Синдикатите внасят колективна жалба срещу България до Съвета на Европа (допълнена)

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровКонфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. Те смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права, цитиран от БНР.


"Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция - да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата, и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикати, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел", съобщи той.


Сред нередностите, посочени в доклада, са също работа без трудови договори и тенденция на нарастване на неизплатените заплати. Документът ще бъде обсъден от парламентарната социална комисия.


Неспазване на трудови права
България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права и има ръст на установените забавени заплати, става известно от доклада. Има ръст на забавените заплати, за 2017 г. те са 28 373 940 млн. лв. През 2016 г. са 21 милиона лева, съобщават от синдиката, цитирани от БТА.


От КНСБ отбелязват, че по-голямата сума на забавените заплати се генерира основно от две предприятия, станали публично известни заради протести в началото на годината. Те към настоящия момент не развиват дейност, отбелязват от синдиката, без да посочат кои са те. Дължимите възнаграждения в тях са за 3.5 млн. лева. През 2016 г. контролните органи на инспекцията по труда са констатирали 15 641 нарушения, свързани с изплащането на трудови възнаграждения, което е приблизително с 5000 случая по-малко от 2017 година.


Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - около трудови договори, режими на почивка, условия на труд, каза Пламен Димитров. Установените нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 г. са 17 962. В сравнителен план за тригодишен период се наблюдава тенденция към намаляване на тези нарушения, но продължава да бъде проблем неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка в ресторантьорството, хотелиерството и търговията.


Тревожна тенденция е, че работодателите не спазват изискването за инструктаж на работниците за безопасна работа. Нарушенията по инструктажа за миналата година са 16 471 бр, което според КНСБ е причина за повишения трудов травматизъм през 2017 година в сравнение с 2016 година. При оценката на риска са установени 10 545 нарушения.


Пламен Димитров информира, че данните до началото на юни сочат, че до момента са внесени толкова работници от трети страни, колкото за целия миналогодишен сезон. Той призова за засилени проверки на инспекцията по труда, за да не се допускат нарушения на правата на работниците.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ах, гиди мошеници такива. Видяхте убития си рейтинг и огромното недоверие към вас и решихте пак на гърба на държавата да се упражнявате. Какво правихте 30г., освен рентиерството и рекетьорството?

 2. 2 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Аха...! Крадливите синдикалисти се усетиха, че пропускат сериозни суми членски внос от държавните служители...! :)
  Между другото, кога ще има проверки от НАП и Икономическа полиция, в така наречените синдикални организации? Ръководните им органи, винаги са били хранилка за червени номенклатурни кадри...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 3. 3 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4131 Неутрално


  ,,Синдикатите внасят колективна жалба срещу България до Съвета на Европа,,

  Еин профсъюзен синдикат щом няма фонд стачен си е направо пирамида за мене

 4. 4 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Кажи му синдикалист и не го обиждай повече... Такива като човека на снимката са паразити, които най-малко ги интересуват правата на работниците. Интересуват ги единствено техните собствени интереси!

 5. 5 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#3] от "сидер":

  И пирамида даже, не са нашенските синдикати...! По-скоро са черна дупка, в която потъват безследно едни пари от членски внос.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 6. 6 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  прЕдстави си, бате, старшиките от меверето на културата какви чудесии ще договорят в колективния трудов договор.

 7. 7 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Синдикатите в България са едни от най-крадливите, паразитни и продажни организации, но за сметка на това със самочувствие на последна инстанция. За тяхно съжаление обаче, хората ги разбраха що за стока са и вече не се връзват на истериите и дебилните им постановки, което очевидно се отразява на постъпленията....
  Сега са решили да рекетират чрез измислени жалби до международни организации... Отвратително!!

 8. 8 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 524 Неутрално

  в ;държава; където всеки бизнес милиционер може да поръча на ;държавните служители; репресивни мерки срещу гражданин , за какви профсъюзи и какви колективни договори се говори ? та те са част от мафията която заедно със служителите ограбват населението

 9. 9 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Има ли синдикати в България изобщо ? Не сме чули стачка да организират тези години.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10339 Неутрално

  Никога не съм приемал синдикатите. Нито са честно, нито почтени, нито са безкористни. Държат се мафиотски и изнудвачески...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1219 Неутрално
 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Нещо не разбирам, защитават държавни служители? А дали те могат да са членове на синдикати?

  А колкото до частниците - какво се оплакват в Европа? Защо не организират нещата тук на място? Какво им е крива държавата, че частниците са некоректни?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Кресливи организации от миналото - безсмислени сега

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Какво общо има Съветът на Европа?

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":
  Каквато държавата, такива и синдикатите!

 17. 17 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Даже твърде закъсняла е тази жалба.

  Работодателите безчинстват, особено извън София.

  Работа без договор и осигуровки, често пъти шест дневна работна седмица, 12 часов работен ден, ако има осигуряване - то е на минималните прагове.

  Местните феодали са стиснали работника за гушата и не му дават да диша, държавните органи, финансово стимулирани, си затварят очите и служат също на феодалите, а не на държавата и на обикновените хора.

  Държавата трябва да направи законодателни промени, чрез които да постави в еднаква позиция преговарящите.

  Сега работодателите, дори да има синдикални организации, се правят, че не ги забелязват, не спазват законовите си задължения... или не водят преговори, или не предоставят нужната информация...

  По-наглите от тях започват поединична разправа със синдикалните членове, като ги заплашват, че ще ги уволнят, ако не напуснат синдикалната организация..

  И куп други щуротии, за които законодателят не е предвидил санкции спрямо шмекеруващите работодатели...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 18. 18 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Да разбирам ли, че големия шум е за държавните служители , които нямали колективен договор с държавата? За тези които не знаят, в колективните трудови договори НЕ може да се записват по-лоши условия за работа от тези в КТ. Кодекса дава платен отпуск 20 дни, по КТД може да си гласуват 26 -30 ..... И кой плаща ? Аз и всички останали, които не са държавни служители. Както им плащаме осигуровките , телефоните...
  Това да не е замислено с управляващите, да създадат още една каста привилегировани като полицаите? май да.
  А истински големият проблем за липсващи трудови договори, масово осигуряване на 4 часа, неплащане на заплати, не внасяне на осигуровки в НОИ са го споменали с малки букви сигурно.
  Синдикатите дума не обелиха в защита на бг шофьорите в европа (не на бизнеса, на шофера дето пести и спи като куче в кабинката, мие се по бензиностанции и кара задрямал), а сега се развихриха с нова антиработническа идея.
  Ами парите за по добри условия по КТД ще ги вземат от нас, сетихте уи се?

 19. 19 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#12] от "Алф":

  Държавата е крива, защото не се грижи за законодателството, не следи дали органите и съблюдават стриктно трудовото и осигурително законодателство...

  Държавата нехае, затова трябва да има начукване на канчето от Европа.

  Държавата трябва да осигурява правила и да е арбитър... А сега представителите на държавата свирят все за отбора на бизнеса...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#17] от "Другарката Михайловна":

  Точно там синдикат няма!

 21. 21 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#20] от "ralita68":

  Те синдикалните организации от ХОРА се правят...

  Как очаквате отрудени, смачкани и страхуващи се за работата си хора, които нямат опора в държавните органи да се опрат на "честния" български частник, дето е напазарувал къде-що има "държавни контролни органи"?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Защо толкова сложно? Забавен фалит е престъпление и се наказва с невъзможност да го обявиш. А не го ли обявиш, носиш цялата отговорност с личното си имущество и рискуваш пандела. Идват синдиците в къщи и описват всичко. И гащите на жена ти описват. Такова чудо, с месеци да не се изплащат заплати, не съм чувала да има по света! Този съд май доста ще се почуди на странните практики! А ако чуе и за практиките на дянковчето - изрекетира фирмите с 10%, след като месеци не отпускаше средства за приключени проекти и най-накрая за капак взе, че “премести” милиард от здравеопазването, ще припадне!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8115 Неутрално

  Ами те , представителите на държавата са същите нарушители, като частниците. Как да си търсят кусури.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10339 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  Не бих го обвързал с държавата. Навсякъде са сили за непочтен натиск, които се месят в работата на трети страни ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ''правото на колективно договаряне на държавните служители" - точно поради това "право" синдикатите в Гърция раздуха щатовете до такава степен, че администрацията от държавни служители вече не можеше да се финансира от самата икономика и фалитът на държавата стана неминуем. 969 000 служители бяха на бюджетна издръжка - абсурд, който ако се слушат безкрайните домогвания на профсъюзите естествено ще доведе до фалит и нашата икономика. Ей тва са профсъюзите - непрекъсната лакомия за незаслужени пари, до превръщането на "водачите" им в мафиотски босове. Много вредна паплач!

 26. 26 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 3738 Весело

  Леви, леви, кой там крачи надясно?

 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2120 Любопитно

  Адмирации!
  Държавата отдавна не е на гражданите! Държавата е превзета от мафията. А мафията е симбиоза между милиционери, гербаджии и бизнесмени. Като в повечето случаи вместо симбиоза имаме трите същности на едно и също лице.
  А гражданите са превърнати в безправни - роби!
  !

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 462 Неутрално

  синдикалисте,заеми се по-скоро с ежедневните болки на хората-неизплатени заплати,невнесени осигуровки,липса на трудов договор,плащане в плик,неплатено наднормено раб. време,небезопасни условия на труд-и тов е в България,а не в Страсбург!

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#4] от "Paris Hilton":

  И в Германия ли е така?

 30. 30 Профил на interesna
  interesna
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пълна безсмислица. За споменатите гърци ще кажа, че са единни и без конфедерации, сдружения и асоциации, и без намесата на Съвета на Европа. Знам го от гръцко семейство, което доскоро имаше кафе в Берлин.

 31. 31 Профил на Slartibartfast
  Slartibartfast
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Ама разбира се че държавните служители, трябва да осигурим по-добри условия във ферите за гласове

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 32. 32 Профил на Slartibartfast
  Slartibartfast
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#31] от "Grimalkin":

  *фермите за гласове, разбира се

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Съденето на България е нещо похвално само по себе си.
  България е престъпна държава, притежавана и определяна от престъпници. На мнозинството от българите е отредена съдба на залъгвани и манипулирани роби.

  Към ТАЗИ България не трябва да има лоялност и истинският патриотизъм трябва да се изразява в борба на българите срещу държавата на мафията, нейното демонтиране и изграждане на действаща правова държава.

  Иначе не сме народ, а мърша.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Синдикатите са част от структурите на ДС!

  Ако ги обобщим с една дума: боклуци!

  Машини прости, народ неук.
 35. 35 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":
  И аз това се чудя, замислих да не е грешка и да са имали предвид Съвета на ЕС, но и той няма много общо. Ако някой знае да посясни.

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#15] от "clint_eastwood":И аз това се чудя, замислих да не е грешка и да са имали предвид Съвета на ЕС, но и той няма много общо. Ако някой знае да посясни.
  —цитат от коментар 35 на Юмрукчал


  Съветът на ЕС е това,дего в момента го председателстваме.Съветът на Европа е друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK