Съпругата на Томислав Дончев се извини за антиромското изказване във "Фейсбук"

Томислав и Светлана Дончева по време на пролетния бал на КРИБ през 2016 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Томислав и Светлана Дончева по време на пролетния бал на КРИБ през 2016 г.Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев се извини за публикацията си във "Фейсбук" от преди няколко дни, която предизвика нееднозначна реакция. Пред Би Ти Ви тя отчете като грешка това, че по инерция е сложила ромите под общ знаменател. "Тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати", уточня тя.


Светлана Дончева обясни, че е написала "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата" по повод две случки, които са я провокирали. Първата е видео на неин приятел от Габрово, който се оплаквал от непрестанен тормоз от оглушителна музика, пускана от роми, а втората е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми.


"Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза Дончева. Тя уточни, че не е расист и не мрази циганите.
"Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във "Фейсбук" е насочен към това", поясни Светлана Дончева.


Тя подчерта, че за момента ромската интеграция е илюзия. "Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това", обясни още Светлана Дончева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK