Цацаров предлага на правителството да измени концесионния договор за "Пирин"

Цацаров предлага на правителството да измени концесионния договор за "Пирин"

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионния договор за Национален парк "Пирин" с "Юлен" АД. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение. Действията на прокуратурата са след сигнал от политическа партия "Зелените" от февруари тази година, в който се твърди, че има закононарушения и престъпления във връзка с изпълнението на договора за концесия, както и за незаконно разходване на средства от държавния бюджета за субсидиране на Българска федерация по ски.


От съобщението се разбира, че по преписката се работи в няколко насоки. Една от тях е, че Върховната касационна прокуратура ще осъществи служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 2001 година между кабинета и "Юлен АД".

Препоръките, отправени към Министерския съвет, са кабинетът:


- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско", при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство (включително и в частта за определянето на концесионното възнаграждение)


- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55 ха съгласно Териториално устройствен план, ТУП) на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970 г." по чупките на външната граница на ски зоната".


Друга насока на работа на прокуратурата по преписката е за разходването на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерството на младежта и спорта. По тази тема са отделени материали, които са изпратени в Софийската градска прокуратура.


В началото на март стана известно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил и т.нар. лична проверка на реалния собственик на "Юлен" АД. Това означава, че тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура. Това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност.


Как се стигна до сигнала


Правителството имаше намерение да гласува промени в договора с "Юлен" едновременно с промените в плана за управление на парк "Пирин", които бяха одобрени между коледните и новогодишните празници. Поправките предизвикаха недоволство и масови граждански протести заради притесненията, че новите текстове в документа залагат възможности за сечи на вековни гори и ново строителство в голяма част от парка.


До изменения на договора или на плана за управление на парк "Пирин" не се стигна.


В сигнала си "Зелените" са настояли пред прокуратурата за проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен". Идентично искане за изясняване на собствеността на "Юлен" отправиха в началото на годината природозащитници към редица държавни институции, в това число и към БНБ, председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.


Повод за питането им стана интервю, в което адвокатът на "Юлен" - концесионер на ски зона Банско, Петър Петров заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.


От всички запитани институции и държавни лица само премиерът обяви, че всички са наясно кой е собственикът на концесионера на ски зона "Банско" - "Юлен" АД, и посочи Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK