Равенството между половете у нас е постигнато в науката, сочи доклад

Равенството между половете у нас е постигнато в науката, сочи доклад

© Анелия НиколоваСред учените в България е постигнато приблизително равенство на половете, като жените са 53%, а мъжете 47% от общия брой изследователи в държавния сектор и във висшето образование. В това отношение страната ни е сред водещите държави в ЕС, се посочва в доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища в страната за периода 2016-2017 г., приет от Министерския съвет днес.


През 2017 г. съгласно направено изследване на ЕК България постига повишение на дела на защитилите образователна и научна степен "доктор" и на дела на научните публикации на един милион от населението на страната. Чрез увеличението на тези индикатори е постигнат и ръст на иновационния индекс на страната, съобщават от Министерския съвет. България е и сред водещите страни в ЕС и по отношение на дела на публикациите с отворен достъп спрямо общия брой научни публикации.


Българските висши училища и научни организации участват в 365 проекта с бюджет 57.6 млн. евро на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Само през последната година са привлечени толкова средства, колкото през първите три, взети заедно.


Стратегическа цел за развитие на научния потенциал в България е превръщането на науката в основен фактор за развитието на икономика, базирана на знанието и иновационните дейности, изграждане на конкурентоспособна национална научна инфраструктура като елемент от европейското изследователско пространство, модернизация на научните организации и повишаване статута на учения в обществото, се посочва в съобщението.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 333 Весело

  Да, ама мъжете учЕни постоянно бият горките жени учЕни и ги карат да стоят боси и бременни в кухнята и да режат салатки, докато мъжете учЕни се излягат на дивана и гледат мач... Заради което тутакси трябва да се ратифицира Истанбулската, да се въведе джендър-идентично образование и да се поканят външни комисари от ГРЕВИО. Няма лъжа, това го четох в едно изследване на едно непео, там са истинските данни!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Обичам да чета доклади, от които разбирам как всички ни е наред...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Любопитно

  А кога ще има равенство във всички дейности - като образование, медицина, социални услуги и т.н - обсебени от женския пол?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1723 Весело

  "жените са 53%, а мъжете 47% от общия брой изследователи в държавния сектор и във висшето образование"

  Не, очевидно не е постигнато равенство- мъжете са доста по-малко ( 6% ), а по брой от населението са повече.
  Няма ли кой да защитава правата и на нас, мъжете ?!

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  бе това е в държавния сектор - на хранилката после що първия ни университете на престижното 751 място
  в финансираните от частни фирми проучвания резултатите са малко по различни

 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 798 Весело

  Равенството не се мери с проценти.

  След като мъжете и жените са с приблизително равен брой, "дисбалансът" на заетите в една област води до "дисбаланс" с противоположен знак в друга област. И тъй като -Х се неутрализира от +Х, по математически начин се доказва, че полово процентно неравенство НЯМА.

 7. 7 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 798 Весело

  "Стратегическа цел за развитие на научния потенциал в България е превръщането на науката в основен фактор за развитието на икономика, базирана на знанието и иновационните дейности, изграждане на конкурентоспособна национална научна инфраструктура като елемент от европейското изследователско пространство, модернизация на научните организации и повишаване статута на учения в обществото, се посочва в съобщението."

  От това се разбира най-общо, че стратегическата цел на развитие на научния потенциал в България е постоянно да се развива научният потенциал. Можеше да се каже и с по-малко думи :).

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Все още има какво да се желае в миньорската професия в която жените са тотално дискриминирани. 100% мъже и нито един процент жени. Във военните професии има лек прогрес ,но не е достатъчен. Жените са само около 10%. При медицинския персонал пък наблюдаваме мъжка дискриминация. Има само медицински сестри , но не и медицински братя. В шивашката промишленост дискриминацията на мъжете е тотална. Само шивачки и нито един шивач, освен кроячи и началници.
  С майтапа до тук.
  Питам се защо се правят подобни тъпи изследвания, какво се цели с тях и защо им се дава гласност?

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  В журналистиката и почистването също има равенство, даже предимство за жените. Нема да кажа по какво си приличат.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 384 Весело

  Ах, с какво нетърпение чакам момента, когато жените ще почнат да ми подсвиркват от строежите

 11. 11 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Във всяка област трябва да се наемат най-компетентните индивиди, независимо от техния пол, етнос и религия. Тези изкуствени разделения по пол, етнос, религия и т.н. са просто метастази на марксизма, който разглежда индивида през призмата на груповата му пронадлежност и държавата се намесва за да възстанови "справедливостта". Този филм сме го следали в БГ и знаем как завършва.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7185 Неутрално

  Мъжете не се натискат да работят в науката поради ниското заплашане

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Извинявам се за тъпия виц който си спомних, бе популярен едно време - дано не ме обвинят в сексизъм

  Какво е тов жена научен сътрудник.?Отговорът на радио Еревен бил че жената научен сътрудник е като морското свинче - нито морско, нито свинче.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  "Равенството между половете у нас е постигнато в науката, сочи доклад"

  Това е така и според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK