"Двойната къща" вероятно няма да бъде преизградена, само две фасади ще бъдат залепени върху нова сграда

"Двойната къща" преди да бъде разрушена

© Юлия Лазарова

"Двойната къща" преди да бъде разрушенаТ.нар. Двойна къща на апетитно място на столичния булевард "Васил Левски", която беше съборена през април миналата година, нито ще бъде преизградена, нито построена наново, нито напълно възстановена. Само две нейни фасади, гледащи към улиците, ще бъдат направени наново по архивни снимки и документи и те ще бъдат монтирани върху нова сграда.


Това на практика се разбира от записа на заседанието на специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, на което е било решено да се възстанови статутът на вече съборената и несъществуваща сграда.

Макар да се връща защитата на къщата и тя да става от най-ниската категория "за сведение", в режима за нейното опазване, предложен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), се допускат сериозни промени и намеси. Допуска се промяна на предназначението на сградата, която преди е била жилищна, както и промени на плановите схеми. При промяната на схемите единственото изискване е да не се изменят южната и източната фасада на сградата - "вътрешните планове да не водят до нови отвори или затваряне на отвори върху фасадите, които ще се експонират и ще гледат към улицата". Допуска се още и пристрояване на сградата, "което няма да влияе върху уличния силует".


Предложението за връщане на защитата и плана за допустимите намеси е одобрено с 9 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се". Обсъжданията продължават около 40 минути.


Противниците на връщането на статута отбелязват, че новопостроената сграда не може да се ползва с правото на статут на какъвто и да е паметник на културата, тя може да е копие, реминесценция, но не и паметник, тъй като няма автентичност на структурата и материята.


Абсурдно е на една сграда, която вече я няма, да й гласуваме статут. Ако собственикът възстанови едно към едно сградата и поиска да бъде декларирана, ще го направим ли след една година - не. Защото ще е направена 2019-2020 г., отбелязват още опонентите. И посочват, че плановете допускат пристрояване, промяна на две от фасадите, средата около къщата също е променена. Няма никакви основания в предложението на НИНКН за връщане на статута, след като се допускат толкова значителни намеси - друга площ, изменения на две от фасадите, със сигурност и детайлите на двете възстановени фасади няма да са същите, каквито на снимките, отбелязват още гласувалите против.


Друг допълва, че ако собственикът е променил вижданията си от 2016 г., когато под негов натиск е бил сменен статутът на сградата, то той сега има пълни основания и възможности да възстанови къщата и без на нея да й бъде връщан статутът. Нека си я повтори, да си я възстанови, никой не му пречи и без да е паметник на културата, защото тя вече не е такъв, къщата е ликвидирана, защо му е да е паметник на културата, питат по време на дискусиите.


Директорът на Археологическия институт с музей към БАН Людмил Вагалински пък поставя въпроса чисто юридически може ли да се върне статут на нещо вече липсващо. Но няма юристи, които да отговорят, и той гласува "въздържал се".


Арх. Галя Стоянова, представила и предложението на НИНКН, отговаря, че връщането на статута ще позволи на института да контролира изграждането. Ще задължи собственика да внесе плановете си за съгласуване. И ще може да се следи дали реконструкцията съвпада с автентичните данни и документи. "Ще се осигури ефективното възстановяване в нейната образна автентичност", коментира Стоянова.


Предложението за възстановяване на статута идва от Националния институт за недвижимо културно наследство, като арх. Галя Стоянова подчертава на няколко пъти, че се предприемат тези стъпки по искане на собственика на сградата за нейното възстановяване, както и по настояване на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. В същото време от НИНКН отбелязват, че все още са налице причините статутът на къщата да бъде отменен през 2016 г. - променената околна среда и построяване на новите високи сгради около нея, които я притискат и тя се губи.


Заради внесените искания сме длъжни да пристъпим към процедурата, отбелязва Стоянова. Но подчертава, че няма промяна в ситуацията на силно променена градоустройствена среда на място.


"Двойната къща" вероятно няма да бъде преизградена, само две фасади ще бъдат залепени върху нова сграда

© Юлия Лазарова


Още през май миналата година министърът на културата Боил Банов се закани, че ще задължи собственика Киро Киров, известен с прякора Киро Японеца, да възстанови сградата. Тогава, а и много пъти след това през мандата си, Банов говори за пълно възстановяване на къщата.


Говореше и за възстановяване в оригинален вид


От десетина дни обаче в изявленията на Банов по темата той започва да казва, че собственикът ще изпълни стар и вече одобрен проект за строителство на сграда, в която ще бъде "имплементирана старата фасада" и стари части от Двойната къща. И днес пред Би Ти Ви Банов говори отново за "имплементиране". За надстрояване, но със запазване на ключовите фасади.


"Дневник" отправи искане до Министерството на културата за коментар от министър Банов по темата. По-рано тази сутрин пред Би Ти Ви той обяви, че ключовите фасади на къщата ще бъдат възстановени като проектът на собственика предвижда надграждане на къщата спрямо предишния й вид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK