Статутът на вече съборената "Двойна къща" като паметник на културата е възстановен

Така изглеждаше "Двойната къща" малко преди събарянето й

© Юлия Лазарова

Така изглеждаше "Двойната къща" малко преди събарянето йНационалният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е възстановил статута на паметник на културата на макар и вече съборената "Двойна къща" на столичния бул. "Васил Левски". Вече несъществуващата сграда отново по документи ще е със статут на архитектурен паметник на културата със статут "за сведение", научи "Дневник" от НИНКН. В същото време от думи на министъра на културата Боил Банов наскоро се разбира, че къщата вероятно няма да бъде преизградена изцяло, а само части от нея ще бъдат "имплементирани" в новопостроена сграда.


От известно време министърът на културата Боил Банов обещава, че държавата ще изиска от собствениците на съборената през април миналата година сграда на апетитно място в центъра на столицата да я възстановят напълно.


Къщата беше собственост на Киро Киров, известен с прякора Киро Японеца, който преди година я събори и планираше да изгради подземен гараж на мястото. Тогава собственикът категорично отказваше да се съобрази с препоръките на държавата и да реставрира сградата.
Наскоро министър Банов заяви, че собственикът в крайна сметка е преценил, че е "по-добре да се съобрази с обществения интерес".


От думите на Банов обаче се разбира, че


къщата надали ще бъде възстановена напълно в оригинал


Пред "Дарик радио" Банов каза, че собственикът ще изпълни стар и вече одобрен проект за строителство на сграда, в която ще бъде имплементирана старата фасада и стари части от "Двойната къща".


Т.нар. Двойна къща е построена преди 110 г. от архитект Георги Тодоров и беше със статут на паметник на културата, но в тежко състояние след два пожара през последните години. В края на април миналата година по време на поредица от три почивни дни тя беше съборена.


Защитеният статут е отменен дни преди балотажа на президентските избори


през 2016 г. от тогавашния министър на културата в правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов. Това се случва малко преди края на мандата на министъра. По време на споровете и протестите около събарянето на сградата Рашидов прехвърли към Националния институт за паметниците на културата отговорността за премахването на статута.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK