Докладът на учени от УНСС със съвети за реформа в МВР бил тайна

Докладът на учени от УНСС със съвети за реформа в МВР бил тайна

© Юлия ЛазароваДокладът на група учени от УНСС, който анализира системата на управление в МВР, е тайна. Това се разбира от отговор на вътрешното ведомство след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


Преди време стана известно какви съвети за реформа срещу 33 хиляди лева дадоха на ведомството учените от университета за стопанство. "Дневник" поиска целия доклад на колектива, анализирал полицията. Той обаче се оказа служебна информация и без значение за обществения интерес, поради което е отказан достъп до съдържанието му. Вътрешното министерство пояснява, че в закона има двугодишен срок, след който министърът може да разреши достъп до тази служебна информация, но той все още не е изтекъл.


"Информацията е свързана с оперативната подготовка на актовете на МВР и няма самостоятелно значение (мнения и препоръки, изготвени от или за органа, становища и консултации)", се казва в отговора на вътрешното министерство. Допълва се, че доколкото докладът съдържал препоръки за усъвършенстване на програмното бюджетно управление на МВР, за вътрешното престуктуриране на ведомството, както и за въвеждане на управленски информационни системи за подобряване на координацията и контрола на управление, това щяло да се изпълнява с актове на министъра. А по много от процедурите по издаване на тези актове се очаквало провеждане на обществено обсъждане, което се явявало публично достъпен начин за запознаване със съдържанието на подготвяните промени.
Запознаването обаче ще става постфактум и след като докладът не е известен, няма да е възможно проследяването дали за всяка препоръка ще бъде издаден акт на министъра и ще бъде подготвяна промяна.


Докладът трябва да стане основа за изискванията към външен анализатор, който да предложи как да бъде реформирано МВР. От сайта на ведомството се вижда, че все още не е обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да направи функционален и структурен анализ на полицията.


През декември 2017 г. се разбра, че тихомълком управляващите зачеркнаха административната реформа в МВР. Те премахнаха в Закона за МВР създаването на държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Идеята беше чрез него вътрешното ведомство да се разтовари от неприсъщи му административни дейности - издаване на лични документи, регистрация на превозни средства и други, и да съсредоточи усилията си в борбата с престъпността. То бе една от малкото реформи, които останаха от втория кабинет на Борисов.
В началото на мандата на третия му кабинет Валентин Радев заяви, че ще прави реформа в системата на МВР, след като бъде изготвен цялостен функционален анализ.


Миналата година синдикатите протестираха на всеки празник на полицията. Исканията им бяха три - увеличение на заплатите с 20%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на изцяло нов закон с участие на служителите на МВР.


След като те заплашиха и излязоха на протест в деня на официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз, премиерът Бойко Борисов се срещна със синдикалистите и им обеща 100 млн. лв. за увеличение на заплатите от март. Те обявиха, че временно преустановяват протестите.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Това което е скрито от доклада, МВР го показват в ежедневието.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Какъв акъл могат да дадат учЕни от УНСС , когато те са в 90% от случаите , начело с ректора - ЧЕНГЕТА ОТ СТАРАТА ГВАРДИЯ

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Бях решил да не пиша името на въпросната КОМПЕТЕНТНА ПЕРИСОНА , но тъй като не обичав да се говори с "някой ми каза ", " говори се " , "създава се усещане за " - имим предвид професор ? СТАТИ СТАТЕВ видно ченге на почти всички управления от ПЪРВО ДО ШЕСТО ВКЛЮЧИТЕЛНО ! АКО БЯХА ПОВЕЧЕ НА ДРАГО СЪРЦЕ БИ РАБОТИЛ И В ТЯХ "НА ПОЛЗУ РОДА "!

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 873 Весело

  Учени от УНСС = Оксиморон на века

 5. 5 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  Засекретили го? Е, сигурно защото почва с препоръка да бъде реформирано името на вътрешния министър.

 6. 6 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Естествено че ще е тайна.
  Саимият факт, че дори УНСС се явява експертна организация за МВР би следвало да е тайа "строго секретно от осбена важност", тъй като недвусмислено показва способностите на министврството.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  И "учени от УНСС", и "реформа в МВР" звучи еднакво безнадеждно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Кога в УНСС се е създавала наука, за да има учени? Виж, бизнес и бизнесмени има в изобилие.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И "учени от УНСС", и "реформа в МВР" звучи еднакво безнадеждно...
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Но е по-малкото зло от "Магнаурската школа на ДАНС" - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

  Срещу агент Стойновски стоят такива велики преподаватели като Стоян Денчев и Митьо Гестапото. Учениците им - още по-велики: Маргарита Попова, Цветлин Йовчев, Писанчев, Орхан Исмаилов...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  УНСС съветва МВР. Това звучи като лош виц :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Думите "учени" и "УНСС" в едно изречение ме разсмиват.

 13. 13 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каквито са уèните от УНСС, такава ни е и полицията, пардон - милицията!!!Нищо!Едно голямо и никакво нищо.И вместо да пречат, по-добре да ги няма!!!

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Фирми анализират МВР - докъде я докарахме...

 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  УНСС е комунистически змиярник и убежище на всякакви некадърници, доносници и милиционери, които нямат нищо общо с икономика или наука.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Весело

  УНСС съветва МВР. Това звучи като лош виц :)
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  И що?! Ми те в МВР-то са си "бизнесмен, до бизнесмен"! За туй и УНСС-то им "дават" акъл, за бизнеса им! ;)
  До коментар [#11] от "penetrating":

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Вътрешното министерство пояснява, че в закона има двугодишен срок, след който министърът може да разреши достъп до тази служебна информация, но той все още не е изтекъл.
  —цитат от коментар 0 на автора


  От това става ясно колко са компетентни. Срока в Закона за защита на класифицираната информация за информация служебна тайна наистина беше 2 години, но до 2007 или 2008г., след което беше променен на 6 месеца. Калинките ще съсипят България.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Весело

  Тази бурлеска може да свърши само по един единствен начин. Масова епидемия от инсулти, инфаркти, автокатастрофи, удавяния във ваната и направо откровени разстрели.
  И това ще бъде Happy END!
  Щото може да има и нещастен изход...
  Каква драма изживяват дребните некадърници от най-долните етажи на бившите служби. Природно ограничени и недопускани до сериозна работа попради явна негодност. Сега се изживяват като бунтовни реформатори, водачи на милиционерския пролетариат.
  УчЕнИ!:)
  Милиционеро - плебс!
  :)
  !

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Явно целта е била наши хора да вземат едни пари и да напишат каквото иска министъра. Пълен бисер щом се крие. И кое точно е секретното в бюджетното планиране на една публична организация?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Е те за това трябва ЛУСТРАЦИЯ.
  От къде на къде дърти ДС доносници и ченгета ще смучат от бюджета тоест от нашите данъци.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Основните учЕни в УНСС са Пламен Олигархски и Гумен Речев! От такива учЕни, толкова! Ако разсекрегят този "доклад", трябва да жо публикуват в Стършел!

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#4] от "john_3volta":

  Учени от УНСС = Оксиморон на века
  —цитат от коментар 4 на john_3volta


  Моля малко по-сериозно!

  „Давам думата на г-н Бойко Борисов, министър-председател на република България, който е и наш академичен колега като доктор по психология и бивш ръководител на катедра в Академията на МВР.“

  Така ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев представи премиера Бойко Борисов преди лекцията му, изнесена в понеделник (20 ноември 2017 г.).

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Весело

  До коментар [#16] от "batzdravo":

  Прав сте! Сега се сещам за агента "Трактор" , доцент в УНСС и виден "бизнесмен" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":
  Този доклад е голяма глупост. Ако МВР, представлявано от министъра - експерт по взривове, не е компетентно да се саморефофмира, то не би могло и да избере кой да му напише доклад за реформиране, нито ще знае и ще е в състояние да избере между нея колко концепции за реформа представена от фирми.
  Експерт по оптимизация и управление на ресурси за охрана и сигурност трябва да е главния секретар и заместник министрите. А в МВР са наблъскани безопасност, услуги и номерата, на които не им е там мястото.


 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ГОЛЯМ КЕФ Е ДА РАЗДАВАШ МАНГИЗИ НА ТЪМНО...

 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  За да не се обиди, че не сме го споменали, припомням и Димитър Тадаръков, шеф на катедра “Икономика на туризма”. Пре-не-чистоплътна личност, завладял много бълг. дружества чрез "Булгарлизинг" в началото на прехода; извършил куп финансови нарушения като директор на фонд "Земеделие"... постоянно самоафиширащ се като първа дружка на Доган.
  В УНСС Цветанов завършва някаква тримесечна следдипломна квалификация по право с личното разрешение на ректора Миркович.
  Та тези "учени" ще възпитават и обучават студенти... :(

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Те и докладите за Белене са тайна. И изобщо , всичко което не харесва на властта е тайна.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bramasole":

  Почтенността в науката е необходимо условие. УНСС изглежда по линията на естествения подбор (познато по утвърдения народен модел за краставите магарета) е оперирано от почтеност.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Весело

  А какъв е грифът? Строго секретно, секретно, за служебно ползване, или "тайна, майна"? Или и това е тайна?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Тайна е схемата, по която се точат пари, иначе доклада вероятно е компилация от клишета и известни на всички истини и необходимости...

 31. 31 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Първо си помислих : Абе , откъде накъде разни икономисти ще дават акъл на ченгетата как да си вършат работата, ама после се сетих че и те са ченгета и нещата си дойдоха на мястото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK