Професионална камара и за психолозите предлагат от "Обединени патриоти"

Пламен Димитров, председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в България

© Анелия Николова

Пламен Димитров, председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в БългарияПсихолозите да бъдат събрани в камара, членуването в която ще е задължително условие за практикуване на професията. Проектозакон с това предложение са внесли депутати от "Обединени патриоти", съобщава "Сега". Преди седмица Бойко Борисов нареди да се изтегли законът за създаване на камара на автопревозвачите в България след протести на част от бранша.


Проектозаконът за камарата на психолозите е написан по инициатива на Дружеството на психолозите в България. Това е сдружение с идеална цел и е най-старата и многобройна асоциация на професионалните психолози у нас. То е създадено на 5 май 1965 г. Членуването в него е доброволно.


Ние сме единствената държава в ЕС без регулация, коментира пред "Дневник" Пламен Димитров – председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в България . Според него, който има квалификация за психолог, не трябва да се притеснява, че няма да може да практикува професията си. Димитров даде пример с камарите на нотариусите и инженерите, членуването в които е задължително. Членуването в професионален съюз трябва да е задължително за всеки лекар и психолог, каза Димитров. Иначе се ширят самозвани шарлатани, без да са приели професионалните и етичните стандарти, добави той. Вредата от самозванците според него е гигантска. "Гледате ги по телевизията, те са агресивни, има какви ли не полусектантски, езотерични, търговски упражнения", даде пример Димитров.
Всички членове трябва да бъдат вписани в публичен регистър, който камарата ще поддържа. Психолозите, които не работят по професията си, могат да членуват доброволно. За да бъде вписан в регистъра, всеки психолог ще трябва да подаде заявление до камарата, към което да приложи копие от диплома за степен по психология, да посочи къде работи, какъв стаж има и т.н. Заявлението ще се разглежда от управителния съвет на камарата, който може да го приеме или отхвърли. Отказът може да се обжалва пред съда.


Неспазването на стандартите ще води до наказания, които могат да бъдат порицание, глоба от една до пет минимални заплати и заличаване от регистъра за срок от 3 месеца до 2 години, което означава, че те няма да могат да практикуват като психолози. Наказанията също ще подлежат на обжалване.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Весело

  А на психиатрите?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  За какво им е камара? Просто да си анализират патриотите с глобално-либеални конфликти на личноста които лобират за офшорковци?! Днес топ патриот говореше за анонимния собственик на ЮЛЕН, като за малък търговец притиснат от зелените талибани!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това вероятно е първата идея на Патриотите, зад която напълно заставам. Менталното здраве е от изключителна важност, особено в Западния свят, където менталните болести са все по-разпространени и има епидемия от клинична депресия. Регулацията на професията на психолозите е задължителна и самозванците, които лесно могат да допринесат за нечие самоубийство с шарлатанските си съвети, трябва да бъдат изкоренени.

 4. 4 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Защо трябва да бъдат регулирани тези психолози, които не се занимават с терапия? Все едно да регулираме мениджърите, съпрузите, съпругите и тийнеджърите, защото прилагат психологически подходи.

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Психологията се занимава със здравата психика, а психиатрията - с болната. И в двете дисциплини/професии има шарлатани, но в първата са повече. Нито "Обединените патриоти", нито Димитров казват какво ще се случи ако самата организация (камара) е шарлатанска. Тогава да членуваш в нея означава да си шарлатанин, т.е. постига се обратен ефект. Точно това се случи с американската АРА, от която през 1988 г. се отделиха нешарлатаните, основавайки APS. А АРА остана "гилдия" на алабалистите.

 6. 6 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "razor":

  Защото менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Хора с биполярно разстройство, с клинична депресия, с натрапчиви суицидни мисли, с асоциални разстройства, с аутизъм и т.н. всички останали ментални болести, имат нужда от реална грижа, а не от шарлатани, които ще им обясняват да "погледнат вътре в себе си" и да "изчистят чакрите си" или пък ще ги пращат да си "снимат аурата". Затова. Психолозите са крайно важен компонент в системата с борба с менталните болести и фактът, че не са психиатри, не означава, че всеки измамник с красива усмивка и добра маркетингова стратегия може да прави каквото обучен психолог може да прави.

 7. 7 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 471 Весело

  А на психопатите?

  Post tenebras spero lucem
 8. 8 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#4] от "razor":Защото менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Хора с биполярно разстройство, с клинична депресия, с натрапчиви суицидни мисли, с асоциални разстройства, с аутизъм и т.н. всички останали ментални болести, имат нужда от реална грижа, а не от шарлатани, които ще им обясняват да "погледнат вътре в себе си" и да "изчистят чакрите си" или пък ще ги пращат да си "снимат аурата". Затова. Психолозите са крайно важен компонент в системата с борба с менталните болести и фактът, че не са психиатри, не означава, че всеки измамник с красива усмивка и добра маркетингова стратегия може да прави каквото обучен психолог може да прави.
  —цитат от коментар 6 на Адекватно мислещ


  Личи си, че си много запознат с материята... Според мен, цялата галимация се прави за да се прибере един членски внос. Много ми е интересно с какъв административен капацитет ще разполага тази камара, за да може да следи всички свои членове дали спазват етичните и професионални стандарти, че и да ги анализира и да налага наказания на провинилите се? Примерно нотариусите са съвсем друга професионална -група, която има регламентирано адекватно заплащане и задължение за поддържане на база данни, архив и т.н., което изисква съответния административен капацитет.
  Ако "патриотите" са се загрижили за менталното здраве на населението, да започнат първо с доброволни прегледи на собствените си депутати и министри. Втора част може да е да се предвидят клинични пътеки от НЗОК за психологична терапия, ако искаме да се погрижим за здравето на населението. Чак на трето място идват професионалните организации, която задължително не трябва да бъде една, за да не се превръща в бухалка на #КОЙ срещу неудобни.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Весело

  До коментар [#7] от "Payakoff":

  Те вече имат група на обединените идиоти

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Няколко души са се уплашили откъде да си вземат заплатите и мислят, че подобно на БЛС, ще събират таксички и ще си плащат.
  Документът, че си психолог се нарича диплома. Тя, между другото, не ти дава никакви права да работиш с хора, освен да правиш изследвания, в повечето слу

 11. 11 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  чао поръчани от лекар, да консултират и да участваш в проучвания и т. на. За всичко това дали е нужен регистър е много съмнително. "искам да се видя с психолог" обикновено означава: "Страх ме е да се срещна с психиатър или с психотерапевт и да призная, че имам проблем." За да стават за каквото и да е, психолозите трябва да учат още доста след магистърската степен. В България консистентно обучение по психотерапия имат малко хора. Те се знаят кои са. Който иска проучва и стига до тях. Който иска, ходи по врачки. Никакви регистри няма да преустановят тази практика. Тук-там някакви самозванци се представят за психоаналитици или пък хората ги наричат така, защото не могат да различават отделните школи, които са досадно много. И все пак няма никаква нужда от регистър, за да си намери човек адекватен терапевт. Регистърът е само за тези, които имат амбициите да командват една професия, която трудно се поддава на командване.

 12. 12 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  #КОЙ от Библиотекарския от какво се се притеснява?

 13. 13 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  Те са лекари и задължително се регистрират. Там няма нужда.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#4] от "razor":Защото менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Хора с биполярно разстройство, с клинична депресия, с натрапчиви суицидни мисли, с асоциални разстройства, с аутизъм и т.н. всички останали ментални болести, имат нужда от реална грижа, а не от шарлатани, които ще им обясняват да "погледнат вътре в себе си" и да "изчистят чакрите си" или пък ще ги пращат да си "снимат аурата". Затова. Психолозите са крайно важен компонент в системата с борба с менталните болести и фактът, че не са психиатри, не означава, че всеки измамник с красива усмивка и добра маркетингова стратегия може да прави каквото обучен психолог може да прави.
  —цитат от коментар 6 на Адекватно мислещ


  Говоря не за психотерапевти, а за психолози, които не се занимават с терапия. Занимават се примерно с подбор на хора, обучения или разкриване на престъпления.

 15. 15 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Това, ако се случи, ще е само в полза на клиента и пациента и ще бъде знак за качество. Иначе е като да си правиш ремонт със случайно хванати "майстори", дето са учили за филолози всъщност.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#5] от "john_3volta":

  Колега, поразсмяхте ме, текстът ви е показателно наивен. Значи психолозите-терапевти се занимават със здрави хора?
  Ако разрешите, разделянето на тези организации в САЩ беше продиктувано от мотивацията: Психиатрите искат клиентите им да са регистрирани като болни които имат нужда от постоянно лекарско наблюдение (и заплащане на сесиите при "шринка"). Психологзите-терапевти отхвърляха тази теза за доста категории прихически смущения на базата на твърдението, че един обучен от тях клиент може и сам да се справя с проблемите си. Примери много, например "Програмите 12 стъпки" за алкохолици и други.
  Дали да ви напомня за "Полет на кукувичето гнездо" и лоботомизирането като метод за лечение ?

 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "Putarak":

  Хах, значи си съгласен, че има проблем, но според теб първо трябва да се решат коренно различни проблеми, преди да се започне работа по този? И после наведнъж да се реши изцяло този проблем като с магическа пръчка? Не става така. Не става изведнъж, процесът на промяна в демократичните общества винаги е постепенен. Няма как грижата за менталното здраве на гражданите да се революционизира ударно и внезапно. Подобни стъпки, колкото и малки да са, са жизненоважни за промяната на общественото мислене. В България все още смятат психолозите за некомпетентни псевдоаматьори, които просто не са успели да станат "истински лекари". В същото време си дават парите масово за всякакви заместители на добро ментално здраве, всичките от които - напълно нерегулирани. Всякаква шарлатанска измет взима парите на хората, байеки, леейки куршуми, препоръчвайки акупунктура, рейки, лечение на чакри, хомеопатични псевдолекарства и всякаква друга подобна измет. А на пациентът му трябва реална помощ с реални средства, с когнитивно-поведенческа терапия, която може да му осигури само квалифициран специалист. И тази промяна в парадигмата няма да стане "ей така". Трябва да се започне тоя процес. Патриотите може да са пълни боклуци за почти всичко останало, но тук са уцелили в десетката.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Това с камарите почва да прилича на порно.
  !

 19. 19 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#15] от "dasho":

  Човек ще си помисли, че като си правиш ремонт в къщи, първо проверяваш майсторите дали са членове на строителната камара, а най-вероятно ги избираш по препоръка на приятел или познат. Все пак за това доволните клиенти са най-добрата реклама и никаква диплома или членска карта от организация не може да ги замени. Нека да мога да лепя плочки перфектно и да нямам никаква диплома, да видим дали ще изберат този с китапите ;) Дипломите са за администрацията. Пропито ще въведат изискване в училищата и други държавни институции, психолозите задължително да са членове на камарата, за да може шефовете на самата камара да си осигурят непрестанен поток на пари за лична употреба.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#17] от "Адекватно мислещ":

  Човек, ти явно не правиш разлика между психолог и психиатър. Явно е вярно, че хората в България смятали нещо... Смятай... Да не се казваш Елка? “Менталното“ здраве няма да се оправи от психолозите, но това е толкова дълга тема, че няма смисъл да я започвам. И това, което съм написал, за нуждата на пътеки от НЗОК за психологическа подкрепа, е първата точка в грижата за психологическа подкрепа към гражданите. Основния проблем е, че огромната част от населението не осъзнава, че има психологичен проблем, а малкото които осъзнават, не могат да си позволят продължителна такава, а по някога е нужна работа с години.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "Putarak":

  Аз съм съгласен с всичко, което си казал (освен, че не правя разлика между психолог и психиатър, стига глупости). Но отново те питам, защо си против конкретна мярка срещу конкретен проблем, след като ти даваш конкретна мярка срещу коренно различен проблем? Не даваш никаква мярка за проблема, за който говорим и за който се обсъжда тази мярка!
  Да, абсолютно, ТРЯБВА да има пътеки по НЗОК. Това какво общо има? Нищо! Пътеките по НЗОК могат да се направят и когато има психологическа камара или друг подобен вид регулаторен орган, който контролира кой е регистриран психолог и кой не е! Второ - да, абсолютно, трябва населението да бъде образовано, че има психологически проблеми и че психолозите могат да допринесат страшно много за решаването им. Това какво общо има с въвеждането на регулаторен орган, който да следи дали някой се прави на психолог без да има каквато и да е квалификация?

  Ти отхвърляш решение на един проблем с думите "ами то има по-важни проблеми, ето ти решенията им, а тоя проблем и това негово решение не ни трябват". Това е пълна глупост.

  А хапливите ти забележки за думата смятам... Ти твоите ученици да не би да ги обучаваш, че всяка дума има едно значение? Или им се подиграваш, когато използват дума, която не ти харесва? Страшен подход, учителю!

 22. 22 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#21] от "Адекватно мислещ":

  Против съм всякакъв вид камари, създадени по поръчка за някой конкретен човек. Нека да се приеме закон, че психолозите трябва да имат браншова организация, а те самите да се организират и да имат право на повече от една такава организация. Всичко останало не се прави с цел да се подобри нещо, а да се извлекат лесни пари за някого. Нямаш си идея колко представители на "професионални камари" са ме посещавали и натискали да ставам член я на "задругата на майсторите", я на "камарата на инженерите" и т.н., като откровено се е стигало дори до заплахи, че ако не стана член, няма да мога да упражнявам свободно професията си, което е пълен абсурд. Качеството на една услуга се доказва чрез доволните клиенти и съответните референции от тях, а не чрез членството в някаква казионна и безсмислена организация, чиято цел е единствено събиране на членски внос (нещо като българските синдикати - не само безполезни, а в някой отношения и вредни, но пък много синдикални лидери си изхраниха семействата и си изучиха децата на гърба на най-бедните и ощетени работници в държавата). Та за това съм против по този начин да се структурират "камари" и подобни.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#19] от "Putarak":

  Естествено, че избирам лицензирани фирми, но аз живея на друго място, където е уредено. Никой не ме спира да те взема и теб без тапия, но като ми паднат плочките, ще платя двойно, докато фирмата си ми дава гаранция, почиства след себе си, не пуши в банята ми, не ми говори на ти. Ти днеска си плочкаджия, утре жичкаджия, не ти пука за реномето, а фирмата ако се издъни, какво ще яде?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK