Директор на училище в Благоевград отказва да приема ромски деца в първи клас

Директор на училище в Благоевград отказва да приема ромски деца в първи клас

© Георги КожухаровУчилище в Благоевград обяви в профила си във "Фейсбук", че на втория етап от приемане на заявления за записване на първокласници няма да приема деца от ромски произход. Чрез социалната мрежа директорът на 9 ОУ "Пейо Яворов", намиращо се в кв. "Ален Мак", Василка Величкова прикани родителите от близките квартали да записват децата си, стига те да не са роми.

Директор на училище в Благоевград отказва да приема ромски деца в първи клас

© Фейсбук


Тя обясни пред БНТ, че заради големия брой ромски ученици родители на българчета отказват да запишат децата си в определеното им според въведеното райониране училище. Тя добави, че почти половината от учениците от първи до седми клас в училището са от ромски произход.
Сега е обявен прием само на 18 първокласници. До момента са записани само 6 деца. Според Величкова по две деца от ромски произход могат да се запишат във всяка една паралелка във всяко едно училище в Благоевград, като това бил нормалния процент. Директорът посочи пред "Нова телевизия" какви са съображенията ѝ за това решение.
"Знаете, че те са на големи родове, помежду си имат конфликти, и не бива децата да пренасят семейните конфликти от махалата в училище. Лимитът за ромски деца е изчерпан. Това не е дискриминационно, за тях също не е добре, да се обучават в сегрегирани паралелки", каза тя.


От Министерството на образованието заявиха, че при приема на ученици в първи клас водещият критерий е местоживеенето. Когато прилагането на този критерий доведе до паралелки, в които повечето ученици са с майчин език, различен от българския, детето може да бъде насочено в друго училище, но само със съгласието на родителя. От министерството ще направят проверка по случая.
От Регионалното управление на образованието в Благоевград уточниха, че до момента няма нито една постъпила жалба от родители, че в някое от училищата в града не искат да запишат детето им.


От Българския хелзинкски комитет заявиха, че заради съобщението в интернет ще сезират Комисията по защита от дискриминация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK