1968 г.: Заплахата за социалистическия лагер и мерките на БКП

Според протоколите на Политбюро на ЦК на БКП

Леонид Брежнев и Тодор Живков

© "Изгубената България"

Леонид Брежнев и Тодор ЖивковАко се наложи, ние ще действаме с нашите армии. Това казва Тодор Живков пред ръководството на комунистическата партия на 29 март 1968 г. в София по повод събитията в Чехословакия. Войски на Варшавския договор - военната организация на социалистическите страни, влизат в Чехословакия на 20-21 август и смазват Пражката пролет.


Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии


Живков, който е оглавил партийната и държавната власт, разказва за срещата си с ръководителите на Съветския съюз Леонид Брежнев и Алексей Косигин по време на заседания на Политическия комитет на Варшавския договор. Според стенограмата от Пленума на ЦК на БКП, достъпна на сайта на Държавната агенция "Архиви", той продължава: "Изло­жих нашата тревога и необходимостта да се нaпpави всичко възможно, в това число да отидем и на риск, но да не позволим в Чехословакия да се развихри контрареволюция и да я загубим. Какво значи Чехословакия? Чехословакия е в центъра на социалистическия лагер, държава с голямо относително тегло в социалистическата система. Ние заявихме категорично пред др. Брежнев и др. Косигин, че трябва да бъдем готови да действуваме с нашите армии. Ние трябва да действуваме с риск за нашето дело. Събитията потвърдиха нашата оценка... Няма нужда да прилагаме сталинските методи от миналото, но ние трябва да приложим такива методи, че да внесем ред и в Чехословакия, и в Румъния, а след това да внесем ред и в Югославия."
"Нима социализмът не е демокрация? Какво е това либерализация на обществото..."


На същата сбирка на 29 март 1968 г. Станко Тодоров - член на Политбюро /тясното ръководство на БКП/, информира за срещата в Дрезден на 23 март, в която са участвали партийни ръководители от ГДР, Полша, Съветския съюз, Унгария, Чехословакия.


Срещата е продължила 11 часа. Беше решено да не се водят никакви протоколи и стенографски записи и да не присъствуват никакви сътрудници, а само членове на делегациите, казва Тодоров, който си е водил откъслечни бележки.


Според неговия разказ комунистическите водачи са притеснени от ставащото в Чехословакия и от заблудите на "чехословашките другари". Тодоров обобщава: "Бе изразена голямата загриженост за тревожното положение, пред което се намират Чехословашката комунистическа партия и делото на социализма в братска Чехословакия, че чехословашките другари очевидно не виждат нещата в тази светлина и очевидно подценяват голямата опасност, която ги грози."


Заплахата, както я е формулирал Валтер Улбрихт, ГДР, е "възможността империалистите да се възползуват от събитията в нашия лагер".


На срещата Александър Дубчек е помолен да разкаже какво става в Чехословакия. След въведение за това как неговата партия вече работи в нови условия – социалистическият строй е победил и няма антагонистични класи, той заявява, че интелигенцията трябва да взима по-голямо участие във формирането на политиката, говори за допусканите грешки от партийни ръководители, за младежта и как тя е особено чувствителна към грешките, за демократизъм и тайно гласуване при избори в партията. Дубчек, цитиран от Станко Тодоров, си давал сметка, че е възможно "вражески елементи, подтиквани от империалистическа пропаганда, да се възползват за свои цели".


Като съюзници в проява на истинска интернационална грижа, както отбелязва Тодоров, в дискусията на представителите на шестте компартии се стига до изводи като: "Чехословакия сега е звеното, където става схватката между силите на социализма и империализма. Империалистите няма да спрат, докато не получат истински урок."


Разказът на Станко Тодоров показва от какво са толкова притеснени комунистическите водачи. В Чехословакия всичко става под лозунга за демократизация, "но във всички нас възниква въпросът: нима социализмът не е демокрация? Какво е това либерализация на обществото, какво съдържание влагат чехословашките другари в това понятие?". И най-вече: "Ние виждаме опасност в хода на събитията, виждаме, че чехословашките другари се успокояват, докато в същото време някои обществени групи и лица започват да превръщат събитията в Чехословакия в контрареволюция."


Комунистическите водачи виждат приликата между ставащото в Чехословакия и преди това през 1956 година в Унгария и в Полша - враговете работят под маската за защита на свободата, демокрацията и културата. Под тази маска работят сега и чуждите централи, си напомнят те. И се стига до заключението: "Всъщност събитията в Чехословакия са израз на борбата, която се води между двете световни системи - капиталистическата и социалистическата."


Като други прегрешения, допускани от Прага, са посочени призивите за самостоятелна външна политика, за неутралитет. А във вътрешнополитически план: "Не е правилно под натиска на улицата да се сменят членове на правителството и други ръководители. Не може в една ленинска партия всеки да прави каквото си иска."


Гомулка /Полша/ обобщава на финала на срещата в Дрезден: Основният въпрос е съществува ли контрареволюция или възникват условия за контрареволюция.


Мерките, набелязани от Полибюро


Предвид изводите, направени на срещата в Дрезден, Политбюро на ЦК на БКП смята за необходимо:


1. Да се организира по-добро изучаване и наблюдение на събитията в Чехословашката социалистическа република по линия на Министерството на външните работи, БТА и други държавни и партийни канали.


2. Под непосредствения контрол на отделите "Пропа­ганда и агитация" и "Външна политика и международни връзки" на ЦК на БКП да се вземат мерки за правилно осветляване на нашата общественост чрез печата, радиото, телевизията и други средства за положението в Чехословашката социалисти­ческа република. На първо време информации да се изработват само от БТА и вестник "Работническо дело" и да се предо­ставят за ползуване от целия печат, радиото и телевизията.


...Засега да се избягва публикуването на полемични статии без специално съгласие на ЦК на нашата партия. На страниците на нашия печат да не се дава място на изказвания и статии, прояви, които имат десен или контрареволюционен характер.


3. Министерството на външните работи и други държавни органи да обърнат по-голямо внимание върху дей­ността на чехословашкото посолство, на пребиваващите в нашата страна чехословашки граждани за спазване на дружеските взаимоотношения..., за избягване на нежелателни за България информации по събитията в Чехословакия.


4. Възлага на Секретариата на ЦК и на съответните правителствени органи да обмислят и предложат на Политбюро допълнителни мерки за подобряване работата на партията с интелигенцията, младежта и по-специално студен­тите; за преподаването във висшите учебни заведения и работата с преподавателския състав в тях; за връзките на нашата страна с Чехословакия и някои други социалистически страни; по въпросите на икономическата и научно-техническата пропаганда и др .


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  но във всички нас възниква въпросът: нима социализмът не е демокрация? Какво е това либерализация на обществото,
  =======
  Всичко е демокрация , но при либерализма , тя е неконтролируема....
  А за десерт в менюто има секуларизъм !

  Bukalemun
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Липсва едно "т",сори.

 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#1] от "eti mehter":


  А за десерт в менюто има секуларизъм !
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  ???
  И не си грабнал пушката да се биеш на страната на ДАЕШ в Сирия?

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  но във всички нас възниква въпросът: нима социализмът не е демокрация? Какво е това либерализация на обществото, =======Всичко е демокрация , но при либерализма , тя е неконтролируема....А за десерт в менюто има секуларизъм !
  —цитат от коментар 1 на eti mehter


  Ети, какви са тзи глупости,които си написал рано сутрин? Първо изтрезней, после драскай...

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  секуларизъм не значи атеизъм , може би това те подвежда

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ех, какви "мъдри" ръководители е имала и продължава да има нашата мила татковина.... Дават всичко от себе си да сме най-мизерната и бедна страна в Европа... Сегашният министър-председател е достоен наследник тогавашното политбюро.

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  При Исляма правилото "Който не е с нас е против нас" е по-силно даже отколкото при Болшевиките!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Весело

  11 часа "затягане на гайките", продължило за нас още 22 години, докато се скъсат от презавиване...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#8] от "lone wolf":

  летата прекарвах сред турци , попа и ходжата редовно бяха в къщата на дядо ми и най сериозния проблем беше как да ги натоваря в колата след 3 часа "беседи" . може и да си прав , ама аз не познавам този ислям

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии

  ---------

  Силен !
  Така се действа.

  Не случайно Тодор Живков е построил половин България.
  Цялата индустрия която още крета е правено по Бай Тошово време - химия, цимент, машностроене, енеретика ....
  Електрониката я съсипаха , Балканкар - съсипано, .... и т.н.

 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии---------Силен !Така се действа.Не случайно Тодор Живков е построил половин България.Цялата индустрия която още крета е правено по Бай Тошово време - химия, цимент, машностроене, енеретика .... Електрониката я съсипаха , Балканкар - съсипано, .... и т.н.
  —цитат от коментар 11 на WWW


  Хо-хо-хо, благодарение на вашите строежи, сега сме най-бедната страна в Европа...

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Колко много марксист - ленинци , лелеящи да демокрацията , която СВОБОДНИТЕ хора в Чехословакия са се "мъчели" да отнемат ! Как не беше тогава Корнелия Нинова да "защити " правото на "социалистическа " демокрация за всички хора , най-вече за нашите ! А четейки останалите коментари , виждам колко дълъг път са извървели обикновените комунисти - станали СЕКУЛАРИСТИ , правейки нАучен разбор на СЕКУЛАРИЗМА ! Поразително как се е развила нацията от "свободни " хора по времето на "развития социализъм "! И какви "изискани думи използва !!!!Аз пък н" еам думи !
  И всички тези приказки само защото едни хора са ИСКАЛИ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ !!!!

 14. 14 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не трябва да се забравя защо Съветите са взели под контрол Източна Европа след Втората Световна Война.

  По време на войната Германия ползва ресурса на Източна Европа за геноцид над населението на СССР.
  Хитлер издава заповед на обединената европейска армия която той повежда на Изток да се избива местното население - което е военно престъпление.
  За избиването на населението на СССР се ползва и оръжието което произвежда Чехословакия - една от страните с най-силна индустрия в Европа. Шкода произвежда танкове, които отиват на Източния фронт и избиват милиони руснаци.

  А чехите си пият бира след работно време и си хапват вурсчета !

  Чехите не дават и един изстрел когато Англия и Франция дават Чехословакия на Хитлер. Седят и покорно слугуват на немците.
  ЗАтова и Англииския елит се договаря с Хитлер и нацистите да му даде Чехословакия - за има Хитлер повече ресурс да воюва на Изток.

  Това налага Чехия да бъде държана под контрол от Съветите.
  И с пълно право !

  Тънко минаха чехите след втората световна война !
  С минимално наказание, излязоха сухи от водата.

  Няма за какво да се оплакват - с техните танкове Шкода са избити милиони, докатао те си пият биричката в Прага и си ходят кротко на работа. Сигурно и събота и неделя са работели за да правят повече оръжие за Хитлер.

 15. 15 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Доброто е, че се срина хитлеризма,
  лошото е , че още оцелява сталинизма !!!
  Втората Световна продължава...
  Колкото до чехите и не само те ,а общо католиците
  не бръснат масквичите и за сливи...

  Правото на глупост и наглост е една от гаранциите за демокрация и свободно развитие на личността.
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Кадилак кабриолет, мод. 1953 г.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Не си спомням кой го беше казал,че отричащите Бог са най-върлите вярващи в него!

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#16] от "man_un":

  Елдорадо 1956

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не трябва да се забравя защо Съветите са взели под контрол Източна Европа след Втората Световна Война.По време на войната Германия ползва ресурса на Източна Европа за геноцид над населението на СССР. Хитлер издава заповед на обединената европейска армия която той повежда на Изток да се избива местното население - което е военно престъпление.За избиването на населението на СССР се ползва и оръжието което произвежда Чехословакия - една от страните с най-силна индустрия в Европа. Шкода произвежда танкове, които отиват на Източния фронт и избиват милиони руснаци. А чехите си пият бира след работно време и си хапват вурсчета !Чехите не дават и един изстрел когато Англия и Франция дават Чехословакия на Хитлер. Седят и покорно слугуват на немците.ЗАтова и Англииския елит се договаря с Хитлер и нацистите да му даде Чехословакия - за има Хитлер повече ресурс да воюва на Изток.Това налага Чехия да бъде държана под контрол от Съветите.И с пълно право !Тънко минаха чехите след втората световна война !С минимално наказание, излязоха сухи от водата.Няма за какво да се оплакват - с техните танкове Шкода са избити милиони, докатао те си пият биричката в Прага и си ходят кротко на работа. Сигурно и събота и неделя са работели за да правят повече оръжие за Хитлер.
  —цитат от коментар 14 на WWW


  А, след войната, Матушката ти кои ресурси ползваше? Кремьовските орки съсипаха Източна Европа...

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  "Не е правилно под натиска на улицата да се сменят членове на правителството и други ръководители. Не може в една ленинска партия всеки да прави каквото си иска."

  Преведено на нормален език:
  –Не може под натиска на улицата всеки да ни окачва по клоните на дърветата, както някои "другари" увиснаха в Унгария 1956!

  (Тук безкръвните промени в Източна Европа постъпиха престъпно наивно!!!
  Можеше без бесене ръководния кадър на Партиите -ръководителки заслужено да навлязат в затворите под строй!)
  Страх, страх, страх!
  :-)

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":
  Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии
  ---------
  Силен !
  Така се действа.
  ––––––––––––––––––––––
  Как можеш да наречеш "силен" държавник, който вади армията срещу собствения си народ? Или ходи да окупира и тероризира "братски" народи?
  И при това - толкова рано сутрин???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Весело

  До коментар [#14] от "WWW":
  Не си казал колко са избитите с автомат "Калашников"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":

  Амчи и България е правила същото, даже не е била окупирана а се е присъединила към Хитлеристката коалиция. А чехите са имали съпротивително движение при това по-мощно от Българското такова. Чувал ли си за Палача от Прага?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":
  . Шкода произвежда танкове, които отиват на Източния фронт и избиват милиони руснаци.

  Наскоро научихме за милионите руснаци, използвани от "бащата на цялото прогресивно човечество" за разминиране на минните полета! Без оръжие, ей тъй, ходейки към осигурената смърт.
  Другата "блестяща"идея, която Й В Сталин е имал Е:
  Танковете произведени в СССР да измият веригите си в Сена, Елба, Дунав и на брега на Атлантика, но "съюзникът" му го изпревари с дни! Ей това изпреварване лиши французи, испанци, швейцарци, италианци от сладкия вкус на "социализЪма с най-нечовешко лице"! Ние го "стрОихме и го живЕхме" тоА социализъм, за който така горко плачеш! Черния Петър се падна на Източна Европа!!!

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  секуларизъм" е част от развитието на цивилизацията
  ======
  Секуларизма, комунизма, атеизма и анархизма ....са четирите главни фактора за упадъка на така нареченото съвременно модерно общество.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Атеизма по принцип не е вреден.....
  В политизирания атеизъм (секуларизма)......е проблема.

  Bukalemun
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":

  Много по-рано от Ренесанса....още от древните Гръцки и Римски мислители !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Учудваме подтичването на Тодор Живков като пърле пред майка си с предложения за интервенция в Чехословакия, Румъния че дори и Югославия. Нашият е бил луд за връзване. Нашата индустрия е буквално изпросена от СССР и без закрилата и пазара на СССР се срива за кратък период. Ромските банди доразкъсаха трупа на подарената ни индустрия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на block
  block
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии---------Силен !Така се действа.Не случайно Тодор Живков е построил половин България.Цялата индустрия която още крета е правено по Бай Тошово време - химия, цимент, машностроене, енеретика .... Електрониката я съсипаха , Балканкар - съсипано, .... и т.н.
  —цитат от коментар 11 на WWW


  абсолютен гнусен боклук е правешкия цървул... за феновете му не знам какво да кажа

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "anlazar":секуларизъм" е част от развитието на цивилизацията======Секуларизма, комунизма, атеизма и анархизма ....са четирите главни фактора за упадъка на така нареченото съвременно модерно общество.
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Ети, спри с глупостите, че ставаш за смях на гаргите...

 31. 31 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  трябва да е бил кръгъл идиот :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Атанас Семерджиев е виновен за изпращане на български войски в Прага.Той затова запали и Партийния дом , за да залиì следите.А те искат паметник да му вдигат във Велинград.Проклети кхмери !

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#30] от "bez_ime2":

  Хо хо.....личи си кой става за смях.....
  Ежедневието.....го доказва безапелационно.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  добре обърках се малко. атеистите не отричат бог. те не вярват че съществува.
  религиозните отричат всички други конкурентни богове, така че наистина отричащите богове са религиозни хора :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ""Под непосредствения контрол на отделите "Пропа­ганда и агитация" и "Външна политика и международни връзки" на ЦК на БКП да се вземат мерки за правилно осветляване на нашата общественост чрез печата, радиото, телевизията и други средства...""

  Непосредствен контрол на отделите Пропаганда и агитация??
  Този "светъл" пример е на въоръжение и днес от съветските, опс, от руските другари в милата ни родина. Да ни осветляват, за тезисите на "правилната дясна политика".
  Старата любов, ръжда не хваща, както се казва.
  "и други средства"... Колко прозорливи са били по онова време от ЦК на БКП знаели са още тогава, че злите империалисти - експлоататори ще открият другите средства.
  Е, БКП не построиха комунизъма в България, но за сметка на това ни натикаха в блатото на пост_тоталитарната смрад.

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Някъде през 80-те години на миналия век бяха върнати в България всички български студенти, следващи в Полша и Унгария. Властите се страхуваха от вредното влияние на движенията за демократизация на обществото, както и по-либералните икономически отношения в тези държави. В Полша и Унгария имаше частна собственост и частни фирми, макар и малки. Те можеха да наемат и работници.
  Който е ходил през 70-80-те години на миналия век в Щехословакия, Полша, Унгария и ГДР не може да не е забелязал много повечето и по-качествени стоки в техните махгазини. При тях нещата и тогава вървяха по-добре: инфраструктура, транспорт, организация на производството.
  Така, че нашето изоставане не е от вчера.
  След 1990 г. тези страни дръпнаха напред и на практика скъсиха дистанцията с развитите държави.
  А ние и тогава и сега сме си все на опашката.

 37. 37 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Искайки да борят "империализЪма" /на парвешко цървулски диалект/,се кипрят в империалистическо возило.Няма какво да се коментира,че са боклуци от най-чиста проба.Прости,алчни и лицемерни.Лошото е,че все още има "вдлъбнати",които милеят за управлението на неграмотната бандитска измет,взела властта с помощта на изрода Джугашвили.
  Докога?!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":

  Да бе...! Голямата ни соц индустрия, построена с допотопни съветски технологии. Голямото ни соц производство, на фона на празните магазини и лъскавите Корекоми...! Да не говорим, за режима на тока и хроничния дефицит на елементарни неща и други подобни благини...!
  Свършване нямахте, простите милиционери...!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Съвременото модерно общество е в упадък само за тея дето не го разбират.
  Едно явление е наистина в упадък, ако има нещо по модерно и съвременно от него.
  Тези неща дето ги изброяваш не са за в един кюп, не са еднакво лоши, някои изобщо не са лоши.
  Та твърдението ти е аналогично с това за "гнилия запад" дето всели момент ще се разпадне. То и сега под различни форми намира място в руските и турските медии.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#29] от "blockblock":

  Ти не си ли чувал, за университета на Тодор Живков...?!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Весело

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Ети, бягай да гласуваш, че без теб ердо ще падне.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":Ети, бягай да гласуваш, че без теб ердо ще падне.
  —цитат от коментар 41 на zz_s


  Той вече е гласувал няколко пъти...

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети а ти задаваш ли си въпроса какво е религия? Та значи ако махнем всичкото бла-бла за някакви свръхмощни и силни същества като богове, ангели и прочее, излиза че религията е базова етична система. Обяснява и казва кое е добро и кое е лошо, и как трябва да живее човек за да бъде добър. Дава ти отправна точка за изграждане на някаква правна рамка в някакво общество. Добре, след като обществата през годините се променят и еволюират, не можеш да си останеш със същата правна рамка. Наистина религиите са изиграли огромна роля в общественото развитие, и много от съвременните етични норми възприети по света имат корени в различните вероизповедания, но да прилагаме право изградено на религиозни догми от преди 2000 и повече години е все едно да се отречем от съвременните микропроцесорни компютри заради по-старите лампови такива.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":Не си спомням кой го беше казал,че отричащите Бог са най-върлите вярващи в него!
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Е, те затова агностиците се сърдят, като ги бъркат с атеисти.

 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  "Не е правилно под натиска на улицата да се сменят членове на правителството и други ръководители. Не може в една ленинска партия всеки да прави каквото си иска."Преведено на нормален език:–Не може под натиска на улицата всеки да ни окачва по клоните на дърветата, както някои "другари" увиснаха в Унгария 1956!(Тук безкръвните промени в Източна Европа постъпиха престъпно наивно!!!Можеше без бесене ръководния кадър на Партиите -ръководителки заслужено да навлязат в затворите под строй!)Страх, страх, страх!:-)
  —цитат от коментар 20 на Alexander97


  Е, в интерес на истината, за разлика от 56-та, тук нито чехите са бесели, нито Брежнев след това. Дубчек си е живял на свобода и дори е работел началник, макар и на доста по-ниски нива. Затова и след нежните революции беше по-нежно отношението. То не че за старците в тогавашните политбюра, ако ги бяха вкарали в затвора, щеше да има особена разлика дали са в болницата като затворници или като свободни старци.

 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#11] от "WWW":Тодор Живков: Трябва да сме готови да действаме с нашите армии---------Силен !Така се действа.––––––––––––––––––––––Как можеш да наречеш "силен" държавник, който вади армията срещу собствения си народ? Или ходи да окупира и тероризира "братски" народи?И при това - толкова рано сутрин???
  —цитат от коментар 21 на Депутат 241


  Срещу собствения?

 47. 47 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#17] от "deaf":добре обърках се малко. атеистите не отричат бог. те не вярват че съществува. религиозните отричат всички други конкурентни богове, така че наистина отричащите богове са религиозни хора :)
  —цитат от коментар 34 на ckh41566335


  Пак си се объркал, атеистите вярват, че не съществува. Агностиците са тия, които не вярват на нищо просто така и искат аргументи.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#41] от "zz_s":

  +
  Аз отворих дюккяна....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#39] от "zz_s":

  След падането на берлинската стена.... вървите по надолнище.....от мен го знай !-

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Битката в Чехословакия не беше само битка за демокрация. Тя беше битка между азиатския клиентелизъм (ака "комунистиескита партия") и западния либерализъм. А промитите в Москва мозъци от ГДР, Полша, Унгария и най-вече България са само субпродукт на болшевизъма.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Снимката кърти...
  Як Кадилак са имаха другарите

 52. 52 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "vxa15365434": Битка било.Подведоха клетите чехи, като предварително знаеха, че няма и пръста си да мръднат, за да ги използват после за пропагандни цели.Същото като в Гърция през 70-те само че с обратен знак.

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  "Няма нужда да прилагаме сталинските методи от миналото, но ние трябва да приложим такива методи, че да внесем ред и в Чехословакия, и в Румъния, а след това да внесем ред и в Югославия."

  Това е много любопитно изказване на Живков. Не знам как си е представял че ще въвежда ред в Югословия след като дори Сталин не е посмял да посегне на Тито защото въоръженото нахлуване при всички случаи означава въоръжен конфликт с Югоармията, а не сблъсъци с въоръжена опозиция както в Унгария. А погледнато от дистанцията на времето факта че Югославия и Румъния не застрашават соц. лагера то ако Чехословакия беше остовена да провежда политика различна от тази на Москва едва ли би го застрашила. Такива като Тодор Живков са се страхували за властта си и че ако паднат от нея може да им бъде търсена отговорност за участие в престъпления!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Пак си се объркал, атеистите вярват, че не съществува. Агностиците са тия, които не вярват на нищо просто така и искат аргументи.
  —цитат от коментар 47 на usero

  Агностиците казват че светът е непознаваем.

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Любопитно

  До коментар [#39] от "zz_s":След падането на берлинската стена.... вървите по надолнище.....от мен го знай !-
  —цитат от коментар 49 на eti mehter


  Уау! Ефенди..тук яко пресоли манджата. За социализЪма ли тъгуваш...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  секи 4ти км

  По принцип чисто научен и атеистичен:

  Ако отричаш едно нещо, логично следва:
  по-рано и първо да го приемеш.

  С подозрение :) Дали съществува.


  До коментар [#17] от "deaf":
  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Не си спомням кой го беше казал,че отричащите Бог са най-върлите вярващи в него!

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Х 0000 2018

  Това за добра етика, добре.
  За правна рамка без разсъдък - не е.

  Защо с лека ръка изфърли от религиите Вяра, Бог и Природа или Природа, Вяра и Бог...
  както предпочиташ.

  О, неразумни!

  До коментар [#43] от "tsyrvulan":
  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети а ти задаваш ли си въпроса какво е религия? Та значи ако махнем всичкото бла-бла за някакви свръхмощни и силни същества като богове, ангели и прочее,
  излиза че религията е базова етична система.

  Обяснява и казва кое е добро и кое е лошо, и как трябва да живее човек за да бъде добър. Дава ти отправна точка за изграждане на някаква правна рамка в някакво общество. Добре, след като обществата през годините се променят и еволюират, не можеш да си останеш със същата правна рамка"

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Трябва да се помни и да се извлекат уроци , за да бъде следващия социализъм по-добър и по-продължителен , защото е неизбежен - въпрос на време е да се повтори на по-високо еволюционно ниво :-) историята няма заден ход и друго бъдеще няма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#47] от "usero":

  не е същото, атеизма да е религия е все едно плешив да цвят на косата :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#47] от "usero":

  ти сигурно вярваш че слънцето пак ще изгрее утре, но не обяваваш това за своя Вяра

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  Ма си имам аргументи, не казвам, повярвай ми и ще видиш, че е вярно.

 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Като чета мерките на Политбюро само по повод чешките събития, си представям в общ план каква хибридна война е водила Партията с народа си. Но и сега имам чувството, че новите бекапета продължават по същия модел да контролират общественото мнение.

 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Какъв е този мръсен империалистически Кадилак на снимката?

 64. 64 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#32] от "Cara Mia":
  Военен министър през 1968 год. е армейски- генерал Добро Джуров.

 65. 65 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А генерал Атанас Семерджиев по това време е началник-щаб на Българската армия.

 66. 66 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Дневник, благодаря ви за чудесната статия! Тъкмо пиша академична статия за ролята на Народна Република България и БКП по време на Пражката пролет и тази статия ми беше много полезна! Между другото, искам да добавя, че ДС са пуснали пипалата си и в Чехословакия и постоянно са събирали доноси и доклади за чехословашкото общество и кой какво е казал на разни събирания и вечеринки, вкл. реплики на чаша бира изречени от синове и дъщери на чехословашки партийни и правителствени кадри. Толкова престаравяне и лакайство, само и само за да се харесат на кремълските колхозници. Повръща ми се като чета.
  Жалко, че и сред читателите на Дневеник има промити болшевишки мозъци, които се опитват да оправдаят съветската агресия и БКП лакеите им.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 67. 67 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":

  +++! Верно имаше го всичко това. Но пък край циментовите заводи, покривите на къщите бяха "циментирани"... Голямата химия беше във въздуха повече отколкото на изхода на заводите. Електрониката беше копие (пиратско!), а на електрокарите се смееше дори Фидел Кастро! Енергетиката беше голяма, но когато станеше късо в София, изгаряха бушоните в Плевен... За "дискотеката" да не говорим.
  Партията държеше хората да са бедни и зависими, а СССР имаше стратегия да държи целия соц лагер беден, за да го манипулира по-лесно. Чехословакия и Полша не направиха социализъм 100% съветски и бяха винаги трън в руските очи. Помня полските картофи, нашенски нямаше... В началото всеки наш министър имаше руски "съветник", за да не стане някой опундляк! След като изградиха солидна руска "пета колона", от съветниците вече нямаше нужда.

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Тези които не са живели по "онова" време не знаят и не си представят нещата, как вървим под строй и никой не смее да кръшне настрани.

 69. 69 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":

  И на кого според теб чехите са били длъжни да дават истрели срещу Райха.Щото аз мисля,че на никого.Чехословакия е била част от Австроунганската империя и чехите и словаците са се ползвали със всички права и привилегии на поданици на една от най-добрите за живот държави в Европа и света и изобщо не са полагали усилия да се отделят.Та след поражението в Първата световна война,за избухването на която невинни няма,но Австро Унгарската империя има най-малка вина,Австро Унгарската империя е разделена,но няма кой-знае какъв проблем,защото е разделена като Рокфелеровата Стандарт ойл,и остава без правоприемник и не дължи репарации.Чехословакия самостоятелно се спавя със осигуряването на свобода и благосъстояние на гражданите си не по-зле от Австро Унгарската империя преди и Австрия в този момент.Англия и Франция отговарят на анексирането на Чехоеловакия с ъс "странната война",изразяваща се във формално обявяване от страна на Франция и Великобритания на война и бездействието на приблизително 110 френски и британски дивизии на срещу 23-те германски дивизии.Та на никого не са били длъжни,Не виждам причина Чехословакия да е трябвало да предпочете да воюва със всички последсвия- човешки жертви и материални щети и по тежък и с повече жертви и страдания режим на окупация,вместо да приме Чехия да бъде протекторат и Словакия независима държава,Чехословакия дава 370 000 убити от които 335 000 цивилни,около половината евреи и повечето косвени жертви в боевета на територията на Чехословакия при "освобождението",т.е абсолютно неизбежни и при двата варианта,което според мен е бил възможният минимум,

 70. 70 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Х 0000 2018Това за добра етика, добре.За правна рамка без разсъдък - не е.Защо с лека ръка изфърли от религиите Вяра, Бог и Природа или Природа, Вяра и Бог...както предпочиташ.О, неразумни!До коментар [#43] от "tsyrvulan":До коментар [#25] от "eti mehter":Ети а ти задаваш ли си въпроса какво е религия? Та значи ако махнем всичкото бла-бла за някакви свръхмощни и силни същества като богове, ангели и прочее, излиза че религията е базова етична система. Обяснява и казва кое е добро и кое е лошо, и как трябва да живее човек за да бъде добър. Дава ти отправна точка за изграждане на някаква правна рамка в някакво общество. Добре, след като обществата през годините се променят и еволюират, не можеш да си останеш със същата правна рамка"
  —цитат от коментар 57 на dnevnikar


  Изобщо не си в час.Религията е била това само през Ранното средновековие в Западна и Централна Европа ,известно още като с основание като Тъмни векове,после става инструмент хора да умират и убиват без утилитарна ,т,е по идиотска причина.Т.е не е довела до нищо полезно и е била най-идиотското нещо.През 20 век е сменена с малоумен национализъм и идеологии ,което не е по-различно,които също еднозначно са довели до много жертви ,страдания,материални щети и понижено качество на живота.А и е доста спорно,доколко има абсолютно и универсално добро и зло и ако има какво е то.И ако допуснем,че има то за абсолютно и универсално добро не се сещам за пример,но религиите и идеологиите ,поне досега съществувалите,може да се приемат за пример за абсолютно и универсално зло.

 71. 71 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#69] от "slonsco":

  Винаги съм харесвал твойте "исторически" коментари, с този надмина себе си:) Малцина тук са способни да разсъждават не като българи от свойта гледна точка, а...като прагматични чехи/чехословаци (например), като в този ти коментар:)

  Преди години разбрах че и до ден днешен по грамотните австрийци считат Ярослав Хашек за "свой" писател класик. И Дворжак и Сметана за "свои" композитори.

  ....OF
 72. 72 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Отивайки да уча в Чехословакия през лятото на 1989, българският генерален консул в Братислава ме привика на разговор - някъде октомври беше, да ми каже, да съм следял кой от колегите ми какви възгледи за живота имал и да съм бил споделял с консулството. Лошо ми беше станало. Бях се измъкнал, че не разбирам много езика, че си имам много грижи с ученето и че нямам близки приятели, на което той ми отговори, че имало време, щял съм да се окопитя. Добре че около месец по-късно всичко приключи - не знам до кога можех да лавирам и да се извинявам. Не ща и да помислям какво са донасяли по-старите ми колеги и на кого. Още на 1.XI.1989 бяхме на комсомолска конференция на българските студентски организации от ГДР, Чехословакия, Полша и Унгария в Ерфурт. Набиваха ни канчетата как трябвало да сме бдителни и да не се поддаваме на провокации.

  E PLVRIBVS VNVM
 73. 73 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Това така за илюстрация ви го разказвам.

  E PLVRIBVS VNVM
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Весело

  А чехите си пият бира след работно време и си хапват вурсчета .....
  Това налага Чехия да бъде държана под контрол от Съветите.
  И с пълно право !.
  —цитат от коментар 14 на WWW


  Абе къде се намират тези?
  Я ги виж ти ти!
  Ще си хапват вурсчета и ще си пият бира!
  Я веднага под контрол!

  п.п. Е няма що!
  Логиката ти изби рибата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK