Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

© Надежда Чипева, КапиталСъздава се държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за водите, съобщи БТА.


Новото дружество ще е със статут на държавно предприятие по смисъла на Търговския закон, то няма да е търговско дружество, няма да формира и разпределя печалба.


Основният му предмет на дейност ще е комплексното управление на язовири - публична и частна държавна собственост. В това число влизат и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата на дейността на новото предприятие ще са язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания, "Напоителни системи", "Земинвест", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от концесионера.
Създаването на това предприятие ще облекчи в голяма степен местните власти при поддържането на язовирите или грижата на държавата за онези водните обекти, чиято техническа поддръжка и безопасната експлоатация сега срещат затруднения, се посочва в мотивите за измененията.


Промените са внесени от Емил Христов (ГЕРБ), но предложенията са изработени съвместно с Министерството на икономиката, Националното сдружение на общините и Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН).


Предвижда се и класификация за язовирите на "големи" и "малки", като е въведат различни изисквания за поддръжката им в изправност и за безопасната им експлоатация.


Язовирите ще се класифицират и по тристепенна скала за потенциална опасност. Оценката ще се прави от комисия за обследване на язовирните стени, която ще се назначава от съответния областен управител.


С измененията се дава право на собствениците да заявят пред председателя на ДАМТН желанието си за ликвидиране и/или извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения към тях.


Регламентират се и случаите, в които ще могат да бъдат прилагани принудителни административни мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK