Схема на мними глухи за измамно събиране на пари отново набира сила (допълнена)

Снимката на мнимата подписка, публикувана във Facebook от Ашод Дерандонян, която "Дневник" публикува с негово съгласие

© Facebook/Ashod Derandonyan

Снимката на мнимата подписка, публикувана във Facebook от Ашод Дерандонян, която "Дневник" публикува с негово съгласиеВсе по-често из централната част на София могат да бъдат засечени млади хора, претендиращи, че са глухонеми, размахващи химикалки и поднасящи на хората лист уж с подписка в подкрепа на инициативи за хората с увреждания. Заблудените граждани, мислещи, че се подписват за инициатива за откриване на международен център и местни структури за хора с увреждания, едва в последния ред на таблицата установяват, че има и графа "Дарение" и много от тях на практика биват принуждавани да дадат суми, често около и над 20 лева.


Това е схемата за измама, която беше популярна преди няколко години, но след медийни репортажи сякаш позаглъхна. В последните месеци обаче отново набира сила, в социалните мрежи представители на регистрирани асоциации на хора с увреждания предупреждават да не й се вярва. Хора публикуват и видеа, оплакват се, че почти са били изнудени или почти агресивно принудени да дадат по 20 лева.


Репортер на "Дневник" срещна в последните два дни трима души, участници в схемата, които обаче не седят на едно място в центъра, а са постоянно в движение и е сложно да бъдат задържани от граждани за известно време и да се сигнализира полицията.
Днес по обед "Дневник" отново срещна двама души от схемата - мъж и жена, на метри от централната сграда на МВР на кръстовището на улиците "Гурко" и "6 септември". При поискване на документи, удостоверяващи от коя организация са, мъжът на видима възраст около 30-те, отговори без проблеми на запитванията, макар говорейки леко развалено и заваляйки думите. "Няма карта, няма карта", повтаряше той. Събра набързо папката с "подписката" и двамата с придружаващата го млада жена почти побягнаха по посока ул. "Раковска". Не спряха и да разговарят с мъж, който също им поиска обяснение откъде са и какви представители са.


"Дневник" се опита да сигнализира на спешния телефон 112, за да даде информация за ситуацията и къде биха могли да бъдат намерени хората, вършещи измама. От там посочиха, че никой не може да бъде принуден да подписва и да дава пари, съответно няма особени основания за търсене на отговорност. Попитани дали не могат да подведат хората за измама, тъй като дори отказват да представят карта и да се идентифицират, а събират пари, операторът отговори, че трябва да има измамен, който да подаде физическа жалба в съответното районно полицейско управление. Казаха и че нищо не може да се направи на момента, при положение, че хората вече са избягали. И отново посъветваха някой засегнат и измамен да отиде и да подаде жалба в районното.


Това са пълни измамници, Съюзът на глухите няма нищо общо с тях, нямаме кампания за събиране на средства или подписки, коментираха пред "Дневник" от организацията.


Представители и на други познати организации в сферата също предупредиха, че става дума за схема за измама.


"Приятели, моля ви, не вярвайте на тези мними глухи хора. Забележете, че даже текстът на английски език е написан по неграмотен начин. Не се доверявайте на тази наглост!", написа преди време в профила си във Facebook председателят на фондация "Заслушай се" Ашод Дерандонян.


"Съжалявам онези, които са се предоверили и са "дарили" средствa. Това е гавра с доброто у хората и неуважение към онези, които работят здраво в посока на адекватни политики в подкрепа на глухите хора", отбелязва той.


От представителните организации отбелязват, че в последно време хората, замесени в схемата, са станали много и тя набира сила. Имало и сигнали от други градове в страната. Дерандорян коментира, че този проблем съществувал и в други страни от Европейския съюз и се предполага, че е организирана група, в която са замесени не само българи.


От организациите на хора с увреден слух отбелязват още, че върху листа за "подписката" няма банер, няма мейл за връзка, IBAN, телефонен номер за връзка. Те коментираха, че планират да се обърнат към полицията, но за момента залагат повече на популяризиране на проблема през медиите и социалните мрежи.


"Ходят и по детските площадки и искат от майките. И те дават. Искаха от мен. Имах само 2 лв. кеш. Искаха още, сочиха ми какво е написано: "20". Казах, че нямам (а и да имах, нямаше да дам). Ядосано си тръгнаха", коментира наскоро жена под поста с предупреждението на Дерандонян.


"Вчера ми искаха пари пред парламента. Директно ми връчиха клипборда. Внимателно разгледах какво пише и попитах: "Дали мога да видя вашите документи?" Момичето си го взе и тръгна нанякъде", отбелязва друг потребител на социалната мрежа.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Преди половин час се опитаха да измъкнат нещо и от мен и то на летище CDG в Париж! Не ги огря!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Виждал съм ги в много страни, за моя изненада дори в Ташкент ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И какво, да не би, като първо си се подписал, после да си длъжен да им дадеш 20 лв?!!!Можеш просто да се задраскаш, като осъзнаеп, че се опитват да те измамят, нали?
  Явно разчитат на честолюбието и страхът от укори и излагация у повечето хора, но като знаем как ежедневно се опитват да ни подхлъзнат чрез какви ли не начини - мобилни оператори, тв такива и маса фирми и народ - да има да вземат.

 4. 4 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Веднъж се опитах да "заговоря" един такъв с жестомимики. Ами не ми отговори и се махна. Май трябваше да го изритам по задника!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Просията в ЕС е бизнес с милиарди постъпления, има си стройна организация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И как по-точно те принуждават да дадеш пари?!!!

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Това върви от много години. Обикновено представят някаква регистрация в Стара Загора. Защо чак сега се вдига врява?

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#6] от "deep_water":

  Не те принуждават, разчитат на наивността и на съчувствието ти.

 9. 9 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#7] от "ralita68":

  Защото са плъзнали отново. За два дена из центъра на София ме срещнаха на разни места двама младежи с подобна подписка.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Наивните са тор за измамниците.

  подпис
 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  'Ма к'ви глухи, к'ви слухови увреждания?!
  Най-новото е: "граждани в неравностойно слухово положение" 😈

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Сутрин, обед вечер, по телевизора, по радиото, на улицата или в интернет лъжи, измами, далавери, схеми, врътки.... само и само някой да вземе някакви пари дето не ги е заслужил с нищо. Просто е невероятно колко енергия и време се хвърля за всичко това, а колко е просто вместо това да се хванат и да работят. Ама пусто нали майките им ги научиха, че само абдалите работят...накрая всички ще затънем в собствените си отпадъци поради ... мързел
  От времето на Диоген е имало дефицит на свестни хора, ама напоследък вече не можеш да намериш и нормални.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В центъра на София е пълно с Ентелегентни хора, които първо се подписват, а после четат (ако им остане време). Докато има балъци ще има и въдичари.

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Весело

  Един такъв ”глухоням” ром като отнесе шутовете в Рим, проговори на влашки ”че фаче, че фаче”.

  седеньето го зголемува задникот
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Затова и не се занимавам с хора, които ме спират по улиците. Казвам им: "Бързам!" и заминавам.
  Навъдиха се едни тарикати, да го е страх човек да даде пари за благотворителност.
  Затова изпращам пари за благотворителност само до БЧК или ако събират за някоя кауза в офиси на банките. Иначе не!

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Весело

  В Милано обикалят едни африканци с едни кончета за полова мощ, против уроки и каквото още се сетиш. Оня ден чувам зад гърба си на чист български - ”бегай бе, кюмюр” и гледам един преследва едно наше момче със обещания за всичко срещу само ”дуе евро”.

  седеньето го зголемува задникот
 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 851 Неутрално

  мда, издловиха ме в „синия лъв“ и дадох 20 кинта. ех, главо, главо...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Да бяха само те. Непрекъснато се разнасят снимки на деца, с които ти искат помощ за операция и лечение в чужбина.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":
  Нашите мошеници не се занимават с такива малки суми като 2 евро.
  Много се разглезиха от хилядарките, които им хвърлят през балконите.

 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Измамата е проблем на измамения. да не говорим, че схемата си върви от години, но явно сега на дневникарите им е останало свободно каренце и са открили материал1е за запълване. А какво да кажем за хората в неравностойно положение, правещи се на глухонеми, които ти оставят на масата някаква джвъчка с ламинирано картонче с молба да я купиш.

 21. 21 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Дневник,нали вече няма цигани,слепи и инвалиди?Какви са тези обидни думи "глух","глухоням"?

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мними глухи, мними слепи, мними инвалиди, мними идиоти, писна ми на всяка крачка да ме спират и да нахалстват за пари. Нека правителството да вземе мерки за озаптяване на тази напаст , а парламентът да приеме закони за забрана на просията и безразборното събиране на пари. Лично аз никога не давам, защото знам, че истински нуждаещите се не са по улиците, а кротко страдат по домовете си.

 23. 23 Профил на rua52557724
  rua52557724
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В понеделник в градинката пред Народния театър се подвизаваше една измамница на видима възраст около 20 години и просеше пари с клипборд. Видя ми се доста съмнителна, мургавелка, според мен дори не знае български или се прави на глухоняма.

 24. 24 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Веднъж едно такова лайно ми искаше пари и му дадох 2 лева. Реакцията му беше уникална! Гледаше ме все едно съм престъпник и видиш ли съм му взел пари или съм го обидил! В началото дори изглеждаше, че ми отказа очаквайки, че ще му дам 20-30 лева, но после прие 2-та лева. Много бих се радвал да видя как пребиват някой такъв мошеник.


  До коментар [#6] от "deep_water":

  Проблема е, че мамят!!! Злоупотребяват с доверието и добродетелността на хората и трябва да бъдат глобени за това. А принудата става на психологически принцип. Решаваш се да дариш лев/два и разбираш в последния момент, че искат 20 лева. Първоначално крият сумите умишлено, за да те заблудят.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 25. 25 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 353 Любопитно

  Преди 5-6 години бяха налазили стълбите пред Сакре Кьор в Париж и ми тикаха подобни клипбордове.
  Групи от по няколко човека, прилично облечени, докато подписваш, те заобикалят и гледат и с жестове обясняват за еврото... Леко заплашителна ситуация за туристи в чужд град.
  Понеже бях с роднина и си говорехме на български, по нещо ми се стори, че ни разбират и ги отпратих малко рязко. Явно интуицията ми е била вярна, но тогава не знаех за тази схема.
  Май се върти от източноевропейски роми.

  Imagination is as important as knowledge.
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#24] от "Момчил89":

  Ти си си за бой, братчед! Дори и стотинка не се дава на просяци. Скоро и сто кинта ща са им малко.

  седеньето го зголемува задникот
 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Че тя тази схема върви в България от десетилетия ! Чак сега от Съюза на глухите се сетили да реагират.

 28. 28 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Качете се на автобус на Централна автогара и той няма да тръгне, докато не Ви обиколят я глухите, я "фондацията".

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Разстроено

  Отдавна съм ги виждала в ЦГ София, но вземаха по 2 лв. Сега явно са качили сумата.

 30. 30 Профил на Ashod Derandonyan
  Ashod Derandonyan
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#21] от "sturmgewehr":

  Здравейте, нека да поясним :). Ние, глухите, се гордеем затова, че сме глухи. Това, че социалната системата през годините системно е етикетирала глухите хора като втора категория, е довело до това думата "глух" да е с негативен отенък. Глухите хора имат глуха култура, глуха идентичност и жестов език.

  Единствено думата "глухоням" вече не се използва, защото глухите хора всъщност не са неми и владеят жестов език, чрез който общуват. Освен това имаме случаи и на глухи хора, които ползват словесна реч.

 31. 31 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Качете се на автобус на Централна автогара и той няма да тръгне, докато не Ви обиколят я глухите, я "фондацията".
  —цитат от коментар 28 на t_tzanev


  При едно от последните ми пътувания на ЦГ София един циганин се качи в автобуса и обясни, че му се е родило детенце преди 2 дни. Почерпи с бонбони, които сигурно е купил за 2 лева и мисля, че успя да събере около 7-8 лева от може би общо 10-12 души в автобуса като не всички му дадоха пари. Много ми е интересно дали е било мошеник с поредната лъжа.

  Драконови закони ще оправят държавата!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK