"Двойната къща" вероятно няма да бъде преизградена, само две фасади ще бъдат залепени върху нова сграда

"Двойната къща" преди да бъде разрушена

© Юлия Лазарова

"Двойната къща" преди да бъде разрушенаТ.нар. Двойна къща на апетитно място на столичния булевард "Васил Левски", която беше съборена през април миналата година, нито ще бъде преизградена, нито построена наново, нито напълно възстановена. Само две нейни фасади, гледащи към улиците, ще бъдат направени наново по архивни снимки и документи и те ще бъдат монтирани върху нова сграда.


Това на практика се разбира от записа на заседанието на специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, на което е било решено да се възстанови статутът на вече съборената и несъществуваща сграда.

Макар да се връща защитата на къщата и тя да става от най-ниската категория "за сведение", в режима за нейното опазване, предложен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), се допускат сериозни промени и намеси. Допуска се промяна на предназначението на сградата, която преди е била жилищна, както и промени на плановите схеми. При промяната на схемите единственото изискване е да не се изменят южната и източната фасада на сградата - "вътрешните планове да не водят до нови отвори или затваряне на отвори върху фасадите, които ще се експонират и ще гледат към улицата". Допуска се още и пристрояване на сградата, "което няма да влияе върху уличния силует".


Предложението за връщане на защитата и плана за допустимите намеси е одобрено с 9 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се". Обсъжданията продължават около 40 минути.


Противниците на връщането на статута отбелязват, че новопостроената сграда не може да се ползва с правото на статут на какъвто и да е паметник на културата, тя може да е копие, реминесценция, но не и паметник, тъй като няма автентичност на структурата и материята.


Абсурдно е на една сграда, която вече я няма, да й гласуваме статут. Ако собственикът възстанови едно към едно сградата и поиска да бъде декларирана, ще го направим ли след една година - не. Защото ще е направена 2019-2020 г., отбелязват още опонентите. И посочват, че плановете допускат пристрояване, промяна на две от фасадите, средата около къщата също е променена. Няма никакви основания в предложението на НИНКН за връщане на статута, след като се допускат толкова значителни намеси - друга площ, изменения на две от фасадите, със сигурност и детайлите на двете възстановени фасади няма да са същите, каквито на снимките, отбелязват още гласувалите против.


Друг допълва, че ако собственикът е променил вижданията си от 2016 г., когато под негов натиск е бил сменен статутът на сградата, то той сега има пълни основания и възможности да възстанови къщата и без на нея да й бъде връщан статутът. Нека си я повтори, да си я възстанови, никой не му пречи и без да е паметник на културата, защото тя вече не е такъв, къщата е ликвидирана, защо му е да е паметник на културата, питат по време на дискусиите.


Директорът на Археологическия институт с музей към БАН Людмил Вагалински пък поставя въпроса чисто юридически може ли да се върне статут на нещо вече липсващо. Но няма юристи, които да отговорят, и той гласува "въздържал се".


Арх. Галя Стоянова, представила и предложението на НИНКН, отговаря, че връщането на статута ще позволи на института да контролира изграждането. Ще задължи собственика да внесе плановете си за съгласуване. И ще може да се следи дали реконструкцията съвпада с автентичните данни и документи. "Ще се осигури ефективното възстановяване в нейната образна автентичност", коментира Стоянова.


Предложението за възстановяване на статута идва от Националния институт за недвижимо културно наследство, като арх. Галя Стоянова подчертава на няколко пъти, че се предприемат тези стъпки по искане на собственика на сградата за нейното възстановяване, както и по настояване на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. В същото време от НИНКН отбелязват, че все още са налице причините статутът на къщата да бъде отменен през 2016 г. - променената околна среда и построяване на новите високи сгради около нея, които я притискат и тя се губи.


Заради внесените искания сме длъжни да пристъпим към процедурата, отбелязва Стоянова. Но подчертава, че няма промяна в ситуацията на силно променена градоустройствена среда на място.


"Двойната къща" вероятно няма да бъде преизградена, само две фасади ще бъдат залепени върху нова сграда

© Юлия Лазарова


Още през май миналата година министърът на културата Боил Банов се закани, че ще задължи собственика Киро Киров, известен с прякора Киро Японеца, да възстанови сградата. Тогава, а и много пъти след това през мандата си, Банов говори за пълно възстановяване на къщата.


Говореше и за възстановяване в оригинален вид


От десетина дни обаче в изявленията на Банов по темата той започва да казва, че собственикът ще изпълни стар и вече одобрен проект за строителство на сграда, в която ще бъде "имплементирана старата фасада" и стари части от Двойната къща. И днес пред Би Ти Ви Банов говори отново за "имплементиране". За надстрояване, но със запазване на ключовите фасади.


"Дневник" отправи искане до Министерството на културата за коментар от министър Банов по темата. По-рано тази сутрин пред Би Ти Ви той обяви, че ключовите фасади на къщата ще бъдат възстановени като проектът на собственика предвижда надграждане на къщата спрямо предишния й вид.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Опазване на културното ни наследство по ГЕРБерски.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Е така де, защо ще я бутат ако я изграждат отново, а ако я изградят отново то същата къща ли е. Слагат двет фасади и хората ще си спомнят за нея, а отвътре модерен хотел, не че го няма по света ! То ние оставихме баби, дядовци, майки и бащи да съществуватс по 200 лв пенсия, разоадащите къщи са ни проблем ......

  VD
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Доста шизофренично развитие наистина...
  Единственото смислено обяснение за мен е, че с такъв статут новата къща ще получи по-висока продажна цена и някаква защита в бъдеще...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  За което ни осведомихте още вчера (за което благодаря).
  Забравихте ли вече, та пак?!

 6. 6 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Да се търси отговорност от тези които разрешиха къщата да е в това състояние и от тези които усложливо премахнаха статута й. Само да отбележа, че на Киро Японеца сградата е върху други две съборени прекрасни къщи. тази му е трета.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  И наново да я построят, никога не може да бъде паметник. Може би след около 100-200 год. Реплика, бутафория - да, но друго не. Киро Японеца сигурно и глоба не е платил, то затова и са целите тия невъзможни обещания - прах в очите.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Работя наблизо от години. Двойната къща беше една напълно скапана порутина. Не може да се сравни с Къщата с ягодите изобщо. Радвам се че я махнаха. Държавата е пълна със стари сгради, които се рушат и следва да се направи фонд за събарянето на такива сгради. Те са изоставени от собствениците им, които обаче искат да продадат парцела, а да не се грижат. То и няма за какво да се грижат, защото при гредоред ако изтървеш покрива, къщата не става за нищо. Съжалявам , че тая мутра я е купил, но това е. Поне я е купил. Защо не направите една рубрика със снимките на собствениците, които не поддържат. Това би било интересно. Същото ще се случи и с къщите на Бенковска под ДСК, и с тази на Патриарх Евтимий, преди Одеон. Занемарени, с пробити покриви от десетилетия. Руини. Отделно тоя стар пробит град има нужда от нови сгради, защото ако покажеш тая двойна къща в най- добрия и вид и опиташ да я направиш паметник на културата във Франция или Италия, ще ти се изсмеят. Това е била обикновена къща с няколко гипсови орнаменти, които се лепят отпред. Замислям се, че щом всички толкова припадат по такива арнаменти е редно проектантите да предлагат имоти с такива елементи в класически стил.

 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  99 ПРОЦЕНТА ОТ паметниците на културата нямат никаква културна стойност , нито естетическа от архитектурна гледна точка , дори и да бъдат възстановени напълно в автентичен вид , единствено имат сатиметална стойност някой , който минавал за училище покрай нея и срещал първата си детска любофф. Все едно след години да пазим панелките като културно наследство, защото тази къща е не по красива от една панелка , обикновена къща си е , нищо повече само дето малко по голяма . Не отричам , че има и наистина неща , които трябва да бъдат запазени, но те са 1 на 100.

 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Връщането на статута ще даде право на собственика да не плаща данък сгради и да ползва други облекчения, които се обсъждат за паметниците на културата. Така че мутрата хем разрушава къщата, хем построява хиляди квадратни метра площ, хем къщата съществува виртуално като паметник на културата и не се плащат данъци и такси... Евала на схемата, евала на министъра!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално
 12. 12 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Добре, че я бутнаха тази грозотия. От другата страна до "Даунтаун" има още една съборетина за бутане!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 13. 13 Профил на Чудик
  Чудик
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аман от бутафория! Но на повечето явно им е нужно да живеят в подобие на нещо. 9 на 4 за евтиния популизъм.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Всеки разбира се има мнение и може да пише каквото му дойде на ума, обаче е крайно време да се намери някакво разумно решение за подобни случаи.
  Аз се страхувах да минавам по тротоара покрай въпросната къща, която тогава нямаше статут на паметник, па било и от най-леката категория. Собствениците/наследницитре на тази и на много други подобни сгради не могат да се разберат, едни искат да продават, други да строят и в резултат се получават тези грозни картини - една до друга да стоят нови, доста често хубави сгради и съборетини покрай които да те е страх да минеш. Елементарен пример е сградата срещу спирката на тролея до "Попа" намираща се до нотариата. То впрочем и сградата на нотариата върви по този път. а какво да кажем за къщите по цялата Пиротска?
  Според мен трябва да се вземат закнови мерки - има такива примери в Италия, по силата на които собтсвениците се задължават да ги приведат в приемлив вид или биват глобени с големи суми и когато не могат да ги заплатят, сградата се отнема като компенсация за неплатенитъе глоби, след което общината решава по-нататъшната и съдба - ремонт, продажба под условие или друго.

 15. 15 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Цялата София и особено в центъра е една мутренска, просташка, нескопосна до степен опасна за живота на живеещите в този град хора, бутафория. Производното на мутрите ръководство на София дори не се усеща, колко прозрачно и криминално е всичко, което пипнат като ремонт, реставрация, разваляне и пак ремонт и други такива много парични начинания.

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  пак опираме до правото на собственост (има ли го, няма ли го ...), липсващите институции и безумните законови норми, в които подписът на някакви анонимни чиновници е по-важен от този на собственика.

  така че вместо да полага платени грижи за комфорта на мутрите (за политическа проституция иде реч), държавата трябва да направи така, че когато задължава някой да направи голям разход (скъп ремонт на отдавна строена сграда), трябва и да го подпомогне (освобождаването от данък е "с чужда пита помен"!)

 17. 17 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Това не е непременно лош компромисен вариант, въпросът е, че не може да се допуска да бъдат извивани ръцете на града като се оставят сградите да се разрушават, след което да се чудим как да ги "помним".

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "В същото време от НИНКН отбелязват, че все още са налице причините статутът на къщата да бъде отменен през 2016 г. - променената околна среда и построяване на новите високи сгради около нея, които я притискат и тя се губи."

  И тези хора пазят културното наследство?! Със същите аргументи могат да съборят и къщата на Вазов или къщата на Яворов. И както е тръгнало, ще го направят.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  И вместо търсене на отговорност от Рашидов, замазване и прах в очите. Защото още много стари сгради са оставени да се рушат, за да им дойде един реда да бъдат отписани от поредния министър на некултурата и съборени от алчни строители.

 20. 20 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Благодарим за информацията, ама и сами се бяхме сетили, че къщата няма да бъде изградена.

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма лошо. Виждал съм в Лондон точно така да строят - запазват само фасадата и зад нея всичко с руши и изгражда наново!
  Даже съм виждал как за да не паднат, привързват фасадите за крановете, които строят зад тях - 5-6 етажна стена се държеше само на връзките и към един кран. Но пък крана какво количество баласт имаше - не е истина...

 22. 22 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 753 Разстроено

  "И днес пред Би Ти Ви Банов говори отново за "имплементиране"."

  Ех, ако можеше само да си имплементираме нормални управляващи.

 23. 23 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Няма лошо. Виждал съм в Лондон точно така да строят - запазват само фасадата и зад нея всичко с руши и изгражда наново! Даже съм виждал как за да не паднат, привързват фасадите за крановете, които строят зад тях - 5-6 етажна стена се държеше само на връзките и към един кран. Но пък крана какво количество баласт имаше - не е истина...
  —цитат от коментар 21 на cristo_n


  Ключовата фраза е "запазват фасадата". В случая фасадата не е запазена. Ще има някакво жалко подобие от газобетон и гипс. Подобно на крепостите дето ги реставрираха с картон и газобетон.

 24. 24 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#10] от "gun":
  Как е възможно да се пропуска такава подробност в този "експертен съвет"?

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ГЕРБ: мафия и наглост. За съд!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Иначе казано мафиотите пак си постигнаха своето.
  Ще имат нова сграда на апетитно място.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  По подобен принцип се действа в Белгия и Прага. Стари сгради с интересни фасади, който вече не могат с вътрешното си устройство да отговорят на съвременните си изисквания се бутат напълно, като се оставят само фасадите (укрепват ги със специални конструкции. После се гради новата сграда, слага се покрива във стар стил, оставената фасада се оправя и освежава и воала - имаш хем старина, хем модерно функционираща сграда. По този начин например в Гент покрай канала в продължение на някйолко години оправиха старите сгради а също така и в Прага, на улица Водичкова.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  а мое и просто да опънат едно винилче кат братушките си... кой ще забележи разликата хахах

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Време е да решим искаме ли "красоти" и кой ще плаща за тях.

  За да се запазят и реставрират подобни сгради, трябват ужасно много пари. Собствениците им нямат никаква полза да го правят, защото в автентичния си вид тези сгради не могат да носят смислена доходност. Винаги на този терен една нова сграда с офиси от висок клас ще носи в пъти повече пари. Т.е. икономически смисъл в същестуването им не може да се намери. Остава естетиката. Лошо няма - ама кой ще плаща? Единствения вариант е общината да си откупи (а цената ще е солена заради цената на терена под нея) и да ги подържа с пари от данъци.

  Ама защо ли имам чувството, че всички радетели за запазването им в автентичен вид, мигом ще си бият камшика, ако им наложим един данък - "Стара София", ей тъй по 1000лв. на година (примерно).

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  който вече не могат с вътрешното си устройство да отговорят на съвременните си изисквания
  —цитат от коментар 27 на DDR


  ах колко трогателно... некъв си там паметник на културата не сответствал на съвременните нужди на Киро Циганина да си дигне гараж... ПЛАЧА Е... И ДОНЧЕВА ПЛАЧЕ, ама наум

 31. 31 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да вземе конкуренцията да опаковат и Японеца и тази съборетина -както господин Кристо има навик да прави от десетелетия и няма проблем- 2 в 1 хем паметник хем експонат и като екстра японец....а и доста по евтино

 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Прекрасен пример за цялостното управление на ГЕРБ!Просто фасада!!!!Нищо няма да се строи, нищо няма да се прави, нищо, че министърът наа културата - Банов, повтаря вее толкова пъти, друго, но всъщност - лъжи.
  Ще се стъкми фасада - така, както вече 10 години, ГЕРБ управлява - лъже, че е дясна партия, че е проевропйески настроена, че гради, строи и ремонтира, а всъщност - краде, лъже и мами!!!!

  Фасадна партия ГЕРБ!!!

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Разстроено

  За 28 г демокрация България отече в канала, вий за една къща 2 дни по ред първа статия! Всеки с приоритетите си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Всеки разбира се има мнение и може да пише каквото му дойде на ума, обаче е крайно време да се намери някакво разумно решение за подобни случаи.Аз се страхувах да минавам по тротоара покрай въпросната къща, която тогава нямаше статут на паметник, па било и от най-леката категория. Собствениците/наследницитре на тази и на много други подобни сгради не могат да се разберат, едни искат да продават, други да строят и в резултат се получават тези грозни картини - една до друга да стоят нови, доста често хубави сгради и съборетини покрай които да те е страх да минеш....
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Къщата е строене преди повече от 110 години.
  Тогава тя е била на един собственик.
  Когато са дошли БКП на власт най-вероятно тя е била...."експроприирана" (т.е. открадната от първоначалния и собственик)....
  Та затова сега тя ( и не само тя) има много собственици.
  Затова и е била толкова жестоко зарязана и неподдържана.
  С две думи комунетата унищожиха стария раболепен и неоренесансов вид на София. Започнаха от веднага след 9 Септември, като разрушиха царската градина, срутиха оградата и построиха площад за маршировка. Сега се чудят как да замажат голямата тъпотия дето сториха.
  След като окепазиха царския дворец, се захванаха с разрушаването на редица красиви масивни сгради в самия център и на тяхно място построиха мрачните и грозни сгради сталински тип.
  Сега наследниците им доразрушават и последните останки от някога изглеждащата като Виена стара София!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Малко гипсокартонче и ще замажат фасадите.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  За 28 г демокрация България отече в канала, вий за една къща 2 дни по ред първа статия! Всеки с приоритетите си!
  —цитат от коментар 33 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  Пеевски вярва в твоята "демокрация"!
  На него му харесва, защото той има изгода.
  На теб каква ти е изгодата да наричаш тази...фасадна демокрация (виж пост № 32) истинска!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  София никога няма да изглежда като Виена. Приеми го. Ако ти е трудно и не искаш да се примириш, вадиш кеша купуваш такива къщи, реставрираш ги и после ги подържаш за да може "софианци" да им се радват.

  Истината е, че на средностатистическия софиянец му е през .... у.я за подобни къщи. Нещо повече, предпочита да ги няма в сегашния им вид, защото са опасни. Или отиваш във Виена или се примиряваш или се нагърбваш да финансираш красотите. Това ти е избора, друг няма.

 38. 38 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#37] от "niakoi_si":

  Не е така.
  Да си собственик на сграда-паметник на културата освен чест е и отговорност.
  И затова който не може да поддържа такава къща в автентичния и вид е свободен да я продаде (а купувача е задължен да прави това, с което продавача не се е справил).
  Ако обаче собственика хем не иска да я продава, хем не иска да я ремонтира му се прави акт и предписание за ремонт, а след съответното предупреждение-ако пак не я е ремонтирал и тя остане опасна за хората и сградите наоколо, то общината прави ремонт и праща сметката на собственика. От там нататък той или си плаща сметката или се разделя с къщата.
  Решението е просто, но за целта трябва да има институции, които да искат и да могат да си свършат работата, за която всички ние им плащаме.

 39. 39 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Е цели две фасади. Да сложат един билборд със снимки и това е ..

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#38] от "trafopost":

  а незаобиколимото право на собственост къде остава, радетелю на правото?

  никой (още по-малко пък някакви си подкупни, анонимни чиновнически сульо-пульовци) не може (и не бива) да се разпорежда с вашата собственост.

  филмът с многото държава го гледахме 45г и по-умните помнят как свърши.

 41. 41 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 734 Неутрално

  A на хотел Дюн на слънчев бряг ще залепят снимка на плажа с дюните...

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Първо събарят, после мислят. Българска работа.

 43. 43 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ето ТАКА са се обявявали "паметници на културата"от комунистите!

  "До 1989 г. в тогавашната Окръжна дирекция"Културно-историческо наследство" в Пазарджик водехме на отчет към 150 паметници на културата", разказа пред „Монитор" Димитър Митрев, директор на Регионалния исторически музей в града. "С времето някои отпаднаха, други бяха видоизменени и затова от няколко години ръководството на музея търси възможност със съдействието на Община Пазарджик да направи актуализация на паметниците на културата в общината", пояснява той.
  В Пазарджишки окръг преди 1989 г. се усвояваха над 700 000 лв. годишно. Тогава битката беше да намериш лоби да ти приемат повече обекти. Нямаше проблеми с финансирането. Близо 11-13 млн. лв. отиваха всяка година за реставрация и консервация. Сега за цялата страна сумата по това перо е едва 500 000 лв. Това означава, че 55 пъти са намалели средствата за поддръжка на паметниците на културата в Пазарджишкия регион.

  Източник: http://www.politika.bg/article?id=11998

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#38] от "trafopost":

  Всъщност това, което си описал въобще не е просто.

  Хипотеза. Имаме собственик, който иска да събори паметника на културата и построи офис сграда. Общината е загрижена и не му дава разрешително. Той оставя сградата да пустее. Докато падне. В един момент общината е длъжна да предпише събаряне, защото сградата вече е опасна. Казваш, общината трябва да глоби собственика преди да се е стигнало до там. Да ама собственика е хитър и плаща на един клошар да я запали. Общината пак е с вързани ръце.

  Хипотеза 2. Собственика не я пали, а я предписва на един безимотен циганин. Общината задължава безимотния циганин да я подържа. Циганина си го премества в крачола. Сградата пада след време, а безимотния циганин му съставят акт... той си го премества в другия крачол и връща сградата на първоначалния собственик, който си построява офис сградата.

  Хипотеза 3, знаейки, че сградата в крайна сметка ще бъде разрушена, общината е отнема/купува от собственика. Отнемането юридически е почти невъзможно, но да кажем, че успее. Кой ще плати след това ремонта и подръжката? Общината с парите за училища и детски градини? Или с парите за чистене на улици?

  Мисълта ми е, че не иска ли собственика ДОБРОВОЛНО да я подържа автентична - няма как да го накараш насила, винаги ще намери начин да изпързаля държавата.
  Ще кажеш - ама как "на Запад" тия сгради съществуват и се подържат? Основно е меценатство. Едни хора с пари там плащат за да могат други едни хора да се радват на сградите. Тук това няма как да стане. Има ред причини за това, но основната е културни различия на самите хора.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#38] от "trafopost":а незаобиколимото право на собственост къде остава, радетелю на правото?никой (още по-малко пък някакви си подкупни, анонимни чиновнически сульо-пульовци) не може (и не бива) да се разпорежда с вашата собственост.филмът с многото държава го гледахме 45г и по-умните помнят как свърши.
  —цитат от коментар 40 на хм


  Престанете да пишете глупости!
  Това, което е описал човекът го има по цял свят.
  Общината може да те глоби дори ако не си я измазал както трябва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Хипотезите ти се крепят на герберската логика, която е в сила в България.
  Я някой собственик по-на запад да се опита да върти иширети на общината да видим как ще го омаламоскат за нула време!
  Ако управляващите са на мястото си няма мърдане!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  ....Ще кажеш - ама как "на Запад" тия сгради съществуват и се подържат? Основно е меценатство. Едни хора с пари там плащат за да могат други едни хора да се радват на сградите. Тук това няма как да стане. Има ред причини за това, но основната е културни различия на самите хора.
  —цитат от коментар 44 на niakoi_si


  Да бе!
  За всяка малка къщичка, за всяка керемидка по един меценат специално са приготвили!
  Ако искаш да живееш в поддържано от общината място, с водопровод, канализация, отопление и всички благинки плащаш. За качество на живот се плаща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#40] от "хм":
  Не бъркайте правото на частна собственост с липсата на обществена отговорност.
  В цивилизованите страни, на такава сграда не можеш да поставиш нито климатик на фасадата и от към улицата, нито пък (ако имаш офис там) да и загрозиш или закриеш фасадата с някаква огромна рекламна табела, както се случва масово при нас. Тук и малкото останали красиви стари къщи, които се поддържат в добро състояние, в по-голямата си част са закрити с всевъзможни загрозяващи ги елементи.
  На повечето места по света, които държат на естетиката и културно-историческото си наследство, в стари квартали сред сгради с подобна визия е невъзможно да бъде издадено разрешение за строеж на модерна кичозна офис сграда с лъскавичка алумуниева фасада и т.н.

  До коментар [#44] от "niakoi_si":
  Тези тарикатлъци на дребно, които описвате са възможни (да, случват се постоянно) и характерни за нашата действителност. Ние и затова сме на този хал-слаби, подкупни (в симбиоза с мафията) и незаинтересовани от обществения интерес институции и липсата на елементарни културни потребности в основната част от населението.
  В една нормална държава, където законите се спазват посочените прийоми биха били безпредметни и биха носили само негативи (от всякакво естество) за пробвалия ги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK