Българите с офшорни фирми били общоизвестни според доклад на ДАНС

Димитър Георгиев, директор на ДАНС.

© Анелия Николова

Димитър Георгиев, директор на ДАНС.На финансовото разузнаване на ДАНС е известно кои българи имат бизнес с офшорни компании. Това се разбира от годишния доклад за работата на финансовото разузнаване през 2017 година. От малкото информация в доклада се вижда, че става въпрос за "ноторно известни български граждани", собственици или клиенти на дружества, за които са постъпили запитвания от чужди служби.


"Продължават случаите на запитвания за ноторно (общоизвестно, което не подлежи на доказване - бел.ред.) известни лица (български граждани), които обикновено са клиенти или действителни собственици на дружества, клиенти на задължени лица в съответната държава. В голяма част от получените в САД ФР – ДАНС (Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" - ДАНС - бел. ред.) международни запитвания това са преводи от/към България към/от страни с висок праг за преодоляване на банковата тайна или офшорни юрисдикции", се казва в доклада.


Постъпилите запитвания през годината са 68, като по тях от финансовото разузнаване са изисквали информация от граждани, дружества и банки.Интересът на чуждите служби към България се запазва, като през 2017 г. е запазена тенденцията за
увеличаване на запитванията за наредени с измама преводи от чуждестранни граждани и фирми


към сметки, разкрити в България. В някои от случаите става въпрос за парични средства, придобити от "пирамиди", телефонни измами и участие в организирани престъпни групи.


Чуждите служби се интересували и от данъчни измами от типа "въртележка" и други данъчни престъпления, в които участват български дружества.През 2017 г. са спрени общо 19 броя съмнителни банкови операции на обща стойност 1 923 468 евро.


Финансовото разузнаване отчита запазване на тенденцията за пране на пари от организирани престъпни групи.В тези схема често се включват и криптовалути, използване на търговия с високорискови финансови инструменти, както и такива, които позволяват прихващания или изкупувания на вземания.


От финансовото разузнаване отчитат като слабост в европейските регламенти въвеждането на т.нар. европейски паспорт, който се използва от все повече финансови институции. Този инструмент дава възможност за извършване на финансова дейност на територията на ЕС, без за това да е необходим лиценз в съответната държава. Достатъчно е такъв лиценз да е издаден от друга държава в ЕС. "Този вид дейност затруднява набирането на информация за вида услуги, които се предлагат в държавата, в която се оперира с паспорт, вида клиенти, кои от тях са по-високо рискови по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма и други. Това прави част от тези финансови институции по-уязвими за използването им за цели на изпирането на пари и финансирането на тероризма", се посочва още в доклада.


Финансовото разузнаване е пратило общо


760 сигнала до прокуратурата, МВР и други дирекции на ДАНС.


В доклада на самата агенция за миналата година пък се казва, че след нейни проверка за съмнителни банкови трансфери от чуждестранен търговец към българско дружество е наложен запор на над 4 млн. евро. Прокуратурата пък е сезирана за осъществявана от клон на чуждестранна фирма неправомерна дейност в България, изразяваща се в измама на около 8 хил. клиенти, основно чужди граждани.


Иначе голяма част от доклада на ДАНС е посветен на миграцията и тероризма. През миналата година на 31 души са наложени мерки "отнемане право на пребиваване", "експулсиране" и "забрана за влизане в Република България" заради съпричастност към терористична дейност. А в информационния масив на нежеланите чужденци в България като пътуващи чуждестранни бойци са включени 58 души.


Същите мерки са наложени на шестима души заради участие в незаконна миграция.


След проведени от агенти на ДАНС интервюта с незаконно влезлите в страната чужденци


121 души са определени като потенциален носител на риск за националната сигурност


на страната за миналата година. Не е допуснато легализиране на пребиваването им в България. През периода на 4 души са наложени принудителни административни мерки заради съпричастност към дейност на чужди специални служби и дейност, насочена срещу националната сигурност. В информационния масив на нежеланите чужденци в България са включени петима души на основание, че представляват заплаха за националната сигурност.


В доклада на ДАНС има и политически анализ на положението в Европа и България.


"Нарастващият брой чужденци в европейските държави вследствие миграционния натиск и свързаните с това икономически, финансови и социокултурни предизвикателства предпоставят трайна тенденция на увеличаване в общоевропейски план на привържениците на десни идеологии, близки до крайния национализъм. За разлика от предишни години през 2017 г. не се отчитат високи нива на открити форми на агресия срещу мигрантите. Акцентите в дейността на крайнолевите и анархистките групи в Европа продължават да са подкрепа за мигрантите, екологичните проблеми, правата на животните, антиглобализацията и срещу расизма", се казва в доклада.


В него се споменава и че в България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации продължават да са без реална политическа тежест и обществена подкрепа. "Към момента рискът за националната сигурност, произтичащ от дейността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с нисък интензитет."

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Любопитно

  "Към момента рискът за националната сигурност, произтичащ от дейността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с нисък интензитет".
  ___________________________
  Нали сме демокрация ? Да се анализира националната сигурност от към към политически формации си е е политическа милиционерщина за рисковете кой може да свали или навреди на ГЕРБ!
  Иначе ДАНС знае всички оШфорковци,всички които работят с фирми на роми от пущиняка,знаят всички контрабандисти на стока от Турция и Китай, знаят всички дето гепят ДДС и акцизи ама са на наблюдателен режим! Без зелена светлина от Баце не закачат специалните хора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Офшорки - какво прекрасно изобретение за укриване на доходи и укриване на крадени и престъпни пари изобретено и подържано от западните демокрации, а нашите ДС-ченгета бързо усвоиха техниките и ги ползват с удоволствие. Ако забраним офшоркитре и истинските собственици на активите на България им се наложи да излезнат на светло ще установим, че 80% от икономиката се държи от 100-200 семейства...

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  И на мен, без да съм от ДАНС ми е известни, че всички са свързани с Партията и ДС.

 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е да ама те сигурно си имат добри счетоводители и адвокати.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  абе щом георгиус още се води най-крупният инвеститор в РъБъ, значи много народ по веригата е на ведомост при цеко.

  пък вие си играйте на докладчета и регистрации на офшоркаджии.

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#3] от "4ort":

  Ами то кое не е свързано с партията и ДС!? Ако не по друга то по съпружеска примерно линия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Българите ги знаете, а кипърските граждани?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  ДАНС са писали доклада по публикации от пресата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Офшорки - какво прекрасно изобретение за укриване на доходи и укриване на крадени и престъпни пари изобретено и подържано от западните демокрации, а нашите ДС-ченгета бързо усвоиха техниките и ги ползват с удоволствие. Ако забраним офшоркитре и истинските собственици на активите на България им се наложи да излезнат на светло ще установим, че 80% от икономиката се държи от 100-200 семейства...
  —цитат от коментар 2 на bwy56537275


  Едва ли ще стане ясно това, тъй като пак ще се ползват поставени лица.

 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#2] от "bwy56537275":

  Грешиш, 90-95% от собствеността е в 50-60 семейства! Другото е позьорство с регулярни пликове и куфарчета от другите КТБ-та!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 11. 11 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вероятно в ДАНС има информация и за т.н. бизнесмени въртящи мики-маус тип бизнеси, които са много успешни с печелившите си договори с руски фирми. някои Кремъл отстреля, други поддържа богати. в ДАНС има ли, в името на една "чиста и свята република", чистач който да се заеме с последните?

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Те дансиорите и за тримата шишковци занаят но....

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Офшорките всъщност хич не ги бива в укриване на собственици, защото и без ДАНС всеки българин знае кой стои зад видните офшорни фирми в страната. Номерът не е просто да знаеш, обаче, а да можеш да докажеш, а при нас няма кой да се нагърби с тази задача. Пак опираме до институции и прокуратура. В много държави има офшорки, но в малко могат безпроблемно да участват в чак толкова големи схеми и проекти.

 14. 14 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 722 Разстроено

  Такива доклади нищо съществено не казват, те май са писани с цел замазване... И 5 данса да бъдат създадени, ще са все казионни. И ще гъмжат от "ноторни" (печално известни) доносници на ДС и на КГБ, с огромните им заплати и привилегии. И нулевия резултат от дейността им... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 15. 15 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 279 Весело

  Интересно имали сме си още един статистически институт или по-скоро по метеорология - на места има престъпни групировки с преобладаващо партийно участие. В Западна България ще превали ГЕРБ. Очакват се градушки от пари във връзка с изборите за кмет. Нарастващите миграционни маси от юг и югоизток могат да причинят сътресения. За да се предпазите от щети, носете лично оръжие.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Весело

  Когато чуя заявление на някоя служба или службица от типа "този или тези са известни на "службата" веднага се сещам за виц за Щирлиц.
  "Голямо съвещание в главната квартира при Хитлер. Всички бонзи събрани там.
  Внезапно вратата се отваря и влиза Щирлиц. Без да обръща внимание на събралите се отива до големия сейф. Отваря. Вади документи и снима.
  Всички го гледат безмълвно.
  Щирлиц излиза както е влязъл - без дори да погледне към събралите се.
  Хитлер изпада в изтерия и крещи към Химлер:
  - Защо този съветски агент още не е арестуван?
  Вместо Химлер отговаря Мюлер:
  - Той ни е добре известен, мой фюрер, НО няма доказателства, че е съветски агент."
  :)
  Та така!
  :)

 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  "Имат бизнес с офшорни компании" или имат офшорни компании, това са различни неща ? Прочее , една добра стъпка ще е в закона за обществени поръчки да се запише забрана за участие на офшорни фирми в общ. поръчки...
  Съмнявам се обаче това да стане ...

 18. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  И като ги знаят кво !!! Взимат си редовно пържолите и устите и ръцете са им пълни и не могат да ги кажат или напишат.

 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Имат бизнес с офшорни компании" или имат офшорни компании, това са различни неща ? Прочее , една добра стъпка ще е в закона за обществени поръчки да се запише забрана за участие на офшорни фирми в общ. поръчки... Съмнявам се обаче това да стане ...
  —цитат от коментар 17 на Петър Иванов


  Не само забраната за участие на офшорни фирми, а и забрана фирмите спечелили поръчки над определена стойност да сключват договори с офшорни фирми за каквито и да е услуги за определен период от време преди, по време и след конкретната обществена поръчка.

 20. 20 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нищо незаконно няма в това да имаш офшорна сметка.

 21. 21 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нищо незаконно няма в това да имаш офшорна сметка.
  —цитат от коментар 20 на Tzariqt e Gol


  Нищо незаконно няма и да забраниш на офшорни сметки да припарват до обществени поръчки, концесии, еврофондове и т.н.

 22. 22 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Шантажорска институция с хиляди фирми говори за измами. Яд ги е че не могат да си гризнат от вкусното офшорно сиренце и те.

 23. 23 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ДАНС са писали доклада по публикации от пресата :)
  —цитат от коментар 8 на penetrating


  Хахаха, напомня ми за това:

  [quote]Според явни източници /статия 2.02.2017 в Nbox.bg „Дънката върти срещи из София“/ има информация, че в този период двамата са провели поредица от разговори, което дава основание да се предполага, че… или ще се състои, или се е състояла среща…“

  Пак прочетете това! ДАНС „доказва“, като ползва като „явни източници“ – заглавия от жълти сайтове! „Което им дава основание да предполагат…“. Това ако е „национална сигурност“, тази агенция моментално трябва да бъде закрита![/quote]

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 765 Неутрално

  В такъв случай - ДАНС съобщават една общоизвестна информация без никакъв смисъл...

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Като са известни, защото не са в съда?

 26. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#20] от "Tzariqt e Gol":

  Тази песен невинно се припява точно от заинтересуваните. Може ли в Германия офшорна фирма да участва в търгове за обществени поръчки или търгове в стратегически оттрасли ?

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Апсилютно вервам. Всички са си повдигнали ризките и са показали кой какво има и кое чие е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Сигурен съм че нито един от тях не е свързан с ГЕРБ, Пази Боже с премиера.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Е**си чиновниците! Такова чудо някой да се оплаче за това, че единната паспортизация пречи, за първи път срещам! Защо така, Дами и Господа финансови разведчици? Да не би защото новия ЗМИП е гола вода и обърква всички де що има нормални представи какво е това превенция, задължени лица и т.н.? Ще взема да повярвам, че ви пречи, когато успеете да установите и после докажете пред съда нередности в някое задължено лице, регистрирано в чужда държава ...

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  От статията се разбира, че ДАНС работи. Само не е ясно за кого?

 31. 31 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 482 Весело

  бреййй , ако български гражданин запита ДАНС кои са тея с офшорките , предполагам че ще получи отговор че е секретно ?? но пък не пречи да споделят тази информация с чужди граждани ??? или пък все още няма ;официално запитване; ? защото се знаят кои са , абе .... българска работа

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  Като са общо известни ние редовите граждани защо не ги знаем...................?!

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#2] от "bwy56537275":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-вероятно така ще излезе!България е умалено копие на Русия т.е бъка от олигарси които си въртят далаверите и са обсебили цели сектори на икономиката ни!

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Но за съжаление нищо не можем да направи ,за да изкореним това ЗЛО!

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  На ДАНС май никой не и обръща внимание. Нито за офшорките, нито за националната сигурност.

 36. 36 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  ДАНС дали знае на Баце за островчето ?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  ДАНС работела по офшорките, но само при запитване от чужди служби. Иначе не смее да пипа шефовете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK