Прокуратурата предупреди МВР, че боеприпасите в "Миджур" все още не са безопасни

Ръководителят на Върховната административна прокуратура и зам. главен прокурор Ася Петрова

© Надежда Чипева, Капитал

Ръководителят на Върховната административна прокуратура и зам. главен прокурор Ася ПетроваВърховната административна прокуратура е предложила на министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене да предприемат спешни мерки за недопускане на инциденти в завод "Миджур". Това се разбира от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение.


До главния прокурор Сотир Цацаров е бил изпратен сигнал от кмета и председателя на Общинския съвет в Чупрене за липсата на мерки по безопасно съхраняване на голям брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод "Миджур" в землището на село Горни Лом, се разбира още от съобщението.


При производствена авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души в завода. В края на 2016 г. Окръжният съд във Видин даде ход на делото за взрива.
Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур", като в сигнала до Цацаров е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени животът и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от Министерството на околната среда и водите съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.


След сигнала главният прокурор е разпоредил спешна проверка на Върховната административна прокуратура. Тя е получила данни, че собствеността на терена и сградите на завода е на "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.


От представените материали се е разбрало, че след проверката са установени случаи на неспазване на специални закони:


- в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите - 5 взривни склада, в които се намират изброените вещества;
- не са представени документи за изпълнение по същия закон, според който "Видекс" АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;
- в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно Закона за защита при бедствия.


Затова Върховната административна прокуратура е съобразила, че неспазването на законовите изисквания можело да доведе до опасности за широк кръг хора - заради потенциалната опасност на взривните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи.


По тази причина прокуратурата е "ангажирала министъра на вътрешните работи с оглед правомощията за контрол, даване на задължителни предписания, налагане на принудителни административни мерки и на санкции по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и по Закона за защита от бедствия, включително и в качеството му на председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия". Прокуратурата е ангажирала и областния управител на Видин, и кмета на община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по Закона за защита от бедствия, в това число и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Държавата е след разпад

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Синът на собственикът на тази фирма загина при експлозията в цеха за унищожаване на боеприпаси. Въпреки това продължават с престъпното си отношение към работата с боеприпаси и взривни вещества във фирмата. Лицензът на тази фирма трябва да се отнеме.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Разстроено

  Човешкият живот у нас е много евтин. И бързо забравяме.

  Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK