Много училища отказвали да приемат деца роми, твърди организация

Много училища отказвали да приемат деца роми, твърди организация

© Николай ДойчиновНе са малко училищата, които не записват деца от ромски произход, макар и да не го афишират. За това съобщава Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" в писмо до медиите. Повод за него стана случаят, при който училище в Благоевград обяви в профила си във "Фейсбук" това.


Без да го заявяват така открито, десетки директори на училища в цялата страна следват същата "политика". В резултат, в големите и по-малките градове се оформиха "елитни" училища, посещавани само от деца от българския етнос, а над сто училища в същите населени места вече са вторично-сегрегирани: макар училищата да се намират в български квартали, в тях се обучават преди всичко или само ромски деца, а живеещите до тези училища български деца са записани в "елитните" училища без ученици от етническите малцинства. В допълнение, в ромските махали на областните центрове и по-малките градове, функционират и над 60 първично-сегрегирани "цигански" училища. Това пише в своя позиция организацията.


Организацията настоява за незабавно уволнение на директора на училището в Благоевград, проверки в училищата за такива практики и политически мерки от страна на Министерството на образованието за преодоляване на съществуващата сегрегация.


Цялата позиция на центъра можете да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK