По-малко от половината от военните пилоти летят, обяви министърът на отбраната

По-малко от половината от военните пилоти летят, обяви министърът на отбраната

© Анелия НиколоваВ българската армия има на щат 245 пилоти, от които по-малко от половината летят, каза днес по Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той уточни, че не може да посочи точната бройка, защото това е военна тайна.


Министърът посочи, че от общо 28 хеликоптера, с които разполага армията, летят осем. Сред тях няма нито един, който е подходящ за борба с горски пожари.


По повод катастрофата с военния хеликоптер в понеделник, Каракачанов каза, че разследването на случая продължава, като хипотезите са две - техническа неизправност или пилотска греша. Министърът на отбраната уточни, че оцелелият член на екипажа се е намирал в задната част на машината и това му е спасило живота. Бордният инженер, офицерски кандидат Алексей Каменов не е разпитан, но е казал на министъра, че е усетил рязко завъртане, преди катастрофата.
Министърът на отбраната посочи, че за ремонта на всички хеликоптери са нужни около 50 милиона лева. Красимир Каракачанов подчерта, че за да се стигне дотук, вина имат и текстовете в Закона за обществените поръчки (ЗОП). "Не е нормално фирма, произвеждащи банички или продаваща бикини, да обжалва поръчка за ремонт на хеликоптер", каза той. Министърът уточни, че във вторник ще внесе в Министерски съвет проект за промени в ЗОП.


Нямало причини за предсрочни избори


В оттговор на въпрос Каракачанов обяви, че няма никакви признаци и причини за предсрочни избори. По повод новият вот на недоверие, подготвян от БСП, той посочи, че това и е работата на опозицията.


"Това е сверяване на часовника. Дебатът за темата сигурност ще е полезен, стига да не се изроди", допълни Красимир Каракачанов. По повод исканата му оставка от лидера на "Воля" и депутат Веселин Марешки той заяви, че става въпрос за поръчка. Като потенциални "възложители" той видя фирми, които е отрязал от посредничеството при ремонта на военна техника. Не изключва и "приятелски огън", без да посочи какво има предвид, той като още нямал достатъчно информация.


С какви хеликоптери разполага армията


Ми-17 - 5 броя, не лети нито един


Ми-24 - 5, лети един


Кугар - 12, летят 4


Бел - 6, летят 3

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK