Захариева: Националният интерес е стабилна Македония и стабилни съседи

Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Екатерина ЗахариеваНационалният интересен е стабилна република Македония и стабилни съседи, които вървят към НАТО и членство в Европейския съюз."Това коментира външният министър Екатерина Захариева в ефира на "Нова телевизия" по повод споразумението между Македония и Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името.


Тя подчерта, че е било много важно Договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан в срок, защото по този начин се е дала зелена светлина за започването на преговорите. "Беше ключов знак, когато Заев беше в България. Обръща се внимание, че договорът не е насочен към трети страни - там се дават тези гаранции", каза министърът.


Захариева заяви, че България подкрепя стремежа на Македония да подобри отношенията си с Гърция, а българският премиер подкрепя действията на Заев и иска Балканите да вървят напред.
Още следващата седмица във вторник ще има Съвет по общи въпроси, който ще бъде председателстван от Захариева. "На него ще се гледа темата за разширяване. Ако този съвет постигне съгласие, решението може да бъде потвърдено по време на Европейския съвет на 29-30 юни. "След това процесът става автоматичен, зависи от темпото, но членството е реална перспектива", уточни Захариева.


Тя подчерта, че ентусиазмът за бързо приемане не е голям, процесът е бавен, но Македония трябва да има перспектива, и добави, че за отношенията България – Македония е важна темата за общите исторически дати и личности, за което има положително развитие. Според нея гръцкият парламент има достатъчно гласове, за да ратифицира споразумението, но в Македония може да има проблеми с конституцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Весело

  Сериозно погледнато е така.
  Несериозно погледнато Гърция вече е "Южна Северна Македония", Сърбия - "Северна Северна Македония", България - "Източна Северна Македония" и т.н. до Луната, която е "Горна Македония".

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Весело

  По тошово време имаше лозунг ,,Дела ,дела и пак дела"
  Сега е ,,Стабилност ,стабилност и пак стабилност"
  Стабилност на дъното? Стабилност в кражбите?

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Нвремето Доган челеби беше казал, че пътят на Българие към ЕС и НАТО минаба през Босфора. Днес Захарното Кате кзва, че националният интересен е стабилна република Македония и стабилни съседи, които вървят към НАТО и членство в Европейския съюз!

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Завършиха преговорите за името на Луната.Постигнато бе единодушно решение тя вече да се нарича Горна Македония.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  аааа,изпревари ме хаххаа

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  За съжаление стабилността на Македония и балканите в относително много ниска степен е функция от нашите външни политики...за съжаление.

 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нашата стабилност почна да прелива у съседите...

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  За съжаление стабилността на Македония и балканите в относително много ниска степен е функция от нашите външни политики...за съжаление.
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Това всъщност изобщо не е вярно.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Сериозно погледнато Захарното Кате , както я нарече Дядо Либен, разбира от външна политика и геополитика толкова , колкото навремето разбираше баба ми , лека и пръст.

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Аз не мога да разбера кой е международника в това правителство. Суджука й е отнел правомощията и не само на нея на всички и.д министри.
  Чудя се тази кака виджа ли Б.Б в огледалото всяка сутрин докато се рисува.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Наш национален интерес е да се преустанови антибългарската риторика в Македония, да се преустанови фалшифицирането на българската история, да се преустанови преследването на гражданите на тази държава с българско самосъзнание и да се установят наистина добросъседски отношения.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Националния ни интерес е първо свързан с България и нейната стабилност и просперитет. Ама няма кой да се погрижи за това.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Наш национален интерес е да се преустанови антибългарската риторика в Македония, да се преустанови фалшифицирането на българската история, да се преустанови преследването на гражданите на тази държава с българско самосъзнание и да се установят наистина добросъседски отношения.
  —цитат от коментар 11 на voyko


  Кажи го това на захарното Кате, а не да плямпа глупости и да се излага като външен министър на държава от ЕС и НАТО.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Сега започват обещанията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Малко, съвсем малко се учудвам на хората, които приемат или отхвърлят дадена теза не за това защото тя е вярна или не, а според това, кой е нейния автор. При това, подобно решение се взима не само на основата на личностните качества на автора, но и на това, към коя група най-общо казано той принадлежи. Ако е от моите, той е желзно прав, ако е от другите, дори 2х2 не е 4 въпреки че примерът не е от най-точните, предвид че всички (или поне повечето:)) знаем че има и такъв вариант.
  В текста под който пишем мисля, че ако не само Македония, но и целокупния балкански полуостров стане единна територия членуваща в ЕС и за нас, българите ще бъде в пъти по-добре.
  Най-малкото няма да ни искат по 2 лева на минута, като прекрачим границата. Както и другите приказки и заплахи, за горката ни национална идентичност - на кой му пука и кой ще дойде, та да ни вземе езика, песните, танците, хубавите напитки и прекрасна кухня, както ни го представят т.н. националисти и ни плашат с брюкселските зелки.

 16. 16 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  А вие защо си мислите че тъй отведнъж, хем македонците ни заобичали, хем нашите шушумиги станали велики политици, хем византийците взеха че склониха за някакво име в което е включена думичката. " Македония"?
  Явно ,някой Нашингтонски батко е натиснал "бутоните"

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 17. 17 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1230 Весело

  -Най-северната част на България се казва Южна Добруджа, а най-южната - Северна Македония!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  До коментар [#17] от "onemanband":

  И най-северната част на Германия е Южен Шлезвиг. А пък най-северната част на Италия е Южен Тирол.
  Проблем?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  Прав си до абзаца 2-та лева. Стабилност се постига не с мантри ,а с икономика . Ако повториш 10 пъти стабилност пак си гладен.

 20. 20 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  -Колкото повече гърците викат, че "македонския език" е български, толкова Захариева повтаря като папагал за влизане на Скопие в НАТО.
  Не е ли чула госпожата, че депутатите коват закон за езика?
  Точно сега, когато българския език може да стане международен, тя направо оглуша.
  Тази жена български документи за самоличност ли има или натовски? За кой по-точно работи, за България или за НАТО?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 21. 21 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  ''Гърция и Македония на Преспанското езеро подписали някакъв договор... На кое езеро ??? Където са костите на цар Самуил и стотиците погребани ослепени войници... Където бият "Преспанските камбани" на Димитър Талев...Където героите му и съдбите на още хиляди българи като Стоян и Султана, Ния и Лазар Глаушеви се преплитат с национално-освободителната ни борба...На това езеро, което беше в границите на Сан Стефанска България ....Какви договори, какви пет лева на изконна Българска земя, напоена с кръвта и осеяна с костите на поколения Българи''...

  Пламен П.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK