Властите не очакват преливане на реки, има жълт код за силен вятър

Властите не очакват преливане на реки, има жълт код за силен вятър

© Красимир ЮскеселиевНе очаквам усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от агенция "Фокус".


"Нашите служители заедно с организираните доброволци имат за задача да доотводнят всички мазета, приземни етажи, дворове. Разбира се, там, където е възможно. Направена е необходимата организация", обясни той.


По думите му река Малък Искър вече е в коритото си. В Етрополе и в Роман, където реката създаде проблеми, са започнали отводнителните операции. "На места все още токът не е пуснат, но службите от енергоразпределение работят активно. Разбира се, свлачищните процеси не могат да се овладеят толкова бързо", допълни той.
За днес е обявен жълт код, но не за дъжд, а за силен вятър. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. Ще духа силен запад-северозападен вятър - средна скорост 14-19 м/сек.


В София четири екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи и са в готовност да реагират на сигнали. От Общината напомнят на гражданите да бъдат внимателни при придвижването си на открито, да обезопасят незакрепени предмети от балкони или прозорци на жилищата си, строителните фирми да проверят огради, строителни скелета и кранове на обектите си и да предприемат мерки за тяхното обезопасяване, собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.


Продължава и контролираното изпускане на водни количества от общинските язовири "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол". Извършва се наблюдение на места от критичната инфраструктура.


Лоши са условията за туризъм в планините, съобщава Планинската спасителна служба. Тя препоръчва на туристите да се съобразяват стриктно с бързо променящи се и неустойчиви метеорологични явления. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.


Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK