Как съветниците в Каварна превърнаха обществена поръчка в незаконно строителство

Хотел "Роял гранд", край който община Каварна извършва "облагородяване"

© Спас Спасов

Хотел "Роял гранд", край който община Каварна извършва "облагородяване"След заседание, продължило повече от час вчера, общинският съвет в Каварна успя да превърне в незаконно строителство облагородяването на крайбрежната зона в града. В допълнение съветниците от БСП, формиращи управляващото мнозинство в съвета, провалиха изпълнението и на заповед, издадена от съпартийката им Нина Ставрева, кмет на Каварна.


Извънредното заседание беше свикано, след като на 16 май т.г. съветниците взеха решение, с което направиха опит да разрешат извършването на строителни работи в крайморската зона на града до 30 юни. Според областният управител на Добрич Красимир Кирилов обаче то


очевидно нарушава Закона за черноморското крайбрежие,
който постановява спиране на строителството в района на летните курорти от 15 май до 1 октомври.


Според коригирания текст на решението, внесено за разглеждане на вчерашното заседание от председателя на общинския съвет Красимир Кръстев (РЗС), то най-напред трябваше да спази закона, като потвърди 15 май като крайна дата за спиране на строителството, а след това отново да го заобиколи.


За тази цел в предложения вариант беше записано, че изграждането на пешеходна зона и отводнителен канал край каварненския плаж все пак може да продължи, но този път само до 16 юни. Мотивът, с който изключението трябваше да бъде "узаконено", беше, че в момента обектът в непосредствена близост до хотел "Роял гранд" застрашава здравето и живота на гражданите. Дебатите по това предложение се превърнаха в


"открит урок" по некомпетентност.


А според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев - в момента независим общински съветник, то бе и явен опит за обслужване на частни интереси.


Според решение на общинския съвет в Каварна строителството край хотел "Роял гранд" трябваше да продължи до 16 юни в нарушение на Закона за черноморското крайбрежие

© Спас Спасов

Според решение на общинския съвет в Каварна строителството край хотел "Роял гранд" трябваше да продължи до 16 юни в нарушение на Закона за черноморското крайбрежие


Проверка на "Дневник" от вчера показа, че т.нар. облагородяване на пешеходната зона край плажа в Каварна на практика се състои в извършването на довършителни – изграждане на тротоар и дъждовна канализация в пространството около хотел "Роял гранд".


Същият беше и мотивът, с който вчера Цонев се противопостави на новото решение, което трябваше да гласува общинският съвет в града. Още в средата на май той сигнализира, че опитът за удължаване на срока за приключване на строителството е направен в полза на бизнесмена Валентин Николов–Цуцко. Освен собственик на хотел "Роял гранд" той е концесионер на градския плаж в Каварна и стопанисва две заведения, разположени край него. Николов стана известен като парламентарен съветник на вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов–Суджука, принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят "за премиера" 4 т суджук.


"Още в началото на май, при сключването на договора за изпълнението на обекта, беше ясно, че той няма как да бъде завършен в рамките на две седмици, каза по време на вчерашното заседание Цонев. Въпреки това договорът беше подписан от кмета на града Нина Ставрева най-вероятно,


за да бъде обслужен Цуцко.


Сега общината се чуди как да му направи канализация и тротоар в явно нарушение на Закона за черноморското крайбрежие."


Скандалът стана още по-абсурден, след като Мемиш Мустафов (РЗС) съобщи, че въпреки върнатото решение от областния управител на Добричка област само няколко дни по-късно - на 1 юни, Ставрева е издала заповед работата край хотел "Роял гранд" да продължи. При това с краен срок до 20 юни.


"Казаното от вас означава, че кметицата Ставрева е издала заповед за продължаване на строителството без решение на общинския съвет, отговори Цонко Цонев. Това е ново нарушение на закона, за което трябва да й бъде потърсена отговорност. Кой ще компенсира собствениците на заведения край строежа, които няма да могат да работят чак до края на юни въпреки започналия летен сезон?"


С мотива за "облагородяване" на крайбрежната зона на Каварна беше разрушен амфитеатър, построен с пари по проекта "Красива България"

© Спас Спасов

С мотива за "облагородяване" на крайбрежната зона на Каварна беше разрушен амфитеатър, построен с пари по проекта "Красива България"


Следващият опит за успокояване на ситуацията


направи Веселина Енчева (РЗС). Според нея изпълнителят на обществената поръчка се е съгласил да завърши обекта за 17 дни, но веднага след началото на работата действително станало очевидно, че това не е възможно. По тази причина съветниците и кметът на Каварна решили да му дадат възможност "все пак да изпълни договора си". Но според съветника от ГЕРБ Адриан Ялнъзов администрацията в Каварна е затворила очите си за явното нарушение на договора и въпреки определения от Закона за черноморското крайбрежие срок за приключване на строителните работи в крайбрежните курорти до 15 май същинската работа започнала едва на 16 май. "Още тогава е било ясно, че законът е нарушен, важно е ние да установим кой го е разрешил", каза Ялнъзов.


Финалната драма


в каварненския общински съвет вчера настъпи, когато председателя на групата на БСП Марийка Стоянова внезапно призова съпартийците си да напуснат заседанието. Според нея председателят на съвета Красимир Кръстев не успял да организира работата му и по тази причина тя станала невъзможна. Веднага след това, без да обърнат внимание на факта, че вече нямат кворум, съветниците пристъпиха към повторното гласуване на решението, върнато от добричкия областен управител. Резултатите от него веднага бяха оспорени от Цонко Цонев и в крайна сметка отменени заради отсъствието на съветниците от БСП.


Така резултатът след повече от час работа на общинския съвет в Каварна се оказа равен на нула. След проваленото гласуване в сила остана обявеното за противозаконно решение, взето на 16 май. Единственият възможен ход на областния управител на Добричка област Красимир Кирилов сега е да го обжалва по съдебен ред. Това обаче автоматично прави строителството край хотел "Роял гранд" незаконно, за което трябва да се самосезира общинската администрация.


Басейните, които през май собственикът на хотел "Роял гранд" Валентин Николов–Цуцко изгради направо върху пясъка на каварненския плаж като "водна атракция"

© Спас Спасов

Басейните, които през май собственикът на хотел "Роял гранд" Валентин Николов–Цуцко изгради направо върху пясъка на каварненския плаж като "водна атракция"


Още по-куриозно се оказа, че така незаконна се оказва и заповедта на каварненския кмет Нина Ставрева, с която тя е разрешила строителството край хотел "Роял гранд" да продължи до 20 юни.


"Дневник" направи няколко опита да се свърже с нея, за да стане ясно какви ще бъдат действията на местната администрация оттук нататък. Вчера и днес обаче Ставрева не отговаряше на мобилния си телефон.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1409 Гневно

  Разбира се, Прокуратурата удобно гелда настрани ... за подобни неща хората влизат в затвора, а политици подават оставки ... не и в мутренска България обаче ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Гневно
 3. 3 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Добре, че България не е на три морета...

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 512 Любопитно

  И тази регионална, селска новина е сложена за главна?

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Цуцко и Суджука звучат наистина гербаво хаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 865 Неутрално

  повечето от общинските съвети отговарят дефиницията за организирана престъпна група начело с СО

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Кметицата от коя партия беше??? БеСиПе-ту кво ше каже??? Иначе са много гласовити... а са измислили всички далавери по суша, въздух и вода. Но най-обичат да обвиняват другите за нещата, котио самите те правят.

 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 502 Неутрално

  В Мутристан е така... за съжаление. Басейна, който е построен направо върху плажната ивица просто кърти отвсякъде.

 9. 9 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Там, където стъпи червен ботуш, трева не никне!" - българска поговорка от началото на съветската окупация и края на ВСВ. За съжаление в сила и днес, 75 години по-късно.

 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Тук са се оплели като свински черва. Кой кум, кой сват, а кметицата е пример каква алтернатива са БСП. За някой лев ще продаде и майка си.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#5] от "Свинчуга":

  Със силната покрепа на БКП-БСП.
  Мафията властва тук,а материала зяпа.

 12. 12 Профил на Ige Koyo
  Ige Koyo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":

  Едва 7ми......ц-ц-ц....отидЕ ти бонуса :)

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#5] от "Свинчуга":Със силната покрепа на БКП-БСП.Мафията властва тук,а материала зяпа.
  —цитат от коментар 11 на anty


  БКП е партията майка, неразбирателствата на дечицата БСП и ГЕРБ трябва да се оставят в ъгъла когато стане въпрос за далаверата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  боклуцци другарки и другари ,ама нали са все наши си хора ,нищо няма да стане , строежа ще стане , хотела ще работи ,далаверката ще тръгне и т н .

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  тая кметица е от БКП/БСП, затова няма да я видите права/закопчана с белезници 8 часа на обществено място.

  въобще чудна кочинка, в която "правораздаването" е като по соца.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#5] от "Свинчуга":

  Хе-хе-хе-е-е-е-е...! Как иначе? По времето, когато Живко Суджука беше депутат, въпросния Валентин Николов, му се водеше парламентарен сътрудник...! :)
  Иначе, кметицата на Каварна се води, че е от БСП. Ама е захапала здраво суджука...! :)

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 797 Любопитно

  Що е то "облагородяване на крайбрежна зона" и има ли почва в БГ, щом не е описано в ЗУТ или ЗУЧК?

  Може би е новото име на стария сговор на БеКаПистите: ГЭРБ и БСП , за ликвидация на последните природни дадености в България, чрез безцеремонно нарушаване на закони и правилници?

 18. 18 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Бре какъв батак заради Цуцко.....Нема да се ходи из Каварна щото дребните деца ще се затрият из тези хендеци...

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  'ахти глупостите... Цонко да пусне в прокуратурата и до общинската служба сигнали за неконно строителство и толкова

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Ако нЕма далавера, защо ни е демокрациата бе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Има наши бизнесмени и ваши бизнесмени, наша мафия и ваша мафия, според това, кой управлява.

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1667 Любопитно

  Нина Ставрева обслужва Цуцко, бивш съветник на "Суджука".

 23. 23 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Първото което направи кметицата, поставяне на паметна плоча на маршал Жуков. Защо, да я пита човек. Червена маймуна, русофил.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 24. 24 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmranger":
  "Добре, че България не е на три морета... "
  хахахаха, отдавна не съм се смял така, евала за коментара! :))))

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Скандалът стана още по-абсурден, след като Мемиш Мустафов (РЗС) съобщи, че въпреки върнатото решение от областния управител на Добричка област само няколко дни по-късно - на 1 юни, Ставрева е издала заповед работата край хотел "Роял гранд" да продължи. При това с краен срок до 20 юни."

  Бйе-Сйе-Пйе, Бйе-Сйе-Пйе... (скандирайки)

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Цуцку, Муцку, и Гуцку. Има ги във всяко българско градче и паланка. Със или без море.

 27. 27 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Тотална корупция у нас ! Докато накрая камък върху камък не остане и всички са се терминирали през летищата...

 28. 28 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Поредно доказателство, че в България нарушаването на закона е начин на мислене, нямаш общо с партии и имена. Просто всичко се прави така. Руши се, пречи се, мисли от днес за утре, без никаква далновидност нито перспектива.

  Ей затова няма да се оправят нещата

 29. 29 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "Вчера и днес обаче Ставрева не отговаряше на мобилния си телефон."

  Стандартната ситуация. Но иначе по време на избори не спират да се тикат и сами търсят медиите :)

 30. 30 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поръчкова статия с много лъжи !"Сега общината се чуди как да му направи канализация и тротоар в явно нарушение на Закона за черноморското крайбрежие."Абсолютна ЛЪЖА !!! Обектът е заложен в бюджета на общината и е Напълно НЕЗАВИСИМ ОТ ХОТЕЛА.Проверете документацията.Изсмукано от устата и доносите на бившият кмет.

 31. 31 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Второ "Скандалът стана още по-абсурден, след като Мемиш Мустафов (РЗС) съобщи, че въпреки върнатото решение от областния управител на Добричка област само няколко дни по-късно - на 1 юни, Ставрева е издала заповед работата край хотел "Роял гранд" да продължи. При това с краен срок до 20 юни."Смях в залата.Върнатото решение и заповедта на кмета нямат нищо общо.Решението на ОС няма нищо общо с Заповедта на кмета.Решението на ОС просто никога не е влизало в сила и вече няма НИКОГА няма да влезе в сила.Поне,ако държите на професията,да бяхте си направили труда да видите основанията за заповедта,но кой да ви подскаже?Трето,"Според коригирания текст на решението, внесено за разглеждане на вчерашното заседание от председателя на общинския съвет Красимир Кръстев (РЗС)"Председателят внесе проект за решение да се отмени решението.Измишльотини☺!Четвърто,заглавието "
  Как съветниците в Каварна превърнаха обществена поръчка в незаконно строителство".Няма решение на ОС в правният мир.То ще си падне в съда.Как тогава ОС ще влияе ?Няма ли отговорен редактор да спре тази глупост ?

 32. 32 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трето,"Според коригирания текст на решението, внесено за разглеждане на вчерашното заседание от председателя на общинския съвет Красимир Кръстев (РЗС)"Председателят внесе проект за решение да се отмени решението.Измишльотини☺!Четвърто,заглавието "
  Как съветниците в Каварна превърнаха обществена поръчка в незаконно строителство".Няма решение на ОС в правният мир.То ще си падне в съда.Как тогава ОС ще влияе ?Няма ли отговорен редактор да спре тази глупост ?Пето, "За тази цел в предложения вариант беше записано, че изграждането на пешеходна зона и отводнителен канал край каварненския плаж все пак може да продължи, но този път само до 16 юни. "Няма да намерите в НИТО ЕДИН ПРОТОКОЛ такова предложение или становище на комисия.Лесно може да се провери !Шесто, "А според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев - в момента независим общински съветник, то бе и явен опит за обслужване на частни интереси."Какви частни интереси на общински обект заложен в бюджета на общината за 2018г ! Двойка или направо единица на подсказвача юрист.Седмо, "Веднага след това, без да обърнат внимание на факта, че вече нямат кворум, съветниците пристъпиха към повторното гласуване на решението, върнато от добричкия областен управител. Резултатите от него веднага бяха оспорени от Цонко Цонев и в крайна сметка отменени заради отсъствието на съветниците от БСП."Пак грешка!!!ОС е от 17 съветника и останалите 11 могат да вземат решение.Елементарно !Поблема е друг.Предложеното решение за отмяна беше гласувано от 6 съветника от групата "Антикаварна "начело с кметъла и Председателя,а 5 бяха против.Решението не е прието защото чл.45 ,ал.10 от ЗМСМА изисква "(10) Актът, върнат за ново обсъждане, се приема повторно с мнозинството, определено в закон, но с не по-малко от повече от половината от общия брой на общинските съветници." Ясно,не ви е ясно и радостта на юриста Цонко,застина,след като цитирах горепосочената алинея !!! ВЪОБЩЕ,ПЪЛНА СКРЪБ Е ТАЗИ СТАТИЯ.Подсказвачите,не са наясно,авторът също.Дали ще вземат хонората на автора ?Накрая и аз задавам за проверка един въпрос от периода ,когато Кметъла, Суджука и Цуци бяха неразделни приятели.Проверете Заповед №216/08.04.2011г.НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА ЦОНКО ЦОНЕВ, за обединяване на два квартала в един имот. УПИ V-3659 в кв.335 и УПИ Х1-3612 в кв.329 към УПИ Х1-3612,както и предаване на част от УПИ V-3659 в кв.335 към УПИ Х1-3612 в кв.329 по регулационния план на гр.Каварна.Нали знаете,че това е в компетенциите САМО НА ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ !!!

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Днес ми се наложи да обядвам в "централно столично заведение" и се наслушах за 3 месеца напред на "Бате к*ре, ако дзаеш сао кфо це глАси.." и пълен разбор на политическата ситуация посредством широк набор сексуални метафори. Ще рече човек, че само манафи обитават високите етажи и се дебнате един-друг по цял ден с надървен предник, а всичките заедно дебнат раята.

  Върхът беше една промоция в менюто - белгийски трюфел "с истинско краве масо". Един такъв с тъмни очила, който го раздаваше най-осведомен по въпросите с предстоящите онождания, измуча на приятеля си "Бате к*ре, аре я че те черпим ей тва цладкишче, с истинско 'рае ъцло". Краве масло = 'рае ъцло. Това е положението при "най-достойните, които мърият български народ е излъчил да го представляват"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Весело

  Ама че бизнесмен :)
  А БСП ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 797 Любопитно

  До коментар [#32] от "Memish Mustafov":

  Бае Метише, явно авторитет сте, като се почне от Българево, та чак до Негру вода, със знанията си за параграфи, алинеи, мнозинства и прочие. Обаче, ако недай боже, някой дете или почерпана "братушка" от туристите, се бухнат нощем в тези траншеи, или даже се набодат на ръждив гвоздей, пак ли пустите алинеи, ще цитирате?
  Ами, като искате толкова да помогнете на Суджука на Суджука, да си направи още един бетонен суджук, защо вий от Община с Ред!Законност!Справедливост!, не изградихте първо инфраструктурата около суджуците и после да им давате разрешение за строителство?

 36. 36 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Интересно, общинари на амбразурата във форума, но иначе кметицата не си вдига телефона за коментар. Ако представящият се за общинар не е поредния трол, разбира се. Все пак, Каварна винаги е била рубладжийски бастион - почивен дом за деца и младежи на служители във ФСБ, оградени плажове, "Стоит статуя! Совсем без **я!" - какъв рай!

 37. 37 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "1_april":

  Наистина оправда името си със смешките,които написа !

 38. 38 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#36] от "Chung Kuo":

  Какъв "трол " ,драги.Не забеляза ли,че в статията е посочено името ми .Профила е с истинското ми име !

 39. 39 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 797 Любопитно

  До коментар [#37] от "Memish Mustafov":

  Какво пречи да се направи първо дъждовната канализация, щом като както пишете: " Обектът е заложен в бюджета на общината и е Напълно НЕЗАВИСИМ ОТ ХОТЕЛА"?

 40. 40 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Не е "Цуцко", а Цуци. И има малко повече хотели, отколкото сте написали. А парите са от предишното му занимание, пари от _____/
  Човекът няма партия, той просто си прави каквото иска в региона, защото е близък до една трибуквена групировка от Варна (вече в цяла България същност).

 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#32] от "Memish Mustafov":

  Смешен си, тук повечето може да не те познават, но аз те, Красьо "Пепсито" още ли си зарежда служебните коли на фирмата с карти на общината? Пак ли ще праща "мутри" на другите избори, че да съберете някой глас?

 42. 42 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#39] от "1_april":

  Ние правим пешеходна зона,която завършва с дъждоприемници и улеи за отвеждане на дъждовната вода,която залива другите ресторанти.Как да правим зона преди построяването на 4- звездният хотел.Нещо ненормално !Как ще работи тежката техника върху плочите?Не вземайте отношение като не познавате района.!

 43. 43 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#42] от "Memish Mustafov":

  "Как да правим зона преди построяването на 4- звездният хотел."

  Да сте жив и здрав, и все така общински съветник, ще се научите...
  Е, и с още малко критични статии, като тази и най -важното с по-малко "тежка" мафия, пардон ......техника

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK