Потребителските и застрахователните дела да се гледат и извън София подкрепиха депутатите

Крум Зарков от БСП е сред вносителите на промените.

© Георги Кожухаров

Крум Зарков от БСП е сред вносителите на промените.Правната комисия на парламента подкрепи единодушно на първо четене изменения в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), с които потребителските и застрахователните дела ще се гледат по адрес на пострадалия, а не както е досега – по седалище на ответника – например застраховател или голяма компания.


Проектът беше внесен от депутата от БСП Крум Зарков и други народни представители от левицата след призив на 82-ма съдии от Софийския градски съд. Проектът беше подкрепен от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Аргументите на вносителите са, че чрез промените ще се осигури, от една страна, евтин и лесен достъп до правосъдие на по-слабата страна по тези дела – потребител или пострадал, а, от друга – да се разтоварят и без това натоварените софийски съдилища.
Против промените се обявиха от Висшия адвокатски съвет, както и преподаватели от Софийския университет. В хода на обсъждането стана известно, че в правосъдното министерство съществува работна група, която подготвя по-мащабна реформа в ГПК. Една от обсъжданите тема в нея е промяна на местната подсъдност и по други дела. За дейността на тази група обаче се оказа, че народните представители нямат идея.


Това беше и един от аргументите на Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет да се изчака резултатът от работата на правосъдното министерство и да не се правят промени на парче. Депутатите от БСП и магистрати от Софийския градски съд обаче настояха да се приемат сега предлаганите изменения, защото натовареността на гражданските съдии по тези дела е непосилна, а проблемът стои нерешен с години.


За да обоснове необходимостта от промените, депутатът от БСП Крум Зарков използва думите на Васил Левски по аналогия и каза, че приемането на текстовете "ще е заслуга на всички, но при отхвърлянето им отговорността ще е само на председателя на правната комисия Данаил Кирилов". Повод за тази реакция станаха думите на Кирилов, че преди време са обсъждани тези идеи, но на него и на управляващата партия ГЕРБ им се е сторило прибързано, а промяната – на парче. Кирилов също бе на позиция, че е добре да се изчака работната група в Министерството на правосъдието.


В средата на дебатите обаче той си тръгна от заседанието на правната комисия, за да вземе участие в друго събитие. По тази причина неговият глас не беше включен във вота и затова промените минаха единодушно.


Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет заяви, че е нормално софийските съдилища да са най-натоварени, тъй като в столицата живеят най-много хора. По думите ѝ разтоварването на софийските съдилища е единствения аргумент за промените, защото социален довод няма - и сега потребителите, и пострадалите могат да подават искове в съда по своя адрес, но не го правят. Проблемът с натовареността на съдилищата в столицата пък трябва да се реши по друг начин. Тя допълни, че промяната на подсъдността ще доведе до увеличаване на цените на услугите на застрахователите например, заради повечето им разходи за защита по дела, които ще се гледат в провинцията. Гигова коментира още, че е важно да се провери в каква част от тези дела се явяват хора, които не са от София. "Това са 80% от случаите",отговори й Даниела Марчева от ВСС.


В подкрепа на проекта се изказа и друг член на ВСС - Вероника Имова. Тя заяви, че животът е по-силен от закона и законът трябва да следва живота, а не обратното. И призова депутатите да приемат сега промените и да не чакат "тромавото произнасяне на работната група в правосъдното министерство".


Християн Митев от "Обединени патриоти" каза, че ще подкрепи проекта, макар той да се нуждае от сериозна редакция, която ще стане между двете му четения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK