Може ли прокуратурата да задължи кабинета да промени договора с "Юлен" АД

Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратурата

© Георги Кожухаров

Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратуратаПрокуратурата огласи във вторник отправените от нея препоръки към правителство във връзка с концесията за Национален парк "Пирин", която се изпълнява от дружеството "Юлен" АД. Според държавното обвинение кабинетът трябва незабавно да измени договора, като обвинява изпълнителната власт в осемгодишно бездействие.


От прокуратурата изразиха надежда Министерският съвет да се задейства бързо. Според тях те нямат законов механизъм да задължат кабинета да измени договора. Според правозащитници обаче държавното обвинение може да се разпорежда, а не просто да предлага на държавни институции и те да предприемат задължително мерки по проблема (по-долу вижте мнението на адвокати от екокоалицията).


"Дневник" потърси коментар от юристи какво може да направи държавното обвинение с оглед констатираните от него нарушения при изпълнението на концесионния договор.


Адвокат Михаил Екимджиев: Прокуратурата трябва да разследва, не да дава съвети
След като прокуратурата вече е изразила веднъж мнение, че този договор е незаконосъобразен, и кабинетът не изпълни нейните препоръки, тя би трябвало да започне разследване, за да потърси отговорните длъжностни лица за сключването на този договор, заяви пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев.


По думите му от препоръките, отправени от държавното обвинение към кабинета, си проличава тези, че концесионният договор с "Юлен" АД е неизгоден за държавата. Това означава, че може да се търси и наказателна отговорност за сключване на неизгодна сделка и злоупотреба с власт от конкретни министри. Отговорност може би може да се търси от конкретни министри и за толерирането на този договор, смята още правозащитникът. Вчера от прокуратурата обвиниха Министерския съвет в осемгодишно бездействие по нарушенията, констатирани при изпълнението на концесионния договор.


"От една страна, отговорност може да се търси от тези, които са сключили този договор, но и от тези, които толерират този договор, за който има данни, че ощетява държавата", казва Екимджиев.


Според него "типичното правомощие на прокуратурата е да разследва, а не да дава съвети. Тя и сега може да разследва, но с оглед добрата комуникация между институциите е решила първо да даде препоръки. Оттук, ако се съобразят тези препоръки, този кабинет би трябвало да не носи отговорност за това, че е търпял този договор. От друга страна, прокуратурата би трябвало да разследва кой носи отговорност за сключването на този договор", коментира още правозащитникът.


Според него обаче отправените препоръки "нямат характер на разпореждане".


"Всички знаят, нищо, че го крият, и ако ме питаш - за Цеко Минев (на снимката - бел. ред.) става въпрос", коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен"

© Надежда Чипева

"Всички знаят, нищо, че го крият, и ако ме питаш - за Цеко Минев (на снимката - бел. ред.) става въпрос", коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен"


Юристи: Прокуратурата може да атакува договора с "Юлен" АД в съда


Магистрати, които се занимават с административни дела, коментираха пред "Дневник", че в Административно-процесуалния кодекс (член 19) е уреден административният договор. За такъв се води и концесията. Според разпоредбите на кодекса административният договор може да се оспори пред съда, като подобно правомощия има и прокуратурата, която следи за законността в административния процес, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни административни актове, споразумения, административни договори и съдебни актове.


По тази логика в ситуацията с проверката на концесионния договор с "Юлен" АД държавното обвинение е можело да го оспори пред съда, вместо да дава препоръки.


Свилен Овчаров, адвокат от "Зелените": Договорът може да се развали от страната, която го е сключила


Договорът може да се развали от страната, която го е сключила - т.е. екоминистерството. Прокуратурата не може да го направи. Преди две години държавното обвинение е било сезирано от екоорганизации и е давало указания към министерството, но не е известно какви", коментира пред "Дневник" адвокатът от "Зелените" Свилен Овчаров.


Още в периода 2008-2010 година е било констатирано от екоминистерството, както и от съда, че площта на концесията е надхвърлена, но за нея концесионерът не плаща.


Той коментира като "юридически сложно" прокуратурата да може да се опита да развали договора в съда, защото е сключен по силата на стар закон. Според него обаче екомистерството може да го развали заради неизпълнение (член 87-89 от Закона за задълженията и договорите).


Според Овчаров прокуратурата не може да принуди и министерството на околната среда да се задейства. С препоръките обаче от държавното обвинение "намекват на ведомството, че има престъпление - бездействие на държавен орган".


През 2001 г. договорът е подписан от тогавашния министър Евдокия Манева. Министърът, който извърши някакъв контрол на договора, беше Нона Караджова (в първия кабинет на ГЕРБ - бел. ред.), но тя не посмя да го разтрогне, припомня още адвокатът. Затова и според Овчаров прокуратурата е можела преди години да подведе под отговорност Манева, но вече има изтекла давност.


По тази причина по думите му прокуратурата не може да направи нищо освен това, което е направила. Върховната касационна прокуратура е изпратила на Софийската градска прокуратура материали за започване на досъдебно производство. То е свързано с получаване на субсидии от "Юлен" АД от федерацията по ски, въпреки че двете формирования са свързани лица и това ги поставя в конфликт на интереси.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Прокуратурата като иска да управлява, да вземат прокурорите да се явят на избори, та българите да решим дали да управляват или не! Другото си е класическа форма на рекет и злоупотреба с влияние!

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Може. Стига прокуратурата да на е васална на Пеевски и Борисов, всичко би било възможно. Но, уви случаят е точно такъв...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Може но не желае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 762 Любопитно

  Що задавате риторични въпроси?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Може. Стига прокуратурата да на е васална на Пеевски и Борисов, всичко би било възможно. Но, уви случаят е точно такъв...
  —цитат от коментар 2 на SaveBG


  Според мен Баце никога не би дал на клон на ...прокуратурата да променя концесионни договори! Ще вземат да го закъсат либералните водоноски,електроразпределите, копачите злато от недрата на земята ни и всякакви корумпиращи корпорации!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Странно е наистина прокуратурата да дава съвети за промяна на концесионния договор (да угоди на концесионера?), вместо да разследва нарушенията?

 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Че те се явяват на избори. И българинът ги избира вече няколко пъти. "Ти си го избра" и реформа в съдебната система? Да виждаш нещо да се случва?

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "След като прокуратурата вече е изразила веднъж мнение, че този договор е незаконосъобразен, и кабинетът не изпълни нейните препоръки, тя би трябвало да започне разследване, за да потърси отговорните длъжностни лица за сключването на този договор, заяви пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев."

  Щях да го пиша, ма видях, че то е написано. Прокуратурата обаче може да разследва длъжностни лица за дерибействане. Защото точно за това става дума.

 9. 9 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Навсякъде в нормалния свят прокуратурата има една основна функция : Когато някой е сгазил лука,да го навре на кучето под опашката. Тоест на топло. Или в затвора. И да му конфискува придобитото по незаконен начин имущество в полза на държавата !

  Ние обаче имаме не прокуратура а Цацаратура ! Затова тя се занимава с цвета на пешеходните пътеки. В никой закон не пише,че прокуратурата трябва да дава препоръки. Но Цацаратурата може.

  Ако има нарушение на закона виновните трябва да бъдат обвинени по съответните параграфи. "Юлен" за превишаване на правата по договора,а съответните държавни служители за престъпно нехайство и злоупотреба със служебно положение.

  В случая Гладната Цаца се опитва да осребри края на мандата си.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Весело

  Държавните обвинители трябва да следят законността в страната, но пък в страната всичко, което е държавно следи един човек, в един, вече трети кабинет, който според зависи спазва законността. Толкова години се знае очевадното, толкова протести са направиха заради ПРИРОДАТА на България, толкова се рекламираха или замитаха нещата, та щели да задължат кабинета!? Това да не е кабинка, това е един всевластен кабинет. Подвластен обаче не народа си, а на интереси, преплетени безкрай. Та, да, ама друг път.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Не може ли да повдигне обвинения за безстопанственост и злоупотреба с власт.

 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какво ще променят договора - направо цялата Гробарска пасмина в Софийския централен.
  Да, ама нали и Главниот е от тях.

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":


  Не може ли да повдигне обвинения за безстопанственост и злоупотреба с власт.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Прокуратурата може да повдигне такива обвинения, но не може да развали договора ако не е противозаконен. Има разлика в това дали е сключен в нарушение на закона и дали е изгоден. Ако договорът е неизгоден това не е основание за прекратяване или изменение...

 14. 14 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 961 Гневно

  След като прокуратурата вече е изразила веднъж мнение, че този договор е незаконосъобразен, и кабинетът не изпълни нейните препоръки, тя би трябвало да започне разследване, за да потърси отговорните длъжностни лица за сключването на този договор.
  —цитат от коментар 0 на Михаил Екимджиев


  Абе за мезе ни взехте бе! Що прокуратурата трябва да чака кабинетът да не изпълнел някви препоръки, и чак тогава да разследва бе!

  Да разследва кой е блял (ма нарочно) 8 години!

  Цацаров- може ли да обера една банка, и- ако ме хванете- да ми напишете препоръки? Пък ако не ги изпълня- да вземете да ме разследвате- ко ше кажеш?

  А ако ги изпълня- нямам грижи, нали, даже съм съвестен гражданин...

  Егааааати!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz73":

  Извършени са един куп нарушения. За неизгоден въобще не иде реч.
  Ако аз разширя двора си към съседния общински имот, че даже си построя някоя барачка там например, ще цъфнат веднага де що има служби да ме питат защо го правя. А тук говорим за системни нарушения, от години, при съвсем различен машаб, без последици. Та, как да вярвам, че това е правова държава, че законите са еднакви за всички?

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz73":

  Щом ползват повече територия явно нарушават договора. Т.е. той може да бъде развален. Защо прокуратурата иска промяна на договора? Това изобщо не е в нейните правомощия. Но точно в нейните правомощия е да поиска наказание за тези които с действията и бездействията си са допуснали това нарушение. А в бройката определено влиза и баце. Най-малкото защото е вече трети мандат премиер. Т.е. бездействията са основно през неговото премиерство.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Според правозащитници обаче държавното обвинение може да се разпорежда..."

  Да, ама не, светла му памет. Като част от съдебната власт прокуратурата е една от трите паралелни власти /пРезидента не се брои!/. Като такава тя може само да предложи на НС да предприеме съответните законодателни действия, задължаващи правителството.
  Ако обвинението можеше да се разпорежда, що не си пише законите, по които да работи??? :)
  Смешници!

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не може ли да повдигне обвинения за безстопанственост и злоупотреба с власт.
  —цитат от коментар 11 на Роси  До коментар [#11] от "Роси":

  Можеше. Ама прокуратурата на Борис Велчев...

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Майтапиш се, нали? Велчев също имаше достатъчно основания за повдигане на обвинения, включително към цековизмите. Вчера беше гл прокурор на червените, днес на тяхното подразделение. Но все на същата мафия. Та, не ми ги хвали. Тази държава може и да се подобри, но ако изрине всичката червена смрад (римува се с гад).

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "gogo2011":

  Напротив, не се майтапя. Много неща проспа прокуратурата на Борис Велчев. Рицар Попова му беше говорител, а Хр.Иванов му е фен и прокси на рицарката. Та затова са от един дол дренки - "софийски имоти".

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Добро чувство за хумор имат от прокуратурата.Тези май наистина го удариха на майтап.

 22. 22 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако другаря минев не проявява далновидност, разбиране и не покаже подкрепа "българският" "бизнес", то може договорът да се промени много лошо.
  А ако предложи на другаря пеев достатъчно добри условия по кредитите, то няма никаква опасност нежелателни промени в разните му там договори и проверки.

 23. 23 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 469 Гневно

  Обществена тайна е, че Цеко Минев е в конфликт на интереси. Премиера много добре си го знае и го заяви в ефир. Но неговите министри на спорта и не само не спират да дават милиони годишно на Цеко, а той ги дава на жена си, щото я обича. А министрите обичат Цеко. Обичат го и съдиите (СРС и хората с парите от ПИБ). А ние, ние бързо забравяме, че това НЕ са пари Кралев или друг министър, а наши - на данъкоплатеца.

 24. 24 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Весело

  Естествено че прокуратурата може да дава само съвети. Нали в случая с този договор не е ощетена Русия или руска фирма - следователно никой не може да бъде обвинен.

 25. 25 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Може ли карикатурата да задължи кабинета да промени договора с "Юлен" АД?
  Може, може! Всичко може.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратурата"
  И пак няма виновни, и пак ще се размие отговорността. Е, каква държава сме тогава?!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Цацаратурата много иска ама няма желание

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Какво мълчание от герберастията. Защо така, другари? Ще се снишаваме ли? Очаквах минимум 200 коментара и яростна защита. Или все още бистрите концепцията?

 33. 33 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Любопитно

  Сега зелен ли е октопода? Щото прасешките “медии“ много радваха за лошите зелени, пък то както се оказва? Че някой бъркал в кацата с меда години наред и всички институции си затваряли очите, само няколко граждански организации посочваха проблема!

  No Pain No Gain
 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Този въпрос от заглавието има еднозначен отговор за всеки трезвомислещ не гербераст.
  Няма как тази прокуратура,тази съдебна сиситема изобщо,да "рита срещу ръжена".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратурата...
  ------

  Ало, Цацаратурата!!!!! И ко праим ся - препоръки!!!??? 🤔

  МА-ФИ-Я!!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Цеко направо да довнесе две трети от всички годишни вноски да 8 години и готово. Ама без да вдига таксите за обслужване в ПИБ. Че ще си закрия сметката там.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Всички с вързани ръце - поради давност, нежелание, некадърност, личен интерес и пр.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 867 Весело

  Никакъв конфликт на интереси няма.Нито Георгиу управлява ски-федерацията,нито Цеко ходи да проси в Кипър.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 43. 43 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Цеко Минев май е забравил да плати рекета на когото трябва. Замислям се че когато изгърмя КТБ, Шиши бързо премести парите си в банката на Цеко. След това Цв. Василев се опита чрез медиите да направи паника спрямо банката на Цеко и държвата се намеси с една спешна финансова ижекция и банката на Цеко оцеля на косъм. Иначе банката на Цеко по всичко изглежда като да е структурирана по същия баджанашки модел както КТБ и Цеко си я ползва за лична касичка и спестяванията на вложителите са му на него като личен инвестиционен ресурс. Но да се върна на мисълта. Та значи миналата година, Шиши и Доган овладяха така наречената държавна Банка за Развитие, и си мисля че май вече банката на Цеко не им е толкова важна. Хем си имат банка, хем захранена с държавни пари. Те така най-обичат. И сега изведнъж цацаратурата се присетила че Цеко ощетил държавата като заграбил двойна площ спрямо концесията си на Банско. Но забележете че не образуват наказателно производство, въпреки че има поне 15 състава на наказателния кодекс които са нарушени от Цеко, а кротко си му напомнят през медиите че могат лесно да му направят живота труден. Тоест, сплашват го. Или пък някой си е наумил да му става съдружник. Или просто искат от него да си плати за "спокойствието" да живее в стабилната държава на Баце, Цаце и Доганя.

 44. 44 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Цеко ще почерпи и двамата шишковци ще се разберат по някакъв начин.

 45. 45 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Ако този договор не е ок, е нормално да се промени. Нормално е и да се задействат необходимите процедури, които толкова години вече са спирани по една или друга причина. Обаче ние не сме съвсем нормална държава, та не знам какво ще се случи. Надявам се на добра развръзка...И по-бързи реакции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK