През лятото храната да не стои над 4 часа извън хладилника, съветва експерт

д-р Тодор Кантарджиев

© НЦЗПБ

д-р Тодор Кантарджиев



През лятото храната да не се оставя за повече от четири часа извън хладилника, защото има опасност от салмонела. При престой на Черноморието водата, която се пие, да е задължително бутилирана, а ръцете да се мият най-малко 20 секунди. Тези съвети отправи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по "Нова телевизия".


"Салмонелата, която дори да попадне в малки количества в организма, се развива много бързо за часове и причинява повръщане и диария", уточни експертът и подчерта, че всички продукти от месо трябва да минават термична обработка преди консумация.


"В няколко детски заведения установихме салмонела и се оказа, че щамът е един и същ. Причината може да са общи продукти или обща кухня. Когато има 20 регистрирани деца със заразата, впоследствие се оказва, че заразените около тях са двойно повече", добави експертът.




Той даде съвети и за наближаващите летни отпуски и престоя на морето. "Храната трябва да е от хубав източник, да се внимава с пиците на парче и най-вече със сосовете от пластмасови бутилки," каза Кантарджиев. Експертът препоръча да се внимава и с водата, която трябва да е бутилирана, защото понякога в чешмяната попадат фекалии. Затова и на малки деца не трябвало да се поръчват храни, в които е възможно тя да бъде вложена, например таратор.


Проф. Кантарджиев предупреди, че по време на летния сезон трябва да се внимава и за полово предавани болести като сифилиса. Той акцентира, че те са причина за 90% от репродуктивните проблеми в страната.


Медикът посъветва хората, избрали да почиват извън страната, да внимават за морбили. "Не съветвам децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, да се водят на курорти в съседни държави, защото вероятността да се заразят е голяма", добави той.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 1_april
    1_april
    Рейтинг: 1237 Весело

    "Медикът посъветва хората, избрали да почиват извън страната, да внимават за морбили."

    Май пред море и вода с фекалии, ще се наложи да внимавам за тея морбили, колкото и страшно да ми звучат.....

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#1] от "1_april":

    + Много важно е миенето на ръцете и никаква чешмяна вода.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2867 Неутрално

    Да бе да,подобен "експерт" твърдеше,че месото се разваля ако престои повече от шест месеца във фризера!
    Манджата спокойно може да си изкара цял един ден извън хладилника. Дори и да е боб или чорба с много зеленчуци.

  4. 4 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1447 Неутрално

    Съветите и въобще повоедението на доктора на мен винаги са ми правили добро впечатление. Без да всява паника и да се поддава на медийните напъни за новини от големи трагедии, човека казва това което трябва и тези, които имат уши - чуват.

  5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#3] от "deaf":

    опасните и смъртоносни бактерии са по месото и рибата. Бобът и да се вкисне не е фатално.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  6. 6 Профил на Ивайло Вълчев
    Ивайло Вълчев
    Рейтинг: 361 Любопитно

    Салмонелата беше от сурово или полусурово месо, най-вече пилешко, нали така? Иначе не виждам проблем добре сготвено месо да престои на стайна температура един ден. То след това дори и да е безопасно за ядене, не става на вкус.

  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#4] от "tsvetko_51":

    Много читав човек. Казвам го от личен контакт.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на geordgeo
    geordgeo
    Рейтинг: 1039 Весело

    Сред препоръките за летуващите по черноморските курорти е и тази да не се пие вода от морето...

  9. 9 Профил на 1_april
    1_april
    Рейтинг: 1237 Неутрално

    До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

    " Казвам го от личен контакт"

    А, питай го тогаз, разрешава ли се да си мия оная работа на чешмето, щото не мога с бутилка......

  10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#8] от "Г.Е.М.":

    особено близо до хотели , построени на пясъка.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  11. 11 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2867 Неутрално

    Има и друго за което "експертът" не говори. Не трябва ядене да се притопля наново или преварява,защото е вредно. (Индийците никога не стоплят отново храната си.) На практика с притоплянето подлагате храната на още една химическа обработка и вече тя става друга...
    Има два варианта,или готвите само толкова,колкото ще изядете през деня,или след като извадите манджата от хладилника я оставяте да стигне стайната температура и я консумирате.

  12. 12 Профил на Адекватно мислещ
    Адекватно мислещ
    Рейтинг: 289 Неутрално

    До коментар [#3] от "deaf":

    Тъжното е, че такива като теб после ги лекуват с пари от Здравната каса. Ако трябваше сам да плащаш, щеше да си сложиш храната в хладилника и да си измиеш ръцете.

  13. 13 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5843 Неутрално

    Професорът да не получава бонуси от Ангелкова с тези думи за съседните курорти. В същото време фекалиите са българското море, а салмонелата е често срещана пак там...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  14. 14 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Не трябва ядене да се притопля наново или преварява,защото е вредно... На практика с притоплянето подлагате храната на още една химическа обработка и вече тя става друга...
    —цитат от коментар 11 на deaf

    Малко са храните, които се променят след притопляне. Освен това температурата на тялото е 37 градуса и дори студената храна стигайки в стомаха също се стопля значително.
    И стоплянето само по себе си не е химична обработка.

  15. 15 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 571 Весело

    До коментар [#11] от "deaf":

    Притоплянето не е химическа обработка. По-скоро при повторно охлаждане се провокира образуването на някои токсини, ама ако ти остане манджа, слагай си я в хладилника, че ако знаеш па на 30-40 градуса кви магии стават...

  16. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7545 Неутрално

    В големите жеги даже и 4 часа са много.

  17. 17 Профил на elibal
    elibal
    Рейтинг: 298 Неутрално

    Погрешно е само това за водата. Курортите са ни водоснабдени с вода от централно водоснабдяване, която е със стандартни качества на всяка европейска вода. В такъв случай е ПОГРЕШНО да се препоръчва бутилирана вода. Няма резон. Напротив, в една бутилка бутилирана вода средно се съдържат 300 пластмасови микрочастици. Четете...

  18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#17] от "elibal":

    Проблемът с водата по морето е в намаляването на налягането и механичното замърсяване вследствие на амортизирана водопреносна мрежа, в резултат на което се благоприятства развитието на болестотворни микроорганизми в кислородна среда. Моля четете !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4958 Неутрално

    До коментар [#17] от "elibal":

    Водата е най-важна за децата. Ако държите на чешмяната то поне я преварявайте с едно най-елементарно бързоварче за чай и кафе.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK