Професионална камара и за психолозите предлагат от "Обединени патриоти"

Пламен Димитров, председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в България

© Анелия Николова

Пламен Димитров, председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в БългарияПсихолозите да бъдат събрани в камара, членуването в която ще е задължително условие за практикуване на професията. Проектозакон с това предложение са внесли депутати от "Обединени патриоти", съобщава "Сега". Преди седмица Бойко Борисов нареди да се изтегли законът за създаване на камара на автопревозвачите в България след протести на част от бранша.


Проектозаконът за камарата на психолозите е написан по инициатива на Дружеството на психолозите в България. Това е сдружение с идеална цел и е най-старата и многобройна асоциация на професионалните психолози у нас. То е създадено на 5 май 1965 г. Членуването в него е доброволно.


Ние сме единствената държава в ЕС без регулация, коментира пред "Дневник" Пламен Димитров – председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в България . Според него, който има квалификация за психолог, не трябва да се притеснява, че няма да може да практикува професията си. Димитров даде пример с камарите на нотариусите и инженерите, членуването в които е задължително. Членуването в професионален съюз трябва да е задължително за всеки лекар и психолог, каза Димитров. Иначе се ширят самозвани шарлатани, без да са приели професионалните и етичните стандарти, добави той. Вредата от самозванците според него е гигантска. "Гледате ги по телевизията, те са агресивни, има какви ли не полусектантски, езотерични, търговски упражнения", даде пример Димитров.
Всички членове трябва да бъдат вписани в публичен регистър, който камарата ще поддържа. Психолозите, които не работят по професията си, могат да членуват доброволно. За да бъде вписан в регистъра, всеки психолог ще трябва да подаде заявление до камарата, към което да приложи копие от диплома за степен по психология, да посочи къде работи, какъв стаж има и т.н. Заявлението ще се разглежда от управителния съвет на камарата, който може да го приеме или отхвърли. Отказът може да се обжалва пред съда.


Неспазването на стандартите ще води до наказания, които могат да бъдат порицание, глоба от една до пет минимални заплати и заличаване от регистъра за срок от 3 месеца до 2 години, което означава, че те няма да могат да практикуват като психолози. Наказанията също ще подлежат на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK