Съдебният съвет има нов главен секретар

Съдебният съвет има нов главен секретар

© Велко АнгеловС 22 гласа "за" съдебният съвет избра Силвия Илиева за нов главен секретар на администрацията на кадровия орган на Темида. Другият кандидат, Александър Николов, който е главен секретар на Върховния административен съд (ВАС), получи подкрепата единствено на председателя на институцията Георги Чолаков.


Изслушването на двамата кандидати, които се избират по нови правила, продължи близо два часа. Постът се оваканти в началото на годината, след като предишният главен секретар беше пенсиониран.


В дебата преди гласуването членовете, които изказаха положителен вот за Силвия Илиева, наблегнаха на факта, че голяма част от професионалния й стаж е преминал именно в администрацията на съдебния съвет, както и че концепцията й отразява проблемите и посочва решенията им. Илиева е била и.д. главен секретар на ВСС през 2014 г. Малко по-късно Илиева започва работа в прокуратурата, където основно е подпомагала работата на прокуратурата във връзка с ангажиментите на главния прокурор във ВСС.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов единствен обяви, че няма да подкрепи нито един от двамата кандидати, като един от мотивите му беше, че нито един от тях няма да може да се еманципира от настоящия си работодател, т.е прокуратурата или ВАС.


Това предизвика реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви: "Нямам задръжки да кажа, че ще гласувам за Силвия Илиева. Не е проблем кой е предишният или настоящият работодател, а колко знае и може един кандидат. Днес работодателят е Цацаров или Чолаков, утре ще е някой друг. Хората са ценни със самите себе си, а да твърдиш, че някой не може да се еманципира от работодателя си, без да преценяваш колко знае, може би означава, че ти не може да се еманципираш от работодателя си или от някой друг", завърши изказването си Цацаров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK