Съдът беше готов да даде 500 хил. лв. обезщетение на бивш прокурор, той искал 50 хил.

Цеко Йорданов /със светлия костюм/ посреща шефове от МВР, поканени на съвещание на прокуратурата, август 2003 г.

© Асен Тонев

Цеко Йорданов /със светлия костюм/ посреща шефове от МВР, поканени на съвещание на прокуратурата, август 2003 г.Софийският градски съд е смятал за заслужено рекордното обезщетение от 500 хил. лв. за претърпени щети от бившия върховен прокурор Цеко Йорданов заради въвличането му като обвиняем по делото "Октопод" и свалянето на обвинението след продължило извън разумните срокове производство. Той обаче в предявения иск е посочил за справедлива сумата 50 хиляди и съдът му е присъдил толкова, тъй като не може да бъде надхвърлен искът му. Присъдени са му и 30 хил. лв. за това че делото е продължило извън разумния срок, и 4 500 лв. за разноски,които е направил в хода на делото до прекратяването му.


Това съобщава специализираният сайт news.lex.bg.


Цеко Йорданов беше изненадващо привлечен през есента на 2010 г., когато беше вече напуснал съдебната система, в прочутото дело "Октопод" и изправен на съд за престъпление срещу правосъдието. Конкретното обвинение бе за възпрепятстване на правосъдието - за това че като шеф на отдел "Следствен надзор" във Върховната прокуратура е прекратил дело срещу израелеца с български паспорт Маир Овадия. А връзката с делото "Октопод" била - спред прокуратурата, че израелецът бил партньор в бизнеса с главния обвиняем по "Октопод" Алексей Петров.
В исковата молба на Йорданов за обезщетението е описана цялата сага на делото "Октопод", което впоследствие роди няколко дела срещу България в Европейския съд в Страсбург. От 2010 г. в продължение на пет години продължава делото срещу Йорданов, през 2015 то е прекратено срещу него поради недоказаност на обвинението, но той обжалва мотива и накрая е свалено по липса на извършено престъпление.


Съдът е приел заключението на съдебно-медицинска експертиза, според която множеството хронични заболявания на Йорданов са се влошили по време на процеса и до днес продължават да се задълбочават. Разпитани са били и свидетели, с чиито показания според СГС е установено, че Йорданов е преживял тежко делото "Октопод".


"Повдигнатото обвинение срещу ищеца, който е бил магистрат с име на един от най-добрите в професията, сензационният вид на наказателното преследване, изкуствено създаден от неиздържано обвинение, не само сериозно са накърнили, но и тотално са разрушили доброто име и честта на ищеца като професионалист, градени десетилетия", пише в решението на СГС.


Дали бившият висш прокурор е бил "един от най-добрите в професията" е мнение на съдията. Но че беше емблема на матрицата и методите на работа на българската прокуратура, които са същите и днес, беше изразено публично от самия Цеко Йорданов пред съдебни журналисти през 90-те години, когато той беше ключова фигура от довереното обкръжение на главния прокурор Татарчев, а по-късно и на Филчев. Тогава, докато заемаше най-важния пост в прокуратурата /наблюдение на разследванията/, на въпрос как е приложен един текст от НПК по конкретно дело, Цеко Йорданов отвърна с обезоръжаваща искреност:


"Абе няма НК, няма НПК, има каквото каже главния /прокурор/"


В този смисъл може да се добави - към решението на съда - че той наистина е бил несправедливо привлечен към отговорност и напълно заслужено съдът е поискал да му присъди половин милион лева обезщетение за претърпените морални щети...


Пак с делото "Октопод" е свързано и най-високото досега обезщетение от 802 хил. лв. - то бе присъдено на лизинговото дружество "Голд лизинг ООД " за претърпени материални щети поради иззета от разследващите и невърната и досега документация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK