Юлия Кръстева за досието "Сабина": Кафкиански чиновници оправдаваха заплатите си

Юлия Кръстева

© Валентина Петрова

Юлия КръстеваВ новия брой на списание "Vanity Fair" има обширна публикация за Юлия Кръстева под заглавие "Аз? Шпионка? Юлия Кръстева обяснява". Авторката на над 40 художествени книги и научни трудове - по философия, семиотика, психоанализа, литературна теория - за първи път анализира изнесените от комисията по досиетата през март документи, въз основа на които комисията я обяви за сътрудник на бившата Държавна сигурност с псевдоним "Сабина". Материалът е преведен в сайта Артакция.


Бях поразена - разказва Кръстева за деня, в който от списание "Нувел обсерватьор" са й съобщили вестта, търсейки я за коментар.


"Несъмнено съм имала повече от един живот, но не и този"
"Повтарям: никога не съм принадлежала на никакви български тайни служби. Нито френски, нито руски, нито американски. Познавам впрочем силата на изтласкването, за да не попадна на свой ред в този капан. След първите "разкрития" мои близки ми се обадиха, за да ме убеждават да си призная. "Не е толкова страшно, казваха ми. Ако е вярно, трябва да си поемеш отговорността. Има и романтика в двойния живот." Един израелски приятел с неизменното си чувство за хумор дори ме поздрави: "Шапка ти свалям! Дори МОСАД, който има шпиони навсякъде, не го знаеше". Съжалявам, че трябва да го разочаровам. Несъмнено съм имала повече от един живот, но не и този", отхвърля Кръстева отново и категорично, без никакви уговорки, както и преди три месеца, твърдението, че е била агент на ДС.


Юлия Кръстева изразява и възмущението си от проследяването на нейната лична кореспонденция с родителите й в България и публикуването й в медиите. Впрочем както за мнозина експерти по методите на ДС, така и според логиката проследяването на писмата оприличава материалите "Сабина" повече на досие на наблюдавано лице, а не на завербуван агент, това споделя и самата Кръстева.


Що се отнася до пощенската й картичка от Брюксел с приветствения надпис до служител в посолството ("Да живее народната власт"), списанието го определя като саркастичен лозунг, а за самата картичка е казано с доза ирония, че е ползвана като "доказателство за двойната игра на Кръстева".


Юлия Кръстева анализира и справката от досието, според която предупредила служителите на ДС, че не иска нищо да пише, и пита риторично защо към нея е проявена такава "странна снизходителност". "Защо никога не са ми предложили или наложили да сътруднича, както правят с много студенти на стаж в чужбина? А измислят за мен "легенда" (както казват в службите), съшита с бели конци история при пълна липса на доказателства за предполагаемата ми "вербовка", заключава Кръстева.


"Дневник" публикува извадки от анализа на Юлия Кръстева:


Кафкиански чиновници, затворени в кабинетите си, принудени да снасят информация, за да оправдаят заплатите си


"При прочита на тези доклади една журналистка от български произход от престижното списание "Лондон ривю ъв букс" предполага, че аз съм разигравала агентите. Истината е много по-проста: не се застоявах пред гишетата на посолството и консулството; разменях по някоя учтива дума със служителите, повечето от които шпиони (класика), чиито имена обикновено не знаех. Никога не съм работила нито с тях, нито за тях и все още не знам за кого става дума. Като си мисля за това днес, си представям кафкиански чиновници, затворени в кабинетите си, принудени да снасят информация, за да оправдаят заплатите си, да получат повишение, да бъдат оценени от началниците си и по-добре да изхранват семейството си. Те искат да ми изработят досие, но без уличаващи доказателства. Измислят, че сътруднича, но не прекаляват. Дали са се шегували по мой адрес, докато са си пиели сливовата? (...) През повечето време са се задоволявали да преписват злободневните новини. Само веднъж – кой знае какво ги е прихванало – са напълно превъртели и са ми приписали безумни думи за "палестинската кауза", която не получавала достатъчно подкрепа заради "повлияния от ционистите печат". Може би са мислили, че ми правят услуга, поправяйки грешката, допусната с историята с Алберт Коен (бел. ред - заради положителна рецензия на Юлия Кръстева в България за книга на Коен тя е била порицана от конюнктурната критика.)? Едно е сигурно: доста бързо съм престанала да ги вдъхновявам, след като досието Сабина е било затворено през 1974 г. по липса на осезаеми резултати." (...)


През септември 2014 г. Юлия Кръстева бе поканена да изнесе лекция в СУ "Св. Климент Охридски"

© Ана Благова, Днвеник

През септември 2014 г. Юлия Кръстева бе поканена да изнесе лекция в СУ "Св. Климент Охридски"


"Приписват ми стратегии, прилагани към тайните агенти. Нямах такива. Знаех, че ще остана чужденка във Франция. Чуждостта вече ставаше моя страна, моя съдба. И откривах в нея нова идея за щастието: да не принадлежиш, да не бъдеш "в служба на", а да се опитваш да бъдеш, без "да бъдеш от". В този свой избор се ръководех от идеите на Пруст и Аренд. Не е ли най-важното да можеш да мислиш от друга гледна точка, от гледната точка на другия? Изпитание и шанс. Така че минавах през консулството, за да се опитам да издействам евентуално посещение на родителите ми в Париж, и бързах да напусна тези кабинети, за да се върна към четивата си, към семинарите си, към книгите си." (...)


За шпионка съм била твърде много шпионирана... Шестнайсет агенти са работили по моя случай, видно от досието


"Никога на нищо ли не ни учи историята? (..) Как да не забележим, че тези 29 лични писма, отваряни от полицията на режим, в който лъжата е станала политически инструмент, представляват злоупотреба може би дори по-разрушителна от липсата на гражданска свобода? Само по себе си това оскърбление показва, че предполагаемото ми "досие" не е на агент, а на лице под наблюдение." (...)


Вече няма човешки същества, има само схеми, и ако попаднете в някоя от тях, с вас е свършено


"Ще ми възразят, че тази история със шпионажа изглежда правдоподобна: дошла съм от България; родителите ми са останали в София; била съм принудена да сътруднича на режима, ако не за друго, то за да ги предпазя. След като понякога съм ходила в посолството, за да придвижа молбите им за визи, значи, не съм много чиста. По-лошо, ще кажат манипулаторите на "фишове" - толкова съм се разграничавала от родната си страна, че съм практикувала психоанализа на френски! Имала съм нещо за криене. Само че този начин на мислене чрез "правдоподобни" предпоставки отрича уникалността на индивида. Вече няма човешки същества, има само схеми, и ако попаднете в някоя от тях, с вас е свършено. Вървете след това да обяснявате, че истината е по самата си същност уникална, haecceitas (индивидуалност), "ето кое съществува", както казваха средновековните философи. Слухът е прилепчив – заразяват се и престават да ви слушат." (...)


Дават ли си сметка, че участват в една посттоталитарна мерзост?


Хичкок казваше: "Показвам невинния в света на виновните". Днес медиите често правят обратното – показват виновния в света на невинните. Те вече не наблюдават света, задавайки си въпроси – те нанасят удари и разпространяват лъжи. (...) Дават ли си сметка, че участват в една посттоталитарна мерзост?" (...)


"В цялата тази история се почувствах като микрон, застигнат от нагона за смърт, който залива днес дезориентираната ни планета. Продължавайки "да пътувам себе си" /бел. ред - Кръстева има книга с това заглавие/ заедно със семейството ми, аналитиците ми, приятелите ми, колкото проницателни, толкова и взискателни, не изключвам възможността да заведа дело, за да демонтирам тази система. И все пак дълбоко в мен продължават да отекват думите на Колет: "Никога не е било свръх-силите ми да се възродя".

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Любопитно

  На снимката от Аулата на СУ колко агента има ?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз да кажа, че сестра ти е ... пък ти си разправяй че нямаш сестра!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Тук, доста хора вече я осъдиха.... Типично за повърхностен материал.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Айде пак се върнахме на иконата на умните и красивите - нео-марксистката съветска агентка Юлия Кръстева. Ама много ги боли в Дневник, че идолката на поколения възпитаници на ФФ към СУ (като повечето в редакцията) я разкриха. Нещо което всички запознати с "работата" ѝ винаги са подозирали. И какво дело ще заведе тая лелка-пропагандаторка на цоциализъм? Че някой си е свършил работата ли? И айде да не се обяснява какво и било досието, щото хора дето разбират повече от нея и от умните и красивите ѝ фенове (или грозните и простите като Дичев) вече казаха за какво иде реч - досието е на агент и е прочиствано, вероятно по-голямата част от него е в Москау и Юленцето е работила директно за КГБ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Любопитно

  До коментар [#2] от "lone wolf":

  в случая се работи с факти и документи - нали при ГЕРБ Законът е над всичко !!??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Заминала е за Париж във време, в което неблагонадеждните дори не са допускани до гимназия. Живяла е в Париж и родителите са я посещавали. Самата тя е имала възможност да се връща без да бъде обявена за "невъзвращенец". Винаги е имала леви идеи и с това е правила заглавия в пресата в младостта си. Ще ме прощава госпожата, ама най-вероятно е била агент и най-вероятно такъв без значение, защото иначе щяха да са унищожили досието й.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Колкото и да са, лицето с агентурно име "Кмет на сянка" не е сред тях...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Мъка. Три месеца мислене, за да се стигне до едно голямо и неубедително отричане. Ами хайде, нека се съди с комисията по досиетата, че да видим кой какъв е бил. Само дето "Не изключвам възможността да заведа дело" е интересна формулировка. Оставя много макък шанс за реализиране на намерението.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 896 Неутрално

  маоистката риве като ощипана – да и тя и цветан тодоров никога не бяха обявени за невъзвращенци. нито съдени за „измяна на родината“. защо ли?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  Правилен отговор, старшинка . Свободно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Любопитно

  До коментар [#6] от "Леля Гичка":

  "агент на влияние" май беше формулировката ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Спри се малко бе, Позитанко, до тук имаш къргло 50 коментара!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Комунизмът, както и алкохолът, не прощават никому.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "Леля Гичка":

  Как най вероятно е била , тя е била агент , вече не го отрича самата тя , както се опита в началото, а вече в оправдателно замазвачески режим на ограничаване на щети.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 303 Неутрално

  И тя не спира да се оправдава.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Весело

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Чудесно е, че можеш да броиш до 50. Виждам повишение за теб в кристалното кълбо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тоя каскет е еманация на предателстката същност на комуниста.
  Най-обичат да громят врага с партиен билет.Сигурно защото Кмета се съизмерва с Юлия Кръстева.

 18. 18 Профил на uzg55385447
  uzg55385447
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как си позволяват анонимници да оценяват, да осъждат и критикуват Юлия Кръстева? Поне веднъж наберете кураж да се проявите с името си, защото всъщност и днес пишете точно както агентите на ДС - с псевдоним.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Много жалко, че продължава да отрича, вместо каже истината. А истината е очевидна за всеки, който прочете внимателно документите, и в нея няма почти нищо унизително: Кръстева не е знаела, че са я завели като агент и сега е шокирана. Но е знаела, че се среща с хора от ДС, знаела е, че могат да навредят на родителите и сестра й, смятала е, че играе на ръба, като не е казвала почти нищо важно и тайно (освен няколко дребни неща за българи политемигранти), опитвала се е да избегне прякото въвличане като не е ходила на тайните срещи и се е обаждала по телефона на ченгето от посолството. Накрая е успяла да се отдръпне и са я отписали като агент. Това, че са я следили, не е никакво доказателство за невинност - следили са всичките си агенти, карали са ги да донасят един за друг. Вместо да се опитва да се оправдае с високи фрази, да беше разказала искрено как я тънко я заплашват в края на 60-те и да беше анализирала тези презрени комунистически служби, чиято работа беше да събират мръсотия за всекиго.

 20. 20 Профил на uzg55385447
  uzg55385447
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как си позволяват анонимници да оценяват, да осъждат и критикуват Юлия Кръстева? Поне веднъж наберете кураж да се проявите с името си, защото всъщност и днес пишете точно както агентите на ДС - с псевдоним.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Паккоментари наситени с емоции. И защо би искал някой да навреди на тази вече възрастна дама, очерняйки я по този начин??? Ами тя нито е политик, нито има някакъв сериозен бизнес... Защо не се замислите над това? Вместо да влагате емоции на погрешното място.
  Да е жива и здрава. Ще трябва да живее с това. Ако не иска-нека да заведе дело за клевета. И да го докара чак до Страсбург.
  Но и тя и ние знаем, че няма да го направи. Така че да спрем да ядем пасти и местим напразно въздух.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#20] от "uzg55385447":
  Не се възмущавайте толкова, агент Сабина!
  И си напишете името, а не номерчето...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#20] от "uzg55385447":

  Дай личен пример и кажи своето !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Добре би било г–жа Кръстева да обясни подробно как се е озовала в Париж във време, което много добре помним. И колко още българи, които не са били агенти, са били например в Париж. Легално, пуснати от държавата да живеят там.

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Сигурно защото Кмета се съизмерва с Юлия Кръстева.
  —цитат от коментар 17 на lynyrds


  Ти какво си чел от нея (без Гугъл ако може), че можеш да прецениш кой с кого може да се мери? Юлия Кръстева е от онази прослойка европейски левеещи "интелектуалци", които са превзели академията, медиите и издателствата, сами си хвалят "трудовете" един на друг и си раздават разни награди, всичко това на държавната хранилка. Ако се опиташ да прочетеш нещо от нея, мога да ти гарантирам, че ще го хвърлиш на десетата страница. Типични нео-марксистки глупости.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Нито един нов факт. Продължава и с изкукуригалите версии около погребението на баща си - ако не го поддържа умишлено като живо травматично звено, една лъжлива травма, която да засенчи травматичните лъжи, то трябва да иде да се освидетелства дали е вменяема.
  Най-гнусното около тези истории на разкрити сътрудници е, че те изземат ролята на жертва от истинските жертви. Във "Власт и съпротива", което гледахме наскоро в сценична версия се видя много добре в карнавала, на който всеки агент се преоблече като своят обект - съответно карнавалът се увлече в инсцинирането и тръгна практически да реализира изиграните изтезания, за да се види какво е наистина да си жертвата и какво е само да си преоблечен карнавално като нея.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Никой не иска да се знае, че е бил агент. И тука много хора отричаха, но истината си е истина.

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Можеше да я попитат най-важното: как така в онези мрачни години, когато България беше затвор, заграден с бодлива тел, по която течеше ток, държавата е пратила точно нея в империалистическа Франция.

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Как си позволяват анонимници да оценяват, да осъждат и критикуват Юлия Кръстева? Поне веднъж наберете кураж да се проявите с името си, защото всъщност и днес пишете точно както агентите на ДС - с псевдоним.
  —цитат от коментар 20 на uzg55385447


  Точно като теб, нали - с име, а не с тролски номер.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Жалка история !
  И защо Дневник ни занимава с жалките напъни
  на една още по-жалка женица да отрича жалкото
  си сътрудничество с ДС ?

  И аз да попитам,
  КОЛКО българи, нямащи крилото на ДС зад гърба си
  са пътували и живяли в ПАРИЖ по онова време ?!?!?!

  Г Н У С

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Аз? Шпионка? Юлия Кръстева се обяснява"

  как стъпила на раменете на десарската мрежа стана това, което БЕШЕ...

 32. 32 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 557 Неутрално

  гьонсуратлъкът на комунистическата парапсихоложка може да учуди само невръстни деца, а възхищение пред нея могат да изпитват само следовници на Бойкикев, Иво Христов и Волгин

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само ни мъ тургай при ГерП!

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тая отгоре на всичко е и доста нагла. Аман от демократи, които свободно са пътували на Запад по времето на соца, а пък били антикомунисти.

 35. 35 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#8] от "stein":

  Мъка. Три месеца мислене, за да се стигне до едно голямо и неубедително отричане. Ами хайде, нека се съди с комисията по досиетата, че да видим кой какъв е бил. Само дето "Не изключвам възможността да заведа дело" е интересна формулировка. Оставя много макък шанс за реализиране на намерението.
  —цитат от коментар 8 на stein


  Тези 3 месеца мислене и съчиняване на този гротескен "достоен отговор" и на мен ми направиха впечатление.

  На левичарите в Париж може и да им звучи убедително. Това така или иначе е съчинено за тези лапнишарани, вярващи до днес в марксизма...в някой утопична форма, щото прилагането му отвори очите и на мухльовци като тях. Какво ли знаят тези "полезни идиоти" за тънките нюанси в цялата тази история, до болка познати на част от по възрастните тук


  ....OF
 36. 36 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Текстът на Кръстева е смел, неоспорим, убедителен и изключително дълбокосмислен. Както всичко написано от нея, впечатлява с точност, логика и интелигентност. Между другото, това е и единствената интересна статия по този случай (тази в оригинал във Vanity fair), защото единственото интересно нещо по темата е какво казва самата Юлия Кръстева.
  Всичко останало няма абсолютно никакво значение, просто защото се казва от коментиращи хора, които нямат представа от нищо, а и дори не съществуват. На многолюдието им дай хляб, зрелища, хули, и низост, но многолюдието бързо изчезва, а геният на Кръстева ще се чете и след 700 години.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 37. 37 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#36] от "Mатематик":

  Предполагам в ирония се упражняваяяте.

 38. 38 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Не съм запознат с творчеството на госпожата, ама на времето, когато мама е тате тръгнаха на екскурзия в нашите южни съседи, мен и сестра ми не ни пуснаха, щото се явявахме нещо като гаранти. Иначе госпожата е посрещала цялата рода без проблем. Не знам, може да е невинна, а просто да е имала луд късмет.

  PS: Що се отнася до пощенската й картичка от Брюксел с приветствения надпис до служител в посолството ("Да живее народната власт"), списанието го определя като саркастичен лозунг, а за самата картичка е казано с доза ирония, че е ползвана като "доказателство за двойната игра на Кръстева".
  Саркастичен лозунг, бате... прЕстави си.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  ""Шапка ти свалям! Дори МОСАД, който има шпиони навсякъде, не го знаеше". "
  Тази наистина ни има за балъци! По наглост маже да конкурира г-жа Лъжа и Злобата Йончева...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2304 Любопитно

  До коментар [#36] от "Mатематик":

  Vanity fair не е списание за гении.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#24] от "stedim":

  Не съм живял в това време, но все пак имам роднини които са избягали на Запад и знам какво се е случило със семействата им. А и кога се върнаха за първи път в България.
  Госпожата вместо да си затрае, разрива още повече миризливото.

  Panta rhei....
 42. 42 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Впрочем както за мнозина експерти по методите на ДС, така и според логиката проследяването на писмата оприличава материалите "Сабина" на досие на наблюдавано лице, а не на завербуван агент, това споделя и самата Кръстева."

  Разбира се, че не е била агент. За всеки дори поне малко запознат с творчеството и биографията на Юлия Кръстева, звучеше абсурно. Подобни твърдения и инсинуации са единствено подигравка със здравия разум. Юлия Кръстева с над 40 книги на френски език, преведи на английски и испански, немски, китайски, японски и т.н., публикувани, продавани, четени в най-големите страни на Европа и света, а една нескопосана комисийка от някави местини аборигени-български вади някакви си там неграмотни досиета, и ги подхвърля за пред плебса. Комедия... Бай Ганьооо, kолко си жалък!

  И още нещо, изуми ме колко много хора сега се оказа, че били „чели’’ Юлия Кръстева, чието име, повечето от които са чули за първи път след "досието". Странно е, че точно „досието“ подейства като добре известните две големи ракии и даде тъй дефицитния кураж да се пристъпи към революционни научни преоценки. Един вид, ето, най-после можем да си признаем, че не сме разбирали; вече е ясно, че не ние сме били глупави, посредствени и изобщо дори не сме се надценявали; просто е очевидно, че са ни лъгали. Няма смисъл да се влизаш в полемика с подобни "неадекватно интелектуално самодостатъчни" люде - за тях отрицанието е висша форма на съществуване, особено на стоящите по-високо. В същност, личността на Юлия Кръстева е заменима в случая - на тях им трябва обект за себедоказване чрез отрицание, защото собствена полезна и позитивна писта на реализация няма, не са произвели нещо значимо или просто ги е домързяло или не са рискували, от страх и низост превърнали се в нищо.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 43. 43 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 291 Любопитно

  Доказано е ,че има досие. Лошото е ,че никой не знае/с много малки изключения/ какво още е имало в досието.Казват ,че е прочистено, а това значи ,че е изчезнало нещо съществено. Явно мадам знае какво е останало от досието и ,че с това не може да се докаже какви поразии ,евентуално е направила, и затова е тази шумотевица и якото отричане. И представете си,че се появи нещо наистина уличаващо я,какво ще прави тогава? Какво ще каже тогава?

 44. 44 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Колкото и да не ни се иска,трябва да преглътнем истината - Юлия Кръстева е доносник на ДС,при това съвсем съзнателно!

 45. 45 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":
  На същия акъл си с кмета...такива ката Юлия Кръстева са опплювани само от ливичари , социалисти и форумни философи , напоследък по модата и тръмписти.
  В науката и културата има едни дето творят и други дето не могат и стават критици и анализатори ...демек -скопени. .
  Боли я ханша Юлия Кръстева.

 46. 46 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#36] от "Mатематик":

  Добре дошла отново във форума, другарко Кръстева (АКА Сабина):)

  Май наистина сте калпава агентка (или сте позабравили конспиративните правила). РАЗКОНСПИРИРАНА СТЕ!

  Как? Елементарно: От предишната статия (19/4) сте написали САМО 3 (ТРИ) коментара. Но появи ли се нова статия за Вас-на линия сте.

  Дерзайте, так держать!


  ....OF
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#36] от "Mатематик":
  Госпожата не получи особена подкрепа от интелектуалните среди на Запад след разкриване на миналото й.
  Защо така?
  П.П. Самият факт, че се е самоопределяла като маоистка е достатъчно красноречив: изборът й да сътрудничи на ДС много вероятно да е бил съвсем съзнателен. Левичарите във Франция или са нямали и идея какво е ставало с техните събратя-интелектуалци в Китай или ако са знаели съзнателно са го игнорирали.


 48. 48 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 289 Гневно

  Гледайте ако го намерите някъде филма "Червено,твърде червено" направен от дъщерята на художника Николай Панайотов , живеещ в Париж. Същата работа,същата! Дъщеря му,собствената ги е разобличила ,и него и майка и. Червени боклуци! ДС! И още и още...уреден с апартамент в центъра на Париж, когато хората до Румъния не можеха да отидат ез разрешение от милицията. И сега големия талант...голям агент на ДС това е! Същата е и Юлия Кръстева, същия е и Андрей лекарски,същия е и Емил Стойчев. Така наречения елит парижки!

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#32] от "hhhuuunnnn":

  Аха...! Забрави Лилето Павлова, дето много се гордеела с дядо си, пък е прегърнала ценностите на гражданите за европейско развитие...! И нейния началник, дето е учил в милиционерско училище...! :)

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#33] от "lone wolf":

  Сам са тургаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на veydar
  veydar
  Рейтинг: 8 Гневно

  Има няколко имена на съвременни българи с които можем да се гордеем и опаа - как така да не ги уплюум?1

 52. 52 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бих посъветвал г-жа Кръстева да не се засяга толкова. 2/3 от политическият, интелектуален, духовен “елит” на нацията са агенти. Погледнете бившия президент агент гоце от сирищник, или патриарха на БПЦ, или бившия зам председател на парламента П Берон, или новия шеф на лекарския съюз и още знайни и незнайни доносници. Всички са (бивши) ченгета служили с гордост на родината. Та успокойте наранената си крехка високо интелектуална съвест и карайте все едно нищо не се е случило. До месец два на никой няма да помни кой е агент сабина

 53. 53 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Преди време, когато избухна т. нар. скандал с агентурното минало на Юлия Кръстева, аз разгледах досието ѝ. Мисля, че в "Дневник" то беше публикувано като прикачен файл. Факт е, че в това досие нямаше нито ред, написан от нея като донос, отчет или въобще предаване на някаква информация. Друг въпрос е дали публикуваното досие е цялото досие.
  Мнението ми се доближава до това на spiegel, ком-р № 19.
  Смятам, че този позорящ Юлия Кръстева казус не би следвало да се раздухва и фрази от рода на "Не изключвам възможността да заведа дело" могат само да ѝ навредят повече. Защото никой не знае на какво са способни онези от ДС и какви ли документи не биха изфабрикували/извадили впоследствие. Човек трябва да знае какво губи, като печели.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 54. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Бих посъветвал г-жа Кръстева да не се засяга толкова. 2/3 от политическият, интелектуален, духовен “елит” на нацията са агенти. До месец два на никой няма да помни кой е агент сабина
  —цитат от коментар 52 на Napster


  Агент Сабина не може да разбере , че колкото повече отрича , че е била агент , толкова повече хора научават за това. Бяхме вече забравили за нея , но тя отново припомня за себе си. На пръв поглед тъпо и глупаво от нейна страна , но тези нейни глупави обяснения са за френската публика от лапнишарани, не за нас. Френските левичари може би ще и повярват. Във Фратция ,благодарение на агент Сабина, полезните идиоти са много.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Юлия Кръстева е от онази прослойка европейски левеещи "интелектуалци", които са превзели академията, медиите и издателствата, сами си хвалят "трудовете" един на друг и си раздават разни награди, всичко това на държавната хранилка. Ако се опиташ да прочетеш нещо от нея, мога да ти гарантирам, че ще го хвърлиш на десетата страница. Типични нео-марксистки глупости
  —цитат от коментар 25 на Тюфлекчия


  Юлия Кръстева е била вредна не толкова като агент, колкото от битието и на ляв интелектуалец, който е промивал мозъците на много хора с неомарксистки глупости и е произвеждал западни полезни идиоти.

 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#6] от "Леля Гичка":

  Прочистено е вече :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#21] от "Реми":

  Нито някой иска да навреди на Юлия Кръстева, нито някой иска да я черни...! Хората се дразнят от подобни нескопосани разкази и неубедителни версии, които сервира мадам Юлия. За тоя, който погледне досието, няма никакво съмнение, че Юлия е била сътрудник на ДС. Тя е била напълно наясно с това. Всъщност, нямаше никакъв друг начин да напуснеш България по онова време и всеки, който твърди обратното е лъжец и манипулатор.
  Ако мадам Юлия кротко беше навела глава и беше поискала извинение, всички щяха да я разберат. Някои даже, щяха да и простят... Защото всеки знаеше, за какво става въпрос. Ама да разиграва пиески и да се прави на жертва... Хайде, моля ви се...!

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Никой нищо не измисля и не й приписва. Тази жена е колкото глупава, толкова нахална и става за смях и съжаление. Нейният случай е кристално ясен. Натискала се е да сътрудничи на ДС и народната власт, за да се уреди. Вятърничава маоистка, която се представя за интелектуалка. Толкова е досадно. С това нервно крякане плаче за лечение.

 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#45] от "lynyrds":

  Така си и знаех - нито си чел нещо, нито имаш идея какво е писала. Щото щеше да знаеш, че точно "левичари и социалисти" не само никога няма да плюят Кръстева, ами до един са в единен светлий строй с нея. Да те светна, че за разлика от ваше село, социалисти и комунисти не са бившите партийни секретари на ТКЗС-то, а всякакви "творци" като тази дама и кръжецът в който вирее. Юленцето е върл агитатор първо за съветската, а после за маоистката диктатура. Както вече казах, повечето умни и красиви, дето я защитават наизуст (щото разни дичевци така са им казали), нямат хал хабер за каква одиозна личност, сипала пропаганда обслужваща комунистическите режими десетилетия наред става дума. Сигурно си мислите, че тя и разни като Дерида, Фуко, Адорно и други "мислители" са "десни", нали?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Юлия Кръстева е била вредна не толкова като агент, колкото от битието и на ляв интелектуалец, който е промивал мозъците на много хора с неомарксистки глупости и е произвеждал западни полезни идиоти.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Разбира се. То първо е пределно ясно, че едва ли някой скорошен невъзвръщенец или избягал около края на ВСВ, след идването на комунистите на власт, би се отпуснал да говори пред човек, който очевидно се ползва с благословията на режима. Тя си е била използвана за пропаганден рупор и то най-вероятно не от нашите тюфлеци от КДС, които нямат толкова акъл, а направо от КГБ - нашите само са я вербували и пратили на Запад.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Тази жаба кикирица защо не млъкне поне за малко?Колкото повече говори,толкова повече става ясно,че е била агент.Да правиш глупости на млади години е едно,но да се излагаш на стари....

 63. 63 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Може би тази жена е талантлива, но колко други, може и по-талантливи от нея, са били съсипани, за да може тя де е единствена. Преди 10-ти бяхме в пълно отчаяние и без самочувствие, като гледахме как системата натискаше някои, за да може нашият човек да заеме водеща роля. Защо тази жена не пише на тази тематика?

 64. 64 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  Едно е сигурно: тя в България повече нема да стъпи – Нали, Юле ?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  "Аз? Шпионка?"

  Госпожо, успокойте се, едва ли някой в БГ ви мисли за шпионка. Не сте била такава, била сте вероятно най-обикновена доносничка, прекалено глуповата сте за шпионаж.

  Като ви чета псевдо-интелектуалните излияния, се питам, защо ни занимавате със себе си?

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Вярна на себе си - дребна лъжкиня сега, дребен агент в миналото.

  Умните казват "Търсете парите" аз ще кажа "Търсете мотивите". А те са толкова прозрачни, кариера с цената на дребни мръсотийки. Става вече досадна с увъртанията си.

  А, и допълнение към казаното, дребна личност но с хипертрофирано его. Видите ли, тя великата е център на Вселената, всемогъщото ДС десетилетия наред си изкарва хляба фабрикувайки досие за нея. Без да получи нищо насреща и чиновници рискуващи кариерата при разобличение нощем наведени над листа старателно фабрикуват фалшивото и досие.

  Наистина това нищожество се е възприело като център на Вселената. Не ме учудва, при такива херметично затворени общества на безполезни интелектуални лузъри много често се губи чувството за реалност. "Случаят Кръстева" не е за комисията по досиетата, той е за психиатър.

  Впрочем без да се усети тя сама си нанася най-големият шамар. Признавайки, че дори близки до нея хора не и вярват и са я убеждавали да си признае. Хората които я познават най-добре.

  PS2 И наистина последно, щяла да заведе дело. Прекрасно, горещо и го препоръчвам! Така ще се нареди до агент "Румянцев" /Атанас Тилев/ който също отричаше връзките с ДС, заведе дело и го загуби. Но и тук тя си остава дребното нищожество, "Румянцев" беше от високо ниво, чрез него ДС и КГБ контролираха Симеон, той работеше до последният си момент за тях. А тя си остана една дребна безполезна личност с надуто его от която дори ДС е изгубило надежда да получи нещо полезно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Че е била агент - била е.
  Обаче не прави чест на екипа, да превежда "се обяснява". Преводът е просто "обяснява".
  Абе вие щракнахте ли на предоставения линк?

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Много жалко, че продължава да отрича, вместо каже истината. А истината е очевидна за всеки, който прочете внимателно документите, и в нея няма почти нищо унизително: Кръстева не е знаела, че са я завели като агент и сега е шокирана.
  —цитат от коментар 19 на spiegel

  Знаела е и то много добре. Просто абсурд беше по онези времена да те пуснат на Запад без да обещаеш че ще сътрудничиш. Разговор в една стаичка беше част от процедурата. Много вероятно и това съгласие е било използвано после като средство за натиск и контрол.

  Дори при обикновена заверка на превод на диплома на чужд език ме извика един такъв и ме разпитваше накъде и защо ще пътувам. Без още да съм поискал виза. И колегата който я заверяваше заедно с мен са го разпитвали за мен, така разбрах че доста вероятно имам досие. Все се каня да го видя и все го отлагам, може би ме е страх какво ще видя вътре, неочакваният образ на познати хора.

  Много академични специалисти пътуващи по разни причини на Запад по конференции лъснаха така с досиета. Само по конференции, какво остава за специализация. Лично познавам и един специализирал във Франция по онези времена, и той регистриран с агентурно име. При което той явно е бил по-дребен и от Юлия Кръстева, досието му дори не е прочиствано. Как си го представяте това нещо, доцент отишъл и върнал се до Франция вербуван а Юлия Кръстева останала там, въртяща се в такива интересни среди като ултра левичарите, съпруг французин и чистичка?

  Вербуваха тотално всеки който можеше да представлява дори минимален интерес. Просто тази е била дребен хитрец и умно е решила да не оставя писмени следи. Или по-вероятно е писала но е прочистено защото иначе се разкриват чуждестранни агенти за влияние и агентура.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Колкото и да не ни се иска,трябва да преглътнем истината - Юлия Кръстева е доносник на ДС,при това съвсем съзнателно!
  —цитат от коментар 44 на Cara Mia


  И защо да не ни се иска и защо да сме разочаровани? От това което прочетох за нея се очерта образа на една дребна кариеристка готова на всичко да се отскубне първо от провинцията във София а после от София в Париж. От зърковно семейство с огромна вероятност наблюдавано от ДС което означава, че и компромисите които е трябвало да прави заради кариерата си също да са били огромни. Във Франция постъпва по класическият начин за момиче от провинцията което иска да остане в столицата, жени се. Всичко това я характеризира като безогледен интересчия-кариерист, същото говорят за нея и колегите и от следването.

  От интелектуална гледна точка занимаваща се с хабене на хартията с отвлечени писания, част от левичарски кръгове лежащи на гърба на буржоазното общество и упорито работещи да го съсипят. Окупирали университетите и тровещи съзнанието на младите хора, идеална позиция за агентура на КГБ за идеологическата диверсия. Вредите нанесени от такива като нея апологети на ултра левичарството върху ума на младите хора са много по-големи от дребните и доноси. Накратко дребен мръсник. Защо трябва да съм разочарован, че един дребен мръсник накрая все пак е разобличен?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Dajarna sigurnost ..
  Ами, Vanity fair

 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тюфлекчия":

  "разни като Дерида, Фуко, Адорно и други "мислители" са "десни"

  Защо ли така тия, които мислят обикновено не са "десни"...? И кои са тия "десни" дето Вие ги четете? Примери?

  И толкова страст проявявате по темата ... приличате на apostate ... завършил някаква локумена специалност в университета, опитал се да се приобщи, обаче "не го дооценили" и той се озлобил? Или се лъжа?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#60] от "Тюфлекчия":"разни като Дерида, Фуко, Адорно и други "мислители" са "десни"Защо ли така тия, които мислят обикновено не са "десни"...? И кои са тия "десни" дето Вие ги четете? Примери? И толкова страст проявявате по темата ... приличате на apostate ... завършил някаква локумена специалност в университета, опитал се да се приобщи, обаче "не го дооценили" и той се озлобил? Или се лъжа?
  —цитат от коментар 71 на Gretel


  Лелче, помолил съм те да се обръщаш към мен само ако имаш да кажеш нещо по темата. Нямам никакъв интерес да обсъждам личността си с поредната нещастна женица, избиваща си комплексите във форума коментирайки коментиращите. Твърде много и твърде досадни станахте. Айде лека. ;)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Ако трябва да съдя по вихрещата се тука истерия и плюсчетата нацвъкани под завистливи и злобни постове, няма много промяна в българския манталитет.
  Много постаджии са завършили или дедективсто или шпионство и най вече съдийство , а вечерно време са вземали курсове по лингвистика и семиотика.

  Осъдихте я сгазихте я в калта. Сега може да нанкате спокойно, изчеткали добре чувството си за морално Превъзходство и недооценена гениалност.

  Била ли е шпионин или агент? Тя си знае. Интелектуалец от Световна величина ли е? Да, колкото и да не ви се нрави. Френски, защото при тоя етос шансовете нещо хубаво да се развие са минимални.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 74. 74 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":
  Много вероятно е точно това да и е била "задачата" - да разлага омразното капиталистическо буржоазно общество, а не някакви си банални битови доноси.

 75. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  За талантливия няма прошка. Видяхме същото при Стоичков, Бербатов и Гришо. Доносничеството винаги е било инструмент на некадърниците, от тези среди бяха и активните агенти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 76. 76 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#73] от "Gretel":

  Лелче, "давай борщ отдельно, и мухи отдельно", както казват "братушките":)

  По възрастните (живяли съзнателен живот опез соц'а) НЕ ВЕРВАТ на тьотка Юлка: Прекалено от близко помнят нещата, и не са ги забравили. По ред причини.

  Малцина са тези които могат да критикуват "литературните и философските трудове" на въпросната Юлка. Хората в НРБ трябваха да оцеляват, и семейство да хранят, та не са се задълбочили в анализи на нюансите на нейните творения. Тези левичари с пълните тумбаси "на запад" са се задълбочили и я оценили като "една от нас".

  Но БЪЛГАРИТЕ помнят нещата, и за туй не вЕрват на Юлка!

  Брамасол написа нещо от рода: Друг е въпроса дали нейното досие е било "изчистено".

  Като един с досие, който го е видял няколко пъти в течение на ЕДНА година, и обърнал внимание на измененията в него (става въпрос за 2100+ г)-мога заявя категорично: ДОСИЕТАТА СА ПРЕЧИСТВАНИ! ОТ 1989 та до днешни дни!!!

  ....OF
 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":

  "Лелче, ..."

  Вие обсъждахте политическите убеждения на Кръстева и кръга й. Аз ви попитах какви са алтернативните автори и исках да разбера колко Вие разбирате по темата по която се изказвате. Та какво е - някаква Филология или Философско нещо?

  Само не съм сигурна, че възрастовата разлика е във моя полза. Няма как един млад човек да натрупа толкова много злоба и разочарование ... освен ако не са Ви изхвърлили от Филологията Ви 2ри-3ти курс.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добре би било отзивите от този форум да достигнат в добър превод до редакцията на Vanity Fair.
  Изкривеното его на Кръстева предизвиква и наистина заслужава някой - отлично познаващ системата на съветския болшевишки концлагер "България" през 60-те и 70-те години, сериозно да се заеме с анализирането й и да и натрие носа.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 80. 80 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#45] от "lynyrds":Така си и знаех - нито си чел нещо, нито имаш идея какво е писала. Щото щеше да знаеш, че точно "левичари и социалисти" не само никога няма да плюят Кръстева, ами до един са в единен светлий строй с нея. Да те светна, че за разлика от ваше село, социалисти и комунисти не са бившите партийни секретари на ТКЗС-то, а всякакви "творци" като тази дама и кръжецът в който вирее. Юленцето е върл агитатор първо за съветската, а после за маоистката диктатура. Както вече казах, повечето умни и красиви, дето я защитават наизуст (щото разни дичевци така са им казали), нямат хал хабер за каква одиозна личност, сипала пропаганда обслужваща комунистическите режими десетилетия наред става дума. Сигурно си мислите, че тя и разни като Дерида, Фуко, Адорно и други "мислители" са "десни", нали?
  —цитат от коментар 60 на Тюфлекчия


  Фуко макар и ляв, и гей, е много интересен автор; за разлика от дамата-парапсихоложка

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#77] от "Gretel":

  Успокойте се малко госпожа. Колкото и да не Ви е приятно, въобще не ме интересува Вашето мнение за мен - в смисъл, наистина не ми пука, след 10 минути даже няма да помня, че съм Ви отговарял на злобните заядливи и комплексарски постчета. Та за да не изпадате в ярост (както други като Вас преди, някои като Стюпида даже и леко изперкаха) - ако искате да си комуникирате с мен, се опитайте да формулирате теза по темата на статията, не по темата за скромната ми личност, която нито познавате, нито Ви интересува. Също да знаете, че въобще не се вълнувам и от личната Ви история на безкрайно успяла на Запад жена, идваща да пише във форума, че белким образова аборигените и им набие акъла у главата. Айде със здраве и по-спокойно - Юлето нейното си го е направила вече, няма да ѝ го вземат, няма нужда да се хвърляте на амбразурата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":"Лелче, ..."Вие обсъждахте политическите убеждения на Кръстева и кръга й. Аз ви попитах какви са алтернативните автори и исках да разбера колко Вие разбирате по темата по която се изказвате. Та какво е - някаква Филология или Философско нещо?Само не съм сигурна, че възрастовата разлика е във моя полза. Няма как един млад човек да натрупа толкова много злоба и разочарование ... освен ако не са Ви изхвърлили от Филологията Ви 2ри-3ти курс.
  —цитат от коментар 77 на Gretel


  колежке, явно не тачите твърде филолози и философи, ма уважавате Кръстева - единственото обяснение е, че я уважавате заради работата ѝ в ДС; друг е въпросът доколко дамата има нещо общо с филологията, хеле па с философията; и последно - няма десни философи - това е левичарско деление - има философи и леви псевдофилософи

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 83. 83 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Така е, съвсем скоро разбрах, че т.нар. д-р Кехайов, селско момче от Родопите, малко мозък + много сланина, бивш шеф на Лекарския съюз, длъжост, която съвместява с петролен и хотелиерски бизнес е бил доносник - Андрей Веселинов Кехайов - агент Жеко. За награда, току що избрания управителен съвет на БЛС го назначава за да отговаря за международната дейност на съюза?!?
  Пиша всичко това в потвърждение на факта, че доносникът/агентът се ражда такъв и такъв умира. Но по жалкия си житейски път съсипва куп човешки съдби.

 84. 84 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  а можеше да каже, такива бяха времената нямаше как, ама не ще отрича ще обижда ще съди и накрая и кокошките в курника я разбраха

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Хард червена маоистка,икона на лилявите умнокрасавци,лъже че не е била агент на ДС.Автентичните ляво-ЛГБТ-земеделско-зелени консерватори я защитават?!Изенандани?!Та няма нищо по-нормално от това Дичув,Дайнов,Бойкикев,Кюранов,Левчев и други подобни да я защитават,та вижте какви са им родителите!

 86. 86 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 299 Неутрално

  В България при комунизма натрапен ни от Русия и КГБ, на човек му трябваха връзки да си купи чорапи и обувки, или дори по-нормална храна. А тази жена е била "студент на стаж" във Франция през 60-те години. Всеки да смята за какви връзки и на какво ниво става въпрос. Такива стажове на Запад нямаше. Без привилегии, не се приемаха почти никакви хора дори да следват в Софийския Университет, камо ли да ходят на Запад на стаж или специализация. Държавата беше в постоянен полу-военен режим и постоянна борба със Запада. Това да замине тази жена за Париж вероятно е уреждано предварително с месеци и дори с години. Предполагам че агентурата на ДС е направила пълна проверка за благонадеждност и някаква предварителна вербовка. После след някое време, когато тя си е стъпила на краката и си е оправила статута във Франция, може вече от ДС да са я отвързали с уговорката да е на разположение ако се наложи. Но дори и да е била свалена от отчет, чак до 1989-та година си е имала едно наум че ако тръгне против режима, може да й се случи криминално-смъртоносна случка, както на нея лично, така и на близките й в България. Така беше тогава. И за съжаление в наши дни наследниците на КГБ пак надигнаха глава в Източна Европа.

 87. 87 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#76] от "Roni":

  "Лелче, ...

  Тези левичари с пълните тумбаси "на запад" са се задълбочили и я оценили като "една от нас".

  Добре, чичка :)

  Много добро наблюдение по-горе... не това за възрастта ми.:) Ще го докарам и дотам, с малко късмет, дума да няма.

  Доколкото разбирам сте съгласни с мен. Нали това и аз казвам - жената е призната от западните светила в нейната област. Що трябваше да я оплювате? Тия, дето нямате културата да оцените постигнатото от нея. Аз също не мога, че областта ми е на светлинни години от нейната. Мене ми е достатъчно, че си е пила ракията с автора на "Митологии".

  И к'ъф е тоя resentment срещу "левичарството"? Сакате да сте капиталисти? Какъв му е шансът за реализация на един мизерник, изритан от Славянски Филологии като Тюфлека, например, във free market economy? Lumpenproletariat.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 88. 88 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Така е, съвсем скоро разбрах, че т.нар. д-р Кехайов, селско момче от Родопите, малко мозък + много сланина, бивш шеф на Лекарския съюз, длъжост, която съвместява с петролен и хотелиерски бизнес е бил доносник - Андрей Веселинов Кехайов - агент Жеко. За награда, току що избрания управителен съвет на БЛС го назначава за да отговаря за международната дейност на съюза?!?Пиша всичко това в потвърждение на факта, че доносникът/агентът се ражда такъв и такъв умира. Но по жалкия си житейски път съсипва куп човешки съдби.
  —цитат от коментар 83 на victor_victim


  Ама това вярно ли е ? Че той този дегенерат дори български не знае като хората, да не говорим за чужди езици.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#82] от "hhhuuunnnn":

  "колежке, явно не тачите твърде филолози и философи, ма уважавате Кръстева - единственото обяснение е, че я уважавате заради работата ѝ в ДС"

  Не, германецо ... "Hun", предполагам

  Уважавам всеки, който е постигнал нещо в живота и НЕ се "срами да се нарече болгарин"...при 7 млрда население на Земята , в един глобален свят.
  Дотам ли го докарахте да оплюете един от малкото световни интелектуалци, които имаме, дето не е краднала нищо от никого... или си мислите, че ДС са й писали книгите?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всичките ли простаци са на амбразурата?
  Не очкавах друго.

  Когато прочете нещо от Кръстева или от Цветан Тодоров, тогава може а коментирате. Да не говорим за алюзиите за Кафка.
  Нещастници.

 92. 92 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#89:"Rex"][/quote]

  Мега свежо е.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тюфлекчия":

  "опитайте да формулирате теза по темата на статията, не по темата за скромната ми личност, която нито познавате, нито Ви интересува."

  Опитът ми (за формулиране) се провали. Моя грешка, предполагам. Да опитам пак: Кръстева е обвинена, че е била шпионин за България във време когато в страната е била на власт "комунистическата" върхушка. Тя отрича. Била ли е или не - кой знае. Аз се концентрирах на реакцията "Распни я!" на 'широката публика" ("лузърите" както ги наричат тука) и на това, че Булгария става известна с шпионските си обвинения към един ""френски" интелектуалец, щото националният етос не може да произведе "български" такива. Цункайте родния си Пеевски някъде си.

  А иначе ми дължите $200 за анализа (1/2 час), който моята приятелка Ви направи преди малко, certified jungian analyst. Диагнозата Ви е "сенчест прометеевски комплекс" или на прост български - "завист". Може би ако се напънете да завършите Славянската си филология ще ви мине... знае ли човек.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тюфлекчия":

  "опитайте да формулирате теза по темата на статията, не по темата за скромната ми личност, която нито познавате, нито Ви интересува."

  Опитът ми (за формулиране) се провали. Моя грешка, предполагам. Да опитам пак: Кръстева е обвинена, че е била шпионин за България във време когато в страната е била на власт "комунистическата" върхушка. Тя отрича. Била ли е или не - кой знае. Аз се концентрирах на реакцията "Распни я!" на 'широката публика" ("лузърите" както ги наричат тука) и на това, че Булгария става известна с шпионските си обвинения към един ""френски" интелектуалец, щото националният етос не може да произведе "български" такива. Цункайте родния си Пеевски някъде си.

  А иначе ми дължите $200 за анализа (1/2 час), който моята приятелка Ви направи преди малко, certified jungian analyst. Диагнозата Ви е "сенчест прометеевски комплекс" или на прост български - "завист". Може би ако се напънете да завършите Славянската си филология ще ви мине... знае ли човек.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Знаела ли е ,че контактува с чиновници от ДС? Знаела е. Спомня ли си за какво е говорила с тях? Едва ли е забравила - все пак те не са били случайни хора и не е било еднократно. Не е писала доноси - ок, след като няма такива в досието й, може да се приеме. Но честната и дотойна позиция е точно и изчерпателно да каже всичко по първите две точки. Това дължи на българския народ и на френския ( а и световния) интелектуален елит, към който е причислявана. Без това вече е госпожа Нищо.

 98. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Тая кикимора е и нагла! Повтарям, лошо е да се наакаш публично, но се случва. По-лошо е като започнеш да размазваш екстрементите по себе си!
  А дали след 30-гина години така ще коментираме Мария Габриел?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 99. 99 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Хем по..ано, хем голямо. Че и Кафка намесва. Жалка работа.

 100. 100 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#87] от "Gretel":


  До коментар [#76] от "Roni":"Лелче, ...Тези левичари с пълните тумбаси "на запад" са се задълбочили и я оценили като "една от нас". Добре, чичка :)Много добро наблюдение по-горе... не това за възрастта ми.:) Ще го докарам и дотам, с малко късмет, дума да няма.Доколкото разбирам сте съгласни с мен. Нали това и аз казвам - жената е призната от западните светила в нейната област. Що трябваше да я оплювате? Тия, дето нямате културата да оцените постигнатото от нея. Аз също не мога, че областта ми е на светлинни години от нейната. Мене ми е достатъчно, че си е пила ракията с автора на "Митологии".И к'ъф е тоя resentment срещу "левичарството"? Сакате да сте капиталисти? Какъв му е шансът за реализация на един мизерник, изритан от Славянски Филологии като Тюфлека, например, във free market economy? Lumpenproletariat.
  —цитат от коментар 87 на Gretel


  Взех на заем "лелчето" от Тюфлека (май), и се извинявам ако си се обидила:)

  За другото: В нещо съм съгласен с теб, в нещо-не. Не, защото може би възприемам повечето от коментарите различно от теб. Според мен почти никой не оплюва въпросната тьотка за това че е била интелектуалка (каквото и да означава това) с леви/маоистки/други уклони. Нито поставя под съмнение нейните качества в специфичната и област.

  Почти всички и се подиграват (някои по умерено, други не толкоз) за това че "продава краставици на БЪЛГАРСКИТЕ краставичари". И за тепегьозлъка/гьонсуратщината да продължава да твърди "НЕ СЪМ била свързана/работила за КДС" (не е отрекла да е работила за КГБ). Това просто е подигравка с нормално'мислещите, и все още помнещи "нещата през соц'а".

  Е, естествено е че никой не обича да му се подиграват, и за това са такива реакциите.

  ПАК ще напиша написаното в предишния ми пост: САМО НАИВНИК/ПЪЛЕН БАЛЪК може да счита че ВСИЧКИ досиета са непокътнати от 89 та до днес. А тьотката вади като аргумент "НЯМА написани от мен доноси/доклади/отчети в досието ми".

  За "западното левичарство" не ми се пише! Някой много добре написа нещо от рода "Тези полезни идиоти причиниха огромни вреди на поколения млади идеалисти с идеализирането на марксизма, и прилагането му в СССР и други държави. Не само соц'държави а по цял свят.

  ....OF
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK