Сигнали, оставка и критики в БНТ покрай Фонда за лечение на деца

Мария Чернева. <br /><br />Снимката е стоп кадър от разговор за проблемите на Фонда за лечение на деца в студиото на БНТ<br /><br />

Мария Чернева.

Снимката е стоп кадър от разговор за проблемите на Фонда за лечение на деца в студиото на БНТДългогодишният здравен репортер на БНТ Мария Чернева обяви, че напуска медията, и обвини ръководството в неправомерни действия и недопустими внушения срещу нея заради недоказани обвинения от пациентска организация. От БНТ отрекоха да са извършили нарушение и заявиха, че са получили сигнали срещу журналиста, които изискват временно тя да бъде отстранена от досегашните си занимания.


Причина за спора е дългогодишното участие на Чернева, която е сред най-популярните лица на новините по Канал 1, в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Там тя е представител на обществената телевизия и беше назначена от предишното ръководство.


Сигналът срещу Мария Чернева идва от адвокат Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), чиято организация има представител във фонда за деца. Една от дейностите на организацията е да води съдебни дела от името на родители срещу откази на фонда за лечение на децата им. И Таушанов, и ръководството на телевизията отказват да оповестят съдържанието на сигнала. Пред "Дневник" адвокатът обясни само, че е сезирал ръководството на БНТ с достатъчно данни, събирани и покрай негови дела, за случаи, когато Чернева е гласувала против лечението на деца.


Чернева: Недопустими внушения за мое недостойно поведение
Мария Чернева обяви решението си да напусне медията, в която работи от години, със съобщение в социалната мрежа "Фейсбук". Формалният повод е решението да бъде отстранена от титулярния си ресор - здравеопазване, но по думите й причините са много по-сериозни.


"Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация (Уляна Пръмова - бел. ред.) не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца", написа Чернева.


Журналистката посочва, че Пръмова в качеството си на шеф на дирекция "Информация" е посегнала на
най-ценния й капитал - доброто име и доверие, градено 25 години, като е направила "недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца" и с "изразена погнуса към мен".


Тя подчертава, че решението за отстраняването й от ресора се базира единствено на твърдения в писмо до генералния директор, а прекият й началник Уляна Пръмова нито за момент не се усъмнила в истинността на описаното. Добавя, че срещу нея са били използвани думи, които са я възмутили и които са предизвикали нападките на някои колегите й за това как е могла да отказва лечение на деца.


Чернева отбелязва, че в ресор "Здравеопазване" е най-силна и независима, защото там може твърдо да отстоява обществения интерес и лесно различава чуждо влияние".


"Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа " биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях".


Журналистката посочва, че й е съобщено да даде обяснения по получения в БНТ сигнал срещу нея, но все още не е получила писмено искане от генералния директор да направи това. Подчертава, че й е отказано и да се запознае с писмото на адвокат Пламен Таушанов, на което трябва да отговори. В същото време по думите й вече е изпратено писмо до здравния министър с искане Чернева да бъде сменена като член на Обществения съвет на фонда.


Мария Чернева обвинява и Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите в явен конфликт на интереси, тъй като в качеството си на председател на управителния съвет на асоциацията - чрез представителството си в Обществения съвет на фонда, има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия и защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява родителите в тях.


Пръмова: Ресорът е отнет временно, има тревожни данни за проверка


Потърсена от "Дневник" за коментар, шефът на дирекция "Информация" в БНТ Уляна Пръмова нарече изявлението на Мария Чернева "малко емоционално, прибързано".


"Има жалба, сигнал за работата й в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, придружена с посещение при генералния директор, така че това далеч не е някакъв донос, става дума за внесени писмени и представени лично данни", каза Пръмова. Отбеляза, че се е сблъсквала с много случаи на забележки, критики, право на отговор и други атаки срещу журналисти, но в случая имало достатъчно основания да се поиска проверка.


"Чернева е гласувала против изпращане на деца за лечение, някои решения са оспорвани от съда и дори има решения на Върховния административен съд срещу отказите. Затова и е поискано писмено обяснение от Чернева до петък, както и допълнителна информация от Фонда за лечение на деца", допълни тя.


По данни на Пръмова сигналът се отнася до случай от юни тази година, когато Чернева е гласувала против изпращане на дете за лечение в чужбина, а впоследствие фондът е издал отказ. "Самата Чернева не отрече пред колегите си, че е била против. Обясни, че ставало дума за експериментално лечение. Но аз не знам какви са нейните компетенции да преценява дали нещо е експериментално, на базата на какво е преценила", каза тя.
Друга част от сигнала се базирала на решение отпреди две години, когато Чернева отново гласувала срещу изпращане за лечение в чужбина на 13 деца. Което било отхвърлено от Върховния административен съд.


В отговор на въпрос шефът на дирекция "Информация" заяви, че е в правомощията й да отстрани временно журналистката от здравния ресор, докато трае проверката, каквато е практиката в много други ведомства. Отрече да е коментирала пред колектива на БНТ личните качества на журналиста Чернева, нито я е уволнявала или е предприемала дисциплинарни мерки срещу нея, още повече че тя не е нарушила по някакъв начин трудовата дисциплина. По думите й на седмичната редакционна оперативка в понеделник в присъствието на Чернева единствено е направила съобщението за сигнала, временното отстраняване от ресора и искането за писмени обяснения от генералния директор Константин Каменаров.


Писмото до здравното министерство за смяна на представителя на БНТ в Обществения съвет на фонда Пръмова обясни със забавяне от страна на телевизия - по думите й Чернева трябвало да бъде изтеглена по-рано, защото започнала трети мандат в съвета при позволени два, но заради смяната на ръководството на държавната телевизия срокът бил изпуснат. Новият директор на БНТ Константин Каменаров беше избран през август миналата година.


Сигнали, оставка и критики в БНТ покрай Фонда за лечение на деца

© Георги Кожухаров


Таушанов: Дал съм данни, БНТ да прецени


Пред "Дневник" Пламен Таушанов беше лаконичен в коментара си: "Няма да се обяснявам. Не съм изпращал открити писма, за да давам сега обяснения пред медиите", заяви той.


Адвокатът отказа детайли по сигнала и каза само, че дал конкретни данни, базирани и на негови дела срещу откази на фонда. Примерите били за гласувания на Чернева, в които тя е била против изпращане на деца за лечение: "Предоставил съм данни, те да преценят доколко Чернева защитава обществения интерес на децата във фонда."


На въпрос защо се коментира становището на Чернева, при положение че решенията са колективни и не зависят от един-единствен глас, Таушанов отбеляза, че в случая нейното гласуване се било оказало решаващо, за да се стигне до отказ.


Адвокатът заяви, че не е писал доноси, а е внесъл обоснован и аргументиран сигнал до ръководството на БНТ.


Пациентска организация в подкрепа на Чернева


В писмо до шефа на БНТ Константин Каменаров, разпратено до медиите този следобед, сдружението "Пациентски организации "Заедно с теб" заяви пълна подкрепа за Мария Чернева. Председателят на организацията Пенка Георгиева, също член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, нарича журналистката "справедлив, открит и критичен член на съвета", макар да подчертава, че са имали помежду си спорове по някои от случаите.


Тя изразява мнение, че е възможно напоследък Мария Чернева "да настъпва финансови интереси и съответно разни лобита по всяка вероятност се опитват да я отстранят", и призовава Каменаров да не се поддава на слухове, преди да е проверил фактите.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Уляна Пръмова!!!
  Комунисти в действие!

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Мария Чернева е кадърна журналистка,доказала се със своите предавания и каèства!
  Според мен Чернева трябва да заведе иск срещу БНТ и ще спечели това дело !

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  БНТ вече е на пряко подчинение на мафията.Напускат или биват отстранявани всички неудобни....КошЛуков и Пръмова са комисарите по служба.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Гневно

  Слугинаж и тотално оглупяване от слагачество и страх.
  *Мария Чернева обвинява и Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите в явен конфликт на интереси, тъй като в качеството си на председател на Управителния съвет на асоциацията - чрез представителството си в Обществения съвет на Фонда, има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия и защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу Фонда и представлява родителите в тях.*
  БНТ стана пропагандна радиоточка, в която няма място за можещи журналисти с достойнство.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  В основата на разгрома на Фонда за Лечение на Деца е злодеят Пешко Москов , който с милиционерските си постановки и чекистки набези успя да бутне направо I тази последна организация за финансиране на лечение ,което лечение не се осигурява с нормална здравна система. за да се икономиса още пари на Тиквоний. Прокуратурата така и не успя да сглоби грамотно обвинение срещу бившия директор на фонда и всичко си остана гнусна пропагандна манипулация. Сега манипулаторът Таушанов се опитва с още по-абсурдни дела срещу фонда и неговия съвет вместо да съдят шибаното правителство за мизерните средства за здравеопазване, които се отпускат. Манипулаторът Таушанов така си манипулира и надзорния съвет на НЗОК , БЛС и лекарското съсловие с инсинуации, криейки се зад гръмкото ' Ала-бала защита на пациентите' всъщност за защита на хонорарите и бизнеса на хитри адвокати използващи ситуацията. Пък глупавите управляващи БНТ просто се включват първосигнално в канибализма организиран от манипулаторът Теушанов. Пък първопричината -управляващите партийни боклуци седят отстрани и се подсмихват защото милиционерското мероприятие успява. Целта е просто икономии на средства за да има за кьорсофрата на политическата класа комуняги. Такъв фонд не им е нужен.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Ся, някой чел ли е Устава /правилника/ на Обществения съвет? Там пише ли, че може да се участва до два мандата? Тази кара ли трети мандат в Обществения съвет? Другото дали Плъмовица, Кунимшца, Лукановица, ББойковица....са приказки на пазара!!!
  Хайде, у лево....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  който ти е сложил минус да погледне отчета на фонда за 2017 г , все още не са се сетили да го скрият . бюджет на фонда 12млн , разходвани 9млн , общо разходвани средства с S2 20млн

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Набират се журналисти за БСП телевизята

  sen
 9. 9 Профил на Док
  Док
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така е като се укопаш на някоя държавна служба десетки години.
  Как журналист ще гласува за или против лечение или те по презумпция са компентентни вече, щом са ги турили у некой фонд. Всички са компетентни във всичко и само им давай фондове и обществени съвети, а като им дръпнеш хранилките скачат, че си им бръкнал отзад!
  В тая история всичко е лАйна

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Аз като получа сигнал срещу мой служител много се радвам. Това за мен и в моя сегмен на дейност означава само едно - служителят ми е настъпил много здраво някого по мазола. Върши си това което искам от него добре. Затова сигнала отива в кошчето.
  А някога, докато бях на държавна служба, щом получех сигнал срещу мой служител първата ми работа беше досконално да профилактирам сигнализиращия. Винаги изскачаше нещо мръсно при него. Обаче и спецификата на службата беше особена. Имаше си твърд вътрешен контрол. А той не работеше със сигналчета...
  А Каменаров да си опича акъла. Да не стане зян. Пръмова също. Самозабравят се.
  !

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichka":

  аз съм го чел , и е втори мандат .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#6] от "chichka":

  БНТ тарикатите са си виновни. ТЕ е ТРЯБВАЛО да представят друг член на съвета от тяхно име. Не са го направили. Да са го направили. Ама не им е било до това, докато са уреждали лапкането по между си....
  Сега като класически меРинджеи тръгват още по ориенталски. Българиада някаква.:) Понеже не са се сетили два мандата да ДЕЛЕГИРАТ точни искания към своя представител какво може да гласува и какво не може да гласува, ЕДВА сега се усещат че тя си гласува по съвест. Е, защо да е виновна?!
  ?!
  !

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Обществената телевизия се напълни с всякакви боклуци, партийни кадри. Там свестни журналисти скоро няма да има. Ще останат Пръмова и Кошлуков.

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#9] от "Северозападнал":

  Прав си само в едно. Тая демагогия с "Обществените съвети", които се нацъфкаха навсякъде за щяло и нещяло е пошла соросиада.
  В тях обикновено е бъкано с лица, които са "невидими" политически назначения. Разни местни чичковци и лелки, които преливат от "обществена" енергия, но обикновено не стават за нищо. Или се оказват Тъпи и Работливи, което омазва мазалото като за две вселени. А малкото истински заслужваващи да са членове на такива сборища биват изтиквани, омърсявани и изхвърляни с подобни клюкарски сигнали и махленски сборища на "здравите сили" или "колектива" като в случая.
  Журналистката е една от читавите.
  И разбира се Обществените съвети служат най-вече за прикриване и изместване на вината от истинските паразити, които имат властта да вземат решенията.
  Соросиада.

  Един въпрос към всички: ВИЕ бихте ли назначили Обществен съвет към собствената си фирма?!:)
  Не, нали.

  !

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":


  До коментар [#14] от "AzDebil":

  Ммммм, прочетох, че е започнала трети мандат! Някъде нещо е спестено!
  А за ползата от Обществен съвет..... вижте вчера РРадев какво сформира....обществен съвет към президентството....
  Но ако го закрият, всички мазни креатури там ще ревнат за липса на "гражданско общество, гражданско мнение"..... публичност....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Мария Чернева е кадърна журналистка,доказала се със своите предавания и каèства!Според мен Чернева трябва да заведе иск срещу БНТ и ще спечели това дело !
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  За какво, за това, че един адвокат им е писал писмо ли?

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#15] от "chichka":

  Президентската институция такава, каквато е у нас, предполага създаването на такива "органи" с обществени функции. Така че формално това е правилно решение на Президента Радев. Това разбира се не пречи и при Президента да се наместят описаните от мен типажи и съветът да се превърне в непотребно сборище. Което и вероятно ще се случи, въпреки добрите намерения. Ако говорим обаче за конкретния Обществен съвет по спорта при Президента, можете да прочетете критичният ми коментар под една от статиите за събитието. Не искам да се повтарям тук. Темата е друга.
  !

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#17] от "AzDebil":

  Лека вечер.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#18] от "chichka":

  Лека вечер.
  !

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#15] от "chichka":

  действително явно се спестява , и аз съм "в конфликт на интереси" според дежурната класификация . но знам как работеше при Александров

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Голяма защита на Чернева от всички носталгици за комунизмЪТ.Кой кадърен човек работи на държавна служба?.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#21] от "anlazar":

  тоест ви гласувате за некадърни кандидат държавни служители в НС ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Очевиден линч. БНТ - жалки глупаци.
  1. Като си е пресрочила мандата, кой е виновен? Изпращащата институция - БНТ. Те обаче сега са се сетили.
  2. Съветът към фонда е колективен орган. Да се търси сметка на индивидуални членове как са гласували е комунистическа простотия. Точно пък тя е наклонила везните в коя да е посока, а не останалите 6 души, които са гласували като нея.
  3. Обществен интерес не означава всяко болно дете да бъде пращано в най-скъпите частни клиники, а ресурсът на фонда да се харчи максимално добре.

  Комунистите последователно разрушават който и да е опит една институция да работи нормално. Хора, събудете се.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK