Министерският съвет осем години е търпял, че "Юлен" е разширила концесията си (обновена)

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

© Анелия Николова

Говорителят на главния прокурор Румяна АрнаудоваНад 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


След като още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт беше установен, едва сега и то по сигнал на партия "Зелените" прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на "Юлен" и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка - бел. ред.) са едно и също лице, се разбра от думите на Арнаудова.


Още се търси собственикът на "Юлен"


"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос," - коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен".
Днес Арнаудова поясни, че проверката на прокуратурата, базирана на изискани данни от Търговския регистър (който е публичен) и от Софийския градски съд, все още не е приключила. Установено е, че основен акционер в "Юлен" е регистрираното на Вирджинските острови "Такс сървисиз лимитед" , но все още не е отправено запитване за съдействие от тази зона с облекчен данъчен режим, каза тя в отговор на журналистически въпроси.


Запитана дали ще бъде разпитан Борисов, след като се изказа по темата, говорителят отговори, че прокуратурата работи с документи.


От думите й се разбра, че по казуса с използването на по-голяма от разрешената площ от националния парк "Пирин" прокуратурата няма други правомощия, освен да обърне внимание на правителството спешно да намали площта, както е по договор. Възложената още през 2010 г. геодезична проверка установи, че 17 г. концесионерът е използвал 65.79 хектара повече площ от предоставените му 99.55 хектара и експлоатира 164.78 хектара, припомни Арнаудова. "Налице е и тотално неприложение на заложената методика за изчисление на концесионното възнаграждение спрямо държавата", каза тя и добави, че голяма част от клаузите в договора не съответстват на днешното законодателство.


Разследват се и 18 отказа за общо 14 години на благоевградската прокуратура да разследва концесионера. Случаите, по които е отказано разследвани, са предимно свързани със сигнали за незаконно строителство от страна на концесионера.


"Не всяко незаконно действие е престъпление"


От прокуратурата се надявали Министерски сътвет да се задейства бързо, но обясниха, че нямат законов менахизъм да задължат кабинета на това. "Налице е осем години бездействие от страна на Министерски съвет и ползване на надвишена от позволената площ. Това е незаконно, но не можем да изземем функциите на правителството - това е органът, който трябва да се задейства. Ние можем да предложим в името на спазването на закона," коментира Арнаудова.


"Ако установим бездействие в нарушение на закона, това само по себе си не е престъпление," каза още говорителят на главния обвинител. Ако все пак се установи престъпление, по думите й, Министерски съвет все пак носи отговорност. "Не всяко незаконно действие е престъпление," завърши Арнаудова.


Ски федерацията със субсидии за 40 млн.лв


Прокуратурата е установила "недостатъчно убедителни" документи от взаимоотношенията на Българската федерация по ски с Министерството на младежта и спорта между 2004 и 2012 г.


Федерацията редовно кандидатствала за финансиране на обучения на деца и за спортисти и получила субсидии за над 40 млн. лв. за периода. След като е изискало договорите, държавното обвинение е установило безстопанствено разходване на държавни средства и данни за престъпления по служба, извършвани от длъжностни лица. Затова голяма част от документите по случая са изпратени в Софийска градска прокуратура.


И "Юлен" иска промяна на концесионния договор


И "Юлен" иска промяна на концесионния договор за ски зона Банско, защото според тях документът е остарял за 18-те години, в които действа и в които три пъти е променяно законодателството в тази сфера. Това обясни адвокатът на фирмата Петър Петров пред "Дневник" помолен за коментар на днешните искания на главния прокурор до премиера.
"Концесионният договор трябва да се анексира. За тези 18 години три пъти се променя законодателсдтвото, свързано с концесиите, а термини като площ и територия вече нямат същото значение," каза Петров.


Според него обаче "Юлен" не е илзязъл извън границите на позволената в договора площ. На обратното мнение е прокуратурата, която днес се позова на резултатите от геодезичната проверка през 2010 г.


Концесионерът твърди още, че методологията за изчисляване на концесионното възнаграждение, заложена в договора, действа. Адвокатът повтори, че фирмата е склонна да преговаря за по-висока концесионна такса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK