Работата на спецпрокуратурата по делата за корупция върви към провал

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев се зарече преди време, че битката с корупцията ще е до последно

© Надежда Чипева, Капитал

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев се зарече преди време, че битката с корупцията ще е до последноПовече от половин година след като управляващите и ДПС решиха да прехвърлят делата за корупция в специализираните прокуратура и съд, се оказа, че качеството на разследванията е ниско, а внесените в съда обвинения са предимно по стари казуси, образувани преди години.


Въпреки очакванията за наплив от дела от общо 13 образувани (от ноември до юни) шест са били прекратени и върнати на прокуратурата поради негодност на обвинението. Има една постановена оправдателна присъда, а по едва две от останалите шест дела процесът е тръгнал по същество, но едва ли ще приключи до края на годината, показа проверка на "Дневник".


Още повече че голяма част от делата, които бяха преместени в специализираната прокуратура, са стари разследвания, образувани и водени от специализираното звено към градска прокуратура (създадено като реплика на румънския модел), които бяха автоматично внесени в специализирания съд след влизането в сила на промените. Или такива казуси, по които вече веднъж прокуратурата се провали да започне дело, и въпреки указанията, че обвинението трябва да се поправи, бяха внасяни в специализирания съд, без по тях да е имало работа.
Текстовете в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) бяха внесени и приети на бързи обороти през юли миналата година, но влязоха в сила от началото на ноември. Измененията бяха приети под претекст, че това е препоръка от европейския анализ на държавното обвинение, но магистрати коментираха, че на практика се цели заобикаляне на Софийския градския съд, на който подобни дела бяха подсъдни.


Между първо и второ четене, без да бъдат обсъдени с работната група, работила по законопроекта, депутатите от ГЕРБ внесоха изменения, с които се въведоха и извънредни правила за т.нар. дела за корупция по високите етажи на властта.


Малко след окончателното им гласуване от парламента главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че "вероятно първият обвинителен акт в специализирания съд ще бъде този срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов" по т.нар "Суджукгейт". Година по-късно не е известно какво се случва с това разследване.


При внасянето на промените председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е един от вносителите, заяви, че "преместването на делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда би било ефективен способ за борбата с това престъпление".


Дела и документи


Първият обвинителен акт, внесен в специализирания съд, беше срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, както и още няколко души за продажбата на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество ЕВН. Делото, което вече веднъж беше прекратявано от Софийския градски съд заради съществени нарушения в обвинителния акт, катастрофира на две инстанции в специализирания наказателен и в апелативен съд и беше прекратено и върнато на прокуратурата.


С подобна съдба беше и делото срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Прокуратурата направи опит да внесе обвинението срещу нея първо в Софийския градски съд, но оттам, както и впоследствие от Апелативния съд, връщаха случая на държавното обвинение заради нарушения в обвинителния акт. Впоследствие прокуратурата се опита да пробва и в специализирания съд, но оттам на две инстанции констатираха, че в обвинението са нанесени "незначителни допълнения".


Иван Тотев в съда

© Анелия Николова

Иван Тотев в съда


Миналата седмица специализираният съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев и още двама души с мотив, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Определението на съдия Даниела Костова (член на предишния състав на Висшия съдебен съвет) подлежи на протест от страна на прокуратурата.


Сред останалите прекратени и върнати на държавното обвинение е и делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров по обвиненията срещу него за безстопанственост и престъпление по служба. Двете инстанции на специализирания съд приеха, че в обвинителния акт има непълноти и неясноти.


Румен Овчаров

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Овчаров

В края на май е била постигната и първата присъда по дело за корупция в специализирания съд.


Тя не е съобщена до медиите нито от съда, нито от прокуратурата. Най-вероятно защото е оправдателна. Става дума за делото срещу бившия директор на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Майдън Сакаджиев, подсъдим за длъжностно престъпление. Делото срещу него е вкарано в съда в края на 2017 г. и той най-вероятно е оправдан, защото, видно от информационната система на съда, процесът е завършил с присъда, срещу която в законовия срок е постъпил само протест от прокуратурата, но не и жалба от подсъдимия.


За днес пък е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов. Той беше даден на съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.

Ръководител на специализираната прокуратура е обвинителят по делото КТБ Иван Гешев (преди време той беше представен във в. "Труд" като Корадо Катани - храбър комисар от италианския сериал "Октопод").

"Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания, възбрани на имоти, репутационен проблем и каквото още се сетите", обясни при влизането в сила на промените Гешев във връзка с разследванията за корупция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK