Критично е положението в Съединение и Смолянско заради обилните валежи

Критично е положението в Съединение и Смолянско заради обилните валежи

© Красимир ЮскеселиевОт началото на деня служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) са реагирали на 118 сигнала за произшествия, от които 11 пожара и 106 спасителни дейности. Към 18 часа звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 14 произшествия. Няма данни за застрашени хора и населени места, съобщиха от МВР.


Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета


В област Пловдив до 18 часа екипите на ПБЗН са извършили отводнителни дейности по 49 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и паднали дървета. Критично е положението в Съединение - градът осъмна под вода, съобщи БНТ. Наводнени са дворове и мазета. Съединение е една от критичните точки в Южна България. Една от главните улици в града е под вода. Дъждът там беше спрял, но отново започна да вали. Критична беше обстановката през целия ден в Съединение, тъй като водата се стичаше към ниските части на града и наводни дворовете на къщите, също приземни етажи и мазета. Няма пострадали хора.
По-рано през деня на няколко пъти имаше съвещание на кризисните щабове в Съединение. Кметът на града Атанас Балкански разпореди да бъдат прокопани канали, които да отвеждат дъждовната вода в земеделските земи. Също така се следи и нивото на язовирите, които се намират над Съединение. Те се изпускат контролирано. Следи се и нивото на река Потока, която минава през Съединение. Нейното ниво се покачи през последното денонощие.


В Смолян са получени 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. Отработени са 26 сигнала - отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са за река Черна, която поради обилния дъжд е преляла. Изградени са диги в кв. Устово - Промишлена зона, ул. "Георги Раковски, ул. "Тракия", ул. "Родопи", ул. "Димитър Македонски", ул. "Хан Аспарух" .


Бедствено положение е обявено на територията на Смолян и Чепеларе. Река Чая при Бачково е излязла от коритото си, евакуирано е едно семейство, което живее в най-ниската част на селото.


Кметът на Садово обяви частично бедствено положение в общината заради река Чая, която вече е скъсала дигата на две места край Катуница. Пътят, който свърза Свиленград и Пловдив с Катуница, е залят и затворен. Залети са и земеделски земи, пострадали са стопански постройки.В област Пазарджик сигналите са 30: за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура. Сред отводнените обществени сгради са МБАЛ "Пазарджик" и Болница "Ескулап".


Пет сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура има в Монтана.


Към 18 часа за област Бургас са получени над 35 сигнала за наводнение улици, паркинги. Екипи на пожарната служба работят по отводняването им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK