Що е то ЛОКОМАТ и (ще) има ли той почва в България

Що е то ЛОКОМАТ и (ще) има ли той почва в България

© Красимир ЮскеселиевКъм момента Министерството на здравеопазването няма предвиден ресурс за финансиране на кампанията за закупуване на апарат ЛОКОМАТ".


Това е едно от шестте изречения, с които здравното министерство отговори на над 10 въпроса на "Дневник". Питанията към ведомството са във връзка с писмо на доктора с български произход Анелия Хохвартер, в което тя изразява разочарованието си, че не получава никаква институционална подкрепа в опитите си да събере пари и подпомогне България да се сдобие с един от най-модерните уреди за рехабилитация.


Още в понеделник – 18 юни, "Дневник" изпрати и допълнителни уточняващи въпроси, на които до момента няма отговор или обратна връзка.
Единственото, което се разбира от изпратеното съобщение, е че министерството няма намерение да купува ЛОКОМАТ. Защо, какви заместващи алтернативи за модерна рехабилитация се предлага в България, има ли как да бъдат раздвижвани и подпомагани да проходят възрастни пациенти, колко харчи България годишно за изпращане на пациенти в чужбина за терапия с ЛОКОМАТ и други подобни въпроси, така и не получават отговор.


Що е ЛОКОМАТНай-опростено казано ЛОКОМАТ е напълно роботизиран апарат за рехабилитация, който помага на деца и възрастни да проходят. От него могат да се ползват деца, които никога не са ходили или имат проблеми с това – например с церебрална парализа и др, както и възрастни, които са се обездвижили след тежка болест, като инсулт, множествена склероза, някаква мозъчна травма. Роботизираните механизми за придържане на човека върху вид пътека за ходене, изчисляват с максимална точност всяка персонална дисфункция, недостатък на тялото и го компенсират. В същото време оставят да действат тези части на тялото, които имат възможност за самостоятелно движение.


Позицията на тялото е в перфектна за ходене поза и движенията, подпомагани от робота, са напълно реални. По-съвременните уреди имат и приставка за движене на ръцете, както и например очила за 3D симулация, прожектиращи различни видове движения и натоварване – от обикновено ходене, до прескачане на скали, локви, тичане. В хода на терапията и в случай, че уредът установи, че някои от мускулите вече може да поеме по-голямо напрежение и тежест, роботът дава тази възможност и увеличава самостоятелното участие на човека.


Целта на уреда не е просто раздвижване на мускули и стандартен тип рехабилитация. Той всъщност учи мозъка как да ходи. При здрави хора мозъкът изпраща импулси и провокира двигателната активност. Но при болни деца и възрастни, тези центрове в мозъка са увредени. Лекарите обаче са доказали, че съседни клетки могат и наиситна биват "научени" да поемат функциите на увредените. Затова чрез пълно стимулиране и симулиране на правилното ходене се провокира мозъка и след известен период на терапия той започва сам да стимулира тялото за правилните движения.


А използването на ЛОКОМАТ дава в международен план сериозна успеваемост. Уредът е създаден през 2000 г., използва се в 50 страни, в 150 клиники и е продаден поне 800 пъти.


Кой да го купи и къде има


От около година и половина лекарката с български корени, живееща в Австрия, Анелия Хохвартер започна кампания в опит да събере подкрепа и средства да купи първия за България ЛОКОМАТ. Румъния например има 10, Албания дори се опитва да купи апарат, много българи ползват техниката на Турция, а в Европа има стотици такива уреди. В Австрия, една сравнима по територия и население държава, има общо 27 апарата.


След като не успява да набави цялата необходима сума, д-р Хохвартер пише на множество български институции, но те я препращат към здравното министерство. Видимото нежелание на ресорното министерство за контакт и съдействие обаче става причина д-р Хохвартер да се обърне към медиите с молба да популяризират каузата й.


"На 29.05.2018 получих по пощата дългоочакваното писмо от Министерството на здравеопазването с едно голямо "БРАВО" и "ПРИВЕТСТВАМ" без конкретен отговор. Самият текст на отговора са отделни преписани изречения от моето писмо и не показва и капчица респект. Кампанията я водя не за да събирам овации и награди, а за да се революционизира рехабилитацията в България, където може да се каже, че отсъства", пише д-р Хохвартер до българските медии.


Колко и какво струва


Цената, посочена от д-р Хохвартер за подобен уред, е 342 000 швейцарски франка (280 000 € ), в която е включена доставката на уреда, обучението на персонала и гаранция "пълно каско" за две години.


По изчисления на доктора 30 деца (по нейни неофициални данни) на година се изпращат за лечение в чужбина за 3-4 седмици от Център "Фонд за лечение на деца" и ползват ЛОКОМАТ в чужбина. Това при средно 15 000 € за дете прави 450 000 € , които изтичат от България, при положение, че един локомат струва 280 000 € – т.е ЛОКОМАТ и половина!, отбелязва д-р Хохвартер в писмото си. Тя отбелязва още, че в същото време това лечение е недостатъчно и не отговаря на международните стандарти за рехабилитация. "Както и една седмица рехабилитация след инсулт, които поема здравната каса в момента в България, са хвърлени на вятъра средства. Все едно при една гнойна ангина да дадем на пациента една таблетка пеницилин и да очакваме оздравяване", допълва тя.


"За възрастни – няма опция за лечение изобщо!", отбелязва още докторът.


"Дневник" попита здравното министерство колко действително отделя България за лечение с ЛОКОМАТ в чужбина, колко човека пътуват извън страната за такава рехабилитация, какви алтернативни заместващи терапии се предлагат в страната и за деца, и за възрастни. И защо досега такъв апарат не е купен.


Полученият отговор гласи следното: "МЗ не заплаща рехабилитация с ЛОКОМАТ – както в чужбина, така и в България, тъй като апаратът се използва за лечението на деца и възрастни по Клинична пътека за рехабилитация и дейността се заплаща от НЗОК. По информация на доц. Иван Чавдаров, директор на СБРДЦП "Св. София", в момента в България има 5 апарата, закупени от Президентството по инициативата "Българската Коледа". ЛОКОМАТ се прилага за рехабилитация на пациенти, навършили 4 г. и няма ограничения в горната граница на възрастта". Нищо повече. На последващи въпроси дали действително ресорното министерство няма представа колко пари се отделят за терапия с ЛОКОМАТ, отговор не последва.


От здравната каса пък уточниха за "Дневник", че те финансират цялостната рехабилитация по клинична пътека за рехабилитация, но какво включва тя и дали ще има и лечение с ЛОКОМАТ, решават лекуващите лекари. За използването на самия уред няма отделна клинична пътека, не се води и отделна статистика. В този смисъл те не могат да предоставят данни колко конкретно се плаща за лечение с ЛОКОМАТ, още по-малко в чужбина.


От здравната каса отбелязаха, че по-конкретни данни за това колко хора кандидатстват или биват изпращани за рехабилитация в чужбина биха могли да предоставят комисиите за лечение в чужбина на деца или на възрастни към здравното министерство. Такива данни "Дневник" поиска, но не получи.


А какво всъщност има България


И в отговора си здравното министерство се опитва да внуши, че всъщност България има апаратура - "в момента в България има 5 апарата", пишат от там, без да уточняват какви точно са тези апарати.


Това което има в България има само малка част от фунциите на ЛОКОМАТ, обясниха пред "Дневник" майки на деца-пациенти и потребители на апаратите в страната, както и от неправителствени организации в здравната сфера. Апаратите са купени по иницативата "Българската Коледа" през 2013 г. и са пет: в София, Котел, Момин проход, Пловдив и Бургас. Купени са за по 172 980 лв. на апарат. Офертите се разглеждаха от експертна комисия и тя избра този апарат, заради сравнително ниската му цена. Едва после стана ясно, че апаратът няма някаква приставка и без нея става само за деца до 12 години, разказаха от неправителствена организация, следяща случващото се. Приставката струваше доста пари, а бюджетът вече беше разпределен. И така си остана, допълниха от там.


Избраните заради ниската си цена ЛОКО-стейшън или ЛОКО-хелп обаче се оказва, че далеч не вършат такава работа и не дава такива резултати, каквито ЛОКОМАТ. Тогава ни убеждаваха, че то е почти същото и че ще е по-добре да се купят тези уреди, защото ще са разпределени из страната, ще е по-лесно за пациентите, разказа майка на две деца с церебрална парализа, ползвала апаратурата.


Нейната практика, както и тази на много родители и семейства, с която тя се познава лично, обаче оборват опитите на здравното министерство да изкара, че България има нужната апаратура.
"ЛОКОМАТ се прилага за рехабилитация на пациенти, навършили 4 г. и няма ограничения в горната граница на възрастта", пишат от здравното министерство. И това е така. Стига България да имаше ЛОКОМАТ. Но според редица пациенти в София и страната, до които "Дневник" се допита, апаратите в България всъщност не могат да бъдат ползвани от възрастни.


Опитът на пациенти


"Специално се преместихме от Варна в град, където има ЛОКО-стейшън, за да можем да ходим редовно на терапия. За уреда обаче трябват специални ботуши и приставки, които са по размери в зависимост от възрастта и големината на пациента. При нас има само първите два размера обувки – адаптират се докъм 37 номер", обясни майка на дете с церебрална парализа. По нейна информация такава е ситуацията и с другите апарати из страната. Друг роднина на пациент коментира, че и съществуващия в София уред е пригоден само за деца и юноши.


Много семейства пътуваха, идваха на терапия, сега има все по-малко наплив, защото видяха, че от тези апарати, които има България, няма очакваната полза, каза пациент. Затова и пътуванията към чужбина, най-вече с пари от дарители и собствени средства на пациентите, продължават.


"Не че съвсем не стават, но не са търсеното решение, а са по-скоро обикновено раздвижване, част от рехабилитацията", каза майка на дете с церебрална парализа, ползваща апаратурата в Котел. Обясни, че слагането и качването на уреда било трудоемко, нагласянето на пациентите и въвеждаенто на персоналтите им нужди – сложно. И затова рехабилитаторите прибягвали до него все по-рядко.


Освен това съществуващите апарати, за разлика от напълно роботизирания ЛОКОМАТ, не можели да компенсират различни дисфункции на пациентите. Например децата с церебрална парализа имат понякога спазми, натискат малко по-силно и уредът блокира, коментира родител. Затова лекарите нагласяли апаратурата за повече килограми например, променяли позицията на тялото на пациента и други "трикове". Това обаче пък променяло изцяло правилното движение на тялото, то не симулирало реално ходене и движение. И целта – да се тренира мозъка, на практика се губела.
Единствено апаратурата в столичната болница "Св. София" била малко по-съвременна и работела по-добре. Но пък тя също не била пригодна за възрастни пациенти.


Целта на кампанията на д-р Хохвартер е да се купи Lokomat ProV6, който е с два модула: за деца и възрастни. Смяната на модулите отнема 10 минути, така че един ден може да се работи с деца, а на следващия – с възрастни. Lokomat ProV6 е най-новият вариант на този робот, който позволява да се надгражда и да се включват към компютъра-майка допълнителни модули за терапия, отбелязва в писмото си докторът.


За момента обаче е получила само "браво" и "приветствам".


Д-р Хохватер обяснява откъде тръгва инициативата


Написах книгата "Пътуване" на една от мисиите ми в Етиопия и мислих да я отпечатам в тираж 100 бройки, да я раздам на приятели и роднини. Оказа се, че две издателства я харесаха и едното пожела да я издаде. Пред мен се откри възможността да спечеля някакви пари от нея, но понеже не я бях написала с такава цел, се запитах, къде могат да отидат средствата. В този момент съдбата ме срещна с едно семейство, което ме помоли за подкрепа: трябваха 15 000€, за да отидат на рехабилитация с ЛОКОМАТ в Испания. Нямах тези средства. Но започнах да се интересувам какво е ЛОКОМАТ и рехабилитацията в България. Разбрах, че дарените 15 000€ няма да оправят нещата, че лечението не е за 3-4 седмици, а 4-11 и трябват поддържащи терапии, за да не се загуби постигнатото. Значи след тези 15 000€, трябваше пак да се събират дарения... седнахме с майката и решихме да направим дарителска кампания, за да го има апарат и тук. Така щях да помогна на много повече хора и да променя отношението към рехабилитацията. Надявах се на прозорливостта на институциите. Но - не! Най-тъжно е, че това е и диагностичен уред, с който се поставят индикациите за операция на децата с ДЦП: да бъдат ли оперирани или да се лекуват само със шини и ЛОКОМАТ.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  Страхотен апарат, особено при недостига на квалифицирани рехабилитатори. Но, извинете, цена от €280 000 е меко казано скандална...
  Новия Mercedes-AMG S 65 L, 630 к.с. V12, наблъскан с каква ли не електроника, скъпоструващи материали, ноу хау и т.н., е по-евтин с €50 000!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  A Pagani Huayra е милиони. За икономия от мащаба дали си чувал?

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Абе да сравняваш приумица за богаташи с роботизиран МЕДИЦИНСКИ инструмент е просто м@лоумно.Скандални са комплексарите даващи пари за купчина ламарина...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 354 Весело

  Тва заглавия Йода ли го пише :D

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Някой дали е комплексар, че си давал парите за "ламарини" е спорно. Имат пари, дават си ги. Ама ти гледа ли клипчето? Гледай го още един-два пъти, и ми кажи къде ги "видя" €280 000?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 574 Весело

  Ще заглавието оправи ли някой?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Човече тази технология лекува ДЕЦА!Моли се да не ти се налага да търсиш помоща на Локомата!Иначе явно и ти си повлиян от снобкото мислене и егоизъм!Здравето НЯМА цена!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Защо се опъваме тогава.Локомат е необходимост за хиляди хора!

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  В България имаме най-много кардилогични клиники, най-много скенери, ЯМР... Най-много киберножове...... на глава от населението....
  В Бургас има повече кардиоклиники отколкото Виена!
  Всичко е за да се точат пари .... не за лечение, за далавери и скубане на пациенти!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  И понеже лекува деца (и не само), щото била медицинска техника, "струва" €280 000 евро?! Не, не струва, толкова, не струва и наполовина. Това, че си измислил нещо, което да помага на хората, и да го рекламираш, както се рекламират разни неща, хранителни добавки по ТВ, с които уж прохождаш до месец-два и т.н., това си е чиста търговия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Това с 5-те български апарата дето стават само за деца е точно същата история като с военните вертолети дето не ставаха за бой. И ясно показва какви "експерти" има в държавната администрация.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  копаеш дънот ! Сопри се!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Загуби ме като събеседник!Съзнанието ти е увредено...както и на чиновниците играещи си със съдбите на болните.И за тях лимузините са по-важни и "необходими".

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Да се вземат мнения от ползвалите го до колко е ефективен, и ако е помогнал дори на 50% от болните деца да го закупят. Даже колко пъти сме изпращали есемеси за лечение на дечица, от тия средства не може ли да го закупят.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#13] от "Messerschmitt":

  "Кон с капаци" си... Говорим за парите, а не за съдбите, защото ако струваше €28000, вече щеше да са закупени стотици

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Позитанко, като не си наясно, не се обаждай, или дай по същество. И да отбележа, че

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  след като 3/4 от децата ЦФЛД изпраща в ЕС с формуляр от здравната каса какво става с бюджета на фонда .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Като си толкова наясно би ли казал колко е принадената стойност на мерцедеса и на Локомата и колко е социалния ефект? Хайде отворко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Статията ми даде знания за област която ми е чужда, но разбирам че локомата е жизнено необходим за да върне към нормален живот хора в неравностойно положение. Необходими са ни визионери като д-р Хохватер за да станем по нормална държава. Обаче презентирането на цената на съоръжението предизвиква отрицателна реакция и противодействие в комисионерите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://fakti.bg/avto/229168-kakva-e-pechalbata-na-proizvoditelite

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  струва колкото каже производителя , също както и мерцедеса . и повярвай в него има повече технология от мерцедеса . айфон струва 1000+$ ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Когато някой пикльо тъкмо е изкарал книжка, взел си е Корсата с 60 кпня и вече е отишъл веднъж до Ихтиман, всичко около колите му се струва магия, интересно и основен смисъл на живота, а километричните камъни стават крайъгълни камъни в живота. Та нема какво да се нервирате на люлинския келеш.


  Проблемът е в идиотите от министерството. Липсата на инициативност и смисъл. Това е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  А за много от джигитите стават и надгробни. Лошото е когато не загинат и всички ние им плащаме рехабилитацията а за някои от тях е нужен и ЛОКОМАТ-а.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Разстроено

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  Ти имаш ли представа що е то принадена стойност и социален ефект ? Че имаш и претенции.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Дерибеев, нали е в помощ за децата?! Моя въпрос е само за цената. А след като е "създаден през 2000 г. ... и е продаден поне 800 пъти", при стотиците хиляди болни от ДЦП !? За 18 години, и толкова "поне" продажби?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Те тоя път се ОСРА. Тотално.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Съвсем са ти се олабили сопапите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  А бе ей! Изтребители ли д акупуваме, или ЛОКОМАТ, а? Без ЛКОМАТ можем, но без стари, 45 годишни Ф16, 2 пъти бракувани и веднъж подарявани-без тях мисля, че не можем! Защото Те пазят проциите на добиря Пеевски от лошия Путин! Е, не че много биха ги пазаили, щото у Сирия свалят Ф16 най-модерна версия! Неходещите рядко гласуват, затова до колко е целесъобразно да се дават пари за тях? Помнете, Путин е страшен, а не болните от церебрална парализа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Абсолютно съгласна съм. Да не би с лекарствата нещата да стоят по друг начин? Обикновено обяснението е, че високата цена е заради изследователските и развойните дейности. Има го и това, но не е цялата картина:

  "Фармацевтичните компании влагат над 10 години и до $2.6 млрд., за да извадят лекарство на пазара според статия от 2016 в Journal of Health Economics, основана на изследване на Центъра "Тафтс" за изучаване на разработването на лекарства (който получава малка част от оперативните си средства от фармацевтичната индустрия). От тази сума $1.4 млрд. са действителните разходи - неща като заплати, лаборатории, разходи за клинични изпитания и производство. Оставащите $1.2 млрд. са "капиталови разходи": това, което компанията жертва, като инверстира време и пари в недоказано лекарство. Някои експерти оспорват тези числа, казвайки, че те надценяват истинските разходи.

  Дори след като се вземат предвид инвестициите в изследователска работа обаче, фармацевтичните компании са сред най-доходоносния публичен бизнес в Америка. Анализ на изследователската компания Global Data разкрива, че 9 от 10 големи фармацевтични компании харчат повече за маркетинг, отколкото за изследвания. Повечето от тях освен това имат голям бюджет за лобисти, за за гарантират, че законите продължават да работят в тяхна полза. Центърът за откликваща политика определя броя на лобистите на фармацевтичната индустрия през 2016 г. на 804 .

  Освен това някои фармацевтични компании се оттеглят от самостоятелното осъществяване на цялата изследователска работа и вместо това купуват по-малки компании с обещаващи продукти. Около 70% от продажбите в индустрията идват от лекарства, които са създадени в малки компании - до 30% през 1990 г. според проучване на Бостънската консултативна група.

  В допълнение фармацевтичните компании все повече се фокусират върху продукти, които могат да генерират най-високите печалби. Мнозинството от лекарствата, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата, днес са скъпи специализирани лекарства. Много фармацевтични компании освен това са се насочили към "лекарства за ограничен пазар" - такива, които са насочени към болести, засягащи по-малко от 200 хил. души. Тези лекарства струват средно $140 хил. на година. Уловката: много "лекарства за ограничен пазар" в крайна сметка получават допълнително одобрение като терапия за други заболявания, което драматично увеличава пазара на лекарството. Правителството подкрепя разработването на "лекарства за ограничен пазар" с данъчни ваканции и други стимули. През 2016 г. фармацевтичната индустрия получава чисти $1.76 млрд. от данъчни кредити за лекарства за ограничен пазар."

  Кое не е бизнес? И след като са цените на лекарствата са надути от производителя, означава ли това, че трябва да престанем да ползваме лекарства? Колко "струва" загубената работоспособност и драстично намаленото качество на живот на инвалидизиран вследствие на мозъчен инсулт човек на 40 години? Министерството отново е евтино на брашното и скъпо на триците.

  https://www.aarp.org/health/drugs-supplements/info-2017/rx-prescription-drug-pricing.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  А бе ей! Изтребители ли д акупуваме, или ЛОКОМАТ, а? Без ЛКОМАТ можем, но без стари, 45 годишни Ф16
  —цитат от коментар 28 на Пеевски вярва в демокрацията И вие ли


  И без изтребители можем и без ЛОКОМАТ можем, но без ядрен самовар за 20 милиарда, модел 70 година, не можем. Не можем, защото Путин ни е освободил от турско робство и трябва да си платим данъка. Инак ще се разгневи и ще ви спре рублетата.

 31. 31 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":И понеже лекува деца (и не само), щото била медицинска техника, "струва" €280 000 евро?! Не, не струва, толкова, не струва и наполовина. Това, че си измислил нещо, което да помага на хората, и да го рекламираш, както се рекламират разни неща, хранителни добавки по ТВ, с които уж прохождаш до месец-два и т.н., това си е чиста търговия.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Заплатата на софтуерен разработчик в Швейцария почва от 30 евро (като обърнеш валутата). В това освен софтуерни разработчици са участвали специалисти по механика, био-механика, неврология и анатомия. Не говорим даже за 10-телития опити. Отделно тия чипове дето са там да не мислиш че са безплатни? Ти ми слагаш мерцедес последна класа струвал 50 000 евро. Ама ти знаеш ли че материалите от които е произведен струват не повече от 3000-4000 евро в най-лошия случай? Mercedes-Benz S450 тежи 2 тона. Виж колко долу горе на килограм струват алуминия, ламарината, медта и т.н.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":

  Точно така, разработката на нови лекарства струва милиарди, в началото са много скъпи, с годините цената им намалява в десетки пъти. А тук говорим за апарат, произведен 2000 година и цената още е огромна?  До коментар [#31] от "Denis Stoyanov":
  Ти си минал покрай тъчлинията.. Мерцедеса не струва €50 000, а с €50 000 по-евтино... Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Не на последно място- за всяко изпратено в чужбина за лечение дете, се прибира тлъста комисионна.
  Гаден човек е тая докторка, искацда ореже доходите на най-заслужилите другари.

 34. 34 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf": Въобще не си си направил труда да прочетеш за какво става дума, нали?

 35. 35 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За сметка на това, едни много милиони ще потънат неизвестно за какво в НЗОК за поредна година. Кой корумпиран, държавен администратор го е грижа за ЛОКОМАТ, като може да ползва здравната каса за банкомат?

 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  Да, лекува деца, както и ЯМР и супер за диагностика....
  Само в района на Бургас са 5-6 ЯМР, всичките купени от държавата за да се диагностицират болни..... и всички са обсебени от феодали с бели престилки и работят само на ЧАСТНО!!!! 10 локомата да купим... след месец ще бъдат обсебени и ще работят само на частно!
  Грамотни хора сте, прогледнете!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Сумата не е голяма за медицинска апаратура, накрая ще го купи някоя частна клиника и ще обере платежоспособните пациенти от България, другите кучета ги яли.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 38. 38 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "chichka": 300 000 евро, бре.Сменят си автопарка всяка година.Поне 30-та трябва из цяла България.

 39. 39 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 553 Разстроено

  От години здравните институции работят с лАкомат...

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  има и по 172000 , и точно от тях сме купили ... пак били с емблемата на мерцедес ама

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#4] от "touchthis":

  Не, колега, заглавието перефразира книгата на основателя на БРСДП в България Димитър Благоев "Що е социализъм и има ли той почва у нас".
  Май журналистите на са особено изобретателни :-)

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#34] от "du Tremblay":

  Ами май единствен във този Форум, съм виждал робота, в "Дом майка и дете" в Бургас, ама както и да е...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  Защо тревожиш човека ? Ето, в моето село се продава точно такъв Мерцедес, вярно 2008 и на 130 хиляди мили, за по-малко от 8,000 долара. Балансиране на желания и възможности

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#38] от "du Tremblay":

  Съгласен съм, напълно, но разбра ли написаното от мен? И 100 Локомата да купим.... пациентите ще си плащат от джоба както сега за лечение тук и в чужбина! Купените киберножове как работят сега??? Само на частно, предполагам хората пак ходят в Турция, защото им взимат по-малко пари!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Бъркаш се, но нормално за даскал, макар и уважаван...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  ...тук говорим за апарат, произведен 2000 година и цената още е огромна?
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Така е излязло, но вероятно става въпрос за създаването на първите модели на ЛОКОМАТ, сега има и нови. Има други фирми които правят екзоскелети за раздвижване и на горни крайници. Няма нищо чудно, че машината струва толкова пари, като вземе предвид колко разходи са свързани за да се направи и каква е серийността и. Ако беше толкова изгодна всички щяха да се юрнат да я правят.

 47. 47 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":Точно така, разработката на нови лекарства струва милиарди, в началото са много скъпи, с годините цената им намалява в десетки пъти. А тук говорим за апарат, произведен 2000 година и цената още е огромна?До коментар [#31] от "Denis Stoyanov":Ти си минал покрай тъчлинията.. Мерцедеса не струва €50 000, а с €50 000 по-евтино... Майко мила...
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  А ти да не мислиш че тоя модел струва повече? Дори и Бугати Вейрон толкова му струват материалите като ги сложиш. Ти да не си мислиш че тая електроника и това струва толкова скъпо. Ще ти дам Жокер, всичката тая електроника и на 80% от колите по света (ел. системи, бордови компютри, програмиране и т.н.) се прави в София за заплата от 1500+ лева на месец за junior. Какъв човек трябва да си че да сравняваш медицинска апаратура с кола...

 48. 48 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 556 Неутрално

  По принцип не ме е срам че съм българин и едва ли някога това ще стане...но определено ме е срам от здравната система, а не е като да не си плащам данъците си...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Любопитно

  До коментар [#45] от "hamiltonf":

  Сигурно си прав, аз нови Мецедеси Зондеркласа не купувам :-).
  Колкото до научните изследвания в областта на медицината, интересното е че в голямата си част се правят в американските университети по договори с големите фармацевтични компании, особено тези от Европа. Причината? Първо, по-евтино е от подобни в Европа, второ, наличие на критична маса изследователски потенциал, и трто, което вероятно е най-важно, пряк достъп до американския пазар с неговите откачени цени на лекарствените средства благодарение на поетапното утвърждаване на рзултат име от фералната администрация за храната и лекарствата.

 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  Нормално, къде да се правят, при тези стотици милиарди, които се дават за здраве, и това при положението, че все правят коя от коя "по-добри" здравни реформи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Поредното доказателство ,че в здравната система няма пари и от това страдат пациентите.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Срамота, да нямаме 280 000 евро за толкова необходим апарат, а да даваме милиони за зали и стадиони, които не се използват.

 53. 53 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#47] от "Denis Stoyanov": "А ти да не мислиш че тоя модел струва повече? Дори и Бугати Вейрон..."

  hamiltonf е провокатор.Фокусирай се върху темата, щото така не се знае докъде може да се стигне.

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":И понеже лекува деца (и не само), щото била медицинска техника, "струва" €280 000 евро?! Не, не струва, толкова, не струва и наполовина. Това, че си измислил нещо, което да помага на хората, и да го рекламираш, както се рекламират разни неща, хранителни добавки по ТВ, с които уж прохождаш до месец-два и т.н., това си е чиста търговия.
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Не се хабете, колега.
  Тукашната форумна агитка е съставена основно от истерични хуманитари, които нямат хабер от техника, а щом нещо е "за децата", то веднага са готови да хвърлят чужди пари с чували. "Информацията" си черпят основно от сайтове тип "бг мама", където една жена чула, че мъжа на друга имал приятел, който работел в щатска клиника, където имало нещо такова и правело чудеса.
  А щом всичко се основава на "експертното мнение" на "неправителствена организация", работата става съвсем ясна - някой страстно желае да прибере комисионна....
  Въобще не им идва на ум, че клипчето е "таргетирано" към американската армия, известна (освен всичко друго) с мнооого широките си пръсти. И защо не, като бюджета им годишно е 11 (единадесет) пъти по-голям от БВП на България.......

  Здравето нямало цена, айде бе.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":
  До коментар [#5] от "hamiltonf":
  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Приятелю, прав сте. За цената. Може да е 280 000 евро. Може и да не е. Ама не е в това въпросът. Въпросът е в това, че не сме тръгнали да го спазарим. Та да видим колко ще струва. Ето, аз съм пенсионер, нямам друга работа, предлагам безплатно своите услуги. Почти 40 години това ми беше работата - да се пазаря. Но не да купувам, а от другата страна, да продавам. Сигурно има някои нови номера, които не зная, ама едва ли младите са измислили нещо много умно. Та това предлагам - мен и още двама, трима като мен да ни пратят да спазарим десет ЛОКОМАТ-а. Гаранция Франция, че няма да платим повече от 2,8 млн. лв. И ще доблечем и един единадесети - за сметка на стандартната комисионна.

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един препатил":
  До коментар [#54] от "pag":

  Благодаря! Хора, които не са били в частния бизнес, не са изваждали собствеин средства, за да купуват активи, да се пазарят, за да постигнат най-добра цена, пестейки от личния си капитал, разсъждават на едро, ангро, пръскайки държавната, безкрайна пара...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 57. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "hamiltonf":

  Ще застана на твоята страна, макар да не съм напълно съгласен с теб. Кмета и останалите отново приказват за неща, които не са им съвсем ясни. Обаче за жалост на мен са ми ясни. Сестра ми има дете болно от много тежка форма на ДЦП. В чудо сме се видяли от безумните надценки, които си слагат българските търгаши на абсолютно всичко необходимо за подобно дете. Абсолютно съм убеден, че и с ЛОКОМАТа нещата стоят по същия начин. Това чудо на техниката е абсолютно наложително да бъде купено, не едно, а по едно във всеки от големите градове, но със сигурност цената му е зверски завишена. 280 000 евро...съдейки по всичко останало, с което сме се сблъсквали значи струва не повече от 140 000.

 58. 58 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  280 хил. евро??? Та това не са пари, това са жълти стотинки за родната политическа мафия бе! Те дават два по пъти по толкова за некви анализи и измервания на рисковете, стига да са на техните фирми! Десет и сто пъти по толкова дават на строителните си кръгове на 5 метра павет! Тия наглеци по половин милион за някакво смешно ИСО дават, дето не им и трябва, само да ицоцат де що бюджет имат!
  Знаете ли защо не им се дават за Локомат? Щото се купува легално и не могат да го пишат, че струва милион, а разликата да си натъпчат в бездънните гуши! Ако можеха, 100 щяха да купят. Изроди! Ще ми се да бях християнка, та да вярвах, че поне на оня свят ще се пържите там, където ви е мястото, плужеци долни, срам за човешкия род!

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#57] от "zle_platen_trol":

  По принцип, не коментирам нещо, за да търся подкрепа, просто изказвам лично мнение. Аз съм сигурно един от малкото, които не слагам кминуси, и много рядко поставям плюсове. Но, както и да е, благодаря все пак.
  Така и не разбраха доста хора, че никой не оспорва качеството на робота, а само цената. Отделно, в България, основния ми бизнес е в сферата на здравеопазването, така че, претендирам да имам някакво експертно мнение по доста въпроси в тази област.
  Съжалявам за детенцето, ако нещо ви трябва, с каквото мога ще помагам, пиши ми на лични.
  Шведите изтърваха е.аси и положението...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#46] от "gianni":

  Подозирам, че има доста софтуер в тази машина, иначе вече щеше да има китайска.
  Въобще това нещо е направено от западна фирма и вероятно по-голямата част от разходите не е за алуминий и стомана, а за патенти и за заплати на високовалифицирани специалисти и изследователи.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на elitsa71
  elitsa71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако влагахме толкова страст за да търсим сметка колко пари потънаха в КТБ или колко са комисионните за некачествено саниране или некачествено строителство на магистрали, нямаше да се налага да се събират пари за медицинска техника чрез дарителска кампания. Важният въпрос е защо държавата продължава да харчи пари за неефективно лечение в чужбина, а не инвестира в уреди, които ще помогнат на много повече хора и ще спестят средства. Факт е, че институциите нямат смислен отговор и мълчат или нагло лъжат.
  Ето една от най-модерните клиники за рехабилитация в Австрия. В нея има два локомата: https://www.klinik-judendorf.at/neurologische-orthopaedische-und-paediatrische-rehabilitation/therapien-mehr/lokomat/

 62. 62 Профил на Ваня Русева
  Ваня Русева
  Рейтинг: Разстроено

  ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ. С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА СЪМ ОТ ОКОЛО 18 Г.
  СПОРЕД НЗОК НЯМАМ ПРАВО НА ПОДДЪЖАЩО ЛЕЧЕНИЕ , КАСАТА НЕ ДОПЛАЩА ТЕЗИ ЗА СИМПТОМАТИКАТА.
  НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО БИ СТРУВАЛО ПРИЛАГАНЕТО НА АПАРАТА ?
  РАЗБРАХ, ЧЕ Е ЧАСТНА КЛИНИКА В ПЛЕВЕН СЛЕД ОКОЛО 15 ДНИ ЗАПОЧВА ПОЛЗВАНЕТО И ОТ ВЪЗРАСТНИ. НЕ СЪМ В ПЛЕВЕН, НЕ ЗНАЯ КОЯ Е КЛИНИКАТА .
  МОЛЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯ.
  ОТ 5 ГОДИНИ НЕ СЪМ ИЗЛИЗАЛА ОТ КЪЩИ, РИНГОВА КОЛИЧКА НЕ МОГА ДА ПОЛЗВАМ, ОТКАЗВАТ МИ АКУМУЛАТОРНА , НА КОЯТО ИМАМ ПРАВО - С КВАДРИ ПАРЕЗА СЪМ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK