Отчети под индиго за една романтична "командировка" до Ница

"Семейна" снимка на елегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на април

© Община Севлиево

"Семейна" снимка на елегацията от 28 севлиевски общинари, пътували служебно до Ница в края на априлВсички 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в Севлиево, които от 27 до 30 април т.г. пътуваха на бюджетни разноски до Френската Ривиера, са нарушили Наредбата за задграничните командировки и специализациите в чужбина. Това показа проверка на "Дневник". Те са подали и напълно идентични, формални доклади за пътуване си, които не дават представа за неговите цели и постигнатите резултати.


По време на командировката членовете на делегацията - 23 (от общо 28) общински съветници, четирима зам.-кметове и секретаря на общината, е трябвало "да обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница". За тази цел, според заповедта, издадена от кмета на Севлиево Иван Иванов, командированите е трябвало да пътуват по маршрут "Севлиево-София - Ница и обратно" за срок от четири дни, два от които – 28 и 29 април, почивни. Но проверка на "Дневник" показа, че вместо по маршрута, указан в кметската заповед, те са пътували до малкия, но скъп и престижен курорт Рокбрюн-кап-Мартен. Освен това вместо с колегите им по ресори, пътуващите са имали само една протоколна среща в първия ден след пристигането си и то със зам.-кмета на града. По силата на служебните си задължения той е и зам.-председател на местния Общински съвет на градчето.


Запознаване "на място"


В отговор на искането на "Дневник" за предоставяне по електронен път на копия от отчетите за пътуването от Общинската администрация в Севлиево отговориха, че това може да стане единствено чрез "преглед на място". Според Закона за достъп до обществена информация органите (в случая местната администрация) са длъжни да се съобразят с предпочитаната форма за предоставянето й, освен в случаите, когато "за нея няма техническа възможност", ако "е свързана с необосновано увеличаване на разходите по предоставянето" или "води до възможност за неправомерна обработка на тази информация или до нарушаване на авторски права". Очевидно е, че в случая не става въпрос за нито един от тези случаи, тъй като отчетите са само 28 - всеки на по една страница и не съдържат никаква "чувствителна" информация. Така се оказва, че решението за предоставяне "с преглед на място" би могло да има за цел единствено затрудняването на достъпа до исканите данни.
Освен това под претекст, че е трябвало да бъдат прикрити личи данни, всички копия от отчетите за пътуването, които бяха поискани, се оказаха със заличени имена на съставителите .


"Обменени бяха положителни практики"


Напълно еднаквите текстове на отчетите потвърждават констатацията, че всички 28 командировани са били не в Ница, а в Рокбрюн-кап-Мартен, до където никой не ги е изпращал. За да бъде "маскирано" това разминаване със заповедта на кмета на Севлиево, в тях е записано следното: "В изпълнение на задачата: Обмяна на опит в община Ница, Франция (...) посетих Ница, Република Франция и Рокбрюн-кап-Мартен".


По-нататък във всеки един от отчетите пише следното: "Взех участие в официална работна среща в община Рокрюн-кап-Мартен. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с предоставяне услуги на гражданите, дейности на общинската администрация и законотворчество на местния парламент. Обменени бяха положителни практики в различни направления".


Напълно идентична е и останалата част от отчетите с незначителни вариации в няколко от тях. В един е отразено, че са били обсъдени "възможности за бъдещо сътрудничество", в друг, че са били изразени "намерения за бъдещи контакти и сътрудничество", че е било наблюдавано"междуинституционално взаимодействие при осъществяване на общински дейности", или, че анонимните командировани са били "свидетели на взаимодействието между различните институции при осъществяване на общински дейности". (С пълния текст на част от докладите можете да се запознаете в прикачения файл).


Ница, Монако, Монте Карло...


Любопитна е и друга част от т.нар. отчети. Там пише, че всички участници в пътуването (без изключения) са взели участие "в програмата, предложена от фирмата, организирала обмена", и се е запознал "с културно-историческите забележителности на гр. Ница".


Справка, предоставена на "Дневник" от Община Севлиево още през май показа, че на командированите са били изплатени по 35 евро на ден. Освен това за самолетни билети, транспорт и хотелско настаняване за всеки от тях местният бюджет е похарчил по 895 лв. Точно толкова струва стандартната екскурзия до Ница, предлагана през сайта на туристическото дружество "Бест травъл ейджънси", което е организирало и въпросното служебно пътуване. Срещу тази цена на редовите си клиенти агенцията предлага панорамна обиколка на Ница, запознаване със забележителностите и свободно време в първия ден на екскурзията.


За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са предвидени целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (които не са част от територията на Франция), както и до градовете Антиб и Кан. Обратният полет за България е сутринта на четвъртия ден. Цените на на двете допълнителни пътувания са по 60 лв. на човек, които биха могли да бъдат покрити само с част от командировъчните, изплатени от Община Севлиево за двата дни на уикенда – 28 и 29 април.


Едно фатално "събитие на високо ниво"


Още при завръщането си от "командировката" – на 30 април т.г., председателя на общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева обясни за "Дневник", че Ница е голяма община и по тази причина никой не би трябвало да очаква делегацията "да се срещне с конгломерата". За това официалната част от посещението се състояла в курорта Рокбрюн-кап-Мартен.


Обяснението на Лалева, дадено пред журналистката Емилия Данкова от сайта "Севлиево онлайн" гласи съвсем друго. Според тази версия в деня на пристигането на севлиевската делегация в "основната община Ница" е имало събитие на високо ниво и по тази причина достъпът до сградата на кметството бил ограничен. Ако това е така, то означава само едно – че командировката е била зле подготвена и че никой в Севлиево не е провел предварителен разговор с кметството в Ница за подготовка на посещението.


Вчера от Окръжна прокуратура в Габрово потвърдиха информацията на "Дневник", че по повод на публикациите за командировката до Ница на двадесет и осемте общински чиновници и съветници още през май е започнала проверка, която продължава и в момента.


Според чл. 40 от Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина "служебни лица, които виновно не са изпълнили задълженията си по командировката, възстановяват неправомерно изразходваните средства в левове и във валута".


Участници в делегацията на Община Севлиево, командирована за "обмен на добри практики" в Ница от 27 до 30 април т.г.


Общински съветници:


Диян Златев, Явор Памукчиев, Капка Пандурска, Делян Игнатов, Петко Тотев, Владимир
Василев, Ралица Христова, Вера Цачева, Здравка Лалева, Цветан Стоянов (ГЕРБ)
Силвия Стойнова, Огнян Пешков, Ценка Йонкова, Христо Христов (БСП)
Ердоан Узунов, Мюмюн Мутишев, Кенан Ашиков, Керим Ибрям (ДПС)
Христо Митев (Народен съюз)
Тодор Ганчев, Сюзан Садъкова (Реформаторски блок)
Христо Гунчев, Светлана Георгиева (Патриотичен фронт-НФСБ, ВМРО)


Общински служители:


Заместник-кметовете: Калина Георгиева, Невена Тодорова, Красимира Йорданова, Ахмед Мехмедов
Секретар на Община Севлиево: Румяна Дъчева


Общински съветници, неучаствали в пътуването на делегацията:


Поради публично изразено несъгласие с мотивите за пътуването:
Николина Николова (Коалиция "Избирам Севлиево") и Йордан Стойков (БСП)


Поради лични, служебни ангажименти и други причини:
Христофор Лалев (Коалиция за Севлиевска община), Недко Георгиев (Народен съюз), Димитър Димитров (ГЕРБ), Петинка Михайлова (БСП).

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  Лапай Гуджо мръвки - раята плаща !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Снимката горе показва, че всичките 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в Севлиево, които от 27 до 30 април т.г. пътуваха на бюджетни разноски до Френската Ривиера, са толупи и селяци, приличащи не само по вид, но и по манталитет на бай Ганьо - да ударим кьоравото!!!!!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Весело

  Следващият път да Сан Франциско да обменят ,,добри " практики.
  Какво е мнението на избирателите в Севлиево за ,,добрите" практики?

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  "Разпори ги" тези от Севлиево, Спасе, "разпори ги", за едни има няма по 1000 лв. на калпак. Иначе детайлно разследване, почти като ревизорска констатация, в която накрая е посочен и нормативния член, който е нарушен....
  А за едни тръби, за един "Южен поток", за едни пристанища във Варна и Бургас, за десетките милиони наеми, които влизат не в пристанищата (държавни, все още), а "капят" върху бизнесмени, като шефа на КРИБ например, кога ще прочетем нещо?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Имало е все пак двама против организацията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Ех, нереде Ница, нереде Севлиево, ама пък що да не видим свят за чужда сметка???
  И ние душа носим, респективно влачим???? От догодина, Севлиево - Ницата на балканите!!!

 7. 7 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Трябва да са цигани - друг начин няма. 🤗

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1730 Гневно

  Корупцията няма партийна принадлежност!

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Хайде стига с това сиромахомилство и байганьовщина. Нормално е общинските съветници да виждат и други градове освен Севлиево. На мен като избирател чак ми е неудобно да чета дискусии от рода на можем ли да си позволим на вършещите обществена работа да плащаме разноски за пътуване или да си вадят от джоба от мизерните заплати които им плащаме, за да се занимават нашите работи.

 10. 10 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 464 Неутрално

  От Рокебрюн до Монако/Ница/Кан има маршрутка-хеликоптер. :))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Уморени, любознателни и преди всичко нагли, свръх нагли!

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  "ли да си вадят от джоба от мизерните заплати които им плащаме, за да се занимават нашите работи."

  Нещо бъркате. Това не са общински служители. Това е местният "парламент", който севлиевчани са си избрали. Когато са се кандидатирали доброволно "за благото на народа" те са змаели условията. На тях им се плаща не заплта, а някакви пари за участие в заседанията.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Това е положението, а и ние се сърдим на едни или други "слуги" на народа, а някак пропускаме едно-две "дребни" неща.
  1. Ние си ги избираме
  2. Те, нашите избраници, искаме или не са всъщност достатъчно представителна извадка на нас самите.
  Ерго, за да очакваме нещо по различно, колкото и да ми е неприятно, ще цитирам т.н. цар, "необходимо е да сменим чипа". Може и по другия начин, с тоягата - ама трябва да си внесем прокурори и малко истински разследващи полицай, та с тяхна помощ, да ускорим процеса по замяна на чипа.

 14. 14 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Хаха! Бест травел айджънси!
  Ако се чудите коя е най-добрата туристическа агенция, това е българската администрация! Цървули по душа, но с претенции!

  Преди години шефът на КРС беше довел сина си - студент на официален коктейл.

  А за кметовете на села без канализация, но със служебни джипки за по 200 бона не ми се и споменава.

  Горанов, финансовите ти контрольори спят! Ако ги има де.
  Гиди тояга неокастрена!

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  .... толупи и селяци, приличащи не само по вид, но и по манталитет на бай Ганьо - да ударим кьоравото!!!!!
  —цитат от коментар 2 на Дедо Либен


  Дедо Либене, не на бай Ганьо приличат. А на нас си дето сме ги избрали. Че даже и не приличат - това сме си баш ние на снимката. Други по тези земи няма.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  "приличащи не само по вид, но и по манталитет на бай Ганьо"
  В случая сравнението не е точно. При всичките кусири, които Алеко му е приписал, най Ганьо пътува за своя сметка. Освен това той знае защо пътува, а тези не знаят. И накрая - Бай Ганьо е все пак човек активен, той "търси" келепира, а тези просто чакат да им падне сгодно. В случай бих ги оприлиил на друг български архитип - Андрешко - ако мине, ако падне, нещо да излъжем закона (леле, като си спомня в училище май го учихме като положителен герой).

 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Малко заяждане ми се вижда тук. Гледам за 900 лева са пътували и 35 евро дневни. Не е нещо разточително. С тия 35 евро в ница се яде само в топлия щанд на карфур общо взето. Ми видяли са малко свят севлиевските общинари може и да им е влязло нещо в главата.

  Докладаите и програмата са друго нещо и обект на дискусия ама вие какво очаквате от една дребна селска община.

  Като цяло има много андрешковщина в цялото нещо.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  " С тия 35 евро в ница се яде само в топлия щанд на карфур общо взето. "
  Това не е вярно. Една прилична вечеря (без изхвърляне и без напитки) в среден ресторант е 20-25 евро. Не им броя парите и залците, но фактите са си факти.

 19. 19 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 964 Любопитно

  Не трябва ли гражданите на Севлиево да се вълнуват и държат сметка на общинските съветници и служители?Те,гражданите на Севлиево,да им търсят сметка и обяснение.Техните пари са харчени.

 20. 20 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  35 евро са максимално полагащите се командировъчни на ден за страна от ЕС. И колегата 18 е абсолютно прав.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  И после що хората избрали Ценко Чоков или къв беше в онова село Галиче :)

  Че той си е цвете спрямо тия бе :)

 22. 22 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":
  Не е въпросът колко струва. И 5лв. да са похарчили, които са публични средства, ако няма основание за това, трябва да бъдат освиркани.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Масова е практиката на такива "романтични" командировки по екзотични места. Тия са ги хванали и станаха резил не само пред своите избиратели , но и пред цяла България. Вече се налага понятието "конгресен туризъм". По света се организират най-различни конгреси , симпозиуми, обучения и какви ли не подобни мероприятия без практическа полза, в които участват ръководни кадри от всякакво ниво. Милиони се харчат за такива командировки, които не представляват нищо друго , освен платени от данъкоплатеца луксозни екскурзии на високопоставени чиновници.

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  На мен като избирател чак ми е неудобно да чета дискусии от рода на можем ли да си позволим на вършещите обществена работа да плащаме разноски за пътуване
  —цитат от коментар 9 на svoboden


  Мозък, в България и 250 и няколко общини, 5500 села, няколко стотин хиляди държавна администрация. Ако на всички ти е неудобно да не им плащаш разноските до Ница, айде поне първо да осигурим нормален живот на децата с увреждания примерно.

 25. 25 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Корупцията няма партийна принадлежност!
  —цитат от коментар 8 на plamen_b


  Това е по-скоро келепир ;–)

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аууу, какво огромно разхщение! На фона на щети за милиарди, тази кокошкарска история е много смешна. Да, ама журналята показват зъби на такива. Другите, за милиардите, подминават с мълчание. Че даже и на снимка ги изтипосали! Като при груповите посещения на кръчма. Всеки се натиска да плаща малките сметки!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  "Аууу, какво огромно разхщение! На фона на щети за милиарди, тази кокошкарска история е много смешна."

  Абсолютно същия аргумент използваха братя Галеви. Когато се зашумя около тях, един от тях буквално каза: "толкова се краде в тази държава, те нас гледат".

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  За 20 евро в ресторант ще пиете една студена вода и може би салатка. Нормално ястия е 15-20 евро, салата или десерт е 6-10, бира/безалхохно/вода е 5, чаша вино е извън тази ценова категория. За нормален обяд, без преяждане или напиване ви трябват поне 30 евро в евтина немска кръчма. Едва ли на лазурния бряг ценита са по-ниски.

 29. 29 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Ясно е,че са си организирали една най-обикновена екскурзийка на общински разноски.Лошо няма отишли са починали са си.Само сега да ги накарат всеки да си поеме разходите.Иначе на прокурватурата.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  А как предлагате на ръководните фактори да им влезе нешо в главите - като четат форумите на капитал може би ?. Конгресния туризъм е много смислено преживяване. Отиваш и виждаш че хората отдвана са постигнали това дето ти си го мислиш, виждаш как го правят, какви са тенденциите в тази сфера, виждаш ти какви силни страни имаш.

 31. 31 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ами гражданите на Севлиево имат уникалния шанс на следващите избори да издигнат двама честни политици: Николина Николова (Коалиция "Избирам Севлиево") и Йордан Стойков (БСП). :)

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":А за едни тръби, за един "Южен поток", за едни пристанища във Варна и Бургас, за десетките милиони наеми, които влизат не в пристанищата (държавни, все още), а "капят" върху бизнесмени, като шефа на КРИБ например, кога ще прочетем нещо?!

  На Кукув ден . Или по- разбрано - когато дебилите в България изминат естествения път през идиотизма и по естествен начин изчезнат Но това е мисия невъзможна , защото дебилите се произвеждат нон стоп и продължават да подържат нивото . Даже и напротив - усилват позициите и влиянието си . Затова - да се надяваме да дойде споменатия ден .

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":
  Ами значи съм сестра галева. Хахаха, един аргумент е верен или не, независимо от това, кой го е употребил! А да оставиш без анализ фрапиращи случаи и да покажеш зъби на една екскурзийка, е за моите представи смешно. Меко казано. Не си длъжен да ги споделяш. Цъкай си минусчетата и бъди щастлив!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Сите общинари заедно, без значение кой от коя партия е. Какви мижитурки!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#8] от "plamen_b":Корупцията няма партийна принадлежност!

  Но има хранителна среда за да деб3елее - властта . Виж списъка , за сведение . Но още по - добре е човек да си спомни и за последното съобщение от форум на ЕС , който Простия напуснал по уважителна причина . Да гледа мач . Не на Бистришките тигри , естествено . Ами ползването на въртолет за "попътно " навестяване на подареното му теле ? Но явно това не подлежи на коментар . Но - това , което НЕ Е позволено на воловете , е позволено на Боговете . Древните постулати важат с пълна сила за нашенците от Севлиево .
  Ивтересно , как ли са реагирали габровци на севлиевското предизвикателство ?

 36. 36 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Не трябва ли гражданите на Севлиево да се вълнуват и държат сметка на общинските съветници и служители?Те,гражданите на Севлиево,да им търсят сметка и обяснение.Техните пари са харчени.
  —цитат от коментар 19 на gobay


  Трябва, и не само на Севлиево. Но българинът страда от особен вид биполярно разстройство, при което болезнена апатия се редува с агресивен мързел. Това ориенталско заболяване в крайна сметка оформя народ със съпротивителните сили на сгазен евнух.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 37. 37 Профил на MilChe
  MilChe
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дневник каза: "За втория и третия ден, които за севлиевските общинари са били събота и неделя, са предвидени целодневни екскурзии до Монако и Монте Карло (които не са част от територията на Франция)..."

  Дневник, Монако и Монте Карло са едно, Монте Карло е административна част от Монако(район/квартал).
  Не ви ли звучи някак странно: "Беше предвидена екскурзия до град София, а на другия ден и до квартал "Изток" ...?

 38. 38 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Снимката горе показва, че всичките 28 общински съветници и чиновници от местната администрация в Севлиево, които от 27 до 30 април т.г. пътуваха на бюджетни разноски до Френската Ривиера, са толупи и селяци, приличащи не само по вид, но и по манталитет на бай Ганьо - да ударим кьоравото!!!!!
  —цитат от коментар 2 на Дедо Либен


  В министерски съвет да не е по-различно?
  Такива се харесват в България, такива се избират.
  Народът има правото и ОТГОВОРНОСТТА да избира когото най-харесва и си плаща за това.

 39. 39 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  да виждат, бе, ама на собствени разноски!

 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  За 20 евро в ресторант ще пиете една студена вода и може би салатка.
  —цитат от коментар 28 на m17


  Тука некъв местен друго хортува

  http://www.bestofniceblog.com/restaurants-in-nice-france/cheap-restaurants-in-nice/

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  "Разпори ги" тези от Севлиево, Спасе, "разпори ги", за едни има няма по 1000 лв. на калпак. Иначе детайлно разследване, почти като ревизорска констатация, в която накрая е посочен и нормативния член, който е нарушен....А за едни тръби, за един "Южен поток", за едни пристанища във Варна и Бургас, за десетките милиони наеми, които влизат не в пристанищата (държавни, все още), а "капят" върху бизнесмени, като шефа на КРИБ например, кога ще прочетем нещо?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Което съвсем не значи, че на тези трябва да се прости!
  То така се започва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  "Да пътуваме по света на държавни разноски" - мечтата на Ганьо. Оставка за тези селски калинки!

 43. 43 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 596 Неутрално

  “440 000 ВСЯКАКВИ ЧИНОВНИЦИ, ПРЕДИМНО СОФИЯНЦИ, ИЗТОЧВАТ БЮДЖЕТА БЕЗ НИКАКВА ПОЛЗА, НО… ГЛАСУВАТ ЗА БАЦЕ И ГЕРБ, ЗАЩОТО ТЕ СА ГИ НАЗНАЧИЛИ!

  На държавна ясла са стотици хиляди назначени от управляващите – техни близки и роднини.
  Според сайта на Министерския съвет в държавната администрация работят 132 648 души. Според Евростат числото е друго – 187 700. А Демографският институт към БАНИ има други данни – на държавна издръжка у нас работят 440 000 души.
  И изчисленията на института са базирани на данни от сайта на МС. В него е оповестено, че МС има 511 административни структури – като се започне от 18-те министерства (8,5 милионна Швейцария има 8 министерства, пропорционално у нас би трябвало да имаме 7).
  Сред тези 511 звена има много странни структури. Освен това те постоянно се увеличават. За една година държавните агенции от 7 стават 8. Административните структури, създадени с нормативен акт, от 53 стават 57 – увеличават се с 13% за една година и т.н.
  В тези официални 132 648 души не се отчитат всички местни администрации – има 3 163 кметства, 265 общини и т.н. Да си спомним 10 000-те “учени” от БАН, 70 000-те полицаи и служители в МВР (през 1943 г. полицаите у нас заедно с горските стражари са били 9 000), армията от генерали-софиянци плюс другите 40 000 военни и т.н. Европейските президенти ходят на работа с обществения транспорт, а Баце, Шиши, агент Сава и др. ги охраняват армии от платени от бюджета гардове и ни струват милиони. Това са огромни тълпи хора на бюджетната ясла.
  Пак в този доклад можем да видим как се „спестява“ администрацията. Как ви се струва написаното в него, че за една година са използвани 20 милиона лева за телефонни разговори? А броят на активните телефонни номера на администрацията в изпълнителната власт е 457 967! И в сравнение с 2015 г. са се увеличили със 100 000! Това го пише черно на бяло. Странно е да имаме 132 648 служители с по около 4 телефонни номера на човек.
  В България трудоспоспособното население според преброяването през 2011 г. е 4,2 милиона души, от които работят 3,5 милиона (около 600 000 цигани не работят). От тях 440 000 са на държавна работа, което прави 13%. Излиза че всеки седми човек у нас работи на държавна работа и се храни от бюджета.
  Какво става в София? Ако приемем, че столицата има 1,4 милиона жители, от тях работоспособни са 840 000. От тях пък работят около 700 000, като 320 000 са на бюджетна издръжка. За провинцията остават 120 000, които са на държавна ясла.
  Логиката сочи, че почти всеки втори софиянец “работи” на държавна работа и, естествено, гласува за тези, които са го назначили – гербаджиите.
  На правителствения сайт има списък на консултативните съвети към МС. Обявени са 71 такива съвети – от странни по-странни: Съвет за лечебните растения, Съвет за пространствените данни, Съвет за равнопоставеност на мъжа и жената, Съвет за партньорство за здраве, Съвет за развитие, Съвет за интелигентен растеж и др. – и всички те са с персонал, заплати, осигуровки, издръжка, всякакви разходи и т.н. на гърба на горките данъкоплатци."

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Ей сега ще разлая кучетата!

  Такова нещо при Ердоган няма да мине!

  п.п. Понеже знам каква ще е първосигналаната реакция на много, ще заявя предварително, че не съм мюсюлманин, не съм турчин, не съм любител на диктатурата.
  Просто ми се ще да предизвикам разговор за предимствата и недостатъците на тези два начина на управление (демокрация и дикатура).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Няма лошо общинари да осъществят работно посещение, но ако има допирни точки между общините. Какво общо има между Севлиево и който и да е град на френската Ривиера? И защо е трябвало да пътуват всички? Не би бил кой знае какъв проблем, ако бяха отишли 4-5 човека представителна делегация, при това в делнични дни. Командировъчните предвид, че са българска община, не са нищо кой знае какво като средства. Цялата работа се върти основно около два елемента: създаване на лоялност у общинарите и минаване на общински средства през една туристическа фирма (бонуси, проценти, размяна на услуги).
  Хората, които са пътували, в голямата си част са вероятно глупави и нагли, за да осъзнаят до какво може да доведе едно подобно масово пътуване до курорт.

 46. 46 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":

  Защото при диктатури няма облажване на едни определени кръгове за сметка на мнозинството? Наистина ли се въртят подобни мисли в главата Ви? Ако все пак отговорът е да, ще си позволя да Ви предложа да погледнете назад към периода на псевдо социализма в България преди '89-а и към настоящата ситуация в редица африкански страни с диктаторски режими.
  И едно напомняме - тези, които са на власт в момента в България, в голямата си част произлизат от политическия елит на комунистическа България, било то като преки изпълнители или наследници.

 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Аз също забелязах този факт! Добрият пример трябва да се насърчава. Днес двама, утре петима и така да се учим как да се държим в общество (на общиска или държавна служба).

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Разходили се хората, да разгледат Европа. Повече може да не ги изберат.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#47] от "etty1":

  Причините може да са и други. Примерно, лобирали са за конкурентанат (тяхна) туроператорска фирма :)
  Но може и да са били наистина управленци и да са го направили от убеждения...
  Много искам да вярвам, че е второто

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  Забравяш хотела им, който е по 100 евро за нощувка (ако не и по-вече), А дори и 1 лев да е, това си е кражба! Да ги накарат да върнат парите с лихвите! Едно време един педал чиновник ни пишеше непрекъснато, че дължим данъци, които бяха платени. Освен данъците имаше и сумата умножена по 5 заради нарушаване на не знам си какво (едва ли не добрия тон). Нека сега рия ги осъдят всеки да върне по 13-14 хиляди лева. Таман общината ще си напълни хазната!

 51. 51 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Според мен не е възможно тридневна екскурзия до Ница и Монако в луксозни квартали с целия масраф да струва 900лв на човек. Да няма укриване на цифри?

 52. 52 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Чрез Ница , една много малка част от севлиевци цица.

 53. 53 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 610 Неутрално

  и като ги погледнеш селяните на хора не приличат

  BG e мини империя на злото.
 54. 54 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#45] от "Elysium":

  Е как какво свързва Севлиево и Ница? На 15 км от Севлиево се намира село Градница. Разделете името му на две части и ще установите, че не само има нещо общо между двата града, а дори е задължително общинарите да прескочат до Ривиерата :))

  Владкооо, как си засмял на тази снимка обаче :))

 55. 55 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Общински тийм билдинг са си направили месните парламентьори :), кмета е разписал, парите са усвоени, туристическият бизнес се развива - мила родна картинка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK