не е компетентен по всички въпроси. Има много проблеми, за които носи отговорност, но се крие".


Нинова даде пример и с вчерашното поведение на Борисов, който участва в парламентарния контрол за пръв път от 11 месеца с думите: "Измъкнал се е вчера през страничния вход, говори 2 минути абсолютни небивалици и се измъкна, за да не отговаря на въпросите на журналистите, и за това била виновна опозицията".


Никакви коалиции, а предсрочни избори


Искаме оставката на този кабинет и избори, заяви Нинова като в отговор на уточняващ въпрос подчерта, че изключва всякаква възможност за коалиция между БСП и ГЕРБ. Тя обясни съвпадението на някои от позициите на двете партии с думите: "Не ние имаме обща позиция с ГЕРБ, а просто те 7 пъти си смениха мнението и накрая приеха нашето. Не, не мислим за коалиции".


"Прояви характер бе, човек"


България е най-корумпираната държава в Европа, установи Нинова след като беше запитана каква е позицията на БСП спрямо идеята на правителството да кандидатства за еврозоната. "Да кандидатстват, но нали чухме оценките от европейските лидери и компетентни органи - не сте готови, не отговаряте на условията, справете се с корупцията, с финансовата стабилност и кражбата на пари", каза тя и добави, че България не е добре приета, защото европейските институции не вярват, че се справяме с този проблем.


Едновременно с това тя призова премиера да бъде по-решителен, когато отстоява националния интерес.
"Прояви характер бе, човек," призова Нинова Борисов като имаше предвид българската позиция за неутралност при обсъждането на намаляването на европарите за сближаване и политиките към мигрантите като даде пример с австрийския канцлер Себастиан Курц и унгарския премиер Виктор Орбан.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK