Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ

Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ

© Юлия ЛазароваАко на едно заседание трима прокурори четат по 50 страници от общо 5 000 обвинителен акт, а съдът насрочва по 40 заседания на година, колко време ще е нужно да започне делото по същество?


Отговорът е 2 години.


Толкова време ще е необходимо, за да приключи четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото за фалита на КТБ, ако върви с досегашните темпове. Едва след това делото ще може да започне по същество. Изчисленията, които "Дневник" направи, са базирани на скоростта на четене в досегашните заседания и броя на планираните съдебни заседания до края на годината.
До първата почивка на седмото подред заседание бяха прочетени 345 страници. Проста сметка показва, че на заседание прокурорите прочитат между 50 и 60 страници от малко над 5 000. Това се случва след изрично искане на защитата на основния подсъдим - бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, което беше подкрепено и от други адвокати на останалите 17 изправени на съд по обвинение за участие в престъпна група, ръководена от Василев.


Всеки прокурор чете с различна скорост и в някои дни може да се прочитат повече страници, но сметнато средно, за да бъде прочетен целия диспозитив, са нужни поне 80 заседания. Тази седмица приключи осмото, а до края на годината са насрочени още 34, обясниха от съда за "Дневник" като подчертаха, че може да бъдат насрочени и нови дати до края на 2018 г. Ако обаче адвокатите и съда не "се споразумеят" за дни, в които всички да могат да присъстват в залата, може да останат само 42 заседания за тази година.


Това означава, че само за прочитането на обвинението ще са нужни най-малко 2 години.


Да видим кой ще издържи


На 9 май, когато делото за КТБ тръгна по същество, шефът на спецпрокуратурата, който е наблюдаващият процеса обвинител - Иван Гешев, настоя да не се приема искането на защитата за прочитане на заключителната част на обвинителния акт в съдебната зала. Той се обоснова с практиката по останалите дела, когато страните се съгласяват да не се чете диспозитивът, а в съдебния протокол се записва, че е прочетен. Записването се прави, за да се спази законовото изискване, според което "съдебното следствие започва с прочитане на заключителната част на обвинителния акт от прокурора".


Гешев се аргументира още и с това, че обвинителният акт е изпратен на страните много преди началото на делото, а освен това е качен на интернет страницата на прокуратурата година и половина преди началото на процеса.


Адвокатите обаче не отстъпиха от искането си. Константин Симеонов - защитник на Василев, отговори на Гешев, че "порочната практика (да не се чете диспозитивът - бел. ред.) не трябва да се превръща в закон". Адвокат Христо Ботев пък попита кога Гешев е бил на делата, по които те се явяват, и знае как се действа.


"Ние сме заменяеми. Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи", заяви в началото на процеса пред журналисти Гешев.


Колко струва четенето


"Данъкоплатците не ми плащат за четене" - така прокурор Антоанета Софрониева отговори на въпрос до коя страница е стигнало четенето на обвинителния акт. Тя повтори аргументите на Гешев - че такова четене няма в никоя европейска държава. Освен това никъде в Европа не се пишат такива дълги обвинителни актове. И според двамата е нужна законодателна промяна.


От думите на прокурорите се разбра още, че според тях защитата бави процеса, защото чака резултат от жалбата на Цветан Василев в САЩ по закона "Магнитски". То обаче няма да повлияе на съдебния процес в България, заявиха обвинителите.


Основната заплата на съдията и прокурорите - без да се изчисляват рангът и стажът, е 2940 лв. И след като в един месец има средно 20 работни дни, а процедурата по прочитане ще отнеме 80 заседания, държавата ще плаща заплати на един съдия и прокурор по това дело четири месеца, само за да се изчете заключителната част на обвинителния акт. Заплати за слушане в продължение на четири месеца ще получат и съдебните заседатели, и съдебният протоколчик. Разходите за адвокатски хонорари трудно могат да бъдат изчислени, тъй като няма официална информация за тях.


Кога ще приключи голямото четене на обвинителния акт за КТБ

На всяко заседание идват над 20 адвокати (някои подсъдими имат по двама защитници, освен това съдът назначи резервни адвокати - бел.ред.) да слушат заключителната част на обвинителния акт. В залата обикновено има по трима прокурори, които се редуват в четенето. Другите - подсъдими или адвокати, четат книги, спят или работят нещо на лаптопите, които си носят.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  "Другите - подсъдими или адвокати, четат книги, спят или работят нещо на лаптопите, които си носят...."


  Ами като спят, или работят нещо по лаптопите си, прокурорите спокойно могат да зачитат по 2-3 изречения на страница...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  а ако някой записва нали всичко ще се компрометира. Има други решения но герберастията няма как да ги знаете- капацитет просто.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Позитанко, Позитанко, само записи са ви в главата, но то не е учудващо, при кадри на ДС...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Весело

  А точният отговор е "никога" - той още се дописва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Дали някога ще приключи? Срокът не се определя само по чисто аритметичен път. По-важно е какво би могло да се случи след като приключи. След като отговорните институции не могат да намерят аргументи за да върнат единия обвиняем от съседна страна. С която отношенията са по-скоро добри.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Съдът копае дъното. Решил е да гледа САПАРД и софийски имоти като недостижими висини...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Любопитно

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  ама ти и това ли не знаеш ? Наистина къртиш. Всъщност не ме учудваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Когато и да приключи голямото четене, все тая, държавните служители допуснаха раздуването на пирамидата и последващото ограбване.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Любопитно

  До коментар [#6] от "plebs":

  Нали вие го създадохте този съд . или ПАК не помниш? колко герберастко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Любопитно

  До коментар [#8] от "today":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Знам, че звукозаписите се съхраняват 20 дни, и после се изтриват, но на човек първосигналната му реакция да е "записва", недвусмислено говори за едно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Подобно на всяко друго начинание организирано от обучени ДС кадри по изпитани съветски методи, всичкия този шум е за отвличане на вниманието.
  На публиката се нансаждат няколко възможности и се дебатира до втърсване коя е най-добрата.
  Няма никакъв проблем да се дебатира и да има диаметрални мнения.
  Няма никакъв проблем хората да се настройват едни срещу други, да се обвиняват взаимно в идиотизъм, герберизъм, комунизъм и какво ли още не.
  Важното е да не говорят за очевидната липса на правилни опции измежду зададените.

  Честна дума, искрено съжалявам всички, които си мислят, че има права страна в този спор.

  Мястото на нас, зрителите, е на улицата.

  Докато ни се даде наистина полезен ход в играта.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Когато имаме реална съдебна реформа и върховенство на закона ... Нито ден по-рано, ако се има предвид някакви реални резултата а не зачитане под килимчето ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Може и да се предположи договорка между страните за дълъг обвинителен акт и искане за неговото прочитане. Съда е безсилен.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5265 Весело

  При всяко заседание се води стенограма. Нищо чудно, след изчитането на обвинителния акт, някъде около Димитровден 2020, адвокатите да поискат експертиза, дали е прочетен точно. И ще се наложи проверка на стенограмите и сравнение с текстовете, което може да продължи до световното първенство по футбол в Катар.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Обикновена тактика за протакане. Така и хонорарите вървят, и обвиняемите се разхождат. Все се чудя дали тези адвокати са неграмотни, че им трябва четене на глас, за да вдянат за какво става дума.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  При всяко заседание се води стенограма. Нищо чудно, след изчитането на обвинителния акт, някъде около Димитровден 2020, адвокатите да поискат експертиза, дали е прочетен точно. И ще се наложи проверка на стенограмите и сравнение с текстовете, което може да продължи до световното първенство по футбол в Катар.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град

  Ами ако бъде променена страната домакин на споменатото световното първенство и това наложи отлагането му? Ами ако българският национален отбор се представи много силно в квалификациите и се класира за финалите? Това неминуемо ще предизвика много ангажименти за съдии, прокурори, адвокати и др. свързани с делото елитни личности. Те ще бъдат призвани да посещават футболните мачове у нас и в други страни... Допълнителни предпоставки за забавяне.
  Има ли значение? Нима не е възможно още сега да се прочетат решенията на съда. На всички инстанции. Евентуално осъдените се оправдават на последна инстанция.
  За да могат и те да предприемат необходимите мерки за дела срещу България.
  П.П. Каква ли сума ще получи господин Цветан Василев, след като осъди България?

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Бъркаш. Стенограма при четене на обвинителен акт или писмени доказателства, документи и т.н не се води. Само се отбелязва в протокола, че са прочетени.

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  Какво е наложило създаването на този епохален труд? Натягане пред №10 ?

  ГОСПОД НИ ПРАТИ ДЕФЕКТЕН ИНСТРУМЕНТ. ПРОИЗВЕЖДА АТЕИСТИ.
 20. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 766 Неутрално
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1509 Весело

  За да не заспят по време на четенето, присъстващите в залата да си носят "Война и мир" или "Властелинът на пръстените". И двете книги са доста дълги, ще убият доста от времето. Ако до края на Голямото четене присътващите са свършили вече упоменатите художествени произведения, могат да си ги разменят. Позитивната част е, че прокурорите ще се научат на перфектен правопис и правоговор.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Демокрацията и КТБ са-
  1)най-големият ОРГАНИЗИРАН грабеж в човешката история
  2)най-големият фарс в човешката история!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Май никой не иска делото да завърши с присъда ;)

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5186 Весело

  До коментар [#11] от "hamiltonf1":

  Какви са тези дни - календарни или работни ?
  И добре би било да се извиниш на по-стария и мъдър човек. Пък не се знае кога ще ти помогна да си решиш някой проблем.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#16] от "stein":

  И да вденат за какво става дума, след 2 години ще го забравят, когато приключи четенето. Цялото дело е прах в очите на наивните избиратели.

 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  В крайна сметка не е ясно какво пречеше да заседават всеки ден по 8 часа. На час спокойно могат да четат 20 страници, на ден прави 160, за 1 месец щяха да ги прочетат. Специализиран съд, не знам какъв съд, то прокурори, чудеса, и седнали да четат на глас като първолаци.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 298 Неутрално
 28. 28 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 694 Гневно

  Четенето се оказва непосилна задача в страната ръководена от еднокнижеца Бойко. Тези са назначени от него. Тези няма да прочетат скоро това, което им е заповядано да бавят. Тези целта им е да прикриват грабежа на 8 милиарда, защото най-скъпия(и в прекия и преносен смисъл) за България дебел човек е в бизнес взаимоотношения с еднокнижеца. Така ненаказаното пъклено дело КГБ е трамплин за ПИБ, Белене и останалите им схеми за ограбване на спестяванията на българите. Тези не заслужават и 1/100 от комфорта, който овчия народ им е подсигурил със слепотата и овчедушието си...

 29. 29 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#22] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Не,бъркаш.Така нар. ”комунизъм” беше най-големият организиран,пладнешки грабеж в историята.Пред него ктб-то бледнее.А при задаващото се АЕЦ Белене,и комунистическия грабеж ще бледнее.

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Какво стана с Брендо?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  За цели 5000 страници явно ще обвиняват Цветан Василев във всички земни престъпления от зората на човечеството насам. Умът ми не го побира какво толкова пише в тези документи. Цялото обвинение може да се събере в едно изречение - "Обвиняваме лицето Цветан Василев в преднамерено източване на КТБ". Сега нека четат като идиоти 10 тома свободни съчинения.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 32. 32 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1582 Весело

  Човек си спомня оная приказка, дет султана предложил куп жълтици на оня, дето би научил магаре да говори. Ако не успее- отиде му главата.
  Настрадин ходжа се съгласил, ама поискал 20 години.
  Аверите му зели да го оплакват, но хитрецът рекъл: до 20 г. я аз ще умра, я падишаха, я магарето ;)

 33. 33 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Какво стана със закона Магнитски?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  А в обвинението на Прокуратурата взети ли са под внимание документите и обвързаностите на Пеевски и майка му с КТБ и Цв. Василев?
  Ако не са взети, или още по-лошо - ако са заобиколени, подминати или прикрити, целият процес ще бъде фарс .

 36. 36 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Какво четене? Ние вече подготвяме следващото голямо крадене. Не чувствате ли малко по-свободно околовратието си последните 3-4 години? Значи отново сте направили невъзможното и въпреки всичко сте понатрупали някой друг лев. Значи другарите са готови да ви го вземат и хич не им пука за някакво четене, щото са заети с планове за крадене - дали ще е Белене, банка или нещо друго още е в процес на преговори.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Двете най-важни неща в живота на съвременния човек (като изключим семейството и забавленията) са времето и парите. Разменяш времето си за пари (работиш) или разменяш парите си за времето на някой друг (даваш работа).
  Когато това дело стигне до осъдителна фаза, мега-банкера ще е отдавна умрялМА от старост, може и като столетник даже. А купчината екскременти създавани от биологичната дейност на Делян, ще стане по-висока от Мусала. Кой ще изкачи този нов връх и ще забие колът си първи там - вероятно пра-пра-евнукът на сегашния ни прокурор.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 39. 39 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Шоу да става. Когато приключи. Аз съм се заредил с бира, уиски и бадеми и съм сложил цайсите:)

 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#36] от "idianata":

  Тоя път ше го пропусна. Вече няколко месеца не плащам данъци и скоро сичкото фемили заминава. Аут. Не се търпи повече.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  Това не е обвинителен, а оправдателен акт - индулгенция за участващите в схемата КТБ - за т. нар " политически елит", бързо разбягал се от килимчето на персоната на снимката, когато стана ясно, че далаверата приключи....
  Но предстоят още няколко такива схеми на хоризонта !

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6889 Любопитно

  Четенето ще продължи с години, тъкмо докато изтече срок на давност и се приключи със сагата КТБ.

 44. 44 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#40] от "rincewind":

  Напълно ви разбирам. Въпрос на личен избор. Аз, например, явно тук ще умра. Искрено ви желая успех, където и да сте избрали да изкарате живота си!

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  секи 4ти км

  Мъдър бил народ древен и направил открития.
  Простите - останали неразвити.

  Четенето отнема време.
  Четенето изкушава да мислиш.
  Мисленето отнема време.

  Пиши! Не губи време :)

 46. 46 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Няма да е скоро! А в най-вероятния смисъл - никога!

 47. 47 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 625 Неутрално

  КТБ идиотщината няма да приключи никога. За съжаление. Ще се точат 100 години и все едно и също ще се дрънка. Така ги виждам нещата.

 48. 48 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Когато и да приключи все ще е късно. Това дело трябваше да почне преди години и вече да има осъдени.

 49. 49 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Василев с всякакви хватки ще се опитва да протака, само и само да не върне милиардите.

 50. 50 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Основният проблем е дължината на обвнинилния акт. Не схващам как така по закон е толкова дълъг. Ама де да зная -- нали не съм юрист. А то да си юрист явно е много интелектуална професия. Поне така излиза от всичките глупости, които вършат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK