За шест години близо 30 хиляди македонци са станали български граждани

По закон процедурата в Министерството на правосъдието за проверка на документите за бълагсрки произход може да отнеме дванадесет месеца.

© Красимир Юскеселиев

По закон процедурата в Министерството на правосъдието за проверка на документите за бълагсрки произход може да отнеме дванадесет месеца.Над 60 хил. души са получили българско гражданство от началото на 2012 г. до средата на юни тази година. Най-често мотивът е български произход, макар и да има затруднения при доказването му, а най-много български паспорти са получени от македонци. Това показват отчетите на Комисията по българско гражданство в президентството.


За шест години 37 133 души са получили българско гражданство при доказване на произход, което става чрез представяне на стари документи като военни книжки и др. Най-много такива кандидати има от Македония, Албания и Косово. За същия период от време заради български произход и по другите допустими от закона аргументи - родител български гражданин и обща натурализация, български гражданство са получили 26 108 македонци.


От 2012 до средата на юни 2018 г. има 4458 отказа за даване на българско гражданство, като причините са различни - неотговаряне на условията, невъзможност да се докаже произход и др. Има и случаи на отрицателни становища на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) заради криминални прояви.
През различните години има и пикове, и спадове в броя заявленията за българското гражданство, но като цяло е устойчива тенденцията на ръст на кандидатите след влизането на страната ни в Европейския съюз (ЕС), сочи статистиката. В Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) смятат, че хората кандидатстват за българско гражданство, за да могат да работят в ЕС, и искат те да бъдат привлечени като работна ръка у нас.


Трудно ли се доказва произход


Само за една година (от май 2017 г. до юни 2018 г. - бел. ред.) Държавната агенция за българите в чужбина е издала около 30 хил. удостоверения за български произход - документ, с който се кандидатства за гражданство в Съвета по гражданството към Министерството на правосъдието, което праща становища на вицепрезидента. В момента има още 15 хил. заявления за издаване на удостоверение за български произход, като сред кандидатите са граждани на Македония, Украйна, Албания, Молдова, Сърбия, Румъния, Гърция и др., каза за "Дневник" председателят на агенцията Петър Харалампиев.


"Най-големият проблем е за Македония, Албания, Косово - там, където почти не са останали реални документи, които да доказват българския произход на хората", обяви още Харалампиев. Той каза, че в тези случаи регистрирани в съседните държави организации се запознават с наличните документи, търсят статистики и мнение на историци, правят интервюта с кандидатите и след това им издават удостоверения за произход. Тези удостоверения и документите се пращали в Държавната агенция за българите в чужбина, където проверявали всичко отначало и тогава издавали тяхното удостоверение.


Има ли манипулации


Въпреки проверките обаче за същата година (май м.г. до юни т.г. - бел. ред.) Съветът по гражданство е предложил на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже издаването на указ за придобиване на гражданство по произход на 725 души. Отказите от началото на мандата й до средата на юни т.г. са 869, сочи справка на президентството.


От Министерството на правосъдието съобщиха пред "Дневник", че причините за отрицателното становище на Съвета по гражданство са липса на категорични данни за възходящ произход, неистински документи за произход, удостоверени чрез криминалистични експертни изследвания, отрицателни становища на МВР и ДАНС и др. За същия период от време сред всички кандидатстващи са установени 93 души с различни криминални деяния или регистрация в Шенгенската информационна система и на тях също е отказано гражданство.


При 30 хил. издадени удостоверения за произход от държавната агенция за същия период Съветът по гражданство е предложил 5426 души да получат българско гражданство при доказан произход. Заради това от Държавната агенция по българите в чужбина искат процедурите да бъдат опростени.


От май м.г. до юни т.г. съветът е предложил българско гражданство на различни законови основания да получат 9445 души. От 22 януари м.г. до средата на юни т.г. вицепрезидентът Илияна Йотова е издала укази за такова на 8221 кандидати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK