Четиримата подсъдими за взрива в завод "Миджур" през 2014 г. се оказаха невинни

Четиримата подсъдими за взрива в завод "Миджур" през 2014 г. се оказаха невинни

© Николай ДойчиновСъдът във Видин оправда четиримата подсъдими за взрива в завода "Миджур" край село Горни Лом от октомври 2014 г., информира "Нова телевизия". Решението не е окончателно и подлежи на протест.


В края на 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тях за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост.


Заводът е собственост на "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. А подсъдими са Валери Митков - проектант и собственик на завода, чийто син загина при взрива, инженер Палма Иванова - инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода, Божидар Василев - бивш началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, и Ивелина Бахчеванова.
Последната е била директор на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.


Съдът във Видин досега е разпитал над 200 свидетели, а по делото са събрани 180 тома материали. Прокурор Мирослав Костов заяви, цитиран от "Фокус", че държавното обвинение ще протестира оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд. "По някои от повдигнатите обвинения на четиримата обвиняеми се надявах да има осъдителни присъди. Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид", коментира той. Съд остави мярката "подписка" и към четиримата обвиняеми като те нямат право да напускат страната до окончателното произнасяне по процеса.

Миналият понеделник прокуратурата предупреди МВР, че боеприпасите в "Миджур" все още не са безопасни. По-късно стана известно, че собственикът на взривните вещества, съхранявани на територията на завода, е трябвало да ги изнесе до 1 септември 2017 г., но не го е направил и затова договорът за наем с него е прекратен. Това обясни пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на компанията - собственик на складовите помещения "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД Иво Иванов.


В четвъртък се разбра, че регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Монтана наложи санкция на фирма "Видекс", която отговаря за съхранението и безопасността на боеприпасите в завода.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 9 Неутрално

  В тая държава, ако застреляш адвокат или съдия пред прокурор, прокурорът пак не може да те обвини както се прави. Жалки са...

 2. 2 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 315 Неутрално

  В тая държава, ако искаш да изчистиш името си , требе да си подсъдим . Всеки излиза по- чист от детска сълза . Правосъдна система zero

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  тоя тип Митков, спонсора на Гоце е затрил във фабриката си 18 човека през годините... 18... без да броим осакатени и т.п

 4. 4 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Мислим дека да закрием некои институции и да видим дали щше се усети разлика.

 5. 5 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Спешен внос на прокурори! Щом за камериерка може.........

 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нормално, по принцип е трудно да обвиниш друг, освен работника, ако шефовете са имали достатъчно мозък да му дадат да се подпише, че е инструктиран за техника на безопасност. Явно книгите за инструктаж и други подобни ценни книги са оцелели.

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Тогава кой е виновен?

 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО СЪДИЯТА Г-Н ЛИНЧ К'ВО МИСЛИ ПО ВЪПРОСА?
  ЯВНО ЖЕРТВИТЕ СА ТВЪРДЕ БЕДНИ ЗА ПОЛУЧАТ СПРАВЕДЛИВОСТ ПОО НОРМАЛЕН СЪДЕБЕН РЕД В БЪЛГАРИЯ.
  И ТОЗИ ПЪТ БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА НЕ ХРОПУСНА СЛУЧАЯ ДА СЕ ОСЕРЕ ДО УШИТЕ...

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#1] от "equity":

  Убйците - на свобода ! Д-р Москов - подсъдим ,за това , че е поставил здравето на българските деда над собственото си спокойствие ! Не че харесвам толкова "Господари на ефира " но ще окна - "Няма такава държава "!

 10. 10 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Не разбирам що за некадърност е това, че да не можеш да постигнеш осъдителна присъда поне за инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода. Още при първоначалния оглед бяха установили, че там се съхраняват повече от допустимото боеприпаси. Ако не можеш да установиш връзка между взривовете и загиналите с начина на съхранение, т.е. да установиш, че ако бяха спазвани правилата за безопасност нямаше да има такива щети и толкова жертви, това е направо безумно. Каквото и да са объркали жертвите, ако правилата за съхранение бяха спазвани, което е извън трудовата дейност на работниците, но под контрола на инспектора по безопасност и една камара администрация, нямаше да има толкова тежки последици. Кой знае какви обвинения са повдигнали тези некадърници!

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Някой представял ли си е, че масон нумер едно на България може да се окаже виновен?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Не разбирам защо плащаме на тази некадърна и сбъркана прокуратура!
  Интересно какъв е процентът на успешно завършилите (стигнали до присъда) съдебни дела?
  Сигурно няма по света прокуратура с толкова неуспешно заведени дела като българската!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Интересното е,че всички взривоопасни материали си стоят там и не могат да ги принудят да ги махнат. Безсилието на държавата в трите й власти.

 14. 14 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 683 Разстроено

  В Бангладеш или в Танзания щяха да измислят нещо, да турят някоя и друга присъда от кумова срама... В европейска България животът на 15 души пет пари не струва, избити са като мухи и никой не е отговорен?!?.... От "независими" съдии и прокурори чак ми се повръща!...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 15. 15 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не сте прави да обвинявате прокуратурата в некъдърност. Искат се висок професионализъм, тънко познаване на членове и параграфи, тотална зависимост, продажност и дебелоочие за да повдигнеш обвинения , които да паднат в съда.
  Боршош с неясни обвинения, Ру Овч , Румяна Ченалова , Иван Тотев..... сега масонът изпарил от алчност и безотговорност половин град...
  Все наши хора , но посбъркали или трябва да се сплашат...още като повдигнат някои обвинения и половин България може да каже какъв ще е изхода. Ето Ви предсказуемост в съдебната система .
  Делото на Николов -Стойчев го влачиха, влачиха , разделяха и събираха, прокурор напусна (досещаме се ,че добре е обезщетен), Ковачки, Масларова....
  Талант се иска, ей.....

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  статистиката в този случай ще е подвеждаща, защото дори присъда "пробация" се води осъдителна, което е доста далеч от понятието "справедливост"!

 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  Ангелкова да сменя онова там, туристическо лого ли му викаха. Да става "България - държавата на невинните".

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Съвсем никой ли не е виновен. Трябва да са били извънземните.

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е как нали разни хора тука пишат циганите са виновни, 90% от престъпността, ала бала

  Умерен толераст
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Докога ще издържаме цацаратурата, която дори в конкретния случай има наглостта нарочно да проваля обвиненията си.
  Това не е обичайна некадърност, това е съзнателно и добре стимулирано миниране на правосъдието.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Обявениса за невинни по обвинението "професионална непредпазливост" защото са подържали документите си изрядни, но размера на взрива говори за неспазване правилата за безопасна работа с взривни материали.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Изнанадан съм. Това не може да е вярно. Съдебната система и прокурорите са най-добрите кадри в България..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK