Самосрутване или продажба - съдбата на един исторически паметник във Варна

Рушащата се сграда на някогашната "Софийска банка" на варненската ул. "Преслав"Снимката е публикувана с публичен достъп във Фейсбук

© Ралица Лукова

Рушащата се сграда на някогашната "Софийска банка" на варненската ул. "Преслав"Снимката е публикувана с публичен достъп във ФейсбукСобствениците на една от най-красивите сгради - паметници на културата, във Варна - някогашната "Софийска банка", нямат намерение да я реставрират и са я обявили за продан. Това показа проверка на "Дневник". Информацията беше потвърдена и от архитектурното бюро "Фрибул", изготвило проекта за "реставрация и адаптация" на сградата, която трябва да се превърне в офис център. Строителното разрешение за това е издадено още в началото на март т.г.


Сградата на бившата "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24 вече повече от 20 години тъне в разруха. Тя е построена в неокласически стил през 1922 г. по проект на архитект Дабко Дабков. Той е автор на някои от най-красивите сгради във Варна, сред които тези на Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел "Лондон" и др. Скулптурата на Меркурий, възседнал орел, която овенчава фасадата на сградата, както и декоративните елементи върху нея са дело на Кирил Шиваров, което я прави още по-ценна.


"Тригодишният срок,
в който трябва да започнат строителни работи по реставрацията на бившата банка и адаптирането й като офисна сграда, тече от момента, в който е влязло в сила строителното разрешение", каза главният архитект на Варна Виктор Бузев. Това е станало на 2 март т.г., но до този момент не е направено абсолютно нищо, а сградата е пред саморазрушаване. "Оттук нататък, при положение че вече са издадени строителните книжа и има ясни собственици, администрацията не може да направи абсолютно нищо", обясни още Бузев.


Собственикът на сградата


е дружеството "Оувърсийс девелопмънт" ООД, основано през 1998 г. във Варна. С равни дялове в него участват двама гръцки граждани - Алексия Анастасия Бодуроглу и Язон Корбетис. Няколко пъти през последните години от общинската администрация обясняваха плачевното състоянието на сградата – паметник на културата, с невъзможността за контакт със собствениците й, които живеели в чужбина. От текста на издаденото през март строително разрешение обаче става ясно, че "Оувърсийс девелопмънт" се представлява у нас от Живко Железов, съсобственик в дружеството "Фрибул", което е изготвило проекта за реставрация на някогашната "Софийска банка".


Според главния архитект на Варна получаването на строителното разрешение за превръщането на сградата в офис център е било


спекулативно


и е имало единствено целта да вдигне цената й с оглед на евентуална продажба. Това мнение беше потвърдено и от втория съдружник във "Фрибул" Юлия Железова.


"Да, сградата в момента се продава, каза тя за "Дневник". Разбира се, че цената й в момента е доста по-висока, отколкото преди няколко месеца. Стойността на един имот автоматично се покачва, ако за него има изработен подробен устройствен план. Още по-висока е тя, ако има издадено и строително разрешение".


Проверка на "Дневник" показа, че в момента рушащата се сграда на ул. "Преслав" 24 във Варна се продава


за около 1.4 млн. лв.


като преди издаването на строително разрешение за реконструкцията й тази цена е била под 1 млн. лв.


С оправданието, че е прекалено заета, Юлия Железова отказа да предостави визуализациите на проекта за "реставрация и адаптация" на сградата. Това би дало представа как ще изглежда неокласическата постройка на Дабко Дабков след евентуалната реализация на проекта, изготвен от бюрото, в което тя е съдружник.


Справка в Търговския регистър показва, че "Фрибул" е съсобственик в две дружества по Закона за задълженията и договорите - "Обединение Одесос – 2012" и "Консорциум саниране". Първото изготви след обществена поръчка проекта за реконструкция на основната пешеходна зона на Варна.


От друга справка, този път в портфолиото на "Фрибул", става ясно, че компанията е автор на проект за изграждане на обществени постройки, хотели и яхтени пристанища в крайбрежната зона на варненската Морска градина, станала известна като "Алея Първа". Дружеството е проектант и на няколко сгради – паметници на културата, във Варна, след които тази на средношколския отдел на Окръжната библиотека и сградата на Икономическия университет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK