Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ

Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ

© Юлия ЛазароваАко на едно заседание трима прокурори четат по 50 страници от общо 5 000 обвинителен акт, а съдът насрочва по 40 заседания на година, колко време ще е нужно да започне делото по същество?


Отговорът е 2 години.


Толкова време ще е необходимо, за да приключи четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото за фалита на КТБ, ако върви с досегашните темпове. Едва след това делото ще може да започне по същество. Изчисленията, които "Дневник" направи, са базирани на скоростта на четене в досегашните заседания и броя на планираните съдебни заседания до края на годината.
До първата почивка на седмото подред заседание бяха прочетени 345 страници. Проста сметка показва, че на заседание прокурорите прочитат между 50 и 60 страници от малко над 5 000. Това се случва след изрично искане на защитата на основния подсъдим - бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, което беше подкрепено и от други адвокати на останалите 17 изправени на съд по обвинение за участие в престъпна група, ръководена от Василев.


Всеки прокурор чете с различна скорост и в някои дни може да се прочитат повече страници, но сметнато средно, за да бъде прочетен целия диспозитив, са нужни поне 80 заседания. Тази седмица приключи осмото, а до края на годината са насрочени още 34, обясниха от съда за "Дневник" като подчертаха, че може да бъдат насрочени и нови дати до края на 2018 г. Ако обаче адвокатите и съда не "се споразумеят" за дни, в които всички да могат да присъстват в залата, може да останат само 42 заседания за тази година.


Това означава, че само за прочитането на обвинението ще са нужни най-малко 2 години.


Да видим кой ще издържи


На 9 май, когато делото за КТБ тръгна по същество, шефът на спецпрокуратурата, който е наблюдаващият процеса обвинител - Иван Гешев, настоя да не се приема искането на защитата за прочитане на заключителната част на обвинителния акт в съдебната зала. Той се обоснова с практиката по останалите дела, когато страните се съгласяват да не се чете диспозитивът, а в съдебния протокол се записва, че е прочетен. Записването се прави, за да се спази законовото изискване, според което "съдебното следствие започва с прочитане на заключителната част на обвинителния акт от прокурора".


Гешев се аргументира още и с това, че обвинителният акт е изпратен на страните много преди началото на делото, а освен това е качен на интернет страницата на прокуратурата година и половина преди началото на процеса.


Адвокатите обаче не отстъпиха от искането си. Константин Симеонов - защитник на Василев, отговори на Гешев, че "порочната практика (да не се чете диспозитивът - бел. ред.) не трябва да се превръща в закон". Адвокат Христо Ботев пък попита кога Гешев е бил на делата, по които те се явяват, и знае как се действа.


"Ние сме заменяеми. Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи", заяви в началото на процеса пред журналисти Гешев.


Колко струва четенето


"Данъкоплатците не ми плащат за четене" - така прокурор Антоанета Софрониева отговори на въпрос до коя страница е стигнало четенето на обвинителния акт. Тя повтори аргументите на Гешев - че такова четене няма в никоя европейска държава. Освен това никъде в Европа не се пишат такива дълги обвинителни актове. И според двамата е нужна законодателна промяна.


От думите на прокурорите се разбра още, че според тях защитата бави процеса, защото чака резултат от жалбата на Цветан Василев в САЩ по закона "Магнитски". То обаче няма да повлияе на съдебния процес в България, заявиха обвинителите.


Основната заплата на съдията и прокурорите - без да се изчисляват рангът и стажът, е 2940 лв. И след като в един месец има средно 20 работни дни, а процедурата по прочитане ще отнеме 80 заседания, държавата ще плаща заплати на един съдия и прокурор по това дело четири месеца, само за да се изчете заключителната част на обвинителния акт. Заплати за слушане в продължение на четири месеца ще получат и съдебните заседатели, и съдебният протоколчик. Разходите за адвокатски хонорари трудно могат да бъдат изчислени, тъй като няма официална информация за тях.


Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ


На всяко заседание идват над 20 адвокати (някои подсъдими имат по двама защитници, освен това съдът назначи резервни адвокати - бел.ред.) да слушат заключителната част на обвинителния акт. В залата обикновено има по трима прокурори, които се редуват в четенето. Другите - подсъдими или адвокати, четат книги, спят или работят нещо на лаптопите, които си носят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK