Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

© Надежда Чипева, КапиталСъздава се държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за водите, съобщи БТА.


Новото дружество ще е със статут на държавно предприятие по смисъла на Търговския закон, то няма да е търговско дружество, няма да формира и разпределя печалба.


Основният му предмет на дейност ще е комплексното управление на язовири - публична и частна държавна собственост. В това число влизат и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата на дейността на новото предприятие ще са язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания, "Напоителни системи", "Земинвест", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от концесионера.
Създаването на това предприятие ще облекчи в голяма степен местните власти при поддържането на язовирите или грижата на държавата за онези водните обекти, чиято техническа поддръжка и безопасната експлоатация сега срещат затруднения, се посочва в мотивите за измененията.


Промените са внесени от Емил Христов (ГЕРБ), но предложенията са изработени съвместно с Министерството на икономиката, Националното сдружение на общините и Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН).


Предвижда се и класификация за язовирите на "големи" и "малки", като е въведат различни изисквания за поддръжката им в изправност и за безопасната им експлоатация.


Язовирите ще се класифицират и по тристепенна скала за потенциална опасност. Оценката ще се прави от комисия за обследване на язовирните стени, която ще се назначава от съответния областен управител.


С измененията се дава право на собствениците да заявят пред председателя на ДАМТН желанието си за ликвидиране и/или извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения към тях.


Регламентират се и случаите, в които ще могат да бъдат прилагани принудителни административни мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Управление на язовири, управление на водопади – от толкова дружества за управление не остана кой да я върши работата по същество.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Наближават избори и упорито управляващите търсят място за калинки - директор на водопад!

 3. 3 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 289 Любопитно

  все пак трябва да се осигуряват гласове и подкрепа за изборите ... къде срещу кебапчета, къде с/у язовир ... пък и много шум взе да се вдига покрай плажовете и морските “kurort-и” ....

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-вероятно и преди "демокрацията" е имало такива предприятие, но после някой е решил да го разтури. Сега, след няколко наводнения с хиляди пострадали се видя, че новият модел не работи. Интересно, щом това ще "облекчи" общините, дали те ще пръхварлят свободните си хора в новото предприятие или ще им намерят друга работа?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Дано на 100 слепи политически назначени да има по един с едно професионално око ХТС та да ги води. Щото иначе става СТРАШНО.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Това е най=новия начин, да се намали броя на хората на държавна хранилка:), може изобретилите го да ги номинират за нобелова премия в областта на икономиката.

 7. 7 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 474 Неутрално

  по мои спомени имаше едно предприатие “язовири и каскади”. какво стана с него, че сега се създава ново дружество?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Още едни хрантутници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK