Шефът на специализираната прокуратура ще става заместник на Цацаров (обновена)

Иван Гешев

© Надежда Чипева, Капитал

Иван ГешевРъководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, който в последните две години се радва на динамично развитие в кариерата си, е на път да достигне до една от най-високите позиции в системата. Главният прокурор Сотир Цацаров ще го предложи за негов заместник на заседанието на прокурорската колегия следващата седмица, става известно от дневния ѝ ред.


Така Гешев ще стане третият заместник-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура. Мястото на заместник на Цацаров се освободи, след като Борислав Сарафов беше избран за ръководител на Националната следствена служба. Тогава главният прокурор заяви, че няма да посочва нов свой заместник. В началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия откриването на нов трети щат за заместник. Тогава той обяви, че новият заместник ще отговаря за осигуряване на методическо ръководство на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.


Гешев стана ръководител на специализираната прокуратура малко след като делото за източването на КТБ беше преместено там. Това се случи след двeгодишно разследване, когато обвинителите откриха, че има организирана престъпна група начело с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Преди това той беше наблюдаващ прокурор по разследването. След като я оглави, в специализираната прокуратура бяха преместени и делата за корупция.
Резултатите от това обаче са по-скоро катастрофални за прокуратурата, като голяма част от внесените там дела са или прекратени, или върнати на държавното обвинение.

Ръководителят на специализираната прокуратура беше представен преди време във в. "Труд" като Корадо Катани - храбър комисар от италианския сериал "Октопод". "Там борбата ще е до последно! Запори, изземвания, възбрани на имоти, репутационен проблем и каквото още се сетите", обясни при влизането в сила на промените Гешев във връзка с разследванията за корупция.

С назначаването на Гешев следващата седмица заместниците на Цацаров ще станат петима. Сегашните са Пенка Богданова, Мария Шишкова, които са към Върховната касационна прокуратура, Ася Петрова, която е във Върховната административна прокуратура и Борислав Сарафов като шеф на Националната следствена служба.


Това означава, че ключовата прокуратура ще остане без титуляр и ще бъде обявен конкурс за нов неин началник.


Кой е Иван Гешев


Гешев завършва право в Академията на МВР и през 1994 г. започва работа като оперативен работник в 5 РПУ в София, където остава по-малко от година. След това започва работа като следовател и през 2006 г. става районен прокурор в София. Няколко години по-късно той е командирован в градската прокуратура, където по-късно става и редови прокурор.


Преди време в. "Капитал" писа как Гешев е един от прокурорите, които отказват да подпишат обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев (по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, присвоил 18 млн. лв. в полза на "Уорли Парсънс" - фирма, изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене"). Впоследствие той е преместен за няколко месеца в прокуратурата в Перник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK