Родители на деца с увреждания поискаха помощ от Бойко Борисов

Родители на деца с увреждания поискаха помощ от Бойко Борисов

© Цветелина Белутова, КапиталРодители на деца с увреждания поискаха министър-председателят Бойко Борисов да се намеси за по-бързото приемане на промените в Закона за личната помощ. Това съобщиха от Конфедерацията за защита на правата на децата, които са изпратили официално писмо до премиера.


На първо място, те искат отмяна на националното представителство на т.нар. национално представителни пациентски организации и неправителствени организации на и за хора с увреждания. Сред исканията им е и разпускане на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, както и прекратяване на субсидирането им. Аргументът им е, че организациите не работят ефективно, и напомнят, че този факт е бил признат лично от премиера в негови публични изяви.


От конфедерацията настояват да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа", както и усвоените от тях средства от всички източници в периода от създаването им.
Друго искане е "предприемане на инициатива чрез посолствата на други европейски държави с добре развита социална политика за хората с увреждания, да бъдат поканени експерти, за да подпомогнат извършването на реформите".


В писмото си те настояват до 1 юли да бъде направен отчет с точни данни за парите, изразходвани за издръжката на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  А той поиска те да му се махат от главата.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  Е кой да е представител на хората с увреждания, само тези на площада ли?
  И аз не харесвам голяма част от т. нар. нпо-та, защото гонят интересите на тези, които плащат, а те обикновено са чужди държави, но все пак трябва се търси диалог.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Нищо не разбрах. От целия Национален съвет вчера никой не им одобри исканията, затова всички да си ходят, а да останат само те?
  Вече сериозно се замислям какви са мотивите на тези родители и дали не са пешки в нечия чужда игра.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Е, добрутро!

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Браво! Синдикати, министерства – пълни отчети за разходите, а не Бойко да се чуди дали парите, които "дава", отиват по предназначение.

 6. 6 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Не държава, а жалка картинка ..... Бащица си имаме ... не управляващи

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2354 Разстроено

  Мисля, че тези хора прекаляват с искането само те да са единствените компетентни и от позицията, която са заели, да се считат за най–умните и всички други са боклуци. Така само могат да отблъснат подкрепящите ги.

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 683 Неутрално
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Тази агресивност в исканията няма да им спечели привърженици. Навремето криеха децата с увреждания, а сега ни ги показват всеки божи ден по 20 пъти. Това едва ли е най-добрият начин да печелиш обществено мнение. но е най-добрият начин да спечелиш пари.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  срам - майките на деца с увреждания имат повече кураж от българските мъже.

  съвременна България не е държава - в срамните държавни органи отдавна са забравили защо и с каква цел са създадени, какво значи обществен интерес, какво е публичен ресурс ...

 11. 11 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Извинете, но черни тениски, балони, черепи и думи като „убива”, „геноцид” и пр. са израз брутална омраза. България не е концлагер за хора с увреждания. Каква майка трябва да си, за да сложиш в инвалидната количка на детето си череп или да носиш надпис, че някой те убива. Това са лоши майки, независимо на какво деца. Проблеми със сигурност има и и искрено желая да се решат.

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Температурите в България да не са достигнали до 40 фрадуса? Доста народ говори и действа като слънчасал.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#11] от "ralita68":

  извинете, но всеки с 2гр мозък е редно да се запита как така милиарди за ненужни ядрени самовари (както и за издръжка на нефелни институции) има , но за БЪЛГАРСКИТЕ граждани няма!

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10944 Неутрално

  Не може така за всяка неуредица Борисов да решава, за какво са му министрите? И този протест със сигурност обслужва нечии интереси.

 15. 15 Профил на dnp_m
  dnp_m
  Рейтинг: 414 Неутрално

  За онези две подобия на ръководителите на синдикатите най-накрая някои да им каже да спрат да цокат държавата. По нагли същества от тях няма. Това да не са простите им членове - работници от села и паланки и да ги изнудват, че ще ги съкратят ако ги няма тях - синдикатите. Синдикатите са най-големите рекетьори днес.

 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  "...те искат отмяна на националното представителство на т.нар. национално представителни пациентски организации и неправителствени организации на и за хора с увреждания. Сред исканията им е и разпускане на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, както и прекратяване на субсидирането им. Аргументът им е, че организациите не работят ефективно, и напомнят, че този факт е бил признат лично от премиера в негови публични изяви."
  ======================================================================
  "Обществено чувствителни, с увреждания"
  Поради „създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-ата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк”, зам-социалната министърка Росица Димитрова днес се раздели с поста си. А може и да не се е разделила – миналата седмица началникът ѝ Бисер Петков предишния ден подаде оставка и Борисов му я прие, на следващия ден му я върна. На по-следващия всички забравиха за поредната буря в чаша вода.
  Това „иди ми-дойди ми“ с министри и заместниците им в други страни би направило един премиер за смях. Не и в България обаче – на нас не ни е смешно, а министър-председателят не се срамува. Още по-малко се замисля дали да приеме или не нечия оставка. Напротив – дори си пише актив, че за пореден път се е вслушал в гласа на народа.
  Ако не бурите обаче, „чашите с вода“ стават все по-големи. Комфортът на Борисов да мести министри и чиновници като пешки свършва. Да, службогонци винаги ще има, но те ще стават толкова по-непретенциозни и ниско-квалифицирани, колкото по-лесно ги махат от постовете им. Накрая държавната администрация, сама по себе си тромава, неефикасна и корумпирана, наистина ще се обезкърви и ще престане да функционира. Никоя управляваща партия не иска това, за да не падне от власт.
  Точно по тази причина майките на деца с увреждания може да получат закона си светкавично – управляващите си дадоха срок за проекта до края на юли, а Корнелия Нинова дори предложи парламентът да не излиза в лятна ваканция, за да обсъди и приеме закона през август. Едва ли само черните фланелки и палатковият лагер ще са причината за евентуалната им победа. Сигурно за пореден път изпускаме международен срок или рискуваме да връщаме вече взети пари. Или пък партиите имат скрит дневен ред, който засега не знаем. Или и трите заедно.
  Това не е толкова важно. Още по-малко важно е дали утре Росица ще вземе влака за Търново, или служебният автомобил пак ще я закара на „Дондуков“. Важното е всички да разберем, включително майките на деца с увреждания, включително самите деца, че държавната администрация има едно-единствено основание и оправдание за съществуването си – да предоставя нужните на обществото услуги. И дори не точно да предостави, а да създаде благоприятна икономическа среда, благодарение на която обществото да си осигури само сигурност, справедливост и просперитет само. Всичко друго, което правят или биха могли да правят работещите в публичната сфера, е не просто ненужно. То е вредно.
  Това не означава, че чиновниците трябва да бъдат уволнявани след всяко оплакване. Администрацията определено трябва да се ползва от защита. Но трябва и да носи пропорционална на тази защита отговорност. Отговорността трябва да е не само „политическа“, тоест напускане или отстраняване от поста. Отговорността трябва да е икономическа и административна. При това задължително персонална.
  В какво да се изразява икономическата персонална отоговорност? Всички неустойки, наказателни плащания и пр., които дадена държавна, областна, общинска администрация дължи, да бъдат приспадани от фонда ѝ „работна заплата”. На следващата година мининстърът, или областният управител, или кметът, да не може да поиска бюджет, по-висок от миналогодишния, намален със съответната сума за нанесени от подчинените му вреди.
  Що се отнася до административната персонална отговорност, при трикратно доказано лошо свършена работа, съответният администратор да бъде понижаван до най-ниското възможно административно ниво. При повторно провинение (т.е., ако още три пъти доказано свърши работата си лошо) да бъде лишен от правото да работи в администрацията до живот.
  Това вероятно ще доведе до ограничаване на администрацията – и като брой, и като средства. Респективно – до извеждане на дейности към частния сектор. Моделът е доказал своята ефективност – например чрез техническите прегледи на МПС, нотариусите, частните съдебни изпълнители и пр. Защо да не работи и в социалната сфера?"
  Блогът на Калин Манолов

 17. 17 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Този протест се финансира от Слави Трифонов и всички тези черни балони,скелети и слогана -„ системата ни убива „са измислени от неговите сценаристи .От къде тези майки,които нямат пари да си гледат децата,ще извадят толкова пари за организиране на тези протести?

 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#11] от "ralita68":

  "Каква майка трябва да си, за да сложиш в инвалидната количка на детето си череп или да носиш надпис, че някой те убива."

  Отговорът ми е - отчаяна. На никого не пожелавам в семейството му да се грижи за дете с увреждания!
  Даваме ли си сметка като общество колко обезверени и обезнадеждени трябва да са тези родители, та да се решат на подобни крайни мерки? И имат куража да продължат с протестите си, вместо да му се махнат от главата на Борисов...
  Факт е, че сме длъжници на хората с увреждания!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  А, бе не разбирате ли от дума!? Брееей, че досадни! Махнете му се от главата! То не са хъбове, то не са АЕЦове, то не са магистрали, остават две години до спиране на евросубсидиите, те: "Бойко това, Бойко онова"....

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Да ,поиска ,но след като се решат проблемите им ! Само че те трябва да се посочат безпристрастно , обективно и най-вече НАДПАРТИЙНО !

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Мисля, че тези хора прекаляват .
  —цитат от коментар 7 на stedim


  естествено :)

  Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания
  Съмнително членство в международна структура отворило вратата към фондовете. Асоциацията плащала членски внос само когато трябвало да я признаят за представителна.

  октомври 15, 2015


  https://bivol.bg/glavchev-baris-cpisra.html

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Много срамно е отношението ни към децата и хората с увреждания!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK