Отчети под индиго за една романтична "командировка" до Ница

"Семейна" снимка на елегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на април

© Община Севлиево

"Семейна" снимка на елегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на априлВсички 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в Севлиево, които от 27 до 30 април т.г. пътуваха на бюджетни разноски до Френската Ривиера, са нарушили Наредбата за задграничните командировки и специализациите в чужбина. Това показа проверка на "Дневник". Те са подали и напълно идентични, формални доклади за пътуване си, които не дават представа за неговите цели и постигнатите резултати.


По време на командировката членовете на делегацията - 23 (от общо 28) общински съветници, четирима зам.-кметове и секретаря на общината, е трябвало "да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". За тази цел, според заповедта, издадена от кмета на Севлиево Иван Иванов, командированите е трябвало да пътуват по маршрут "Севлиево-София - Ница и обратно" за срок от четири дни, два от които – 28 и 29 април, почивни. Но проверка на "Дневник" показа, че вместо по маршрута, указан в кметската заповед, те са пътували до малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен. Освен това вместо с колегите им по ресори, пътуващите са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си и то със зам.-кмета на града. По силата на служебните си задължения той е и зам.-председател на местния Общински съвет на градчето.


Запознаване "на място"


В отговор на искането на "Дневник" за предоставяне по електронен път на копия от отчетите за пътуването от Общинската администрация в Севлиево отговориха, че това може да стане единствено чрез "преглед на място". Според Закона за достъп до обществена информация органите (в случая местната администрация) са длъжни да се съобразят с предпочитаната форма за предоставянето й, освен в случаите, когато "за нея няма техническа възможност", ако "е свързана с необосновано увеличаване на разходите по предоставянето" или "води до възможност за неправомерна обработка на тази информация или до нарушаване на авторски права". Очевидно е, че в случая не става въпрос за нито един от тези случаи, тъй като отчетите са само 28 - всеки на по една страница и не съдържат никаква "чувствителна" информация. Така се оказва, че решението за предоставяне "с преглед на място" би могло да има за цел единствено затрудняването на достъпа до исканите данни.
Освен това под претекст, че е трябвало да бъдат прикрити личи данни, всички копия от отчетите за пътуването, които бяха поискани, се оказаха със заличени имена на съставителите .


"Обменени бяха положителни практики"


Напълно еднаквите текстове на отчетите потвърждават констатацията, че всички 28 командировани са били не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен, до където никой не ги е изпращал. За да бъде "маскирано" това разминаване със заповедта на кмета на Севлиево, в тях е записано следното: "В изпълнение на задачата: Обмяна на опит в община Ница, Франция (...) посетих Ница, Република Франция и Рокбрюн-кап-Мартен".


По-нататък във всеки един от отчетите пише следното: "Взех участие в официална работна среща в община Рокрюн-кап-Мартен. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с предоставяне услуги на гражданите, дейности на общинската администрация и законотворчество на местния парламент. Обменени бяха положителни практики в различни направления".


Напълно идентична е и останалата част от отчетите с незначителни вариации в няколко от тях. В един е отразено, че са били обсъдени "възможности за бъдещо сътрудничество", в друг, че са били изразени "намерения за бъдещи контакти и сътрудничество", че е било наблюдавано"междуинституционално взаимодействие при осъществяване на общински дейности", или, че анонимните командировани са били "свидетели на взаимодействието между различните институции при осъществяване на общински дейности". (С пълния текст на част от докладите можете да се запознаете в прикачения файл).


Ница, Монако, Монте Карло...


Любопитна е и друга част от т.нар. отчети. Там пише, че всички участници в пътуването (без изключения) са взели участие "в програмата, предложена от фирмата, организирала обмена", и се е запознал "с културно-историческите забележителности на гр. Ница".


Справка, предоставена на "Дневник" от Община Севлиево още през май показа, че на командированите са били изплатени по 35 евро на ден. Освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване за всеки от тях местният бюджет е похарчил по 895 лв. Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница, предлагана през сайта на туристическото дружество "Бест травъл ейджънси", което е организирало и въпросното служебно пътуване. Срещу тази цена на редовите си клиенти агенцията предлага панорамна обиколка на Ница, запознаване със забележителностите и свободно време в първия ден на екскурзията.


За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са предвидени целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (които не са част от територията на Франция), както и до градовете Антиб и Кан. Обратният полет за България е сутринта на четвъртия ден. Цените на на двете допълнителни пътувания са по 60 лв. на човек, които биха могли да бъдат покрити само с част от командировъчните, изплатени от Община Севлиево за двата дни на уикенда – 28 и 29 април.


Едно фатално "събитие на високо ниво"


Още при завръщането си от "командировката" – на 30 април т.г., председателя на общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева обясни за "Дневник", че Ница е голяма община и по тази причина никой не би трябвало да очаква делегацията "да се срещне с конгломерата". За това официалната част от посещението се състояла в курорта Рокбрюн-кап-Мартен.


Обяснението на Лалева, дадено пред журналистката Емилия Данкова от сайта "Севлиево онлайн" гласи съвсем друго. Според тази версия в деня на пристигането на севлиевската делегация в "основната община Ница" е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството бил ограничен. Ако това е така, то означава само едно – че командировката е била зле подготвена и че никой в Севлиево не е провел предварителен разговор с кметството в Ница за подготовка на посещението.


Вчера от Окръжна прокуратура в Габрово потвърдиха информацията на "Дневник", че по повод на публикациите за командировката до Ница на двадесет и осемте общински чиновници и съветници още през май е започнала проверка, която продължава и в момента.


Според чл. 40 от Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина "служебни лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута".


Участници в делегацията на Община Севлиево, командирована за "обмен на добри практики" в Ница от 27 до 30 април т.г.


Общински съветници:


Диян Златев, Явор Памукчиев, Капка Пандурска, Делян Игнатов, Петко Тотев, Владимир
Василев, Ралица Христова, Вера Цачева, Здравка Лалева, Цветан Стоянов (ГЕРБ)
Силвия Стойнова, Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Христо Христов (БСП)
Ердоан Узунов, Мюмюн Мутишев, Кенан Ашиков, Керим Ибрям (ДПС)
Христо Митев (Народен съюз)
Тодор Ганчев, Сюзан Садъкова (Реформаторски блок)
Христо Гунчев, Светлана Георгиева (Патриотичен фронт-НФСБ, ВМРО)


Общински служители:


Заместник-кметовете: Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов
Секретар на Община Севлиево: Румяна Дъчева


Общински съветници, неучаствали в пътуването на делегацията:


Поради публично изразено несъгласие с мотивите за пътуването:
Николина Николова (Коалиция "Избирам Севлиево") и Йордан Стойков (БСП)


Поради лични, служебни ангажименти и други причини:
Христофор Лалев (Коалиция за Севлиевска община), Недко Георгиев (Народен съюз), Димитър Димитров (ГЕРБ), Петинка Михайлова (БСП).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK