На матурата по математика са постигнати рекордно високи оценки

На матурата по математика са постигнати рекордно високи оценки

© Георги КожухаровПрез тази година на държавния зрелостен изпит по математика са постигнати най-високи резултати от началото на провеждането му през 2008 г. Избралите да положат изпит по този предмет зрелостници са постигнали 70.41 точки от 100 възможни. Данните съобщи Министерството на образованието и науката като се позова на свой анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити в 12-клас.


Нараства процентът на отличните оценки по математика, по физика и астрономия, по английски и немски език, което според експертите на министерството говори за повишена мотивация и добре преценен избор на предмет за втория държавен зрелостен изпит.


Средната оценка на задължителния за всички зрелостници изпит по български език и литература тази година е добър 4.24, а на втория държавен зрелостен изпит (предмет по избор) - 4.50 .
Традиционно най-висок брой точки има на изпита по чужди езици. Очертава се и устойчива тенденция към спад на процента на двойките по география в сравнение с предходните две години - 32,56% през 2016 г., 24,86% за 2017 г. и 17,18% - 2018 г. Увеличава се и процентът на зрелостниците, които създават текст на матурата по български език и литература.


През тази година има само 16 анулирани работи, което според ведомството говори за добре сработили мерки за сигурност. По време на проверката и оценяването за нарушена анонимност са анулирани други 11 работи. Процентът е незначителен спрямо общия брой явили се на изпит - над 51 хил. по български и литература и над 41 хил. по втори предмет.


С най-добър резултат по български и литература отново е 91-ва Немска езикова гимназия със среден успех 5.62. Веднага след нея с 5.61 е 164-та Испанска гимназия. Трета е езиковата гимназия в Пловдив с 5.58.


Част от учениците са срещнали затруднения да пишат по стихотворението на Вапцаров "Вяра" и са избрали нетрадиционния подход вместо интерпретативно съчинение или есе върху него, да го преразкажат. Други пък направо са преписали текста на творбата в изпитните си листове, разказаха експерти. И в двата случая учениците са получили нула точки.


На втория държавен зрелостен изпит, както и миналата година лидер по успех е Американският колеж - възпитаниците му са постигнали среден бал от 5.93 на изпита по английски език. Втората позиция си запазва частната езикова гимназия "Проф. Иван Апостолов", като я дели с Първа английска гимназия и среден успех 5.84. Трета е Софийската математическа гимназия с 5.83.


На матурите тази година 215 зрелостници са със 100 точки, а през 2017 г. са били 18.


Тази година няма ученик със 100 точки и на двата държавни зрелостни изпита, а през 2017 г. е имало един ученик.


Зрелостниците с 0 точки през 2018 г. са четирима, а през 2017 г. са били 15. През тази година с по две пълни шестици (6,00) са 59 зрелостници, а през миналата година са били 66. Сега с по две отлични оценки от 6,00 са 5178 ученици в 12-и клас, а през 2017 г. са били 4584. С по две слаби оценки от матурите сега са 1778 зрелостници, а през 2017 г. са били 1228.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Браво на министерството!:)
  Журналиста обаче защо не се постара да даде някаква справка за няколко години назад! Поднесена по този начин информацията е като да чуеш непозната песен по радиото!

  pastor
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  Значи квесторите не само са се правили на разсеяни за преписване, ами и активно са помагали...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Весело

  Високи оценки по математика са високо число познати отговори от тестовете!
  Да пускат ТОТО - ще имат резултат!

  [email protected]
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 517 Неутрално

  На държавата и трябват учени и мотивирани хора. Чух наскоро за някакви правила на министерството за борба с двойките като цяло, някои са странни, но явно полезни.

 5. 5 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не трябва да се заблуждаваме.
  Правят все по лесни тестове и след това се радват на "успехи".
  Какви са резултатите от PISA? Как се променят с времето?

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Добра новина.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Естествено пак в коментарите всички се нахвърлят с необясним негативизъм. Толкова ли е трудно за някои хора да приемат, че не всичко ни е чак толкова зле. Среден успех 4,24 по български език е прекрасен резултат. Нали няма някой, който очаква средният успех да е отличен. Това е абсолютно невъзможно. Подобни са резултатите на учениците на подобни изпити в цяла Европа. Все пак трябва да сме наясно, че не всяко дете е гений.

 8. 8 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Очертава се емигрантско поколение ИТ специалисти.

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#7] от "kmy56562160":

  От години забелязвам тенденция коментарите да са изключително негативни, плюещи и черногледи, независимо каква новина е представена. Може да е от България, може и да не е. Може да е крими, може да е нещо светско, няма значение... пак има плювни, негативизъм, черногледство, злорадство, заяждане... Разбирам защо в Римската империя е имало гладиатори. Хората си искат някъде да излеят злобата и стреса от ежедневието.

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Подобни са резултатите на учениците на подобни изпити в цяла Европа. Все пак трябва да сме наясно, че не всяко дете е гений.
  —цитат от коментар 7 на kmy56562160


  Резултатите може да са подобни, но критериите не. Мисля че няма образователна система където изпита се зачита за успешно взет с 76 % сгрешени отговори.
  Както забеляза един колега по горе, единствено тестовете PISA дават засега обективен резултат за нивото на нашите ученици.

 11. 11 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Лошо, това означава само, че задачите са по-лесни. Почваме да се превръщаме в бананова държава, като САЩ, където негрите от средното им образование имат право да учат само умножение и деление. Квадратно уравнение се учи чак в университета. На бедняците няма нужда да им се дава знанието.

 12. 12 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както забеляза един колега по горе, единствено тестовете PISA дават засега обективен резултат за нивото на нашите ученици.
  —цитат от коментар 10 на dorn


  И какви са резултатите от PISA тестовете? На около 40-то място сме. Подобни на нашите резултати имат децата в Румъния, Турция, Гърция, Хърватия. Аз не казвам, че образованието ни няма проблеми, но това отношение не е адекватно. Не сме най-зле. Плюс това в някои страни учениците се готвят специално за формата на тези тестове, а в при нас няма такава специална подготовка. Нормално е дете, което многократно е решавало такъв формат да се представи по-добре от дете, което го вижда за първи път.

 13. 13 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#7] от "kmy56562160":

  Не им се връзвай, това са руските тролове, чиято основна задача е да вдъхват безнадеждност и отчаяние.

 14. 14 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#1] от "pastor":


  Браво на министерството!:)Журналиста обаче защо не се постара да даде някаква справка за няколко години назад!
  —цитат от коментар 1 на pastor

  Е, ти ги нацели по слабото място. Системата с точките беше въведена за да замести шестобалната система, при която излизаха много двойки. Тя, от своя страна, няколко пъти беше преправяна с цел да се намалят двойките - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/03/2771192_dvoikite_na_lesnata_chast_ot_izpita_po_matematika_sled/
  "От обясненията на експерти в образователното министерство стана ясно, че критериите са намалени, тъй като задачите са се оказали по-трудни за учениците."

  slivizasmet.blogspot.com
 15. 15 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Боже, колко мъка!
  До всички които се радват на "успехите" - ако на изпита дадат задачи от типа "кое е първото име на др. Тодор Живков", учениците все някак ще се досетят и после ще станат милиционери (и вероятно - депутати и министри).
  Резултатът може да бъде оценен, само ако се даде международно признат изпит (например САТ) и тогава се сравнят резултатите на нашите ученици с тези в други страни.
  Толкова ли е трудно да се разбере?

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Не трябва да се заблуждаваме. Правят все по лесни тестове и след това се радват на "успехи".
  —цитат от коментар 5 на 1107a


  Има такъв момент. Преди години четох един матрял пак за математика в Германия. За да изпълнят плана по успеваемост , нарочно дават по - лесни задачи. Бяха ги дали и текстовете на задачите - повечето бяха като за слабоумни, или за ниво поне 3- 4 класа назад.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Ами сигурно сега се явяват само по-силните ученици, които ще продължат, другите, наесен.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Интересно, тази година изпитът по математика със същата трудност както миналата гоодина ли е?

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Тази година децата по подготвени излязоха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK