Интеграцията на хората с увреждания се връща 20 г. назад, според Мая Манолова

Мая Манолова

© Анелия Николова

Мая МаноловаПредложените спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад, каза омбудсмана Мая Манолова по БНР.


Проектозаконът беше внесен с подписите на депутати от управляващото мнозинство - ГЕРБ и "Обединени патриоти" тъй като Върховният административен съд отмени правилника по който се дават помощи на хората с увреждания.


Вместо министерството да оправи правилника те са решили да върнат политиките на раздаване на калпак и то процент от минималната работна заплата, каза Манолова. Според нея това противоречи на конвенцията за правата на хората с увреждания и помощите трябва да се дават според потребностите, а не на всеки по малко. "В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата", каза Манолова.
Тя смята, че готвените изменения според които ще се дава на всекиго по равно е законодателство на парче, в каквото обвиняват нейният проект за личната помощ на хората с увреждания.


"Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ", каза Манолова. В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо, каза Манолова. Финансовите разчети на нейния проектозакон позволявали 77 000 души да получат чужда помощ. "Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ". Според омбудсмана ще са нужни още 105 млн. лв. и всички нуждаещи ще се получат асистенти, като те няма да са по 8 часа за всеки, тъй като някои се нуждаят от много по-малко.


Манолова не отрече директно, че готви нов политически проект, но каза, че заради лични обвинения към нея е готова да си подаде оставката, ако бъдат приети предложените от нея закони за личната помощ, за частния фалит и за свръх правомощията на банките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK