Може ли прокуратурата да задължи кабинета да промени договора с "Юлен" АД

Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратурата

© Георги Кожухаров

Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор, съобщиха вчера от прокуратуратаПрокуратурата огласи във вторник отправените от нея препоръки към правителство във връзка с концесията за Национален парк "Пирин", която се изпълнява от дружеството "Юлен" АД. Според държавното обвинение кабинетът трябва незабавно да измени договора, като обвинява изпълнителната власт в осемгодишно бездействие.


От прокуратурата изразиха надежда Министерският съвет да се задейства бързо. Според тях те нямат законов механизъм да задължат кабинета да измени договора. Според правозащитници обаче държавното обвинение може да се разпорежда, а не просто да предлага на държавни институции и те да предприемат задължително мерки по проблема (по-долу вижте мнението на адвокати от екокоалицията).


"Дневник" потърси коментар от юристи какво може да направи държавното обвинение с оглед констатираните от него нарушения при изпълнението на концесионния договор.


Адвокат Михаил Екимджиев: Прокуратурата трябва да разследва, не да дава съвети
След като прокуратурата вече е изразила веднъж мнение, че този договор е незаконосъобразен, и кабинетът не изпълни нейните препоръки, тя би трябвало да започне разследване, за да потърси отговорните длъжностни лица за сключването на този договор, заяви пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев.


По думите му от препоръките, отправени от държавното обвинение към кабинета, си проличава тези, че концесионният договор с "Юлен" АД е неизгоден за държавата. Това означава, че може да се търси и наказателна отговорност за сключване на неизгодна сделка и злоупотреба с власт от конкретни министри. Отговорност може би може да се търси от конкретни министри и за толерирането на този договор, смята още правозащитникът. Вчера от прокуратурата обвиниха Министерския съвет в осемгодишно бездействие по нарушенията, констатирани при изпълнението на концесионния договор.


"От една страна, отговорност може да се търси от тези, които са сключили този договор, но и от тези, които толерират този договор, за който има данни, че ощетява държавата", казва Екимджиев.


Според него "типичното правомощие на прокуратурата е да разследва, а не да дава съвети. Тя и сега може да разследва, но с оглед добрата комуникация между институциите е решила първо да даде препоръки. Оттук, ако се съобразят тези препоръки, този кабинет би трябвало да не носи отговорност за това, че е търпял този договор. От друга страна, прокуратурата би трябвало да разследва кой носи отговорност за сключването на този договор", коментира още правозащитникът.


Според него обаче отправените препоръки "нямат характер на разпореждане".


"Всички знаят, нищо, че го крият, и ако ме питаш - за Цеко Минев (на снимката - бел. ред.) става въпрос", коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен"

© Надежда Чипева

"Всички знаят, нищо, че го крият, и ако ме питаш - за Цеко Минев (на снимката - бел. ред.) става въпрос", коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен"


Юристи: Прокуратурата може да атакува договора с "Юлен" АД в съда


Магистрати, които се занимават с административни дела, коментираха пред "Дневник", че в Административно-процесуалния кодекс (член 19) е уреден административният договор. За такъв се води и концесията. Според разпоредбите на кодекса административният договор може да се оспори пред съда, като подобно правомощия има и прокуратурата, която следи за законността в административния процес, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни административни актове, споразумения, административни договори и съдебни актове.


По тази логика в ситуацията с проверката на концесионния договор с "Юлен" АД държавното обвинение е можело да го оспори пред съда, вместо да дава препоръки.


Свилен Овчаров, адвокат от "Зелените": Договорът може да се развали от страната, която го е сключила


Договорът може да се развали от страната, която го е сключила - т.е. екоминистерството. Прокуратурата не може да го направи. Преди две години държавното обвинение е било сезирано от екоорганизации и е давало указания към министерството, но не е известно какви", коментира пред "Дневник" адвокатът от "Зелените" Свилен Овчаров.


Още в периода 2008-2010 година е било констатирано от екоминистерството, както и от съда, че площта на концесията е надхвърлена, но за нея концесионерът не плаща.


Той коментира като "юридически сложно" прокуратурата да може да се опита да развали договора в съда, защото е сключен по силата на стар закон. Според него обаче екомистерството може да го развали заради неизпълнение (член 87-89 от Закона за задълженията и договорите).


Според Овчаров прокуратурата не може да принуди и министерството на околната среда да се задейства. С препоръките обаче от държавното обвинение "намекват на ведомството, че има престъпление - бездействие на държавен орган".


През 2001 г. договорът е подписан от тогавашния министър Евдокия Манева. Министърът, който извърши някакъв контрол на договора, беше Нона Караджова (в първия кабинет на ГЕРБ - бел. ред.), но тя не посмя да го разтрогне, припомня още адвокатът. Затова и според Овчаров прокуратурата е можела преди години да подведе под отговорност Манева, но вече има изтекла давност.


По тази причина по думите му прокуратурата не може да направи нищо освен това, което е направила. Върховната касационна прокуратура е изпратила на Софийската градска прокуратура материали за започване на досъдебно производство. То е свързано с получаване на субсидии от "Юлен" АД от федерацията по ски, въпреки че двете формирования са свързани лица и това ги поставя в конфликт на интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK